HONDJES JA – VARKENTJES NEE

Januari 2016 - RIES is aan het inburgeren op Het Beloofde Varkensland

En we houden de moed er in. Klinkt als ‘En we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet’. Best een vrolijk deuntje, maar de tekst kan nu wel aangepast in: ‘En we gaan nog niet ván huis, nog lange niet, nog lange niet’.

Ik heb de smoor in.

In Friesland zijn 2 biggen gedumpt in het Oranjewoud. Ik kreeg een filmpje opgestuurd. Net of de gedumpte Billie Bofkont daar een bospaadje af draafde met Bessie in zijn kielzog. De biggen in Oranjewoud zagen er ook zo vertwijfeld uit. Niet zo gek als je weggegooid bent.

Het filmpje kreeg ik zondag al, zag ik net tot mijn schrik. In eerste instantie verdrongen, daarna ondergesneeuwd geraakt door boeken, mondkapjes en brandjes blussen bij Familie Bofkont.

Maar vannacht werd ik ineens door ze achtervolgd.

Ik heb de melder een berichtje gestuurd. Zondag liet ze weten dat de politie niks doet en dat ze mogelijk afgeschoten gaan worden. Mijn eerste vraag was: wat is nu de stand van zaken? En of ze in de gelegenheid is om iets voor deze biggen te kunnen betekenen. Dat wil zeggen het verlenen van eerste hulp. Dan kan ik haar daarin op afstand begeleiden.

Om te beginnen is het handig als ze zich inleest in de problemtiek:
https://bofkontboek.nl/verborgen-varkensleed.pdf
Dat zouden meer mensen moeten doen :-(
Wordt Vervolgd.

PS
Van de week in Opsporing Verzocht. Zeventien zwaar verwaarloosde hondjes gedumpt. Wie heeft wat gezien? Want: stel dat die hondjes eerst naast jou woonden, en op een dag is het stil, je hoort en ziet ze niet meer, dan is dat gek. Opsporing Verzocht hoopt zo de dumperd op het spoor te komen.

En meteen het nummer 144 in beeld. ‘Over ander dierenleed NIET ons bellen, maar de politie!’ sprak de presentatrice ferm uit. Hoop dat de redactie nog leeft… ;-)

Precies wat ik de Dierenpolitie altijd voorgehouden heb.

Iémand moet naast die gedumpte biggen gewoond hebben. En naast al die andere honderden gedumte varkentjes. Maak dáár werk van, dan komen er daders aan het licht. Maar hoe vaak ik ook in de media was voor gedumpte hangbuikjes, in Eenvandaag, het Jeugdjournaal, Editie NL, Tijd voor Max, en noem al die andere tv programma’s maar op, al die kranten, al die radio items, ik bleef een roepende in de woestijn.

Opsporing Verzocht, ja natuurlijk, dat vond de verslaggever van EenVandaag ook, toen hij hier het zoveelste item kwam draaien over de minivarkensproblematiek.

We hadden net Ries gered, gedumpt en vastgebonden aan een boom, en kort daarna werden er weer 2 gedumpte varkentjes afgeschoten in het bos. Ik had de noodklok geluid. Zelfs de afdeling communicatie van Staatsbosbeheer zat hier op de koffie.
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/populaire-minivarkens-vaak-gedumpt-in-het-bos/

EenVandaag zou contact opnemen met hun collega’s van Opsporing Verzocht. Niets van gehoord. Hondjes ja. Varkentjes nee. En zo gaat het dus altijd :-(

Maar blij dat Opsporing Verzocht die lieve hondjes een tweede kans heeft gegeven. Hopelijk gaan ze dit nog vaker doen.

PPS
Met de gedumpte Billie & Bessie kwam het goed.
Eindigen we toch in majeur.
https://familiebofkont.nl/boek/billie-bofkont-en-bessie/

UPDATE Vrijdagavond
De 3 varkentjes – het bleken er 3(!) te zijn – hebben inmiddels onderdak bij een (tijdelijke) opvang.

_____
Facebook + reacties    https://facebook.com/FamilieBofkont/posts/3444847765633879/