Dafne Westerhof – Glamour & Stront
bio van een groene pionier

...

HART & NIEREN…
Dafne Westerhof is een boerenkleindochter in hart & nieren. Beide opa’s waren boer in Friesland. En niet zomaar boer. Tedere boeren waren het.
Opa Westerhof sliep ‘s nachts bij zijn varken in het stro als ze moest biggen. Opa de Boer leefde voor zijn beesten. Beide boeren waren één met hun dieren.

DE GROTE LIEFDE…
Toch wilden haar ouders (boerenzoon en boerendochter dus) naar ‘het westen’. Dafne groeide op in Driehuis en iedere zomer werd het logeren bij Opa & Oma in Oldeholtpade.
Daar is de liefde voor het boerenleven ontvlamd. De romantiek van de boerderij, de hooiberg, een straaltje zonlicht door een stalraampje, de biggen, de kalfjes, de geur van koeienmest. Verankerd in haar systeem om er nooit meer uit te verdwijnen.

VERLANGEN…
Heel veel later – Dafne was inmiddels een succesvolle communicatietrainer met een praktijk in de P.C. Hooftstraat – viel juist daar alles op zijn plaats. De achterkant van haar mooie loft grensde namelijk aan het Schapenburgerpad, een soort boerenzandpad, waar de haan ‘s ochtends kraaide en de nieuwe dag aankondigde: ‘Ladies, het is weer shoppingtime!’

BOERENSCHOOL…
Juist door die haan verlangde Dafne des te meer naar een eigen boerderij met beesten. Ze ging in 1994 naar de ‘boerenschool’ om zich te oriënteren. Eén dag per week op rubber laarzen tussen de varkens en de koeienstront. De rest van de week in mantelpak op pumps voor de managers in de P.C.Hooftstraat.

GEBOORTEZORG BIGGEN…
De les ‘Geboortezorg Biggen’ werd een zwarte bladzijde in haar leven.
En bizar genoeg ook het keerpunt.
In 1995 werd Dafne gevonden door een boerderij in Amstelveen (en niet andersom!), plunderde haar spaarrekening, veegde al haar disciplines op een hoop: Styling, het theatervak, communicatie en het kersverse diploma van de boerenschool en ging aan de slag. Door haar aanpak (mensen verleiden met de schoonheid van de beesten) heeft ze naam gemaakt: ‘De bio-industrie is een zwaar onderwerp. Dat moet je heel licht brengen. Altijd positief en met respect voor alle betrokken partijen. Dan pas komt er een bewustwording op gang’.

AAGJE…
In 1998 kocht ze haar eerste bio-industriebiggetje vrij, Aagje! Voorlichting moest het worden. Wil je vlees eten? Best. Maar leer eerst het beest eens kennen. Wat voor een wezen is een varken? Hoe leeft een koe, als ze het zelf voor het zeggen heeft? Door Aagje ontdekte Dafne de varkensmassage. Door zich te laten fotograferen met Aagje, heeft ze het varken op de kaart gezet. Inmiddels gingen er al duizenden mensen met haar Bofkonten
op de foto. Je eigen glamourfoto met Zeeman of een ander lievelingsvarken. Hartstikke hip.

...

GROENE PIONIER…
Dafne werd de groene pionier van het boerderijdierenwelzijn en richtte de Familie Bofkont op. Geen mens die toen (1994) biggetjes en kalfjes uit de productie vrijkocht om ze lang en gelukkig te laten leven. Geen mens die 6 jaar onafgebroken streed tegen de verschrikkelijke oormerkenterreur. Met als gevolg dat de Bofkonten oormerkloos door het leven gaan en iedereen met hobbybeesten profijt heeft van deze jurisprudentie.

...

STATEMENT…
Geen mens die biggetjes onder volledige narocse liet castreren. Dafne stelde samen met haar dierenarts Peter Klaver een protocol op en liet ze – als statement tegen onverdoofde biggencastratie in de bio-industrie – op televisie onder volledige narcose ontmannen en haalde daarmee het Journaal.

...

INTERNATIONALE MEDIA…
In 2001 kreeg ze internationale media-aandacht vanwege de door haar georganiseerde
Stille Tocht Voor De Vernietigde MKZ Dieren.

...

In datzelfde jaar lanceerde ze de Scharreltram in Amsterdam: ‘Hoogste tijd om over te stappen! Alle consumptiedieren een écht scharrelleven!’

...

FAMILIE BOFKONT…
Inmiddels is de Familie Bofkont een familie van naam & faam geworden in binnen en buitenland. Er wordt expertise opgebouwd op het gebied van diergeneeskunde. Vrij levende varkens en koeien? Op Het Beloofde Varkensland kun je met ze kennismaken en je verbazen en verheugen over hun ontwikkeling in hun verschillende levensfases. Ooit een grijs varken gezien? Vrouw Vos ontvangt je met alle liefde.

VRAAGBAAK…
Dafne kent haar varkens en koeien door en door, en leert nog iedere dag bij. Ze publiceert over haar observaties van varkens en koeiengedrag in vakbladen en op internet. ‘s Avonds heeft ze telefonisch spreekuur voor mensen met vragen over varkens en koeienkwesties.

HOBBYVARKENS IN NOOD…
Hobbyvarkens in nood (gedumpt, verwaarloosd, in de steek gelaten, mishandeld) kunnen ook op Dafne & Reddingsteam (dierenarts Peter Klaver, Dennis, Jaro) rekenen. Ze adviseert Gemeentes, Dierenbescherming en Politie over de allereerste noodzakelijke hulp. Zo hebben ontelbare pechvogels weer een nieuwe kans gekregen.

GLAMOUR & STRONT…
Jort Kelder maakte een portret van haar in zijn programma ‘Bij ons in de PC’. Dat heeft veel reacties losgemaakt van mensen die ook het roer willen omgooien of op z’n minst Het Beloofde Varkensland hebben bezocht. Juist de combinatie van Glamour & Stront spreekt enorm aan.

...

BEROEMDE BOFKONTEN…
En ze begeven zich in goed gezelschap: Jort Kelder, Georgina Verbaan, Giel Beelen, Hanneke Groenteman, Hans Dorrestijn, Rudi Kousbroek, wijlen J.J. Voskuil, Lousje Voskuil, Theodor Holman, Mike & Thomas, Sylvie van der Vaart-Meis, Wim T. Schippers, Ellen Jens, Remi van der Elzen, Marisa Heutink, Loretta Schrijver, Michel Vandenbosch (GAIA), Victor Löw, Porgy Franssen en vele andere Beroemde Bofkonten gingen ze voor.

STICHTING FAMILIE BOFKONT…
Stichting Familie Bofkont krijgt geen subsidie en houdt haar eigen broek op middels workshops. Zo snijdt het mes aan twee kanten: Iedereen heeft een moorddag en van de opbrengsten wordt het eten, drinken & gelukkig zijn van de Bofkonten bekostigd.

110 JAAR…
Dafne heeft nog veel pijlen op haar boog en zal zich voor de beesten in blijven zetten tot haar laatste snik. Ze is van plan 110 jaar te worden. Daar kunnen dus nog heel veel bofkonten van profiteren. Haar communicatiepraktijk staat inmiddels op een laag pitje vanwege haar allesomvattende levenswerk.

FAMILIE BOFKONT PENSIOEN…
Extraatjes zijn altijd welkom. Ouder wordende Bofkonten kosten nu eenmaal veel geld. Medicijnen, rekeningen van dierenartsen, middeltjes tegen artrose, om maar eens wat te noemen. Sommige Bofkonten zijn al met pensioen.

Wie dat wil, kan bijdragen aan het Familie Bofkont Pensioen.

NL95TRIO0338830871
t.n.v. Familie Bofkont

De Bofkonten zijn daar erg blij mee!

PS
Het Parool / PS van de Week maakte een prachtige reportage over Het Beloofde Varkensland. Die is hier te lezen.