TWEEDE PAASDAG

KIPPIEā€™s eerste dag bij Familie Bofkont - 1 november 2018

Bofkontboerin Lidy schreef:
‘Ik krijg de kipjes en hanen maar niet uit mijn hoofd, ze waren zo leuk, stappend over de catering tafel, bedelend om koek, kukelend om aandacht, wat zal ik ze missen.’

Lidy roept een mooi beeld op. Zo was het. En als de workshop begon kwamen ze er bij zitten. Aan onze voeten, soms op schoot. Zaten ze met ernstige kopjes mee te luisteren naar al die verhalen. Zo zoet. Geen dier dat zo’n innige gezelligheid met zich mee brengt dan een kip.

Bofkontfan Marjolein schreef:
‘Wat vreselijk, maar misschien lagen de vossenpups te jammeren dat ze honger hadden en moest ze wel boodschappen gaan doen… het was het ei of de kip. Ik weet niet of het zo verstandig is dat mensen de natuur moeten verstoren om die grutto-eieren af te sluiten, puppies krijgen nou eenmaal honger.’

Ook waar.

Toen we het spoor van vernieling volgden, overal veren, zelfs in de sloot, en Goudkraagje onthoofd in het weiland zagen liggen, dacht ik geen moment aan vossenpuppies. Maar Marjolein heeft natuurlijk gelijk. Ook vossen hebben nu kleintjes.

En nu?

Het is zo stil. Geen haantjes meer die de nieuwe dag aankondigen.

En Kippie?

Ook zij brengt geen geluid meer uit. Ze zit binnen, maakt nog geen aanstalten om naar buiten te gaan. Wat moet ze daar ook in haar eentje? Niemand meer om tegenaan te kletsen.

Arme Kippie. Verwennen dan maar. De gekookte eitjes smaken haar best ;-)

FAMILIE BOFKONT BOEK
Lekker leesweer vandaag. En omdat het Pasen is: alle kip-haan-reddingsverhalen uit het Familie Bofkont Boek op een rijtje gezet. In volgorde van opkomst. Opdat we die leuke beessies nooit vergeten.

WILLEMPIE
de ploert van Noordwijkerhout
https://FamilieBofkont.nl/Boek/Willempie/

HARM & THEA
van plofkip naar bofkip
https://FamilieBofkont.nl/Boek/Harm-en-Thea/

AMSTELPARKHANEN
boer wat zeg je van mijn kippen
https://FamilieBofkont.nl/Boek/Amstelparkhanen/

GOLDEN GIRLS
onder moeders vleugels
https://FamilieBofkont.nl/Boek/Golden-Girls/

JANNEMANNEN
snipperhaantjes
https://FamilieBofkont.nl/Boek/Jannemannen/

DE KIPPIES
oftewel: zo word je een bofkont-veganist
https://FamilieBofkont.nl/Boek/De Kippies/


QUOTE VAN DE DAG
‘Ik heb het Bofkontboek vrijdag binnengekregen, zaterdag uit de verpakking gehaald en in een ruk uitgelezen. Zelfs niet gestopt om te eten. Dan dacht ik… ok nu even thee halen, maar dan was Zeeman het volgende verhaal… of Swientie… of Zeus… onweerstaanbaar. Bedankt voor al je verhalen, mogen ze mensen blijven raken en inspireren!’
Marit S. – eindredacteur Twentsche Courant Tubantia

PS
Liever kijken dan lezen? Dan is deze documentaire het bekijken waard:

Van de documentaire-site 2doc:

ROTVOS
Jan Musch en Tijs Tinbergen volgen in Rotvos vossenonderzoeker Jaap Mulder. Met state-of-the-art satelliettechnieken en zakcomputers volgt hij de bewegingen van de vossen. Hij doet veel veldwerk en is bij nacht en ontij te vinden in de Limburgse velden en de weides van Waterland. Met humor, diplomatie en passie laveert hij tussen de tegengestelde belangen van jagers, boeren en natuurbeheerders. Iedereen wil het beste voor de natuur, maar allemaal worstelen ze met de vraag wat nu het beste is voor de vos. Moet je de natuur haar gang laten gaan of is de balans toch al zoek? Moet je die balans in evenwicht brengen en zo ja, hoe doe je dat dan?
https://www.2doc.nl/documentaires/series/dokument/2010/rotvos.html

#kippen #hanen #vos #rotvos #pasen