HET MODDERGEVECHT

KLEINE MEID schrijdt als een koningin over haar eigen Pigwalk van steenschotten

Wat er aan voorafging:
ZOMERMODDER en WINTERMODDER
https://FamilieBofkont.nl/2021/10/zomermodder-en-wintermodder/

Hoe ga je nou die wintermodder te lijf?

HOUT
Het antwoord is: hout. Alleen met hout kun je het gevecht aangaan tegen de modder. Dat gaat zo:

VARKENSHUISJE
De ingang van het varkenshuisje is altijd de zwakke plek. In het natte seizoen wordt het daar een bende. En dat blijft zo tot het voorjaar. Als je daar niks aan doet, zakken de varkens (of koeien) er met dag dieper in weg. En jij zelf ook. Aan de slag dus!

HOUTEN TERRAS
Op het Bofkonteiland hebben we een houten terras voor de opening van het varkenshuis gemaakt. Ruim opgezet, 50 vierkante meter. Willy & Co kunnen daar – ook in de herfst – op hun gemak eten. En lekker droog liggen als ze willen genieten van een winterzonnetje. (Met dank aan de Bofkontboerinnen Saskia, Ingeborg en Annet!).

De rest van het Bofkonteiland (zo’n 7000 vierkante meter) staat dan permanent onder water. Eén grote modderzooi. Iedere winter opnieuw. Die aanblik alleen al doet je huiveren van de kou.

Houten terrassen dus.


AFWATERING
Maar Willy & Co willen ook in de winter wel eens een ommetje maken. Hoe moet dat dan? Daar hebben we het volgende op gevonden: Bofkontboer Maarten groef geulen over de hele breedte van het Bofkonteiland. In weer en wind. Een bereklus. Maar het hielp. Veel overtollig water kon zo in de sloten terecht. (Die klus moet iedere winter opnieuw).

HOUTEN SNELWEG
En andere Bofkontboeren (Patrick, Alex, Dennis, Emile, Hanny, vergeet ik nog iemand? David? Wendy! Annemiek!) hebben over de diagonaal van het eiland een heuse varkenssnelweg aangelegd. Steigerplanken. 60 meter lang, 2 planken breed. Uiteraard met een directe verbinding naar het terras van Willy & Co.

Tot zover het Bofkonteiland. Door de weilanden terug naar het erf van de Bofkontboerderij.


HOUTEN LOOPPADEN
De afgelopen weken was het domein van Kleine Meid & Thor aan de beurt. Zij moeten straks met droge voeten van A naar B kunnen komen. Evenals Eberhard & Co. Looppaden aanleggen van steenschotten. (Hardhouten schotten afkomstig uit de steenfabriek).

Grond uitvlakken, schot voor schot plaatsen, hoogteverschillen wegwerken. En aan elkaar verbinden. Want al wegen die schotten een ton: ze lagen er nog niet of Kleine Meid nam ze stuk voor stuk op de neus. Wég strak looppad. Binnen enkele seconden maakte ze er een schots en scheve bende van :-). Ook die looppaden maken was een megakarwei van dagen en dagen.

EEUWIGE DANK
Zonder trekker en duurzaam materiaal waren we nergens geweest. Die Bofkonttrekker is iedere keer opnieuw een geschenk uit de hemel. Nogmaals eeuwige dank aan de Vrienden van Familie Bofkont voor het sponsoren van zowel materiéél als materiaal.

Ziezo.

Dat was het?

Nee.

Want het houten terras op Het Bofkonteiland is aan vervanging toe.

Evenals de houten varkenssnelweg.

STOMME FOUT
Maak nooit de fout die wij 5 jaar geleden maakten: vurenhout en steigerplanken. Zo stom zullen wij nooit meer zijn. Want al na een paar jaar zakten Willy & Co al hier en daar door hun terras heen (wij ook) en verdween de houten varkenssnelweg als sneeuw voor de zon.

Nu moeten we op het Bofkonteiland weer van voor af aan beginnen.

Met azobé steenschotten deze keer. Duurzaam. En duur. RETEDUUR. En door corona helemaal. Kostte eerst één schot 35 euro, nu is dat 75 euro! Per schot. Eén schot is 1 vierkante meter…

VARKENSGELUK
Vrije varkens zijn dure jongens. Varkensgeluk kost geld. En noeste arbeid. Vergeet dat nooit. (Mocht je overwegen om varkenshoeder te worden ;-)).

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Kleinbehuisde (mini)varkens?

TERRASJE en LOOPPAADJE
Voor klein behuisde varkens geldt hetzelfde als voor de varkens van Het Beloofde Varkensland. Gun ze droge voeten in herfst en winter! Maak een houten terrasje en een houten looppaadje voor ze. Steenschotten zijn ideaal, ook op een kleine oppervlakte. Met een paar sterke mensen zijn ze tillen. Heb je geen trekker nodig ;-) Succes!

KIJK (1) https://2021.bfknt.nl/20211015-willy-voor-het-bofkonthuisje.jpg

KIJK (2) https://2021.bfknt.nl/20211015-willy-aanleg-terras-steigerplanken.jpg

KIJK (3) https://2021.bfknt.nl/20211015-willy-de-moeder-van-sjonnie-terras-steigerhout.jpg

KIJK (4) https://2021.bfknt.nl/20211015-willy-kleine-beer-terras-verrot.jpg

KIJK (5) https://2021.bfknt.nl/20211015-kleine-meid-op-pigwalk-van-steenschotten.jpg

KIJK (6) https://2021.bfknt.nl/20211015-eberhard-en-co-abbey-road-steenschotten.jpg

#varkens #regen #herfst #modder #hout #terras #afwatering #moddergevecht