ZOMERMODDER en WINTERMODDER

LELLEBEL waarschuwt: 'Pas op! Zomermodder is de hemel. Wintermodder is de hel!'

Zie Lellebel genieten van haar modderbad. Heerlijk die zomermodder. Gelukkig voor Lellebel & Co zijn er genoeg modderpoelen op Het Beloofde Varkensland.

Maar nog veel fijner: de rest van hun domein is dróóg. De bofkonten kunnen dus kiezen: wil ik het water in of niet?

Gisteren zei de weerman dat het vanaf volgende week flink gaat regenen. Logisch. Herfst. Het wachten is weer op die natte kille blubberbende.

Lellebel zou wel gek zijn. Zij gaat pas weer verkoeling zoeken als de zon hoog aan de hemel staat. Volgend jaar zomer dus. Of op die ene warme lentedag. In 2022. Eerder niet.

Maar zoals gezegd: Lellebel & Co kunnen dan ook kiezen.

Een heleboel andere buitenvarkens kunnen dat niet. Die zijn veroordeeld tot wintermodder. Zij gaan weer een verschrikkelijke herfst en winter tegemoet :-(.

Laatst hoorde ik van iemand dat haar koe (waarom maar eentje?) zo’n last heeft van de blubberzooi voor haar hok. Arme koe.

En arme varkens die de komende winterdagen weer in koude modder moeten slijten bij gebrek aan droge plekken.

Maar aan ongewenste wintermodder is wat te doen.

Wat?

Dat zie je morgen.
Wordt Vervolgd.

UIT HET GROTE VARKENSALFABET:
MODDER
Een varken heeft modder nodig om zich bij warm weer in af te koelen: tegen zonnebrand en om de huid te verzorgen. Met het afschuren van de opgedroogde laag modder worden huidparasieten, zoals luizen. verwijderd.
Zie afkoelen – jeuk – water – regen

MODDERPOEL
Een modderpoel is noodzakelijk, maar de rest van de buitenruimte móet droog zijn. Bij gebrek aan ruimte verandert het stukje grond in één grote blubberzooi waar de varkentjes noodgedwongen in rond moeten banjeren. Veel mensen denken dat varkens modder altijd heerlijk vinden. Dat is een groot misverstand. Niets is minder waar. Een varken gruwt van eeuwige blubber. Te koud, te nat, net zoals wij zelf niet voortdurend met je voeten, of nog erger, tot je oksels in koud water zouden willen staan. Dus voldoende buitenruimte zodat er altijd droge plekken over blijven, ook in de herfst en winter. Tip: voordat je überhaupt aan (mini)varkens begint te denken, kijk hoe de afwatering van het terrein is. De sóort grond is van groot belang. Veen- en kleigrond zijn zonder vergaande voorzorgsmaatregelen ongeschikt voor het houden van (mini)varkens. Water blijft daar op staan met als gevolg: intens treurige varkens. Dat moet je ze niet willen aandoen.
Zie afkoelen

DE LELLEBELLEN
https://familiebofkont.nl/boek/de-lellebellen/

#varkens #buitenvarkens #modder #zomermodder #wintermodder