DE KRACHT VAN VERBEELDING

x

‘We zullen ons een toekomst moeten verbeelden waarnaar we kunnen verlangen.’

ZOMERGASTEN
Architect Floris Alkemade trapte af met het Kasteel van Almere. Daar spookte ik ook eens rond om te onderzoeken of daar een beloofd varkensland in zou zitten. Nee. Toen ik daar rondliep kreeg ik er de beelden niet bij. Gisteravond begreep ik waarom niet.

Wie Zomergasten niet gezien heeft: inspirerend, tot en met.

FLORIS ALKEMADE:
“Wetenschappers moeten twijfelen aan wat ze bijna zeker weten. Kunstenaars, waar ik ontwerpers ook bij reken, moeten zeker weten waar ze aan twijfelen. Die beroepsgroepen hebben de verbeeldingskracht om te tonen wat er anders kan.”

POLITIEK
Het ging gisteravond over boeren, voedsel, woningbouw, klimaatverandering, wetenschap, kunstenaars. De kracht van verbeelding. Dan denk ik meteen weer: Politiek, doe hier je voordeel mee. Nodig ieder debat een kunstenaar uit en laat die de vergadering openen met zijn/haar visie in woord en beeld. Dat zou nog eens een toon zetten.

TOEKOMST
Uit de recensie van Max Molovich van de site Sargasso:
‘Alkemade heeft zowel kennis van zaken als verbeeldingskracht. Ik denk dat er geen beter moment was om hem in Zomergasten te hebben. In een week waarin de gevolgen van de klimaatverandering op genadeloze wijze zichtbaar werden, had ik wel behoefte aan iemand die me vertelde dat er oplossingen zijn. Sterker nog: als het ons lukt om antwoorden te vinden op de grote vragen van onze tijd, gaan we volgens Alkemade een schitterende toekomst tegemoet. Met een mooier landschap, meer natuur, circulaire voedselvoorziening en prettigere steden. Op weg naar een leven waarin we geen spoor van vernieling achterlaten! Kom daar maar eens om vandaag de dag!’
https://sargasso.nl/recensie-zomergasten-met-floris-alkemade/

Zo was het. En nog veel meer. Vanavond ga ik nóg een keer kijken. Daar verheug ik me nu al op.
https://www.npostart.nl/vpro-zomergasten/18-07-2021/VPWON_1329895

Fijne maandag allemaal!

PS
Het Beloofde Varkensland is ook ontstaan uit een verlangen naar de toekomst, want zoals Floris Alkemade zegt:
‘Er is niets zo duurzaam dan dingen die je lelijk vindt, mooi maken ;-)
https://bofkontboek.nl/varkensvrouw.pdf

#toekomst #politiek #varkens #koeien #kippen #schapen #verbeelding