INSPIRATIE

HERMAN - de groene inbreker

Een vrouw bestelde het Familie Bofkont Boek. Ze woont in het voorhuis van een boerderij, de omliggende schuren zijn verhuurd aan een kalverhouder. Zo enthousiast ze over Familie Bofkont is, zo bedroefd is ze over haar buurkalfjes.

‘Ik wil het gesprek aangaan met de desbetreffende boer en dacht ter inspiratie jullie boek mee te nemen.’

Ze treft het.

Van de week werd net de nieuwe druk afgeleverd. Nummertje 36. En hoewel Koertje en Oom Bert hoge ogen gooiden als favoriete coverboys, is Herman er deze keer met de hoofdprijs vandoor gegaan. Daar was ik blij mee, dit jaar is nog steeds het Jaar van de Os. (Sjonnie en Moszkowicz staan er trouwens ook beeldig op ;-)).

KIJK https://bofkontboek.nl/coverboy-herman.jpg

Lieve Herman met zijn steeds grijzer wordende blaren, de jaren beginnen te tellen.

Als er een kalfje door het dolle heen was met zijn verkregen vrijheid, was het de kleine Herman wel. Hij danste en hopste de hele dag in de rondte. Eerst binnen, later buiten, en nog steeds danst hij regelmatig de horlepiep.

Blij met wat vliertakken, blij met een kuilblok, blij met een appel, blij met heel af en toe een stroopwafel, blij met een gestolen geranium (liefst 100!), blij als hij weer ergens kan inbreken. Herman is altijd wel ergens blij over.

Dankbaar kalfje, dankbare os.

Er gaat veel om in dat lieve hoofd. Zodra de baar te voorschijn komt voor een bofkontafscheid, is Herman een en al betrokkenheid. Eerst nog een paar danspasjes om de uit-de-tijd-geraakte-bofkont heen, dan meelopen tot zover het kan. En als de ophaaldienst het erf oprijdt, wordt zijn lange hals nog twee keer zo lang. Herman rekt en reikt om maar niks te hoeven missen.

In opperste concentratie blijft hij het hele ophaal-ritueel volgen, met kalme ogen, net zo lang tot de wagen helemaal uit het zicht verdwenen is. Hij heeft nog nooit een keer overgeslagen. Zeus staat dan altijd aan zijn zijde. In feite runt Herman het hele Bofkont-uitvaart bedrijf, met Zeus als zijn rechterhand, daar komt het wel zo’n beetje op neer.

En zo’n persoonlijkheid leer je kennen. Omdat je ooit besloot een kalfje mee te nemen naar Het Beloofde Koeienland.


Aardige bedroefde vrouw, mag ik je een ongevraagd advies geven?

De kalverboer en jij leven in twee verschillende werelden. Voor hem is het boek met Herman op de kaft een sprookjesboek. En jij zou ’t liefst van al zijn kalfjes Hermannetjes willen maken.

Ga op zoek naar een ander huis. En leen je boek aan zoveel mogelijk consumenten uit. Wie weet raken zij geïnspireerd.

Fijne vrijdag allemaal!

HERMAN
https://familiebofkont.nl/boek/stiertje-herman/

#kalf #koe #stier #os #kalverboer #consument