BOERENBLOED

KOERTJE: ‘Wat veeeeeeeeeeeeeeel!'

Zóveel balen? Ja, Koertje. Zoveel balen. Gisteravond 363 om precies te zijn. Maandag nog twee van die karren. En de komende weken nog veel meer.

Hooitijd.

De tweede keer alweer in Koertje’s leven, een hele gebeurtenis. De hooiboer bracht, naast 6 lossers, ook zijn kleinzoontje mee. Het ventje, 16 maanden oud, arriveerde met opa en vader op de trekker. Vervolgens dribbelde hij meteen op Koertje af. De roze lummel torende boven hem uit, maar de kleine man was niet bang. Daarna wilde hij weer op de trekker, maar dan zelf met die kleine armpjes op het stuur. Zo word een boerenkind boer. Met de paplepel ingegoten.

TRANEN
Tijdens het fosfaatdebat, gisteren in de Tweede Kamer, hield Carola Schouten het niet droog. Tranen van onmacht, alle problemen die ze aan de keukentafels van boeren had gehoord, en toch had ze harde keuzes moeten maken, ze kreeg het niet voor ze opgelost. Als boerendochter trok ze zich dat erg aan. Ze kon niet anders. Met de paplepel ingegoten.

VARKENSADVISEUR
Begin juli ga ik naar Leimuiden, daar is onlangs de 12e Herenboerderij van start gegaan. Ze gaan daar ook varkens houden en ik ben door Team Vee gevraagd als varkensadviseur. Natuurlijk neem ik dan ook de beste varkenshoeder van Nederland mee ;-). (Een Herenboerderij is een kleinschalig gemengd boerenbedrijf, waar 200 huishoudens/leden van de coöperatie een boer in loondienst nemen om zo samen duurzaam voedsel te produceren).

HERENBOEREN
De bedoeling is 25 varkens. Voor het vlees. Nee, ik ga geen poging doen ze dat uit hun hoofd te praten. Daar ben ik niet voor gevraagd. Maar ik ga ze wel zodanig adviseren alsof het ‘mijn eigen vleesvarkens’ betrof. Mijn uitgangspunt daar zal zijn: varkens voor het vlees moeten kunnen leven als Goden in Frankrijk. Alleen dan kan er sprake zijn van een ‘faire’ deal: vlees versus moordleven.

Mijn opa’s hielden ook varkens. Ook zij hadden een gemengd bedrijf. Veel kleinschaliger dan de Herenboeren van nu. Zij sliepen bij hun zeugen in het stro als die moesten biggen (bevallen). Nou, ik moet de eerste Herenboer nog zien :-)

TEDERE BOEREN
Mijn opa’s waren tedere boeren. Ik beschouw het als een eer om hun zorg-aanpak door te kunnen geven. ‘Je liefde voor varkens heb je niet van een vreemde,’ zei schrijver J.J. Voskuil ooit tegen me. Klopt. Kwestie van met de paplepel ingieten.
Wordt Vervolgd.

https://herenboerengroenehart.nl/

Fijn weekend allemaal!

KOERTJE
https://familiebofkont.nl/boek/koertje/

#varkens #varkensvlees #boeren #boerenbloed