HET GEHEIM VAN DE BOFKONTBURGER

Juni 2013 haalden we DE MOEDER VAN SJONNIE op

Vandaag zou De Moeder van Sjonnie 12 jaar geworden zijn. Ze leefde van 26 juli 2008 tot 29 augustus 2019. De eerste 5 jaar van haar leven heeft ze hard gewerkt. De Moeder van Sjonnie was leverancier van vleesvarkens. Ze heeft daarvoor 142 biggetjes op de wereld moeten zetten.

Daarna werd ze een bofkont.

Laatste onderzoek naar vleesconsumptie in Nederland: 208 gram per dag. Per Nederlander. Daar schrik ik van. De schijf van vijf schreef ooit 100 gram vlees per dag voor. Daar zijn ze op teruggekomen. 200 gram per week zou ook voldoende zijn. En dan nu toch weer die onbegrijpelijke campagne ‘Let’s talk about pork’ om de jeugd van tegenwoordig meer aan het varkensvlees te krijgen :-(

De Moeder van Sjonnie was amazing.

Een on-ver-ge-te-lijk varken. Zo’n varkenspersoonlijkheid maak je zelden mee. Als we destijds niet een vriendje, Sjonnie, voor Moszkowicz uit de bio-industrie gehaald hadden, was ze zo aan me voorbij gegaan. Dan was ze nooit op Het Beloofde Varkensland terecht gekomen.

Vanochtend bekeek ik haar foto’s. Die ene. Het was al bekend dat ze naar Familie Bofkont zou gaan en we kwamen langs om de ophaaldag af te spreken. Ze mocht haar kooi even uit voor een nadere kennismaking. De keer daarvoor had ik haar nog met haar biggetjes zien liggen. Die waren nu weg, naar de afdeling vleesvarkens. Zoals ze daar staat. Die houding. Niet klein te krijgen.

Eenmaal in de vrijheid kwam haar uitgesproken persoonlijkheid tot volle bloei. Over De Moeder van Sjonnie raakt niemand ooit uitgesproken. Ik had haar voor geen goud willen missen.

Laten we vandaag iets feestelijks eten. Een Bofkontburger!

BOFKONTBURGER
Beyond burger bakken.
Tijgerbol even oppiepen in de oven (voor wie recht in de leer is: de baguette van Fournil is 100% vegan).
Sla wassen, komkommer en tomaat in plakjes snijden.

Het geheim van de Bofkontburger? Metselen met tot zalf geprakte avocado (1 per Bofkontburger). Tussen alle ingrediĆ«nten zo’n lekker laagje cement aanbrengen.

OPBOUWEN
1.   Haal het kruim uit de tijgerbol
2.   Besmeer het onderste deel van het broodje met de avocado-cement
3.   Leg daar een waaier van plakjes komkommer op
4.   Avocado-cement
5.   Plaats de Beyond Burger
6.   Avocado-cement
7.   Leg flink wat slablaadjes op de Beyond Burger
8.   Avocado-cement
9.   Dan nog paar plakjes tomaat
10. Afdekken met bovenste helft tijgerbol

Bofkontburger klaar? Smullen maar!

Fijne zondag allemaal!

PS
Het verhaal van De Moeder van Sjonnie:
https://FamilieBofkont.nl/Boek/De-Moeder-van-Sjonnie/