KOERTJE THE MOVIE (83)
Het staartje van Koertje

Koertje the Movie (83) - Het staartje van Koertje

‘Mam, is dat z’n piemeltje?’

Het ventje wees naar het gecoupeerde staartje van een van de bofkonten. Jaren terug tijdens de workshop.

ik dacht er weer aan toen ik Koertje zag rondbanjeren bij Muk.

Ook gisteren weer:
‘Waarom hebben sommige varkens zo’n kort staartje en andere een lange?’

De top 3 van onderwerpen waar ik altijd op terug moet komen:

1.
Het misverstand Varkens & modder

2.
Het misverstand Minivarkens in Huis

3.
Het misverstand Krul in de Staart

Vandaag zijn de staarten weer eens aan de beurt.

Uit de column van een intensieve varkenshouder, maart 2018, toen bekend werd dat het verbod op couperen de komende jaren wéér uitgesteld is:

‘Het liefst zou ik vandaag stoppen met staarten couperen van onze biggen. Het is elke week weer een vervelende klus en we halen het leukste deel van het varken eraf. Dat kwispelende krulstaartje is een prachtig visitekaartje waarmee we onze producten kunnen verkopen of aanprijzen. Maar ik realiseer me ook wel dat het nog niet kan nu.’

Deze boer geeft tenminste toe dat biggenstaartjes couperen een ‘vervelende klus’ is. Lees: een gruwelijke onverdoofde ingreep voor de biggetjes. Tot voor kort schoot menig varkensboer in de verdediging met: voelen ze niks van, biggen hebben geen gevoel in het puntje van hun staart.

A. Ieder biggetje heeft gevoel in het héle staartje (de varkensstaart is o.a. bedoeld om de omgeving mee te verkennen).

B. Zo’n tweederde van het biggenstaartje belandt op de vloer van de varkensstal. Dus hoezo alleen de puntjes?

HET STAARTJE VAN KOERTJE
Kijk maar naar de staart van Koertje. Daar is niet veel meer van over.

De staart van oom Bert is niet gecoupeerd.

Ik ‘bestelde’ big Bertje destijds rechtstreeks bij de varkensboer: met alles d’r op en d’ r an, zoals Bertje ter wereld kwam. Mét zijn staartje, mét zijn tandjes, mét zijn balletjes.

DE STAART VAN OOM BERT
Oom Bert heeft nu de staart van een volwassen varken: 70 cm lang, inclusief staartpluim. Aan de stand van zijn staart kun je van alles zien. Hangt ie recht naar beneden? Dan is oom Bert ontspannen.

KRUL
Heeft oom Bert een krul in zijn staart? Dan wijst die krul op stress, angst, grote opwinding, voernijd of een andere verhoogde gemoedstoestand. Wordt oom Bert op zijn huid gezeten door Meneer Klaver? Dan kun je aan de stand van zijn staart zien dat hij die kiftpartij niet gaat winnen… De krul in de staart wijst dus niet op vrolijkheid.

DE STAARTEN VAN JUFFROUW LOES & CO
Juffrouw Loes, Wildeman en Keiler hebben een steile wildzwijnenstaart, die kan niet eens krullen. Bij schrik rennen ze blaffend weg met de staart recht overeind.

DE STAARTEN VAN RIES & CO
Ook de staartjes van ‘minivarkens’ kunnen niet krullen. Hangbuikzwijntjes staan dicht bij het wilde zwijn, hebben dezelfde steile staartjes en uiten zich daarmee op dezelfde manier als wilde zwijnen.

De staart van varkens is dus een belangrijk expressie- en communicatiemiddel.

GEEN ONDERBROEK VOOR MISS PIGGY
Maar niet alleen dat. Voor vrouwtjesvarkens fungeert de staart ook als onderbroek. Miss Piggy kwam staartloos aan op Het Beloofde Varkensland. Extreem kort gecoupeerd, direct vanaf de staartinzet. Ze had niet eens een stompje meer over. Slordigheid van de boer of een fout van een stagiair? Wie zal het zeggen.

Feit was dat Miss Piggy het leven door moest zonder onderbroek. Arme Miss Piggy. De hanen wisten precies wanneer ze ging poepen en zodra haar drollen tevoorschijn kwamen, sprongen ze tegen haar op om er de onverteerde graantjes uit te pikken. In hun gretigheid pikten ze dan vaak in haar onbeschermde kling (zeugenschaamlippen) Au!

GEEN ONDERBROEK VOOR LA MAMA
En bij La Mama is tijdens een varkensgevecht haar halve kling gesneuveld. Met onderbroek aan, lees: de bescherming van haar kling door haar staart, had dat niet kunnen gebeuren.

STOMPJE
Koertje gaat dus vrijwel staartloos door het leven. Zo jammer. Het korte stompje dat hem rest heeft een deel van zijn expressiemogelijkheden weggenomen. Gelukkig is Koertje een Big Personality. Hij heeft nog andere manieren om zich te uiten. Aan de voorkant bijvoorbeeld: Brullen maar :-)

FILMPJE
https://Bofkont.TV/20200126-Koertje-the-Movie-83-Het-staartje-van-Koertje.mov

Fijne maandag allemaal!

PS
Waarom worden biggenstaartjes gecoupeerd?

Biggen willen hun omgeving verkennen. Aan alles voelen, aan alles ruiken, aan alles knabbelen. Hun leefomgeving in de bio-industrie is kaal en leeg. Daar valt niks te onderzoeken. Dus gaan ze elkaar onderzoeken, elkaars staartjes. Bijten – bloed – ontsteking – zweren – ziek – de biggen stoppen tijdelijk met groeien. En zonder constante groei (gemiddeld 1 kilo per dag) liggen de karbonaadjes niet op tijd in de schappen van de supermarkt.