De Dag van BERT


BERT: 'Ik ben Bert en dit is Wildeman. Wij zijn varkens, geen huisdieren'

Hart van Nederland had een item over zieke minivarkentjes. Wil ik dat weten? Nee. Maar evengoed krijg ik het van alle kanten opgestuurd: Heb je dat gezien Dafne? Erg he?

Ja heel erg.

Er viel ook een naam op tv. Bert. Niet de eerste keer dat ik die naam hoor. Hij verhuurt dieren. Mobiele kinderboerderijen. Voor fotoshoots. Kerstmarkten. Personeelsfeesten. Kinderfeestjes. Dat soort gelegenheden. Dierencastingsbureaus, omroepen, evenementen en zelfs gemeentes behoren tot zijn klandizie.

En hij verkoopt minivarkentjes.

Wat ik er over te zeggen heb stond in 2005 al in de krant.

Hier:
http://2005.bfknt.nl/20050727-amsterdams-stadsblad-dieren-onder-de-voet-gelopen.jpg

En dit:
http://familiebofkont.nl/weblog/20050725-de-dag-van-the-morning-after.html

En wie herinnert zich nog de rel van de Huishoudbeurs van 3 jaar geleden?

Hier:
http://familiebofkont.nl/weblog/20160228-de-dag-van-varkensleed-op-de-huishoudbeurs.html

Wat ook erg was:
In Hart van Nederland kreeg je een goed beeld hoe het leven van zo’n minivarkentje-in-de-huiskamer er uit ziet: In een bench. Buiten de bench een spekgladde vloer waar het beestje met de hoefjes op uitgleed. In dit geval een tegelvloer. Vaak ook een parket- of laminaatvloer. En in z’n uppie. Geen ander varkentje erbij om de varkenstaal mee te kunnen uitwisselen.

Daarom wil ik het niet meer weten. Ik weet al meer dan goed voor me is.

Hierbij een foto van Bert. Onze Bert. Vernoemd naar een bestaande mensen-Bert, maar niet die Bert. Hij lag van de week zo leuk samen met Wildeman.

SAMEN.

Bert kan met Wildeman kletsen, kiften, foerageren, slapen, modderbaden nemen, waar en wanneer hij maar wil. Al die dingen die varkens samen moeten kunnen ondernemen om een volwaardig varkensleven te kunnen leven. Of je nu een grote roze lummel bent, een wild zwijn of een ‘minivarkentje’. Een varken is een varken. Geen huisdier. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Hart van Nederland
https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/dierenhandelaar-op-internet-licht-mensen-op-met-zieke-dieren/