Maandag 25 juli 2005

De Dag van THE MORNING AFTER...

...
klik op artikel voor vergroting

Gister het evenement in Amsterdam. Ter afsluiting van het schooljaar 'De Stad op z'n Kop' rond de Stopera. Thema dieren en kinderen.
Nou dat hebben we geweten. Gelukkig droog. Mooie plek, zoniet de mooiste naast de hoofdentree. Wel een klereherrie naast het hoofdpodium. Horen en zien verging je. Knor in het decor van de Familie Bofkont & de Poepparade was groot succes. Knor had geen seconde rust. Alle kinderen wilden drollen draaien van ontbijtkoek en water. De ouders riepen allemaal om een broodje poep. Bloedheet in de zon.
Tot zover alles goed.

Maar wie het ook bloedheet hadden zonder schaduwplekken waren de 70 (!) piepjonge dieren van de mobiele kinderboerderij midden op het plein.
Allemaal aaiers en graaiers, allemaal handen, kinderen die de dieren opjaagden. Het deed pijn om te zien. Een biggetje, waarschijnlijk niet ouder dan 2 weken, een ezeltje, een piepjong kalfje, en ga zo maar door. O zo schattig voor de mensen, maar o zo akelig voor die baby's.
Want dat zijn het. Baby's. Een pasgeboren mensenbaby laat je ook geen uren achter elkaar in de brandende zon van hand tot hand gaan in een gezelschap van honderden mensen zonder een moment rust, met keiharde muziek.

Enfin een lang verhaal kort. Er kwam bonje van. Het werd een behoorlijke rel met een paar mensen die er schande van riepen en terecht. M., mij bekend en actief bezig met het kinderboerderijenbeleid, werd er hardhandig uitgezet. Het werd een enorm tumult en commotie. Ik werd er nog bijgeroepen door de organisatie en heb ter plekke een advies gegeven hoe het verder moest.
Iemand bij het hekje, mondjesmaat mensen erin en afgelopen met het achter de dieren aanrennen door sommige kinderen.

's Ochtends had ik er al een paar bij de arm gegrepen toen ik dat zag. Die kinderen treft geen blaam. Wie wordt er niet lyrisch en opgewonden van zulke prachige dieren, zo zacht en zo om aan te raken. Maar wat zij niet weten is dat die dieren bang zijn en gestresst. Niemand leert ze ooit om echt goed naar dieren te kijken.

We kwamen half dood thuis met 2 auto's, te moe om alles weer uit te laden. Vanochtend meteen een protocol geschreven voor gemeentes die menen dat een mobiele kinderboerderij de feestvreugde verhoogt en daartoe een vergunning verlenen.
Het lastige is dat ze het niet kunnen verbieden. Bovendien weten zij ook niet dat die arme babydieren het helemaal niet naar hun zin hebben.
Klik hier voor het Protocol Dieren op Evenementen.

Daarna belde M. op om te zeggen dat ze er werk van gemaakt had en mijn naam had doorgegeven aan de krant. Dat kwam goed uit vanwege dat protocol. Woensdag staat het erin.
Het Parool had een prachtige foto van een halve pagina van Knor in actie met de kinderen. Dus niet eens van de levende dieren. Het kan dus wel. Een evenement over dieren zonder dat zij daar zelf onder hoeven te lijden. Net als Cirque du Soleil, het succesvolle circus zonder dieren.

De auto's inmiddels weer leeggesleept en vanmiddag kwam de journalist van de Z-krant. Die had een meditatiesessie bij Aagje, en kwam geheel tot rust. Hij wel. En ik uiteindelijk ook weer, omdat alleen het kijken ernaar al therapeutisch werkt. Rust & Kalmte. Daar gaat het toch allemaal om...



| mail@familiebofkont.nl | www.familiebofkont.nl |