DE KLEUR VAN JE HART

MEM onthoornd in de melkveehouderij: de enige van de Bofkontkudde zonder hoorns

Partij voor de Dieren versus BoerBurgerBeweging. Ze hebben allebei gelijk. PvdD en BBB.

Ik viel in het Tweede Kamer debat over de aanpassingen van de Wet Dieren. Het ging over het onthoornen van koeien en het couperen van biggenstaartjes.

EENS
Volgens PvdD moet het afgelopen zijn met de ingrepen in de intensieve veehouderij. Eens. Al 27 jaar. Sinds ik voet zette in de boerenschool.

OOK EENS
Maar volgens BBB verwonden koeien elkaar evengoed met hun hoorns in de biologische melkveehouderij. En bijten biggen in de biologische varkenshouderij elkaar net zo goed in de staartjes. Ook eens. Al 26 jaar. Sinds het bestaan van Het Beloofde Koeienland en Het Beloofde Varkensland. Want zelfs bij Familie Bofkont kunnen we daar van meepraten :-(

BULLE
Voorbeeld.
De kleine Bulle die we met een sonde moesten voeden omdat hij stopte met drinken bij Mem. Bulle kon niet meer slikken. Waarom niet? Zijn inburgering liep uit op een ontgroening en daar kwamen koeienhoorns aan te pas. Kalf Bulle kreeg een doelgerichte beuk tegen zijn keel. De dader loopt nog steeds op vrije voeten rond. Mozzarello blijft een van de hoofdverdachten, maar Zeus en Herman zijn toch ook niet helemaal onverdacht.

BRUTUS
Nog een voorbeeld. Brutus, de slagersjongen van meer dan 350 kilo. Ineens zat ie onder het bloed. Staart gebroken, hing nog maar aan een paar vezels vast. We zijn er weken mee bezig geweest. De twee staarthelften aan elkaar gespalkt, dagelijks verband verwisselen, antibiotica, pijnstillers, en verdomd, het lukte. Brutus behield zijn zwieperd, zij het met een fikse knik. De dader? ‘t Is lang geleden, misschien ligt die wel op het kerkhof.

MOZZARELLO
En toen was Mozzarello aan de beurt. Op een dag lag zijn mooie witte staartpluim op de grond. Wie had em dat geflikt? Het was in ieder geval geen wraak van Bulle. Koeien bijten niet. Ze hebben niet eens boventanden. Nee, koeien hanteren andere wapens. Hoorns. Wildeman dan? Brutus? Op zijn beurt kon die ook heel kribbig uit de hoek komem.

Terug naar PvdD en BBB. Tussen wit of zwart zitten grijstinten. Misschien wel vijftig. (Flauw).

RUIMTE
In de veehouderij gaat het altijd om gebrek aan ruimte. Koeien moeten elkaar kunnen ontlopen. Vroeger was de norm 1 koe per hectare. On-denk-baar in het huidige melkveehouderijsysteem. Datzelfde geldt voor opgroeiende varkentjes. Ruimte, ruimte en nog eens ruimte. Hebben ze dat niet, dan gaat het mis.

HOORNS
De vraag is dus: willen we koeien met hoorns? (Ja, hoorns hebben zoveel betekenis voor koeien, zelfs hun kaas smaakt er beter door, maar daarover een andere keer).

STAARTEN
Willen we varkens met staarten? (Ja, staarten hebben zoveel betekenis voor varkens, daar heb ik al vaker over geschreven).

Maar nu komen de eindafnemers in beeld.

Willen we productiedieren echt de ruimte geven die ze nodig hebben om zoveel mogelijk hoornstoten en staartbijten te voorkomen, dan zal dat betaald moeten worden.

Dus melkdrinkers, kaaseters en BBQ’ers:

HART
Denk niet wit, denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart.
Denk niet zwart-wit

Maar in de kleur van je hart!

Fijne maandagavond allemaal!

PS
Met dank aan Frank Boeijen

#koeien #varkens #onthoornen #couperen #PvdD #BBB