TEHUIS VOOR OUDE KOEIEN

De oude MEM viert het leven

Zo rende ik naar buiten met een badlaken om de kalfjes af te drogen, en nu run ik een Tehuis voor Oude Koeien. Zo snel kan het gaan. Dat dééd ik dus. Rosa & Griet droogrossen als het geregend had. Op m’n hakken. Nou, jaaaaa!

Ik mis hun geur. Zoals kalfjes ruiken dat vergeet je nooit meer.

Op het dagelijkse televisieprogramma over Eten, Drinken & Gelukkig zijn, ging de chefkok-van-dienst bij een koeienboer langs. Toen hij de staldeur binnenstapte was er net een kalfje geboren. Het kletsnatte beestje lag verdwaasd de wereld in te kijken. Beeldbuis of niet, ik róók de geboortegeur. Genoeg werk voor de moeder, met haar ruwe tong begon ze vol ijver te likken.

Een koe met haar kalf. Die toewijding, en dat jij daar dan getuige van mag zijn.

Die chef-kok-van-dienst heeft een groot ego. Zijn stem was te luid voor deze verstilling. En ja hoor, het kalf moest naar hém vernoemd worden. Man! Hou je waffel, dacht ik, nee dat dacht ik niet, ik dacht: man hou je bék! Kíjk nou toch eens wat hier gebeurt. Een wonder.

Moeder Koe ging helemaal op in haar karwei, het eerste moeder-kind moment, maar de chefkok drong zich nog verder op. Het kalfje moest door hem ‘geaaid’ worden. Aaien? Op dat moment?! Het werd wat onverschillig geros over het kalverkoppie: totaal ongepast, hij zat moeder in de weg, een grove verstoring van het contact tussen koe en kalf. Hou je er buiten Kok!

Over moederkoeien gesproken.

De oude Mem was wild van de week. Als een jonge blom raasde ze heen en weer. Mal weer, harde wind, Herman kreeg het op z’n heupen en stak de hele club aan. Daar gingen ze.

Herman voorop met de horlepiep, Bulle hopste hoger en hoger, Mem, zelfs de stramme Zeus deed een paar elegante danspassen mee. De grond dreunde er van.

Ook dat blijft fascinerend.

Niet alleen kalfjes zijn een wonder, oude koeien en stieren blijven dat ook. Helemaal als ze weer even de lente in de kop krijgen. Die kollosale lijven ineens zo licht als veertjes. Hans van Manen zou z’n ogen uit kijken.

Fijne zondag allemaal!

MEM
trieste koe

https://familiebofkont.nl/boek/mem-en-bulle/

HERMAN
ode aan dé stier

https://familiebofkont.nl/boek/stiertje-herman/

#kalfjes #ego #koeien #oudekoeien #wonder