WEG UIT DE VARKENSHEL

15 december 2019
Die dag zal ik nooit vergeten. Dierenbescherming, Dierenpolitie, Gemeente Naaldwijk en de NVWA. Geen enkele instantie trad op tegen de eigenaar van de zwaar verwaarloosde wolvarkens in Naaldwijk. Na tig vergeefse toenaderingspogingen van Stichting Familie Bofkont namen we het heft in eigen hand. Die dag plaatste het Bofkontteam 4 noodhuisjes. De omstandigheden waren meer dan bar. Kijk dit filmpje en huiver. Een dag afzien voor ons was te doen. Maar die arme wolvarkens leefden dag en nacht in deze hel.


(Koertje, Oom Bert, Brody en Wildeman spelen ook nog een rolletje!)

EEN JAAR LATER
15 december 2020. Helaas bleek dat de eigenaar ‘zijn gratis noodhuisjes’ nooit had voorzien van stro. Aan de leefomstandigheden van zijn varkens was niks veranderd. Nul komma nul. Terwijl de oplossing zo eenvoudig was. Onderin de Watertoren, op het terrein van de wolvarkens, bevindt zich een lege ruimte. Zet die deuren open, gooi het vol met stro en de varkens hebben een vorstelijk onderkomen. Droog, warm en windvrij.

VLEES
Maar nee, dat kon niet. Waarom niet? De eigenaar van de wolvarkens heeft daar zijn vriezers staan. Vriezers vol vlees. Drie keer raden van wie dat vlees afkomstig is. Hoe wrang. En wreed. De levende varkens moeten buiten creperen terwijl het vlees van hun collega’s én hun eigen toekomstige vlees… ach er zijn geen woorden voor om het leed te beschrijven waar zoveel Naaldwijkers dagelijks getuige van moesten zijn. Dierenleed = ook mensenleed.

5 februari 2021
Voor de zoveelste keer geblogd over het lot van de Naaldwijkse wolvarkens. Een oproep om weer aan de bel te trekken bij de NVWA. Eerlijk gezegd, ik verwachtte er niks van. Maar ik kreeg de verrassing van mijn leven. En velen met mij. De NVWA heeft gistermiddag de wolvarkens stante pede opgehaald! En niet alleen bij de Watertoren, maar ook de wolvarkens van de Nieuwe Vaart. (Geloof het of niet, maar deze man heeft op verschillende plekken in en rond de Gemeente Naaldwijk varkens, schapen en koeien lopen).

NVWA
Dit staat nu op de Facebook pagina van de NVWA:

https://2021.bfknt.nl/20210205-statement-nvwa-verwaarloodse-wolvarkens-naaldwijk-facebook.jpg
https://www.facebook.com/NVWAonline/posts/3858307814236987/

DIERENHOTEL
De in beslag genomen wolvarkentjes verblijven nu op een geheime locatie. De overheid heeft een paar van die plekken in Nederland, door hen ‘opslaghouders’ genoemd. Ik kreeg eens een rondleiding op zo’n geheime locatie en iedereen kan gerust zijn. Ruime verblijven, dik stro, goed eten, vers drinkwater en medische verzorging, indien nodig. De Naaldwijkse wolvarkentjes zullen een heerlijke nacht achter de rug hebben.

KOSTEN
En de kosten van dit alles? Die zijn voor de eigenaar. Alle in beslag genomen dieren worden verzorgd door professionele dierverzorgers en hun arbeidsloon komt ook voor rekening van de in gebreke zijnde eigenaren. Hoe lang dit gaat duren hangt af van de voorwaarden/eisen/afspraken tussen de partijen.

MEER WETEN?
Wie nog niet (helemaal) op de hoogte is van het drama van de Naaldwijkse wolvarkentjes, hier kun je alsnog alles lezen en de filmpjes bekijken van de hele case.
https://familiebofkont.nl/dossier-dakloze-wolvarkens-naaldwijk/

DANK
Dank lieve mensen uit Naaldwijk en (verre) omgeving die de varkentjes appels brachten, hooi en stro, jullie hebben voor hun lichtpuntjes gezorgd. Dank lieve mensen van de app groep, die mij op de hoogte van de situatie hielden. Dank lieve mensen die gedoneerd hebben voor de noodhuisjes. En tot slot de bikkels van het Bofkontteam, die zich uit de naad gewerkt hebben om 4 noodhuisjes in 1 dag te plaatsen, in een moordtempo, ieder moment kon de woedende eigenaar immers opduiken.

Fijn weekend met sneeuw & ijspret, in de wetenschap dat de wolvarkentjes nu hoog, droog en veilig zitten. Hoera!

PS
VARKENSBESCHERMING
Ik heb de NVWA een compliment gegeven. Waarom? Ten eerste omdat ik het meen. De bureaucratische overheid die dezelfde middag nog in de benen komt, dat mag een unicum heten. Ten tweede omdat ik er voor kies om niet te blijven hangen in gemok-van-waar-waren-jullie-al-die-tijd. Als voorzitter van Stichting Familie Bofkont – lees Varkensbescherming – lijkt het me niet onverstandig om een goede verstandhouding/werkrelatie op te bouwen met de NVWA.

DOORBRAAK
Ik zie deze inbeslagname van de Naaldwijkse wolvarkentjes als een doorbraak. De verklaring op de NVWA site is een statement. Ik beschouw het als een soort jurisprudentie. Dit is niet de laatste keer dat we te maken krijgen met al dan niet verborgen varkensleed. Breek me de bek niet open. Het begint bijna altijd met een ‘moddermisverstand’ en het eindigt in een drama.

TOEKOMST
Nooit eerder heeft de NVWA zich zo uitgesproken, helemaal in lijn met de filosofie van Stichting Familie Bofkont. Wie weet is er in de toekomst een directe lijn met de NVWA mogelijk bij varkensverwaarlozing, zonder dat er zoveel tijd verspild hoeft te worden.

TOENADERINGSPOGING
En wat de eigenaar betreft: het varken is helaas nog steeds het meest onbegrepen dier op aarde. Het grote moddermisverstand is daar hét bewijs van. Hele volksstammen mét hem, en meer varkenscowboys dan me lief zijn, denken en doen net zo :-( Maar mocht deze eigenaar ooit tot inkeer komen, en zich oprecht in het wezen van het varken willen verdiepen, dan is hij welkom op Het Beloofde Varkensland.

PPS
IN DE MEDIA

WOS – Westlandse Omroep Stichting
https://wos.nl/nieuws/artikel/nvwa-haalt-verwaarloosde-westlandse-wolvarkens-weg-bij-eigenaar

ALGEMEEN DAGBLAD
https://www.ad.nl/westland/14-verwaarloosde-wolvarkens-in-beslag-genomen-ze-dronken-het-modderwater-waarin-zij-rondliepen~a4c2909d/

HART VAN NEDERLAND
https://www.hartvannederland.nl/nieuws/dieren/veertien-verwaarloosde-wolvarkens-in-beslag

#varkens #wolvarkens #modder #naaldwijk #NVWA #Dierenbescherming #Dierenpolitie #varkenscowboys