DE LIEVE HEKS

Net als de lieve Heks op de vleugels van ARIE BOMBARIE...

Halloween & Volle Maan. Van een lieve heks weet ik dat deze combi maar eens in de 20 jaar voorkomt. En dat halloween geen griezelfeest is, maar het feest van contact met je voorouders.

Vanavond verschijnt de volle maan in Stier en Schorpioen. Transformatie! Hoog tijd om angsten te overwinnen! En daar heb je je voorouders dus voor nodig. Waar ben je bang voor? Waar maak je je druk over?

Stel dat ik doe wat Heks zegt:

Vanavond pompoen eten en een extra bord dekken voor mijn voorouders. Tijdens het eten aan ze denken, herinneringen ophalen. Vervolgens de uitgeholde pompoen op het erf zetten met een lichtje erin. Dan een wandelingetje over het erf in het maanlicht (ik moet meteen aan ‘De vrouw in het maanlicht’ denken van Herman Pieter de Boer). En als afsluiter het lege bord in het weiland begraven.

Wat zou Oom Bert dan wel niet van me denken? De varkens zien me aankomen met m’n rituelen.

De koeien, ja. Die snappen dat wel. Zeus helemaal. En Mem. Misschien denkt zij ook wel eens aan haar voorouders. Al dat gemijmer tijdens het herkauwen, wat gaat er dan toch in die Bofkont-koeien-koppies om?

Angsten overwinnen. Je niet te druk maken over dingen. Dat leerde ik al van mijn oma. ‘Maar daarom niet getreurd, het hemd hoog opgebeurd en vrolijk rondgesprongen.’ Ook zij is een voorouder, al zal Heks wel wat verdere voorouders bedoelen, maar oma Westerhof had dat natuurlijk ook niet van een vreemde ;-).

Al jaren koester ik de Heks op de Gans. Geen gemene rotheks, haar lieve gezicht verraadt iets anders. Oud, wijs en mild. En ze zit op een Arie Bombarie.

Embed from Getty Images

Wegvliegen op een gans, dat lijkt mij ook wel wat. Voor later. Helaas is Arie Bombarie er al vandoor gegaan. Dat was niet de afspraak, maar daar kon hij ook niets aan doen. Misschien komt er ooit nog een andere gans. Komt tijd, komt raad. Ik hoef het maar aan mijn voorouders te vragen ;-)

Fijne zaterdagavond allemaal!

#Halloween #VolleMaan #FullMoon