TOCHTIGE VERJAARDAG + filmpje

DOLLE MINA arriveert bij Familie Bofkont

Er was er een jarig hoera hoera
Dat kon je wel zien dat was zij!

Nou dat konden we zeker zien ;-)

Dolle Mina.

Op haar verjaardag, gisteren, was deze roodharige schoonheid zo tochtig als een tochtige koe maar zijn kon. Veel te riezerig om haar te kunnen trakteren op een feestelijk maaltje appels. Bulle was niet bij haar weg te slaan.

Ik slalomde het erf over om de klippen te omzeilen. Moeilijk in te schatten welke kant de twee gelieven op zouden kapseizen als hij er weer bovenop ging.

Dat vinden wij allen zo prettig jaja en daarom zingen wij blij.
Zij leve lang hoera hoera.

Herman en Zeus konden ook niet op hun beurt wachten. Ja, ja, ja, meisjes met rode haren, kunnen je zeggen wat liefde is.

Dolle Mina werd 10 jaar geleden geboren op vrijdag de dertiende. Een maand te vroeg.

Haar lichaampje was niet veel meer dan wat botjes verpakt een mooi rood velletje. Maar die ogen! Die blik! Zelfs haar boer kon er niet omheen. Dit kalfje verdiende een kans. Maar de veearts gaf er geen cent voor. ‘Dit gaat niet lukken. We kunnen er beter nu meteen een einde aan maken.’

Lang zal ze leven, lang zal ze leven, lang zal ze leven in de gloria!
Gisteren is Dolle Mina 10 jaar geworden.

Van een ondermaats scharminkeltje groeide Mina uit tot een glanzende schoonheid, nog steeds in staat het erf in rep en roer te brengen.

Het geheim? Ik stelde mezelf 10 jaar geleden de vraag. Stel dat dit kalfje in de vrije natuur was geboren? Wat zou haar moeder dan gedaan hebben? Een moederkoe die baas is over haar eigen leven weet wat ze moet doen. Gedurende de dag én nacht haar kalf zogen. Vaak dus, met kleine beetjes per keer.

In de melkveehouderij krijgen de kalfjes wel dezelfde hoeveelheid drinken toegediend, maar verdeeld over 2 keer per dag. Zo deed ik dat ook bij Brutale Griet en Rosamunde. Twee keer per dag stond ik in een pan warm water met poedermelk te roeren. Wist ik veel, dat was in 1997. Ik volgde de richtlijn van de melkveehouderij. Niemand had ooit nog een kalfje bij een boer gekocht om te laten leven. Het vak van ‘boerderijdieren redden’ moest nog uitgevonden worden.

Maar Dolle Mina zou het niet op die manier gaan redden. Daar had de veearts gelijk in.

De boer vroeg of zijn te vroeg geboren kalfje bij Familie Bofkont mocht wonen. Natuurlijk!

Iedere ochtend haalde ik verse melk bij hem. Om de paar uur kreeg Dolle Mina de fles. Ook ‘s nachts. Maar ondanks dit gezonde goedje kreeg ze toch nog een dubbele longontsteking. We hebben alles op alles gezet. Dolle Mina heeft vriend en vijand versteld doen staan.

‘TLC kan wonderen verrichten,’ verzuchtte de veearts toen de rust was weergekeerd.

En ze leefde nog lang & gelukkig.

PS
Vandaag waren de hormonen al een stuk afgekoeld.
De gezamenlijke hooimaaltijd verliep ordentelijk.
Wel hadden Mina & Co veel last van ongenode gasten: vliegen.
Op dit filmpje is goed te zien hoe slim koeien hun oren als waaiers gebruiken om vliegen te verjagen.

BOFKONT TV – Dolle Mina 10 jaar!
https://vimeo.com/familiebofkont/20200813-dolle-mina-10-jaar
óf https://bofkont.tv/20200813-dolle-mina-10-jaar.mov

PPS
DOLLE MINA
https://FamilieBofkont.nl/Boek/Dolle-Mina

#koeien #runderen