KOERTJE THE MOVIE (96) – filmpje
de hooi-opzichter

KOERTJE onze hooi-opzichter moet aan het werk

Koertje heeft het jaar van z’n leven. Hij kan maar één keer alles voor de eerste keer meemaken.

De eerste keer een appel eten, de eerste keer met oom Bert op avontuur, de eerste keer om de bulten springen, de eerste keer de modder in en de eerste keer hooitijd.

De hooi-week is ieder jaar weer een belevenis.

Een paar hete junidagen en alle boeren in de omgeving krijgen de hooikoorts. Tot midden in de nacht wordt het land gemaaid, grote machines rijden af en aan, schudden, inwiersen, persen, opladen; dit is de tijd van het jaar waarin vroeger de boerinnen de warme prak naar het land brachten. Iedereen werkte mee, familie, buren, losse werkmannen, iedereen hielp elkaar. Nú moest het gebeuren.

Dat is nog steeds zo. Doorgaan tot het klaar is. Morgen kan het regenen, iedere minuut telt, de natuur is de baas.

En dan gaat bij Familie Bofkont de telefoon.

‘We komen vanavond met de eerste kar.’ En wat je dan ook aan het doen was, een muur schilderen, een kind baren, een workshop geven: je moet ter plekke alles uit je handen laten vallen. Niets ter wereld is op dat moment belangrijker. Het Hooi Móet Die Avond Nog Droog In De Schuur Liggen.

En Koertje was erbij.

Als enige, de rest lag onder hooikap. Verbannen van hun plek. Te gevaarlijk. De oudjes zouden zich niet snel genoeg uit de voeten kunnen maken voor de wielen van de trekkers. Ze zouden in de weg liggen tijdens het lossen. Een paar zwoele zomernachtjes logeren onder de hooikap, wat is daar mis mee?

Maar Koertje zag dat anders. Wat een reuring op het erf. Daar moest hij bij zijn. De eerste trekker reed het erf nog niet op, of hij stond al in de startblokken.

Vooruit dan maar.

Maar wel goed in de gaten houden, dat lummeltje. Alles was toch al anders dit coronajaar. De hooiboer had een eigen losploegje meegenomen, zij deden het werk – op gepaste afstand – en Koertje leidde alles in goede banen. Zo ongeveer was de werkverdeling.

Koertje bleek een echte opzichter. Aan het eind van de avond stond hij alle balen nog eens na te tellen. 1, 2, 3, enzovoort tot hij aan 740 balen kwam. Een goed begin. Koertje was tevreden.

Er volgden nog twee van die avonden.

Na afloop haalde Koertje oom Bert er bij. Kijk eens!

Oom Bert was ook tevreden. Goed gedaan vent! Even proeven. Hmmm. Best spul.

De schuur ligt vol. Zo goed als, want er moeten nog 642 balen bij. Die komen tijdens de volgende hooikoorts. Dat zal waarschijnlijk ergens eind juli worden.

Dan heeft Koertje in totaal 2190 hooibalen geteld. En dan kan Familie Bofkont de winter weer door.
Wordt Vervolgd.

KOERTJE THE MOVIE (96) de hooi-opzichter
https://Bofkont.TV/20200627-Koertje-the-Movie-96-de-hooi-opzichter.mov

HOOIBAALTJE
Zin om een hooibaaltje aan Koertje te doneren?
Koertje rekent 5 euro per baaltje.
Met een half baaltje is hij ook blij: 2,50.
Of een pluk hooi. Ook fijn: 1 euro.
https://familiebofkont.nl/doneer
(Tikkie / iDeal / overboeking)