KOERTJE THE MOVIE (63)
Koertje & Moszkowicz & Modder

Biggetje Koertje en wolvarken Moszkowicz

En of Koertje groeit! Ik kan niet wachten tot hij zijn eerste modderbad zal nemen. Maar voor hij afkoeling tegen de hitte zoekt, moet de zon weer hoog aan de hemel staan. Duurt nog minstens 5 maanden.

Dan zal Koertje de modder wel in moeten want hij heeft geen zweetklieren. Geen enkel varken kan zweten. Daar is het modderbad voor. Letterlijk de hitte te lijf gaan via de varkensbuik, ondergedompeld in een verfrissende modderpoel.

MODDER MIJDEN
Tot de lente van 2020 zal Koertje iedere centimeter modder en blubber mijden.

Hij zal wel gek zijn om met dit koude winterweer in het water te gaan liggen. Waarom zou hij? Koertje heeft de beschikking over een droog tochtvrij huisje, een veilig dak boven zijn hoofd met een dikke bult stro op de vloer. Koertje zit er warmpjes bij. Laat die kou, regen, storm en sneeuw maar komen.

MAIL
Vorige week donderdag kreeg ik deze mail met foto’s:

‘Ha Dafne, kun jij wat zeggen of deze leefomstandigheden okay zijn voor deze wolvarkens (5 plus 1 baby)? Ze staan er om de grond om te woelen. Er is geen schuilmogelijkheid of droge plek.’

wolvarkens modder drama

wolvarkens modder drama

wolvarkens modder drama baby biggetje

wolvarkens modder drama

wolvarkens modder drama

wolvarkens modder drama

wolvarkens modder drama

Ik heb meteen de eigenaar gebeld.

VRAGEN
Vragen gesteld en zijn antwoorden tot mij genomen. Naar eigen zeggen is hij varkensboer, schapenboer en koeienboer. Heeft her en der plekken waar dieren staan voor het vlees. De dieren hebben geen onderkomens. Nergens voor nodig. Varkens houden van modder. Punt uit. Dat gezeik altijd van die dierenactivisten die nergens verstand van hebben.

HULP VOOR VARKENS
Wat te doen? Een fabrikant gevonden van kant en klare huisjes. 1500 euro per huisje. Maar hoe krijg je zo’n huisje op de plek van de varkens? Met een kraan. Ingewikkeld gedoe dus. Maar waar een wil is, is een weg.

Zaterdag een mailtje gestuurd naar de eigenaar:

GRATIS HUISJE
‘Geachte heer X, vindt u het goed als wij een huisje plaatsen voor uw wolvarkens? Daar zijn voor u geen kosten aan verbonden, noch werkzaamheden. Wij horen graag van u!’

Ik kreeg onmiddelijk antwoord:
‘Beste Dafne. Namens de varkens…doe geen moeite want het is niet nodig.’

De sociale media draaien op volle toeren.

Er zijn 2 kampen:
1. Mensen die tegen de bio-industrie zijn en dús vinden dat deze wolvarkens een schitterend leven hebben: ‘lekker in de modder!’
2. Mensen die tegen de bio-industrie zijn en dús weten, via o.a. de voorlichting van Het Beloofde Varkensland, dat ‘lekker wroeten in de modder’ seizoensgebonden is, en waarom.

MODDER, EEN VRE-SE-LIJK MISVERSTAND
Breek me de bek niet open. Modder, een vre-se-lijk misverstand. Dit staat er over in Het Grote Varkensalfabet:

MODDER
Een (mini)varken heeft modder nodig om zich bij warm weer in af te koelen, tegen zonnebrand en om zijn huid te verzorgen. Met het afschuren van de opgedroogde laag modder worden huidparasieten zoals luizen verwijderd.
Zie afkoelen – jeuk – water – regen

MODDERPOEL
Een modderpoel is noodzakelijk, maar de rest van de buitenruimte moet droog zijn. Bij gebrek aan ruimte verandert het stukje grond anders in één grote blubberzooi waar de (mini)varkentjes noodgedwongen in rond moeten banjeren.

Veel mensen denken dat varkens modder ALTIJD heerlijk vinden. Dat is een groot misverstand. Niets is minder waar. Een varken gruwt van eeuwige blubber. Te koud, te nat, net zoals wij zelf niet voortdurend met je voeten, of nog erger, tot je oksels in koud water zouden willen staan.

DROOG
Dus voldoende buitenruimte zodat er altijd droge plekken over blijven, OOK en JUIST in de herfst en winter. Tip: voordat je überhaupt aan (mini)varkens begint te denken, kijk hoe de afwatering van het terrein is en de soort grond is ook van belang. Veengrond en klei zijn ongeschikt voor het houden van varkens omdat het water daar op blijft staan.
Zie afkoelen

BEWIJS
Het ultieme bewijs (los van regen en blubber) dat varkens in gevangenschap een onderkomen móeten hebben is dit:

PROOIDIEREN
Varkens zijn prooidieren.

INSTINCT
Dit is hun instinct: zich altijd kunnen verbergen voor vijanden. In gevangenschap moet er voor hun welbevinden dus ALTIJD beschutting zijn in de vorm van een afdak, huisje, of… voldoende materiaal zoals takken waar ze zelf een schuilplaats mee kunnen bouwen.

ONVEILIG
In N. ontbreekt het de wolvarkens aan dit alles. Ze zullen zich daarom voortdurend onveilig voelen.

Tel daar het ongemak van regen en ijskoude blubber eens bij op. Het is geen pretje om een gehouden varken in N. te zijn.

QUOTE VAN DE DAG:
‘Wat een zwijnenstal is het hier,’ zou voortaan een compliment moeten zijn. Samen eten en gezellig kletsen. En niet moeilijk doen over vork en mes.’
Diana R.

PS
Hoogzomer op Het Beloofde Varkensland, wolvarken Moszkowicz neemt een modderbad

Moszkowicz is ook een wolvarken. Zomers geniet hij van een modderbad. Vanochtend hebben we hem gefilmd om te laten zien wat hij in de winter doet. Buiten ontbijten, en dan weer lekker onder het stro duiken, samen met zijn levensvriendin Pinokkio.

Geen makkelijke gast, die Moszko, om te filmen, hij komt steeds weer enthousiast begroeten ;-)

En zeg nou zelf: Moszkowicz zou toch wel gék zijn om in ijskoude blubber te duiken?

FILMPJE
https://Bofkont.TV/20191121-Koertje-the-Movie-63-Koertje-en-Moszkowicz.mov

#filmpje #varkens #biggetje #snelwegbiggetje #modder #wolvarkens