KOERTJE THE MOVIE (58)
Koertje & Oormerk

de oren van biggetje Koertje versus de oren van everzwijn Wildeman

Handig zo’n oormerk. Maar niet heus. De bedoeling is dat je met 1 klap op je oog de gegevens van het oormerk af kunt lezen. UBN (Uniek Bedrijfs Nummer) en volgnummer.

Eens even kijken bij Koertje.

Zijn oormerk is nog maar een paar maanden oud, maar van die cijfers is al niks meer te zien. Oormerken werken niet bij vrije varkentjes. Koertje’s oormerk zit onder de bagger, afkrabben is er niet bij, dat zou hij niet toelaten.

Hoewel Koertje inmiddels gechipt is (zie filmpje 24 van 11 oktober), zit zijn oormerk er nog steeds in. Hij moet eerst wat rustiger worden. Zijn oormerk er uitknijpen met een nijptang is een fluitje van een cent, voelt ie niks van, maar dat moet hij z’n koppie wel goed stil houden. Nog even geduld dus…;-)

VRAGEN
Er komen geregeld vragen van mensen die hun varkentje (of geit, schaap, kalf) ook willen laten chippen i.p.v. oormerken. Hoe of ik dat aangepakt heb.

DE AANPAK
In 2004 stond ik voor de rechter met Gerard Spong als raadsman van Familie Bofkont. Ik weigerde de varkens, koeien en schapen van Familie Bofkont te oormerken.

UITSPRAAK
Algehele vrijspraak.

In 2006 volgde Hoger Beroep.

UITSPRAAK
Koeien: vrijspraak
Varkens: strafbaar maar er volgt geen straf of maatregel.

Waarom dat onderscheid?

KOEIEN
Toen alle productiedieren verplicht ge-oormerkt moesten worden (ik meen begin jaren 80), stond er een gewetensbezwaarde koeienboer op. Hij verzamelde een club om zich heen van mede oormerkweigeraars. Ik had me wettelijk gezien bij die club kunnen aansluiten, maar de overheid had dat bewust onder de pet gehouden. Daarom kregen mijn koetjes alsnog ontheffing van de oormerkplicht met terugwerkende kracht.

VARKENS
Wat betreft de varkens: Er was destijds nooit een gewetensbezwaarde varkensboer opgestaan. De mogelijkheid van aanhaken was er dus niet. Maar de Hoger Beroep rechters waren gecharmeerd van Het Beloofde Varkensland, het concept, de uitvoering, de voorlichting.

Ze hebben toen echt hun best gedaan en hebben er artikel 9A bij gehaald: de persoonlijkheid van verdachte wordt dan in de beoordeling meegenomen. Dat leverde de uitspraak ‘strafbaar maar er volgt geen straf of maatregel’ op. Volgens de rechters waren er geen ‘beter gedocumenteerde dieren in Nederland te vinden dan Familie Bofkont.’ Alleen, ik had een eigen I & R systeem ontworpen (Identificatie & Registratie) en dat de rechters toen goedgekeurd.

DE FAMILIE BOFKONT METHODE
1.
Alle bofkonten zijn gechipt door dierenarts Peter Klaver.

2.
Van alle bofkonten een groot fotoportret gemaakt en dat op een houten plaatje geplakt. De originele oormerken in hun oren gehangen, maar door het hout heen geboord i.p.v. door hun lieve oren. Zo zijn ze toch zichtbaar ‘ge-oormerkt’.

2.
Van iedere bofkont een identificatiekaart gemaakt, met herkomst, UBN nummer, nummer van de offciële oormerknummers, foto’s etc.

3.
Voor iedere bofkont een paspoort gemaakt.

4.
Vervolgens alle bofkonten aangemeld bij de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren.

5.
Noem jezelf voortaan een Principieel Gewetensbezwaarde Oormerkweigeraar. Altijd handig voor als er controle komt.

FILMPJE
https://Bofkont.TV/20191115-Koertje-the-Movie-58-Koertje-en-Oormerk.mov

QUOTE VAN DE DAG
‘Koertje het varkentje dat anders misschien wel op úw bord had gelegen. Gelukkig is het voor Koertje anders gelopen.’
Gerrie J.