ONTSNAPT BIGGETJE (3) + filmpje!

Dit biggetje roept veel vragen op

‘Wat een humpie! Wat is een afmester eigenlijk? Is dat een vetmester of een slachthuis of zoiets?’

‘Waarom mag een big niet meer terug naar de boer als hij in de mensenwereld is geweest?’

‘Heeft hij al een naam?’

Veel vragen.

KOERTJE
Om met de laatste vraag te beginnen: Ja, hij heeft een naam. Die kreeg ie meteen al, toen we hem ophaalden uit Kerkwijk. Koert. Koertje. Dat kon natuurlijk niet anders.

GROTE KOERT
Grote Koert is er helemaal verguld mee. Hij vertelde dat hij de HAS heeft gedaan. Hogere Agrarische School. Daar kwam hij er achter dat een baan in de intensieve varkenshouderij niks voor hem was. ‘Zo naar allemaal.’ Koert heeft nog wel een droom: een eigen geitenboerderij.

VRAAG
‘Waarom mag een big niet meer terug naar de boer als hij in de mensenwereld is geweest?’

Zodra een big, vleesvarken of fokzeug buiten de stal komt, voor transport dus, is er geen weg meer terug. Angst voor insleep van ziektekiemen. Alles in de intensieve varkenshouderij moet steriel zijn én blijven.

Eerst onder de bedrijfsdouche, dan bedrijfskleding aan, bedrijfsmutsje op, met bedrijfslaarzen aan door de ontsmettingsbak lopen. Dan pas de stallen in. Ik deed het allemaal als ik op werkbezoek ging.

Miss Piggy, Knor, Knorrie, Lange Lijs, Haas, Aaltje, allemaal biggetjes uit de industrie, misbruikt voor fotoshoots of anderszins, allemaal kregen ze een thuis op Het Beloofde Varkensland omdat ze anders dood moesten.

Ook de 2 varkentjes die onlangs nog ‘ingezet’ werden voor het Zwientietikken zijn na afloop van het dorpsfeest linea recta naar de slager gegaan. Geen varken mag OOIT nog terug naar de boer.

VRAAG
‘Wat is een afmester eigenlijk? Is dat een vetmester of een slachthuis of zoiets?’

Een afmester is de varkenshouder die de vleesbiggen afmest (= vetmesten) tot 110 kilo. Als de biggen dat gewicht bereikt hebben, zijn ze 6 maanden oud. Dan gaan ze weer op transport voor hun eindbestemming: het slachthuis.

GROTE VRAAG
Zelf zit ik ook nog met een grote vraag. Waarom gingen Koertje en zijn lotgenootjes zó jong al op transport?

Tot ik gisteravond op dit stuitte. Mogelijk zou dit een antwoord kunnen zijn. Qua gewicht zou het kunnen. Koertje woog ook nog maar 6 kilo. Wóóg. Hij eet gelukkig als een reiger en zoals de afmester zou zeggen: de groei zit er in. Koertje is nu al aangekomen. Leve Koertje!

BIG AAN HET SPIT
https://beefensteak.nl/hollands-speenvarken-heel/

FILMPJE
Gisteravond heb ik dit filmpje gemaakt. Koertje filmen valt nog niet mee, hij wil dan voortdurend op mijn schoot kruipen :-) Zoals je kunt zien zit de schrik er nog steeds in. Die beeft hij er stukje bij beetje uit. Beven en trillen. Het wilde schokken is grotendeels achter de rug nu. Tot het er ineens weer is.

Even daarvoor sjeesde hij nog door de kamer. Hij voelt zich steeds veiliger en af en toe steekt het brutale-jonge-speelse-biggetje de kop al op. Een feest! Maar zodra hij gaat liggen, begint het weer. Het trauma moet er eerst helemaal uit. Ook de restanten. Tot de laatste trilling aan toe. Dapper ventje.

https://Bofkont.TV/20190907-Bofkont-TV-Snelwegbiggetje.mov

Fijne zondag allemaal!

PS
Een van de vele reacties op Facebook:

‘Ik at al bijna geen vlees meer nog maar 2 dagen in de week, maar dit is de druppel ik kap er definitief mee. Dikke knuffel voor dit biggetje, ze is gelukkig in goede handen.’

Hij.
Dit biggetje is een hij ;-)
En de naam is Koertje!