DE ZOMERDAG (filmpje)

Zon, warmte, water, modder, varkens, tijd, een trekker en een kuilblok.

9/11. Betsy! Vandaag zou ze 10 jaar geworden zijn.

Laatst kregen haar roze lummels een heel kuilblok (500 kilo gefermenteerd gras). Het was zo’n zomerdag waarvan je dacht dat er nooit een einde aan zou komen. Zon, warmte, water, modder, varkens, tijd, een trekker en een kuilblok.

Wie weet zat Betsy wel op een wolkje mee te genieten. En zag ze dat het goed was.

Fijne woensdagavond allemaal!

FILMPJE
https://video.bfknt.nl/20190831-Bofkont-TV-Kuilblok.mov

PS
BETSY
Op 11 september 2009 kwam ze ter wereld op een subfokbedrijf. Van meet af aan werd ze door haar broertjes en zusjes op haar kop gezeten. Ze hadden het vooral op haar oren gemunt. Gelukkig verhuisde ze in april 2010 naar een varkensvermeerderaar. Daar zou ze fokzeug gaan worden. Dat was haar bestemming.

De kooi in. Voortaan was dat haar bestaan. Maar voor het eerst in haar leven werd ze met rust gelaten. Niemand kon haar meer lastigvallen. Alle fokzeugen zaten in hetzelfde schuitje. Wel naast elkaar, maar allemaal in hun eigen kooi. Voor Betsy een uitkomst. Het eerste zaad dat ze kreeg toegediend kwam van fokbeer 120962 van het ras Piëtrain. Van zijn sperma moest ze vleesvarkens als bodybuilders gaan maken. Met de schouders van Arnold Schwarzenegger en de billen van Kim Kardashian voor de beste kwaliteit schouder- en achterham.

Tot de boer per 1 januari 2014 over moest op verplichte groepshuisvesting voor drachtige zeugen. En wie werd de pispaal? Betsy. Zeugen kennen wijvengedoe. Onderling kunnen het krengen zijn. Betsy werd met de dag depressiever. Ze werd zo erg belaagd dat de boer op het punt stond haar uit de groep te halen.

Al jaren was ik op zoek naar een drachtige fokzeug uit de bio-industrie. Geschikt om goed met mensen om te kunnen gaan. Dat was 1. Dan nog een leuke boer. Die moest bereid zijn om die drachtige fokzeug te verkopen. Hij moest het ook zien zitten: Biggen krijgen in alle vrijheid en het hele varkensgezin compleet laten voor de rest van hun leven. Dat was 2. En dan last but not least: de uitverkoren fokzeug moest in het voorjaar gaan bevallen. Haar biggetjes moesten in de zomer kunnen opgroeien. En dat was 3.

Toen zag ik Betsy en ik wist: dát is ze! Haar boer was ook blij. ‘Ze komt in het paradijs.’ Op 14 april 2014 kreeg Betsy 10 roze lummeltjes in het Bofkontbos. De rest is geschiedenis.

Lees hier BETSY’S BLOG

Scroll tot onderaan en begin bij post 1.
Veel lees & kijkplezier!
https://facebook.com/BetsyTheTalkingPig/