DE MOEDER VAN SJONNIE (2)

In haar vorige leven dronk DE MOEDER VAN SJONNIE uit deze bak in haar kraamstal

Goed. De Moeder van Sjonnie. Ze raakte tijdens het eten gewond door toedoen van haar eigen troetelkind Willy (360 kilo). Ik durfde niet naar het resultaat te kijken.

Maar wegkijken is een luxe die ik me niet permiteren kan. Aanschouwen dus. Rechterbil. Alsof ik bij de slager voor de toonbank stond. Veel gezien bij Familie Bofkont, maar dit nog nooit. Slager Willy had zijn best gedaan. ‘Kijkt u eens mevrouw, 5 kilootjes hamlappen, alstublieft. Nog iets anders van uw dienst, mevrouw?’

Dit lijkt me voldoende informatie.

Van haar huisje een zwijnenhospitaal gemaakt. Dat wil zeggen: afsluitbare halve deurtjes gemaakt. De Moeder van Sjonnie er in, ze moet schoon en droog blijven, haar samengestelde gezinnetje er voorlopig niet bij. Buiten slapen. Geen straf afgelopen week, meestal doen ze dat al uit zichzelf, maar nu er geen sprake is van vrije keuze, maakt dat ‘t toch meteen anders. En het weer gaat onherroepelijk omslaan. Wat te doen?

Die wond moet genezen.

Gezien de ernst van de verwonding gaat dat lang duren. Gelukkig heeft de Moeder van Sjonnie een ruim huis, thuiszorg op maat, en een paar keer per dag mag ze er even uit. Even een rondje lopen op het terras, maar zodra ze richting modderpoel wil wegglippen, springen we er voor met een appel of ontbijtkoek. Kom meisje. Tijd om weer op huus aan te gaan.

Verder heeft ze nog een gigapot vol snoep staan: veganistische varkenskopjes, verjaardagscadeautje van een poosje terug toen ze zo beroerd was door die vochtbuik. Wie wat bewaart die heeft wat. Die kopjes komen goed van pas.

Water was een probleem in haar veldhospitaal. Zoals alle varkens gooit ze haar waterbak, hoe stevig en zwaar ook, voortdurend om.

‘Haar’ boer gebeld. Heb jij nog wat staan? Dat had ie. Wie wat bewaart die heeft wat. De industriĆ«le drinkbak aan de wand van haar huisje geschroefd, door en door met draadeinden en vleugelmoeren. Varkensproof.

Nu drinkt de Moeder van Sjonnie na 6 jaar weer water uit haar drinkbak van toen, haar vorige leven. Daar zal Sjonnie ook nog uit gedronken hebben! ‘Haar’ boer wilde er niks voor hebben. Service van de zaak.
Wordt Vervolgd.