VARKENSVROUWENDAG

EENOOGJE geflankeerd door OOM BERT en DOCHTER

Is het nou vrouwvarkensdag? Of vrouwtjesvarkensdag? Of varkensvrouwendag? Hoe dan ook: deze internationale vrouwendag hang ik op aan Eénoogje. Opdat dit vrouwtjesvarken in de herinnering blijft voortleven. (En we ons blijven bekommeren om al haar collega-fokzeugen).

Wat me opvalt is dat (bijna) niemand dit sprookje van Grimm kent: Eénoogje, Tweeoogje en Drieoogje. Maar dat sprookje was het eerste dat in me opkwam toen de boer zei dat de-fokzeug-die-hij-aan-mij-wilde-verkopen maar één oog had.

Maar wat voor oog. Kleine varkensoogjes? Dat ging voor Eénoogje niet op. Eénoogje had een uitzonderlijk groot oog voor een varken, qua vorm had het zo een mensenoog kunnen zijn. De kleur was ook al zo mooi: diep donkerbruin, op het zwarte af. Zulke ogen, vorm en kleur, had ik nog nooit bij een varken gezien.

En nu het fijne: Dochter (voorheen Zwartlokje) heeft niet alleen de aftekening, maar ook de ogen van haar moeder geërfd.

Dochter is ook hét moederskind uit de toom. Niet alleen toen Eénoogje nog leefde, nu ook bij Oom Bert. Zodra het even spannend wordt rent ze op hem af. Met z’n allen naar buiten? Hartstikke leuk, maar waar is Oom Bert? Ze verliest hem geen moment uit het oog. Oom Bert als de plaatsvervangende Eénoogje.

Hoeveel dochters heeft Eénoogje wel niet op de wereld gezet? En zonen? Heel ver over de 100 heen. Op haar zeugenbriefje stond het exacte aantal. Dat werd allemaal vastgelegd in Het Systeem. Het Systeem: uitgedacht door zoogdieren op 2 benen om zoogdieren op 4 benen van hun vrijheid te beroven.

Eénoogje kwam vrij.

La Mama, ook zo’n bevrijd vrouwtjesvarken, heeft nog ruim 10 jaar in vrijheid kunnen leven. Eénoogje 38 dagen. Maakt dat wat uit? Voor mij niet. Al was het maar 1 dag geweest.

Eén dag op Het Beloofde Varkensland in plaats van op transport naar het gruwelijke eindstation van Het Systeem. Dat is Eénoogje bespaard gebleven. Ze heeft nog voluit kunnen leven.

Haar laatste momenten waren memorabel.

Dochter om haar heen, Oom Bert tegen haar aan, het hek nog tussen hen in (dichterbij dan dat is het contact niet gekomen, daar was het nog te vroeg voor). En toen die regenboog.

Waarschijnlijk heeft Eénoogje het toen op een akkoordje gegooid met Oom Bert. ‘Neem jij het van me over?’

En nu is dit op 8 maart, Internationale Vrouwendag, alweer een maand en 5 dagen geleden. Maar Eénoogje kan gerust zijn. ‘Doe ik,‘ zei Oom Bert. ‘Ga in vrede, het komt allemaal goed.

En hij heeft woord gehouden.


PS
TROOSTBOEKJE LEZEN
Naast Eénoogje nog 5 vrouwvarkens uit de vleesindustrie in vrijheid op Het Beloofde Varkensland!
La Mama – 8 december 2009
De Moeder van Sjonnie – 21 maart 2013
Betsy – 16 maart 2014
Granny & Muk – 31 december 2015
https://bofkontboek.nl/moedervarkens.pdf

Uit de Telegraaf:
GRANNY (306 biggen!) GENOOT VAN MASSAGES EN MODDERBADEN
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2847403/moedervarken-van-306-biggen-overleden

En dan nog dit:
VERY IMPORTANT PIGS
https://veryimportantpigs.nl/lezen/

#varken #biggetje #fokzeug #moedervarken #8maart #vrouwendag #vleesindustrie