De Dag van VARKENS EN GANZEN


ARIE BOMBARIE met Knor & Knorrie - 14 maart 2008

Voorop gesteld. Van varkens die gehouden worden met als doel vlees, word ik altijd treurig. Al hebben ze nog zoveel buitenruimte, ik raak doortrokken van een diep gevoeld medelijden. Ze zijn niet van zichzelf, het zijn lijfeigenen. Logisch. Hoe kom je anders aan vlees?

Nu over gisteren in Houten.

Ik weet dat varkens dol zijn op eieren. Bokita krijgt er 5 per dag. Ze hoeft er niet zelf ganzennesten voor leeg te roven. Bokita krijgt haar kippeneitjes op een presenteerblaadje aangereikt. Hardgekookt. Iedere dag hetzelfde ritueel. De eitjes pellen, doorsnijden, eerst de dooier aanbieden, dan de 2 helften vullen met zonnebloem-olie (voor een betere stoelgang) en smullen maar. Alle dagen hetzelfde. Alle dagen feest.

De varkens in Houten zijn nog maar biggen. Veel kleiner dan ze op de foto’s uit de media oogden. Hebben die biggetjes het slecht? Nee. Objectief gezien hebben ze het goed. Een groot terrein en onderdak met stro. Godzijdank.

Ruim 5,5 jaar geleden was dat nog anders. Toen lagen de biggen van diezelfde club varkenshouders onder de blote hemel in weer en wind. November 2013. Met Dennis, Jaro en Huub hebben we toen ongevraagd een schuilhuis voor ze gebouwd, midden in de nacht. Ondanks mijn discretie (ik liet de pers er bewust buiten)
werd ons dat niet in dank afgenomen. Integendeel.

Maar zand daarover. Toch reisden we gisteren af naar Houten met een bus vol materialen en gereedschap voor je-weet-maar-nooit. Zoals gezegd, de biggen hebben het nu goed. Mijn complimenten.

Nu de ganzen.

Op zich is het een goed idee. Laat vrije varkens hun eieren oppeuzelen en er komen niet nóg meer ganzen. Dat is de theorie. Maar dan zie ik die ganzen. En ik denk aan dat gevoelige hoofdje van Arie Bombarie die meer wist dan ik ooit zal weten.

Ik heb het zelf meegemaakt. Ging ik met Juffrouw Loes in de polder wandelen. Ineens was ze verdwenen. Vogels die in paniek opvlogen. Schreeuwend. En ik wist hoe laat het was. Nooit meer in het voorjaar met Juffrouw Loes de polder in.

De wethouder van Houten heeft meerdere goede redenenen om de ganzennesten te laten plunderen, zei ze in de media. Om er eentje te noemen: de pulletjes (ganzenkuikens) zouden de snelweg oplopen. Gevaar voor mens en dier. Volkomen terecht dat dat voorkomen moet worden.

Maar ook dát heb ik gisteren bekeken. Daar kan iets aan gedaan worden. Met een goede afscheiding tussen sloot en weg, kan er geen pulletje de weg meer op. Maar ja, dat is niet sexy. Daar haal je de media niet mee ;-)

Fijne woensdag allemaal!

PS
Van een ding heb ik spijt. Ik nam gisteren ook stukjes appels mee voor de biggen. Dat had ik niet moeten doen. Ik weet het notabene als geen ander. Als Betsy en haar biggetjes in het Bofkontbos stiekem gevoerd werden door eigenwijze passanten, je kon me niet kwaaier krijgen. Het voerschema van een ander in de war schoppen, dat doe je niet. Daarom, verzorger van de biggen in Houten, excuus!

PPS
Ik blijf het project in Houten volgen. De biggen zitten nu nog in een beperkt stuk. Dat gaat natuurlijk veranderen als ze ‘jachtvarkens’ gaan worden. Benieuwd naar die ontwikkeling. Van tijd tot tijd zal ik daar gaan kijken om het op een afstandje te volgen. Zonder appels :-)
Wordt Vervolgd.