De Dag van VERBODEN VARKENSPRAAT


De BIGGEN van BETSY in het Bofkontbos; voor wie een hart heeft voor varkens...

Biggensterfte? Georgina Verbaan mocht het er gisteravond niet over hebben aan de tafel van DWDD. Nieuwsuur had onlangs een reportage over biggensterfte in de vlees-industrie. (Doodgeboren of binnen een paar dagen dood). Ze wilde er wat over zeggen. Ging niet door.

DWDD kiest er voor om de kop in het zand te steken.

Later op de avond doken de dode biggen alsnog op. In het journaal. Brand in Brabant. De cijfers? Het journaal sprak van 3000 ingesloten varkens, Nu.nl schreef over 1000 omgekomen biggen en hun moeders. Wat doet het aantal er toe? Eén biggetje en één moedervarken zijn al teveel voor zo’n gruwelijke dood.

Zolang er mensen zijn, zijn er varkens. En dus varkensvlees. En biggensterfte. En branden. Maar we mogen het er niet over hebben. Een gemiste kans van de publieke omroep.

Zeven jaar geleden schreef ik een brief naar DWDD nadat ze aan tafel van de gevulde varkenspootjes van Robert Kranenborg hadden gesmuld.

BEGIN BRIEF
‘Geachte redactie van DWDD,
De pieds de cochons van Robert Kranenborg brachten me op een idee. Ik weet ook veel van varkenspootjes :-). Ik hoed al jaren een stel varkens en zwijnen die blijven leven tot ze omvallen van ouderdom.

Ik heb me verdiept in het wezen van het varken. In het Biggenbos op de Zuidas geef ik varkenscolleges Sus Domesticus. Tijdens de lunch, voor de hakken en pakken.

Mag ik eens in DWDD over mijn roze rouwdouwers komen vertellen? Ik ben geen zweefteef (vraag maar aan Jort en Giel) maar boerenkleindochter en communicatie-adviseur.’
EINDE BRIEF

Dream on.

Ik wacht nog steeds op antwoord :-)

Het is duidelijk: Bij DWDD heerst een verbod op varkenspraat, tenzij ze het kunnen eten.

Wat te doen?

Voorbereidingen treffen voor dinsdagavond. De vleugel is besteld, inclusief pianokruk en sjouwers. Vandaag van alles en nog wat in huis halen. Morgen de stro-tribune opbouwen voor een gezelschap van zo’n 60 varkensgekken, die dat ook maandelijks aan Familie Bofkont laten weten ;-)

Mike Boddé kijkt er naar uit. Wij ook. Dát is wat we kunnen doen. En dinsdag niet meer uitgesproken raken over die leuke varkens. Want waar het hart van vol is…

Fijne zaterdag allemaal!