De Dag van DE BIGGETJES


LANGE HAAS & LANGE LIJS: voorheen pechvogels nu bofkonten op Het Beloofde Varkensland

Gisteren kreeg ik een aanvraag van een moeder. Ze wil in mei met haar twee kinderen op de workshop komen. En zijn er dan ook biggetjes?

Ik moest meteen aan Nieuwsuur denken.

‘Kraamkamer wordt sterfhuis. Ruim 5 miljoen biggetjes halen de slacht niet.’ Per jaar. Tien jaar geleden was er al ophef over de biggensterfte. De minister zou maatregelen nemen. Maar wat blijkt nu? Tien jaar later is de biggensterfte zelfs toegenomen. Ik meen met zo’n 2 procent. Nog meer dode biggetjes dus bij geboorte of in de eerste maand daarna.

Wat moet ik zeggen tegen die mevrouw?

Dat ze de opzet van Het Beloofde Varkensland niet begrepen heeft? Dat we hier niet doen aan Hei ‘t is in de Mei? Dat jonge biggetjes willen een uit-de-tijd-idee-is-van-niet-met-de-tijd-meegaande-kinderboerderijen?

Moet ik tegen haar over Nieuwsuur beginnen? Dat de biggenproductie in de bio-industrie, steeds meer, steeds meer, verregaande gevolgen heeft? Dat biggetjes willen áltijd consequenties heeft? Ook buiten de bio-industrie?

Of het nu over de bio-industrie gaat, kinderboerderijen, hippe varkensboeren met buitenvarkens: overal waar biggetjes worden gehouden liggen de karbonaadjes al op de loer.

Behalve op Het Beloofde Varkensland.

Daar mochten de vrijgekochte biggetjes uit de vlees-industrie varkens worden. Geen vléésvarkens, maar varkens. Baas over eigen lijf en leven. Met als consequentie dit: geen moederschap voor Aagje, Vrouw Vos, Miss Piggy, Knorrie, Lange Lijs, Haas, Wilde Sjouk, Aagje de Tweede, Swientie, BabyBig, Aaltje; vergeet ik nog een bio-industriemeisje dat een volwassen varkensvrouw mocht worden op Het Beloofde Varkensland?

Geen biggetjes. Geen slacht.

Vorig jaar wilde Britt Dekker op Het Beloofde Varkensland komen draaien. Ze is dol op dieren, vindt de bio-industrie een schande en ze is boos op ‘die kutfrikandellen omdat ze zo lekker zijn.’

Britt zou graag met biggetjes willen knuffelen en spelen. De productie/redactie van haar You Tube kanaal (30.000 abonnees) had nog wel een vraag: ‘Mijn collega wilde nog graag weten of jullie ook biggetjes hebben. Ik hoor het graag van je!’

Fijne donderdag allemaal!