LESSEN IN KOEIENLIEFDE (4)
familiekudde

...

Biologische melk wil dus ook niet zeggen dat je geen last meer hoef te hebben van gewetensbezwaren, mocht je daar mee worstelen. Kun je dan echt nooit meer een broodje kaas eten?

Om daar een antwoord op te vinden moeten we eerst kijken hoe het in de natuur gaat. Daar leven koeien met hun kalveren en pinken gescheiden van de stieren. De koe verstopt haar pasgeboren kalf in hoog gras of struikgewas. Pas als het kalf sterk genoeg is gaat het mee naar de kudde. De andere koeien komen nieuwsgierig op kraamvisite; het kalfje wordt van alle kanten besnuffeld en verwelkomd in de kudde.

Dit is een blog en geen boek, dus ik moet nu grote sprongen maken.

Kort door de bocht komt het er op neer dat Wageningen i.s.m. het Louis Bolk Instituut onderzoek doet naar de zogenaamde familiekuddes, gebaseerd op het natuurlijke gedrag van koeien. In die familiekuddes blijven de kalfjes blijven bij hun moeders, worden geleidelijk aan afgespeend (moeders uiteindelijk aan de melkmachine, terwijl de kalfjes dan ook nog steeds een beetje meedrinken), koeien houden hoorns, natuurlijke bevruchting door de stier, etc.etc.

Familiekuddes. Een heel nieuwe vorm van veehouderij; de rol van de boer verandert in dit systeem. Van actieve verzorger naar bedachtzame observator. Inspelen op de verlangens van koe en kalf. Dat vraagt beschouwend en analytisch vermogen van de boer. En inventiviteit.

Een inspirerende en hoopvolle ontwikkeling voor wie toch een broodje kaas wil blijven eten (want ook aan veganisme kleven bezwaren, maar daarover een andere keer).

En dan nu de vraag: waar en onder welke naam wordt die kaas van deze familiekuddes dan verkocht?
Wordt Vervolgd.

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
‘We hebben echt genoten! Ontzettend mooi werk dat jullie doen. Ik heb nog twee vragen:
1. Hebben jullie nog wel eens extra vrijwilligers nodig om te helpen op de boerderij/tijdens de workshops?
2. Van welk merk was de chocomelk?’
(Dankjewel Elisa!)

Antwoorden:
1.
We werken met vrijwilligers die minimaal een jaar kunnen op een vaste dag in de week. Zo leer je het meest en Familie Bofkont gedijt er ook het best bij.
2.
De chocolademelk waar geen koe aan te pas komt is van Alpro (Albert Heijn). Zelfs een koeienboer, laatst op de workshop, was er erg over te spreken ;-)