‘Maak er bij alles wat iemand doet een gewoonte van u steeds opnieuw af te vragen: ‘Waarom doet hij dat?’ Maar begin bij uzelf; onderzoek allereerst uzelf.’
Wie zegt dat? Wie zéi dat?
Dat, dames en heren, is een wijsheid van Marcus Aurelius Antoninus. Filosoof én keizer van het Romeinse rijk. Hij leefde van 121 jaar tot 180 jaar na Christus. Gisteren nam ik kennis van zijn geschriften.
We zijn nu bijna 2000 jaar verder.
Ik moest denken aan: ‘Waarom doen boeren wat ze doen?’ Die vraag werd mijn drijfveer om met boeren te gaan praten.
Maar aan die vraag ging inderdaad eerst mijn zelfonderzoek vooraf: De Boerenschool. Wat zou ik daar tegenkomen in die wereld van dieren fokken, dieren doden, en dieren eten? Hoe zou ik mezelf daar staande zien te houden?
En toen, tijdens de Varkenspraktijkles Biggetjes – ‘mijn ontgroening’ – ontstond de vraag der vragen: Waarom doen (varkens)boeren wat ze doen?
Zo ontstond Familie Bofkont. En buiten de grenzen van Het Beloofde Varkensland zat ik aan de keukentafel van menige varkens-en koeienboer.
En? Heb ik inmiddels de antwoorden?
Ja en nee.
Gisteren kreeg ik een mailtje van de oprichter/eigenaar van Bagels & Beans. Hij nodigt mij uit voor een podcast met tv-chefkok René Pluijm:
‘Ik zou het leuk vinden als hij met jou een gesprek kan aangaan over o.a. Familie Bofkont en Het Beloofde Varkensland en uiteraard jouw leven en ideeën om daarmee luisteraars te inspireren. Het wordt een gesprek van een uur.’
Nachtje over geslapen.
Welk vlees in de kuip? Uitzending gemist bekeken, podcast beluisterd. Die vielen in de smaak. Bleef over: waar wil ik het over gaan hebben?
Natuurlijk neem ik de uitnodiging aan. Een eer. Nieuwsgierig naar de chefkok. Hij was een aantal jaren vegetariër en is daar op teruggekomen. Why?
Wordt Vervolgd.
PS
GEBOORTEZORG BIGGEN
https://familiebofkont.nl/geboortezorg-biggen/
#varkens #biggetjes #podcast #bagelsbeans