ETHIEK & ESTHETIEK

MOZZARELLO: Ethiek & Esthetiek. Met minder nemen wij géén genoegen.

Honderd jaar geleden ging ik naar de Boerenschool.

Heeft ze het nu wéér over die Boerenschool?

Ja.

Die Boerenschool was het begin van alles.

Na de eerste varkens- koeien- en kippenlessen vroeg ik me af:

Waarom niet begonnen met ethiek?

Eerste dag, eerste uur, eerste les.

Niks hoogdravends, maar gewoon:

Hoe zijn we aardig tegen boerderijdieren en de ‘lesdieren’ in het bijzonder?

Hoe zorgen we er voor dat zij zo min mogelijk last van ons hebben?


Nu is er een boek: Dierethiek & Veehouderij van Bart Gremmen. (Hoogleraar Ethiek in Levenswetenschappen, Wageningen University & Research).

Op de achterflap:
‘Vanuit de ethiek is er veel kritiek op de veehouderij. De sector heeft zich daar nooit goed tegen verweerd, met als gevolg dat veel mensen denken dat de veehouderij niet te verenigen is met enige vorm van ethiek. In dit boek onderzoekt Bart Gremmen welke ethische stroming wél past bij de bestaande veehouderij.’

Boek gekocht. Het eerste waar m’n oog op viel:

‘Het is belangrijk om te beseffen dat bij het eten van dierlijke producten altijd dierenleed komt kijken.’

En nog zo’n leuke:

‘Als iedereen stopt met het eten van vlees, houdt de bio-industrie op te bestaan.’

Ha! Met dát ideaal trok ik destijds de deur van de Boerenschool achter me dicht.

Diploma op zak en aan de slag vanuit ethiek & esthetiek, nu al 29 jaar non-stop.

Familie Bofkont op Het Beloofde Varkensland.


Is het eten van vlees gestopt? Nee. Is de bio-industrie opgehouden te bestaan? Nee.

Maar de tijd heeft niet stilgestaan, de boel is in beweging.

Overal worden mensen wakker.

Op de Boerenbeurs, momenteel in Parijs, lopen dierenartsen rond om het dierenwelzijn te bewaken.

Kweekvlees laat niet lang meer op zich wachten.

Plantaardig eten is niet meer weg te denken.

Tienduizenden consumenten kwamen voor een Meet & Greet met Familie Bofkont.

Van Mina en Grietje begrepen ze dat niet alle koeien gemolken hoeven te worden.

Mozzarello liet ze weten dat je heus niet dood gaat van cashewnoten-kaas ;-)

En Oom Bert leeft voort in vele hoofden en harten.

Count your blessings.

De enige manier om door te gaan, iedere dag opnieuw.

Fijn weekend allemaal!

PS
Man stikt in biefstuk:
https://www.telegraaf.nl/nieuws/412873384/man-stikt-in-stuk-biefstuk-in-frans-restaurant

#boerderijdieren #vee #veehouderij #ethiek #esthetiek