HARTJESDAG

“Ik wil ook graag het verhaal van de koeien horen,” ze iemand gisteren.

Kwam dat even goed uit. We zaten net aan de Warme Chocolademelk Met Slagroom Waar Geen Koe Aan Te Pas Gekomen Was. En lékker! (Ik blijf dat een wonder vinden).

En zo kon ik dingen vertellen over de bofkontkoeien die niemand voor mogelijk had gehouden.

Want wie kent nu een koe die jarenlang rouwde over het verlies van haar levensvriendin? (Rosamunde). Wie zag een mager depressief koetje transformeren tot een stralend glanzende moeder omdat we haar een pleegkalf-met-een-hartje-op-z’n-voorhoofd gaven en ze dat beestje mocht zogen tot zolang het duren zou? (Mem). Wie kent een os die zich altijd bij een groepje mensen aansluit omdat ie dat zo gezelllig vindt? (Zeus). Wie was getuige van een waterbuffel die zich achter zijn megahoorns laat flossen met het touwtje van de strobalen? (Mozzarello).

Al die zaken weet ik toevallig omdat ik al jaaaaaren met die bofkontkoeien optrek. Ik heb ze leren kennen als wezens van vlees en bloed met een eigen leven. Een voorrecht. En ik zal hun verhalen blijven vertellen aan wie het maar horen wil.

Na een lange dag vol gretig enthousiaste mensen op de stro-tribune, het Bofkonteiland (wáár zat Willy nou precies vast in die blubber?), roze lummeltjes aaien, liggen naast Oom Bert (“Oom Bert is een héld!”), en een wondermooie avond met de Vrienden van Familie Bofkont dankzij een dame die over alle bofkontzaken het naadje van de kous wilde weten, heerlijk, en dat mondde uit in een demonstratie Willy-uit-de-sloot-lieren met een strobaal als stand-in van het slachtoffer. Hilarisch educatief. Kortom: geweldige mensen, geweldige dieren, geweldige dag, (dat wéér, een cadeautje!) en een geweldige avond.

En toen de rust op het erf wederkeerde: Boer zoekt Vrouw.

Daar werd een kalfje geboren. Een stierkalfje. Met een hartje op z’n voorhoofd. Een Bulle. De stadse vrouw die een boer zocht was ontroerd door de romantiek van de geboorte, dat hártje, dat móest een teken zijn.

De moederkoe stak haar ruwe tong uit en begon haar kersverse kalf schoon te likken. “Wanneer wordt het nou weggehaald?” vroeg de verliefde vrouw.

QUOTE VAN DE DAG
‘Ik was vandaag op de workshop en wil jullie bedanken voor de mooie en bijzondere ervaring. Wat heb ik ervan genoten en mijn vriend ook!’
Maaike B.

CHOCOLADEMELK
https://www.ah.nl/producten/product/wi46003/alpro-sojadrink-choco

SLAGROOM
https://www.ah.nl/producten/product/wi461861/ah-soja-topping

FILMPJE
Mem vooraan…
Bulle met-het-hartje-op-zijn-voorhoofd, groot geworden door al die melk, naast haar…
Koertje in hun midden…


https://vimeo.com/695649093

#koeien #kalfjes #hartje #BzV #chocolademelk #slagroom #vegan