SEA-SO-GOOD

ZEEMAN aan Zee: so good!

“Sinds ik weet hoe intelligent inktvissen zijn, smaken ze me niet meer,”
hoorde ik Maarten van Rossum gisteravond in de Slimste Mens zeggen.

Hij vertelde over inktvissen in een aquarium onder TL lampen. De inktvissen kwamen door dat felle licht niet tot rust en spoten water omhoog om de lampen uit te doven. Met succes.

Ik moest meteen denken aan een vakantie in Griekenland, ooit, in een vorig leven. Daar zag ik een lachende man een levende inktvis tegen de rotsen slaan, keihard, keer op keer. Waarom hij dat deed, vroeg ik hem.

“Daar wordt ie lekker mals van.”

VISVRIJE TONIJN
Gisteren voor het eerst nep-tonijn uit blik gegeten, in olijfolie, van het merk Seasogood. Toen ik het blikje opendraaide wist ik niet wat ik zag. Het zag er zo goed als echt uit en zo voelde het ook op mijn tong. De smaak was lekker, en dat op een cracker. Kun je nagaan hoe deze visvrije tonijn het in een salade Niçoise zal doen. Aanrader!

Fijne zomerse donderdag allemaal!

PS
Het schijnt dat calamares (inktvisringen) niet altijd van inktkvis afkomstig is, maar… van de anus van een varken.

RTL NIEUWS uit 2013:

‘Er komt maar geen einde aan de fraude met ons voedsel. Nu blijkt dat calamares niet altijd is gemaakt van inktvisringen, maar van de anus van een varken.

Het verhaal ging al langer rond, maar werd altijd afgedaan als een voedselfraudehoax. Een nieuw EU-onderzoek werpt nu een nieuw licht op de calamares-zaak. Europarlementariër Esther de Lange presenteert deze week dat onderzoek en is ervan overtuigd: kringspieren van varkens gaan daadwerkelijk als inktvis over de toonbank.

“We zijn nu heel intensief aan het controleren want er zijn reële signalen dat het voorkomt. Gefrituurde inktvisringen zijn geregeld gemaakt van varkensanus. Dat gebeurt vooral met de calamares die in de supermarkt ligt,” vertelt de Europarlementariër.’

Beeld via RTLNieuws: https://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/content/images/2013/10/17/calamaris_0.jpg

#inktvis #tonijn #visvrijetonijn #seasogood #varkens #calamares