NOG EVEN OVER REPELSTEELTJE

Repelsteeltje had een opmerkelijke gewoonte. Er was geen tuinslang veilig voor haar. Nou, op Het Beloofde Varkensland kon ze haar hart ophalen.

WATER
Water geven doen we nog steeds met de hand en dat houden we er ook in. Een paar keer daags meer dan 20 speciekuipen vullen, verspreid over het hele terrrein, dan zit je zo aan de 10.000 stappen.

WATERSLANG
Repelsteeltje had een fascinatie voor de waterslang. Ze kon geen slang zien of ze liep er al mee te slepen. Op het erf geen probleem, behalve dat er regelmatig 100 meter slang in de knoop zat. Help! Maar binnenshuis, in haar bejaardenwoning, ja daar werd het een ander verhaal.

KIJK https://2021.bfknt.nl/repelsteeltje-in-haar-element-slepen-met-waterslang.jpg

WATERBALLET
Even niet opletten tijdens het vullen of ze trok de slang uit de bak en sjouwde er ijverig mee in de rondte. Snel afpakken was er niet bij – beresterk als ze was – dat werd al gauw een wedstrijdje touwtrekken. En dan stond haar beschermde aanleunwoning al weer zowat blank. Al dat kletsnatte stro! Ga maar eens een ondergelopen stal uitmesten, loodzwaar, niet te doen.

OERVARKEN
Dat gesleep van Repelsteeltje was terug te voeren op nesteldrang. Keek je naar Repelsteeltje met haar waterslang, dan zag je het oervarken in haar, het wilde vrouwtjeszwijn, druk doende met materiaal verzamelen. Een nest bouwen! Baren!

KIJK https://2021.bfknt.nl/repelsteeltje-leeft-haar-aangeboren-nesteldrang-uit.jpg

MOEDERVARKEN
Haar gedrag deed me vaak denken aan het moedervarkensbedrijf waar Repelsteeltje werd geboren. Daar wordt gefokt op sterke moedereigenschappen. Het wrange is dat dé primaire eigenschap voor vrouwtjesvarkens – namelijk hun nesteldrang – nooit uitgeleefd kan worden in de intensieve varkenshouderij.

INDUSTRIE MOEDERVARKEN
Op een betonnen vloer zonder nestmateriaal valt er weinig te bouwen natuurlijk :-(. Vanzelfsprekend is dit dé grote frustratie in het leven van een industrie-moedervarken. Zo kan ze nooit voldoen aan haar aangeboren drift om haar biggen bescherming te bieden in een veilig nest.

Meer weten over moedervarkentjes-in-spé op moedervarkensbedrijven in het algemeen? En de vrijgekochte moedervarkens (ex-fokzeugen) bij Familie Bofkont in het bijzonder?
Lees dan ook dit: https://veryimportantpigs.nl/lezen/

Fijne zondag nog!

#varkens #aangeboren #aard #nesteldrang