TWITTERTJE (1)
gevonden fazantenkuikentje

TWITTERTJE wordt geadopteerd door Familie Bofkont

Tien jaar geleden kreeg ik op een dag een pasgeboren fanzantenkuikentje onder mijn hoede. Snoezig beestje. Zelden zoiets bijzonders meegemaakt.

Waarom Twittertje weer actueel is zal spoedig blijken. Dit wordt een mini-feuilleton. Vandaag deel 1.
Wordt Vervolgd.

Fijne zondag allemaal!

PS
Op de foto:
Twittertje heeft net gedronken uit zijn het waxinelichtjes-drinkbakje.


TWITTERTJE
fazantenweesje

Een warme lenteavond – mei 2010.

‘Familie Bofkont! Familie Bofkont!’ Ik kijk uit het raam. Twee joggers voor het hek.

Een van de jongens heeft van zijn handen een kommetje gemaakt. Als hij zijn vingers voorzichtig opent, komt er een minikuikentje te tevoorschijn. ‘We renden er rakelings langs. Daar verderop!’ De jongen wijst richting Amstelveen.

Ik weet welke plek ze bedoelen. De bocht van de dijk, waar Dennis drie jaar geleden uit het rietbusje gezaagd moest worden. Daar zie ik wel eens fazanten op de akkers lopen. Als je geluk hebt tenminste. De hennen zie je nauwelijks tussen het tarwe. De hanen heel soms, prachtig van kleur, maar extreem schuw. Zou dit een fazantenkuikentje zijn? Het is nog veel kleiner dan een kipkuikentje. Wat moet ik met dit tere wezentje aan? Ik durf het nauwelijks aan te raken.

In paniek is het niet, eerder wat beduusd. Veiligheid en warmte, dat lijkt me het belangrijkste. Maar hoe? In een theedoek om m’n nek zoals toen bij Arie Bombarie is veel te grof voor dit kleintje. Voorzichtig pak ik het beestje van de jongen over en neem het mee naar binnen. Om te beginnen neem ik het zekere voor het onzekere: de poezen moeten het opkamertje uit. Ik ga op bed liggen en leg het kuikentje in mijn decolleté. Zijn kopje piept parmantig tussen bh en hemdje uit. Hij reageert onmiddellijk op mijn ademhaling. Zodra ik wat zeg, begint hij te twitteren. Als ik weer zwijg, valt hij ook onmiddellijk stil. Zo gaat dat dus kennelijk tussen moedervogels en pasgeboren kuikentjes.

Terwijl we verder kletsen zet de laptop op mijn knieën. Na wat googelen weet ik het zeker. Dit is een fazantenkuikentje. Het gele donzen lijfje, de donkere streep over kopje en rug. Waarschijnlijk niet ouder dan een dag, want de eitand zit nog op het snaveltje. Maar hoe nu verder? Hij zal toch ook moeten eten en drinken. Ik heb het nog niet gedacht of hij schiet als een duveltje uit een doosje omhoog en trippelt razendsnel over mijn keel naar mijn mond. Met zijn snaveltje pikt hij fanatiek tegen mijn lippen. Het voelt als kriebelen. Ik snap het. Er is kippengraan, als ik dat nu eens fijnstamp. Maar hij moet natuurlijk ook drinken. Het kleinste drinkbakje dat ik kan verzinnen is het omhulsel van een waxinelichtje.

Godzijdank weet het poppenhuisvogeltje hoe hij een paar druppeltjes water moet drinken. Het begin is er. En hoe klein hij ook is, hij weet precies wat hij wil. Na het eten trippelt ie via mijn schouder onder m’n haar en is vast besloten daar te blijven. Ik durf me niet meer te verroeren en breng die nacht half zittend door. Ieder zuchtje, iedere knippering van mijn ogen is het startsein tot een onmiddellijk getwitter. Je moet wel van steen zijn om hier niet door geraakt te worden. Vanaf de allereerste seconde heeft dit wezentje zijn lot in mijn handen gelegd. Er is geen keus meer. Nu ben ik dus ook nog een fazantenmoeder.

De volgende dag is het zondag. Workshopdag. Rennen en vliegen om de boel aan kant te krijgen. Ik maak Twittertje voorzichtig los uit mijn haar en leg hem onder het dekbed. Hij begint meteen te piepen. Als ik voorzichtig onder de lap kijk, rent hij naar me toe. Ik probeer het nog eens, maar zoef daar is ie al weer. Naar de deur lopen zonder hem achter me aan is er niet meer bij.

Bij aanvang van de workshop duw ik iedereen meteen maar even met de neus in mijn decolleté. Mag ik jullie voorstellen? Dit is Twittertje!

KIJK https://2021.bfknt.nl/tekening-twittertje-in-decollete.jpg


uit het Familie Bofkont Boek – 33ste druk
Copyright Dafne Westerhof / Het Beloofde Varkensland

Het Familie Bofkont Boek is te bestellen via
https://familiebofkont.nl/boek-bestellen

#fazant #kuikentje #decolleté