REACTIE
‘Als je al het leed in de wereld nou eens op een rij zet hoe erg is het dan dat een varken nat wordt?? Wilde zwijnen hebben ook geen dak boven het hoofd,’ merkte iemand gisteren op.
Daar wil ik dit tegenover stellen, ik meen van filosoof René Gude:
Iedereen gaat dood, dat is een gegeven en dat geldt voor ons allemaal, toch is ieders individuele dood een persoonlijke tragedie. Met andere woorden: hoeveel dierenleed er ook is op de wereld, geen enkel varkentje wil een nacht in de stromende regen staan.
WILDE ZWIJNEN
De vergelijking met wilde zwijnen gaat ook niet op. Om te beginnen leven wilde zwijnen in vrijheid. Als het regent zijn zij in staat drogere plekken op te zoeken. Zij hebben bomen en struiken als natuurlijke beschutting. Een dikke vacht met onderwol tegen de kou en vettige lange bovenharen waar de regen van af druipt. Opgroeiende vleesvarkentjes hebben een nog vrijwel naakt roze huidje.
PROOIDIER
Dan komen we nog op het varken als prooidier. Buiten kou en hitte heeft ieder varken – zowel wild zwijn als roze lummel als ‘minivarken’ – behoefte aan veiligheid. Ze moeten zich kunnen verstoppen voor de vijand. Wegkruipen onder een stapel takken in het bos of wegduiken in een huisje als je een vleesvarkentje bent. Een kaal terrein, of het nu regent of de zon schijnt, zonder beschutting, is voor een prooidier onveilig en maakt onnodig angstig.
NOG EEN REACTIE
‘Ik heb je artikel over bescherming van vogelvrije varkens gedeeld. Belangrijk! Ik heb een paar vrienden/familie-leden die van die vleespakketten kopen. Wij zijn aangesloten bij de Herenboeren Groene Hart. Ik heb ze verteld over jouw jarenlange ervaring met varkens. Daar kunnen wij ons voordeel mee doen als wij in de toekomst onze grond gaan inrichten voor de varkens, koeien en kippen. Zaterdag gaan we op excursie naar de Herenboerderij in Boxtel, die draait al een paar jaar. Kan ik gelijk kijken of de varkens wel alles hebben wat ze nodig hebben. Op de foto’s leek het idd alsof er veel te veel modder is, maar eerst met eigen ogen zien.’
Wat goed! Herenboeren is een mooi initiatief. Kijk op het filmpje hoe de varkens daar leven. Daar maakt je hart een sprongetje van. Goede onderkomens voor nacht en ontij. Zou daar stro in zitten? Dat is een vraag.
NOG EEN VRAAG
Waarom mogen ook de vleesvarkentjes van de Herenboeren maar 5 of 6 maanden leven? Geef ze anderhalf jaar: 18 maanden! Qua cyclus en moment van slachten kom je dan op hetzelfde proces uit (insider talk), maar voor de leken betekent het dit: de vleesvarkentjes kunnen dan een jaar langer van hun leven genieten. Als ik Herenboer zou zijn, zou ik daar voor pleiten. Ja, dan wordt het vlees duurder, maar dat valt uit te leggen en de vleespakketten-doelgroep kan dat ook betalen. Sterker nog: maak er het unique selling point van. Daarmee kan Herenboeren zich onderscheiden in de markt van vleespakketten-aanbieders. (Gratis advies van Dafne Westerhof Communicatie ;-)).
LAATSTE REACTIE
En nu we het toch over dat vermaledijde slachten hebben, hierbij nog een reactie n.a.v. mijn pleidooi voor de mobiele slacht:
‘Maar hoe gaat de slacht zelf dan precies? Want de ‘verdoving’ in het slachthuis is ook afschuwelijk. En als dat blijft is het wel 1 stap voorwaarts, maar nog niet goed.’
Een terechte opmerking. Maar wees gerust. In het slachthuis gaan de varkens ‘en groupe’. Hun doodsstrijd t.g.v. CO2 gas is inderdaad afschuwelijk.
MOBIELE SLACHT
Hoe gaat het dan in de mobiele slacht? In de mobiele slacht lopen de vleesvarkentjes een voor een de wagen in krijgen onmiddellijk de pin of elektrocutie (dat ga ik nog uitzoeken).
En dan zijn we weer terug bij filosoof René Gude.
Massaal slachten is voor ieder individueel varkentje een persoonlijke tragedie. Maar bij de mobiele slacht wordt ieder vleesvarken ook echt als individu behandeld. Een razendsnelle handeling en voor ze het weten is het voorbij. En er ging geen transport aan vooraf :-( Iets voor de Herenboeren?
Wordt Vervolgd.
Fijne donderdag allemaal!
PS
Hier het filmpje over de varkens van de Herenboeren:
https://vimeo.com/314484703