UIT HET DAGBOEK VAN MISS PIGGY (103 en 104)
De Dag van Het Schone Erf & De Dag van De Herdenking van Zachte Kees


MISS PIGGY: 'Kijk, dit was Zachte Kees.'

Dinsdag 30 november 2004
De Dag van Het Schone Erf

Het is nu zo schoon op het erf dat ik er gewoon niks meer aan vind. Nergens is meer een vergeten graantje te vinden. Ik vond altijd wel wat na een hoop gewroet, maar dat is voorbij. Vanochtend was het ook een gedoe. De Vrouw kwam met mijn blik brokjes aanzetten toen Mannetje Bromsnor ineens onder het stro vandaan kwam. Die had zich zo goed verstopt, ze wist helemaal niet dat hij daar nog lag te slapen. Nou ja slapen, hij gaf me een beuk en toen heeft hij alles gauw opgegeten. Echt een rotstreek.

Daarna kreeg ik buiten nieuw eten en dat werd gejat door Billie Bofkont die met een noodgang uit het weiland kwam scheuren. De Vrouw was boos op hem maar kon er niks meer aan doen. Het komt gewoon omdat ik niet zo snel kan eten. Mijn tanden zijn eruit geslepen bij de boer waar ik vandaan kom.

Nu krijg ik het Witte Huisje, dan kan ik daar op mijn gemak gaan eten. Maar de Vrouw moet het eerst uitruimen omdat de hanen er zo’n bende van gemaakt hebben. En de eerste paar weken heeft ze daar geen tijd voor, zegt ze. Ben benieuwd waar ik morgen mijn brokjes zal krijgen…
Wordt Vervolgd.

Woensdag 1 december 2004
De Dag van De Herdenking van Zachte Kees

Vandaag hebben we Zachte Kees herdacht. Nou ja iedereen dus en ik mocht er bij zijn. Ik had al veel over Zachte Kees gehoord. Afgelopen zondag was zijn eerste sterfdag. Omdat er toen niks aan gedaan kon worden vanwege de vrijwillgerswerkdag hier, had de Vrouw besloten dat het dan op woensdagmiddag zou zijn. Ze kwam een uurtje bij ons in de stal zitten. Roodpels, de broer van Zachte Kees, sprong meteen op haar schoot. Vorig jaar ging Zachte Kees dood op 28 november. Er hangen overal foto’s van hem in de boerderij. Hij lijkt op Roodpels en Gekke Goudoog, zijn andere broer. Alledrie dezelfde kleur maar wel heel verschillende koppies.

Spook en Heks, zijn twee grijze zusters, hebben allerlei herinneringen opgehaald. Zo kwam nog eens wat te weten. Dat Zachte Kees aangereden was en dat de Vrouw toen net die avond in Belgiƫ een lezing moest geven. Ze heeft toen een vervanger gestuurd maar die Belgen waren woedend dat ze om zoiets stoms als een kat niet kwam opdagen. Dat liep heel hoog op, er kwamen zelfs advocaten aan te pas. Maar dat kon de Vrouw niks schelen. De dieren gaan bij haar altijd voor. Ze moest bij Zachte Kees blijven omdat Dokter John zou komen om hem te onderzoeken. Vorig jaar waren de nieren van Zachte Kees ineens helemaal op, heel raar. Hij moest uiteindelijk inslapen. De Vrouw vindt dat nog steeds heel verdrietig, wist Spook, die altijd alles afluistert. Vooral als de Vrouw met iemand aan de telefoon is. Het was een fijne middag.

Wordt Vervolgd.

© Dafne Westerhof