De Dag van DE HARTELOZEN


PRINS HARRIE aan het ontbijt na zijn gebitsbehandeling

Dokter Peter kwam maandagavond voor een gebitsbehandeling van Prins Harrie. Het angsthaasje werd in zijn eigen varkenshuis onder narcose gebracht. Op afstand met een blaaspijp. Toen voorzichtig op de brancard gelegd en onder begeleiding van Herman, Zeus en Bulle naar binnen gebracht. Lekker warm bij de kachel.

Fijn voor Dokter Peter, die warme kachel. Kon hij lekker ontspannen zijn werk doen. En helemaal fijn voor Prins Harrie. Bijkomen uit de narcose is een heel ding voor varkens. Ze moeten dat in alle rust onder de beste omstandigheden kunnen doen. En je moet er alijd bij blijven. Tijdens het bijkomen en de tijd er na. In dit geval zo’n beetje de hele nacht dus.

Enfin.

Dokter Peter gebruikte een nieuw narcosemiddel, aanbevolen door de dierenarts van Artis. Prins Harrie kwam er hortend en stotend uit bij. De hik. Veertig keer per minuut. Dat hadden we eerder nog niet meegemaakt. Maar geen paniek. We namen nog een extra kop soep en Dokter Peter belde heen en weer met twee collega’s voor overleg. Allebei van Artis. Op de speaker. We konden alles volgen, mee praten en meedenken.

Niemand wist wat die hik te betekenen had. Na ongeveer een uur werd het minder en daarna was Prins Harrie rustig. De volgende ochtend een riant ontbijt met warme appelsap. Hij liet het zich allemaal goed smaken. Daarna liep hij terug naar Moeke.

Tijdens die hik vertelde Dokter Peter dat hij vorige week in het hoge noorden onder barre weersomstandigheden een varkentje had moeten behandelen. Regen, hagel, wind, ijskoud. ‘s Avonds. BUITEN. Het beestje was achtergelaten door verhuizende mensen, de nieuwe bewoners hadden Dokter Peter gebeld voor een hoefbehandeling. Hij vroeg een kruiwagen. ‘Dan kunnen we hem binnen laten bijkomen uit de narcose.’

‘Binnen? Nee hoor. Dat vindt mijn vrouw niet goed.’

Het varkentje kreeg een deken over zich heen. Daar moest hij het mee doen. Regen, hagel, wind, ijskoud. ‘s Nachts. Twee dagen later was ie dood.

Gisteren de blog over het verraadde moedervarken op de kinderboerderij. Vandaag dit. Het spiijt me. Dit zijn de dingen waar we hier keer op keer mee geconfronteerd worden. Verborgen varkensleed bestaat. Niemand heeft er weet van. Nou ja, bijna niemand dan. Toch maar eens gedeeld nu :-(

Fijne woensdag allemaal!