De Dag van DE BRAND


De ochtend na de brand: ZEEMAN is de kluts kwijt. PIET komt kijken hoe het gaat.

Toen stond ik ‘s nachts aan de dijk. Kijken hoe de boerderij voor mijn ogen in de vlammen opging. Bidden dat Zeeman & Co er nog waren.

Vanochtend in alle vroegte weer aan de dijk. Hetzelfde weer als toen. Bloedkoud. Snijdende oostenwind.

Dit statement opgehangen aan het bord:

22 januari 2017. Een datum om nooit meer te vergeten. Op die dag brandde het hoofdgebouw van de Bofkontboerderij volledig af. Sindsdien is het behelpen. Nog steeds lopen we in het donker met haspels en zaklantaarns. Nog steeds is er geen sprake van herbouw. En voor zover we weten gaat dat er ook niet meer van komen.

‘Maar daarom niet getreurd, het hemd hoog opgebeurd en vrolijk rondgesprongen,’ zou mijn oma Westerhof gezegd hebben. Het blijven wijze woorden ;-).

Volgens de Chinese astrologie is 2019 het Jaar van het Varken. Dit zou een feestjaar voor Familie Bofkont moeten zijn. En dat gaan we er ook van maken.

We gaan nu het derde jaar na de brand in.

Ondanks het verlies van 300 vierkante meter workshopruimte bleven we de volledige huur doorbetalen. Maar we zitten nog steeds in dezelfde puinhopen. De tijd van afwachten is voorbij. We gaan nu zelf aan de slag op kosten van Stichting Familie Bofkont.

Het Jaar van het Varken begint op dinsdagavond 5 februari aanstaande.

We trappen dit voor ons bijzondere jaar af met een live pianoconcert van Mike Boddé tussen de varkens. De Vrienden van Familie Bofkont krijgen hier een persoonlijke uitnodiging voor.

Dafne Westerhof
voorzitter Stichting Familie Bofkont
Het Beloofde Varkensland, 22 januari 2019

PS
Vandaag denken we aan Schatje & Co die bij de brand omkwamen. En aan Zeeman met zijn posse die zichzelf uit de brandende boerderij wisten te bevrijden. En aan die dappere Bokita. En Big die de volgende ochtend op zoek ging naar zijn woning die er niet meer was. En Siepert die zo liep te miauwen. En aan Zeus die het erf niet meer op kon. En aan ach, aan alles. 22 januari 2017 is een dag om nooit te vergeten.

Zie hier:
http://boek.bfknt.nl/brandboekje-deel-1.pdf
En hier:
http://boek.bfknt.nl/brandboekje-deel-2.pdf