FAMILIE BOFKONT BIJ PODIUM WITTEMAN (3)

'SJOUK' & BROERTJE - aankomst bij Podium Witteman

Zondag was niet de eerste keer dat Wilde Sjouk & Broertje mee gingen. Zeven jaar geleden maakten ze hun debuut op TV Noord-Holland. Het ging toen over het couperen van biggenstaartjes (wanneer niet? nog steeds!). Wilde Sjouk & Broertje mochten hun zachte roze ongecoupeerde staartjes komen showen.

En voordat Betsy vanuit de bio-industrie een bosvarken werd, maakten Wilde Sjouk & Broertje ook wel eens ritje om te gaan spelen in het Bofkontbos.

Toen waren ze nog snoezige biggetjes. Qua vervoer een makkie. Nu gingen we met twee rouwdouwers op pad. We waren de dijk nog niet af of daar klonk wild geraas. Wilde Sjouk zat al met haar kop in de cabine. Ik hapte naar adem. Zet ze door en zit ze straks achter het stuur?

‘Als ze het niet leuk vinden maken we rechtsomkeert,’ had ik al op Het Beloofde Varkensland gezegd. ‘Dan heeft Podium Witteman pech gehad. Er is een filmpje en Mike kan daar heus wel wat omheen improviseren.’ Was dit dat moment? Ik zette me schrap om de woede van de productieleider over me heen te laten komen.

Maar Wilde Sjouk sprong terug. Stel je voor dat Broertje al die appeltjes alleen zou opeten. Geen kind meer aan gehad.

Hun opkomst bracht grote opwinding in de tent. Vanaf ‘s ochtends 8.00 uur ging het al nergens anders meer over. Vrachtwagens reden af en aan vol instrumenten, decor, catering, etc., en iedereen had het over ‘dat varken’ dat zou komen. De gebruikelijke grapjes: ‘Kan ie straks meteen geslacht worden.’ Of: ‘Goed idee voor de Kerst! Zet de barbecue maar vast aan.’

En toen stonden we daar. Niet met één varken, maar met twéé. Holy shit! Reuring in de tent!

‘Iedereen aan de kant. Nee, niemand in de buurt. Sjouk & Broertje moeten zich eerst goed kunnen oriënteren. Daar hebben ze even tijd voor nodig.’ Open monden. Gaat dit over várkens? Je zag ze denken: zo’n ontvangst krijgen onze VIPS hier niet eens.

We hadden allerlei lekkers in hun paviljoentje gestrooid. Stukjes appel, marsepeinen aardappeltjes, korreltjes biks. Af en toe ploften ze neer om even uit te buiken. Tijd voor een massage.

‘Wat zijn ze gróót!’ riep een van de decormannen. ‘Wat zijn ze schóón!’ riep een ander. ‘Zeker van tevoren nog even gewassen?’

‘Groot? Dan hebben jullie Eberhard nog niet gezien. Of Willy die twee keer hoger is dan zijn pleegmoeder. Voor volwassen varkens zijn Wilde Sjouk & Broertje helemaal niet zo groot. Maar dat kunnen jullie niet weten. Wie kent er nog volwassen varkens?’ En zo werd het dan toch ook weer een middagje voorlichting.

En nee, we hadden ze niet gewassen. Al zaten ze van top tot teen onder de modder, dan had ik dat nog niet gewild. Varkens zijn varkens. Laat zien wie ze zijn. Eigenlijk vond ik het zelfs een beetje jammer dat ze geen moddersnoet hadden :-)

De rest is geschiedenis.

Leuke Bofkontgeschiedenis. Toen de uitzending afgelopen was stormden de artiesten en het publiek naar voren. Op de foto met Sjouk & Broertje! Maar daar stond de opnameleider al weer.

‘Dames en heren, mag ik u verzoeken? We moeten nu afbreken en weer opbouwen. Zometeen draaien we de uitzending van volgende week.’

En zo kwam er een einde aan de wereld van Wilde Sjouk & Broertje bij Podium Witteman. Varkens weg en alles opnieuw: nieuwe artiesten, nieuwe instrumenten, nieuwe catering. Alles. Diep ademhalen en daar gaan we weer. Complimenten. Wat een bedrijf.

Voor ons brak er ook opnieuw een spannend moment aan.

Wilde Sjouk & Broertje terug de Bofkontbus in. Net zo tricky als er uit. De kunst is om net zo scherp te blijven als voor het succes. Want dat was het. Een groot succes. Maar net als de crew van Podium Witteman konden wij ‘t ons ook niet permitteren om te verslappen. Toen we het poep & pies zeil oprolden was er geen drol te bekennen. Zelfs geen druppel pies. Ik zei het al: voorbeeldige varkens ;-)

Fijne woensdag allemaal!

PS
Voor wie het nog niet zag:
https://www.npostart.nl/podium-witteman/16-12-2018/VPWON_1292647

PPS
Bloemlezing van Twitter

‘Dank je! @mikebodde voor die prachtige ode aan de varkens en Daniel Rowland heeft gelijk: Varkens zijn lieve gevoelige intelligente dieren. We moeten echt stoppen met hen op te eten #podiumwitteman #hetbeloofdevarkensland.’

‘Wie eet nu nog varkensvlees na deze prachtige ode aan het varken? Wat een top programma is #podiumwitteman. Zelfs de dierenliefhebber komt aan z’n trekken.’

‘@PodiumWitteman zo mooi hoe je merkt dat de varkens reageren op muziek. Heb ervan genoten.’

‘Hahaha, die blik van Paul Witteman (armen over elkaar) terwijl @mikebodde de varkens toezingt.’

‘Geen varkensvlees meer voor mij. Dank, Mike Boddé!’

PPPS
De samenwerking met Mike bracht me op een idee.
De volgende dag mailde hij: ben loeidruk maar dit
briljante idee kan ik niet laten lopen. Topidee!
Ik doe mee!
Wordt Vervolgd.