De Dag van BIET GEEF GELD

'SJOUK' & BROERTJE - aankomst bij Podium Witteman

Kinderen die vragen worden overgeslagen. Maar ik ben geen kind meer. Ik ben de voorzitter van Stichting Familie Bofkont. En vanuit die hoedanigheid spreek ik vandaag tot u (ahum).

Van de week een telefoontje van de penningmeester. ‘Dafne, denk je ook nog om de centjes?’ Ja, ik denk ook nog om de centjes. Ik doe niet anders.

En meteen zag ik de Oost-Europese vrouw in de Leidsestraat weer voor me. Jaren geleden. Ze zat in een portiek met haar kindje. Zo op het koude steen. Toen ik langsliep stak de vrouw haar hand uit een groezelige mouw: ‘Biet geef geld.’ Ik vermoed dat ze bitte bedoelde. Bitte. Alsjeblieft. Geef geld.

Ik zal ook maar meteen met de deur in huis vallen. Er moet geld bij, bij Stichting Familie Bofkont.

Het geld dat binnenkomt via onze succesvolle workshops (aanstaande zondag 882), de Vrienden van Familie Bofkont plus losse donaties gaat rechtstreeks naar de dieren. Tot de laatste cent. Niemand krijgt daar een salaris voor. Dat is maar goed ook want het jaar 2018 draaien we maar net quitte. Hoe komt dat?

GEZONDHEID
De bejaarde bofkonten kosten steeds meer geld. Medicatie, medicijnen, pillen, hoe je het ook noemt, de dierenartskosten rijzen hier de pan uit. Een mega kostenpost. Maar op de gezondheid en het welzijn van de bofkonten valt geen cent niet te bezuinigen.

VEILIGHEID
Bezuinigen op de veiligheid van Familie Bofkont? Ook niet. De hooikap staat op instorten. Van de week brak er een essentiele steunbalk doormidden. Daar moet iemand voor komen, en snel ook. Zelf doen, daar is geen tijd meer voor.

VERZORGING
Waar ook niet op bezuinigd kan worden is tijd. De tijd die we kwijt zijn aan de verzorging van de bofkonten. We werken ons hier het apezuur. Iedere dag heeft weer te weinig uren. Het werk is nooit af. Toen Wilde Sjouk & Broertje zondagavond lekker lagen te snurken moesten wij nog terug naar Amsterdam om hun paviljoentje op te halen.

Terug op Het Beloofde Varkensland:

Decor uitladen, opbergen, avondrondje medicatie plus de oudste bofkonten nalopen, kijken of alles goed gaat, Bokita, BabyBig en Aaltje helpen met water drinken. Brody zijn pilletje tegen de epilepsie. Mem binnen halen zodat haar poot ‘s nachts tot rust kan komen. Het huisje van Bokita opstrooien. En toen dat allemaal gedaan was: de arbeidsintensieve voorbereidingen treffen voor het Bofkontontbijt van de volgende dag. O gelukkig, dat had Saskia al gedaan. Maar geen enkele van die klussen kun je laten liggen anders loopt de boel in het honderd.

DENNIS
En zo kom ik op Dennis. ZZP’er. Was opmaker van wetenschapplijke publicaties. Met nadruk op WAS. Ook hij is zo langzamerhand vergroeid met Familie Bofkont. Hij wil graag blijven maar waar moet hij nog van eten? De tijd om voor eigen brood op de plank te zorgen gaat op aan Familie Bofkont. Dit is wat ik zeggen moet: tegen de principes van Stichting Familie Bofkont in, maar volkomen terecht: Dennis moet -als enige uitzondering- op de loonlijst. En hij neemt genoegen met het minimumloon. Zo kennen we Dennis weer.

BIET GEEF GELD
Er moet dus meer geld binnen komen. Hoe?

1. Koop een cadeaubon voor de Familie Bofkont Workshop
http://www.familiebofkont.nl/cadeaubon
2. Koop het Familie Bofkont Boek (evergreen 28-ste druk!)
3. Word Vriend van Familie Bofkont.
http://www.familiebofkont.nl/vriend
4. Verhoog je maandelijkse vriendenbijlage
5. Doe een losse donatie
6. Neem Familie Bofkont op in je testament (en blijf vooral nog heel lang leven ;-))

Ziezo. Heb ik me nu een beetje gedragen als de voorzitter van een stichting voor het goede doel? Want daarom is Familie Bofkont op aarde. Voor Het Goede Doel.

Op geheel eigen wijze dragen wij al bijna 25 jaar (jubileum in 2020) vele stenen bij binnen de wereld van de dierenbeschermers. Productievarkens en koeien een gezicht geven, voorlichting, bewustwording, pioniers in de verzorging van langlevende bejaarde boerderijdieren, opkomen voor de ‘minivarkens’. En nog veel meer.

Dus steek ik vandaag mijn nek en mijn hand uit: Biet geef geld!

Fijne donderdag allemaal!

PS
TRIODOSBANK nummer
NL95 TRIO 0338830871
t.n.v. FAMILIE BOFKONT