In de veehouderij zijn er drie soorten koeien:
1. Melkkoe.
2. Vleeskoe.
3. Dubbeldoel-koe (melk en vlees).
Aan het leven van een melkkoe komt een einde als ze ‘uitgemolken’ is. Dan wordt ze een worstkoe. Worstkoe kwaliteit 1 of worstkoe kwaliteit 2, dat hangt van haar conditie af.
Allemaal geleerd op de boerenschool.
Hoe geschokt was ik door de zakelijke toon waarop de leskoeien ons werden aangewezen als melk of vlees. Ik moest er weer aan denken toen ik van de week Neerlands enige kamelenmelker op TV hoorde zeggen: “Ik dacht van ja als ik dan toch boer wil worden, dan ga ik maar kamelen melken want die melk is gezond dus die melk die kan ik wel verkopen en of er nou een bult op zit wat maakt dat uit, dat scheelt een bult en voor de rest, er komt ook melk uit.”
Zullen we onmiddelijk The Weeping Camel weer van stal halen? Over dat albino kalf dat was verstoten door haar kamelenmoeder vanwege de te zware bevalling? En hoe die Mongoolse kamelenhoeders die twee tot elkaar brachten? Alleen de trailer is al van een ongekende schoonheid: https://youtu.be/nU-X0fz60T4
Terug naar de beesten zonder bult, ‘want daar komt ook melk uit.’
Hoe staat het eigenlijk met biologische melkkoeien? Ook bij biologische koeien draait het uiteraard om de melk. Ook daar moeten kalfjes voor geboren worden. Naast ieder glas melk ligt een dood kalf, las ik eens. Biologisch of niet. En zo is het.
Biologische melkkoeien krijgen biologisch voer en kunnen in het voorjaar en zomer de wei in. Op stal hebben ze meer ruimte. Er zijn verschillende keurmerken en als ze onder Demeter vallen, mogen de koeien niet onthoornd worden. Maar: dat kalfjes bij hun moeders mogen blijven, is helaas bij nog geen één keurmerk gegarandeerd.
Over kalfjes bij de moeder laten bestaan nogal wat misverstanden.
Dat heeft alleen zin als dat voor een periode van minimaal 6 maanden is. Enkele uren, een paar dagen of zelfs een paar maanden en ze dan alsnóg van elkaar scheiden is veel pijnlijker voor moeder en kind. Dus: of meteen (zodat er geen hechting plaats kan vinden) of na een echt lange periode.
Het beste is natuurlijk wanneer moeder & kind dat zelf kunnen bepalen. Vraag maar aan Mem & Grietje. Maar dan kun je als mens wel heel lang wachten op je glaasje melk :-)
Wordt Vervolgd.
Morgen LESSEN IN KOEIENLIEFDE (4) – familiekudde
Quote van de dag:
‘Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik het belangrijk vind dat er respectvol en op natuurlijke wijze met dieren wordt omgegaan.’
(Dankje Anja V.!)
Ook dol op koeien en Vriend worden van Familie Bofkont?
https://familiebofkont.nl/vriend