BEVRIJDING

REPELSTEELTJE veilig bij Familie Bofkont; HEKS en BOY GEORGE houden de wacht

In de mooi-sobere toespraak van André van Duin, gisteravond op de Dam, vertelde hij over de razzia in Rotterdam waardoor zijn vader tewerk was gesteld in Duitsland: dwangarbeid.

November 1944. Mijn ouders woonden toen ook in Rotterdam.

Alle mannen tussen de 17 en 40 jaar moesten zich melden. Zo ook mijn vader, 27 jaar oud. Melden deed hij zich niet. Hij werd van huis gehaald, mogelijk verlinkt. Hij griste nog net zijn hoed mee en frommelde die dubbelgevouwen in zijn binnenzak. Mijn moeder bleef achter, doodsbang en hoogzwanger.

Tijdens die razzia werden in totaal 52.000 mannen opgepakt. Ze werden met rijnaken naar Kampen verscheept. De volgende ochtend vond een selectie plaats op de kade. Totale chaos. Iedereen liep door elkaar.

Mijn vader zag zijn kans schoon. Hij sloot zich vliegensvlug aan bij het groepje dat brood moest halen voor de Duitsers. Bukte zich om zijn veters te strikken, kwam overeind met zijn hoed op en liep ‘rustig’ weg.

Verderop stond een rij gewapende Duitsers. Daar moest hij langs. “Gute morgen,” groette hij. “Gute morgen, gute morgen.” Ze knikten een voor een terug. Zo vanzelfsprekend, het kwam niet in ze op om hem neer te schieten.

Hij ging te voet naar zijn ouders in Friesland, dook onder in hun boerderij, tot hij de gok nam om terug te gaan naar Rotterdam op een fiets zonder banden. Op de dag dat hij daar aankwam werd mijn een na oudste zusje geboren op 5 december 1944.

Niet alleen gisteravond dacht ik er aan terug. Ook na Repelsteeltje. Op het moment dat we haar bevrijdden, realiseerde ik me dat niet. Mijn hart bonsde daar te hard voor. Maar ’s avonds toen ze veilig bij de kachel lag, drong het tot me door. “Goedemiddag, goedemiddag.”

Dat was in januari 2007. In augustus van dat jaar overleed mijn 90-jarige vader. Gelukkig heb ik hem de bevrijding van Repelsteeltje nog in geuren en kleuren kunnen vertellen ;-)

Fijne bevrijdagsdag allemaal!

ANDRÉ VAN DUIN
https://nos.nl/video/2379430-dankbaar-dat-ik-in-dit-land-geboren-ben

REPELSTEELTJE
niemand weet, niemand weet dat ik repelsteeltje heet…

https://familiebofkont.nl/boek/repelsteeltje/

#varkens #bevrijding #razzia #rotterdam