Zondag 6 maart 2005
De Dag van Golden Girl


Golden Girl is vandaag ingeslapen. Vanmorgen lag ze dicht bij de kachel en kwam niet naar het gezamenlijk poezenontbijt van zachte brokjes. Ik wist het toen eigenlijk al. Heb nog wat foto's van haar gemaakt. Toen ik in Delft de kraam aan het opbouwen was, viel ze (haar replica dan) ineens om. Wie weet was dat het moment waarop ze haar laatste adem uitblies...

En toen ik vanavond thuis kwam lag ze nog steeds bij de kachel, op haar andere zij. Dood. Ze heeft hier schitterende jaren gehad. Toen ik haar - negen jaar geleden - vrijkocht van de handelaar was ze al lang niet jong meer. Dus een oudje is ze wel geworden. Nu is Willempie zijn wijffie kwijt. Ik ben er wel treurig van.



Zaterdag 5 maart 2005
De Dag van Broer


Broer gaat de hoofdrol spelen in een filmpje. Dat zit zo: Tijdens de vogelpest was een Italiaans echtpaar op vakantie in Nederland. Ze hadden hun haan meegenomen. Die lieten ze aan een tuigje uit. Toen ze in IJmuiden met hem in een plantsoentje liepen werden ze overvallen door de politie. De haan werd meegenomen naar de dierenarts, die het diertje doodspoot. Dit verzin ik niet. Dit is echt gebeurd!

Nu ben ik gevraagd door eens studente van de kunstacademie om mee te werken aan haar film. Ze wil die situatie in IJmuiden als verhaal nemen. Een man die een hechte band heeft met zijn haan etc. Ik ben daar erg enthousiast over want vond het destijds een schandalige streek van de mensen die de politie belden over die 'loslopende' haan.

Broer komt in aanmerking. Een oudje, aanhankelijk, half blind door een gevecht van man tot man en broer van Stevie Wonder, die helemaal blind was en vorig jaar een poosje bij mij in huis woonde tot hij stierf. Ze vond alleen zijn naam al te gek dus haar film gaat Broer heten. Broer zit iedere dag trouw bij Zwartje als die in de voerzak haar ei legt. Hij blijft net zo lang zitten tot het karwei geklaard is.
Volgende week hebben we een bespreking over het geheel. Het wordt vast een heel mooi filmpje.

Over filmsterren gesproken... Maximiliaan heeft hier aanstaande dinsdag een screentest voor de Postbankreclame met die grote leeuw. Als we het eens worden dan worden de opnames gewoon hier gemaakt en wordt het zo getruct alsof hij naast de leeuw op straat loopt.

Vanmiddag mijn presentatie over de oormerkenzaak bij de Nederlanse Vereniging voor Hobbyhouders. Was leuk om dat verhaal van begin tot eind te vertellen. Vooral het stukje radio interview met Gerard Spong maakt het hilarisch om die bekende stem in alle ernst over de Familie Bofkont te horen spreken.

Op de terugweg werd ik gebeld of ik een interview wil geven aan 'Het Varkensbedrijf', een Belgisch vakblad voor varkensboeren. Maandag komt ze, dan kan het nog in het aprilnummer mee omdat ik 17 april een open middag organiseer voor Belgische varkensboeren. Dat allemaal nog vanwege mijn optreden op de landbouwbeurs vorige maand. Komt dat even goed uit. Zo langzamerhand begint Belgie een tweede podium te worden voor mijn varkens PR. Niet gek.

Roodpels lijkt een heel klein beetje op te knappen...



Vrijdag 4 maart 2005
De Dag van Roodpels


Arme Roodpels, wat is hij ziek. Niesziekte en een ontsteking achter in z'n bekje. Eerst moet de niesziekte over zijn - kuur van 10 dagen - en dan pas kan de ontsteking aangepakt worden. De stoere jager uit de Bovenkerkerpolder is voor het eerst van zijn leven ziek en goed ook.
Gelukkig eet hij nog goed en graag wat een wonder is met die neus vol snot. Moet ook want hij is zo mager geworden.
Iedere keer als ik naar hem kijk denk ik dat ik Zachte Kees zie met z'n smalle snoetje. Heb hem zelfs al een paar keer per ongeluk zo genoemd. Maar ik heb goede hoop, Roodpels gaat het wel redden, dat weet ik zeker. Al is het alleen maar omdat ik zo dol op hem ben en hem niet wil missen...
Toen hij weer terug was van de dokter sprong BabyBig enthousiast op hem af. Zij is zo gezond, vitaal en speels. Wat een biggie.

Verder was het een feestmiddag. Met Vrouw Vos & Aagje de sneeuwpolder in. Varkens in de sneeuw. Wat een schitterend gezicht.
En koeien in de sneeuw. Kom daar maar eens om. Brutale Griet en Vrouw Vos hebben nog staan matten. B.Griet maakte daarbij goed gebruik van haar hoorns, maar Vrouw Vos week geen strobreed en vocht dapper terug. Later zag ik dat ze toch een wondje bij haar slaap had van die hoorns. En dat is allemaal gefotografeerd, want Klaas Fopma was hier voor de Paroolreportage.
Ik heb er al wat van teruggezien. Loop ik samen met Aagje door die enorme sneeuwvlakte. Gewoon van een andere wereld zo mooi.

VTM Belgie belde, dat is de grootste televisiezender daar. Of ze volgende week opnames konden maken als ik bij de Bosheks ben.
Collega's noemde ze ons. Klopt. Bosheks & Polderheks. Wat een giller. De burgemeester heeft ook al in de krant van alles geroepen over de Bosheks. Het wordt steeds leuker. Bosheks en ik bellen nu dagelijks over en weer om de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Morgen staan we in de Telegraaf. Morgen ook de oormerkenlezing bij de Nederlandse Vereniging voor Hobbydierhouders.

En zondag maakt de Familie Bofkont acte de presence op de Delfste Dierenopvangdag. Moet er al om 7.30 uur zijn om alles op te bouwen. Dan moet ik halverwege de middag geïnterviewd worden voor de Belgische Vegetariersbond en komt de journalist naar Delft toe omdat het anders niet meer in mijn agenda viel in te passen.
Leven met en voor de Familie Bofkont en daarnaast de acties, never a dull moment...



Donderdag 3 maart 2005
De Dag van AdopteerEenHangbuikzwijn.nl


De actiesite www.AdopteerEenHangbuikzwijn.nl is in de lucht. De eerste donatietoezeggingen zijn binnen. De site wordt druk bezocht. Er stond een ijzige oostenwind. Het sprookje van gister is de Noordpool geworden. Nog steeds prachtig, maar grimmig. Ben keihard gevallen. Omdat je niks meer ziet dan alleen sneeuw weet je niet precies waar je loopt, vandaar. Vallen is iets mals. Je ondergaat dat het gebeurt, maar kunt niks ondernemen om het te voorkomen of tegen te houden. Veel werk op het erf. Alle waterleidingen zijn bevroren, dus het is af en aan lopen met emmers water.

Achter bij de kippen fladderde een vogel die de uitgang niet meer kon vinden. Hij had een heel lange dunne snavel, ik denk een grutto. Ik kreeg hem gelukkig te pakken en heb hem mee in huis genomen. Hij bleef heel stil op mijn hand zitten. Net toen ik me zat af te vragen wat er mee moest zette hij het op een schreeuwen. Toen ik de buitendeur opendeed vloog hij er als een razende vandoor. Godzijdank.

Toen ik naar Amsterdam wilde gaan bleek de BB Bus vast te staan in de sneeuw. Buurboer en zoon hebben me eruit getrokken. Daarna zat ik weer vast. Ze stapten de trekker af en hebben de BB Bus gewoon verder geduwd. Geweldig. Niks klagen over kou of zo maar met blote handen in de ijskoude sneeuw op de grond liggend onder het busje kijken of er een bevestigingspunt is om de kabel aan vast te maken. Dat soort dingen. Stoer hoor.

In A. een nieuwe overall gekocht voor de fotoshoot van morgen. Werd een kindermaat, omdat ik in de andere verzoop en hij is blauw, dus ook nog zwarte textielverf gekocht. Morgen de polder in met Vrouw Vos & Aagje voor de foto's. Wat zal dat koud zijn... Maar daarvoor eerst nog naar de dierenarts met Roodpels.
Hij is goed ziek, ik vrees de niesziekte.



Woensdag 2 maart 2005
De Dag van Het Sprookje


Rondom de Bosheks is een compleet mediacircus losgebarsten. Met alle gevolgen van dien. Drommen mensen schijnen voor haar hek te staan, handelaren komen langs om de dikste en de grootste uit te zoeken...
Ze weet inmiddels nu ook wie ik ben, daar hebben anderen haar op geattendeerd. Toen ze zeiden dat ik degene ben van die varkensmassage riep ze: "O ja natuurlijk, dat heb ik wel op televisie gezien!" Dat praat een stuk leuker nu. Telegraaf gaat schrijven en is naar Belgie afgereisd om foto's te maken. Een paar Belgische kranten waaronder Het Laatse Nieuws, dat schijnt de Belgische Telegraaf te zijn, belden voor interview.

's Middags paniek want de Belgische veecontroledienst was langsgekomen. Leny moet binnen een week alle zwijntjes geoormerkt en 'bloedgetrokken' hebben, anders.... Dat weer n.a.v. een negatief artikel in de krant afkomstig van een vogelopvang. Nou van je collega dierenvrienden moet je het maar hebben...
Leny wordt zo langzamerhand knettergek van alles. Afgesproken dat ik woordvoerder ben van haar en de zwijntjes. Dus heb ik die controledienst gebeld. Het is gelukt om uitstel te krijgen en ik heb ze uitgenodigd om ook op 10 maart te komen. Dat gaat gebeuren. De burgemeester doet ook een duit in het zakje door te roepen dat ze daar illegaal woont.
Enfin, gedoe dus allemaal.

Ondertussen is het hier een sprookje. Prachtige sneeuw, sereen en zo dik zoals je dat alleen op kitscherige ansichtkaarten ziet.
Ik kijk m'n ogen uit. Wat ontzettend mooi is de wereld nu. Dus als ik niet met de Bosheks, Peter of Dennis aan de telefoon hing liep ik te fotograferen. Maar het is zo mooi dat het eigenlijk niet in en foto te vangen is.

Verder heb ik de hele avond in De Blije Beesten Bus doorgebracht. Dat kwam zo. Lichten aan laten staan. Lege accu. Wegenwacht kwam en ik kon weer rijden. Glibberde over het dijkje richting provinciale weg. Slaat de motor af. Weer wegenwacht gebeld en anderhalf uur gewacht. In de kou met blote voeten in rubber laarzen. Daarna een hele poos stapvoets gereden over een ijsvlakte van wegen. Kwam pas om half 1 thuis.



Dinsdag 1 maart 2005
De Dag van De Belgische Hangbuikzwijntjes


Op internet heb ik vanmorgen het Jeugdjournaal nog kunnen zien met de Bosheks. Het AD heeft er ook al over geschreven.
Was haar nummer kwijt dus dat kreeg ik van het Jeugdjournaal. Zij willen op de hoogte gehouden worden van het reddingsplan.
Jan en Alleman schijnen zich er al tegen aan te bemoeien. Het ministerie van Landbouw heeft ook al gereageerd.
Dat moet het nu precies niet zijn. Gaan ze natuurlijk weer over allerlei regels en zo beginnen. Het Jeugdjournaal wil nog een follow-up gaan maken als het reddingsplan van start gaat. Ik zal ze op de hoogte houden.

De Bosheks gebeld. Ik ga er 10 maart heen met Peter Klaver en Dennis, die gaat meteen haar computer maken. Ik ben ontzettend nieuwsgierig geworden naar al die hangbuikjes en hoe ze er bij zit daar. Zo te zien wel erg mooi.

Ook met het AD gesproken. Morgen staat er een stukje in de krant. Dit hadden Peter en ik niet kunnen bevroeden gisteravond, dat dit nu al van start gaat. De rest van de dag bezig geweest met de mailing naar de Dierenbescherming, en allerlei aanvragen voor workshops afgehandeld. Verder belde Wakker Dier of ze hier hun donateursdag mogen houden. Dat mag.



Maandag 28 februari 2005
De Dag van Peter Klaver & de Belgische Bosheks


foto - screenshot jeugdjournaal

Het is al heel laat. Ik kom net uit Doornenburg, klein plaatsje nabij de Duitse grens. Plan de campagne gemaakt met Peter Klaver, dierenarts, bekend van Artis over van alles en nog wat. Ik zat daar om over zijn marketing, pr, reclame etc. te praten.

Hij is leuk, actief en enthousiast. Mijn plan voor de Bosheks ziet hij geheel en al zitten en we hebben daar een opzetje voor gemaakt. Verder ga ik me met Sasha's Blend bemoeien, een middel tegen artrose voor honden en katten o.a. op de komende Dierenartsen Voorjaarsdagen in de Rai, de Libelledagen en de Week van het Huisdier. Ook zijn site dierennieuws.nl weer eens even tegen het licht gehouden. Bijna 5000 bezoekers per dag. Geen wonder dat mijn voorstel voor de Belgische Bosheks meteen door de media werd opgepikt. En over de operatie die hier zeer binnenkort zal plaatsvinden verklap ik nog lekker niks...

Toen ik naar Amsterdam terugreed stond er een bericht op de voicemail dat de Bosheks op het Jeugdjournaal was!
De tamtam werkt dus al. En het gaat nog veeeeel leuker worden...