Zondag 26 december 2004
De Dag van Het Nieuwe Plan


Je hoort altijd zeggen dat het kerstfeest het feest van de bezinning is. Wat ik dan niet snap is dat iedereen dan bij mekaar gaat zitten en praten, praten en maar praten. Dat is raar. Want bezinning treedt pas op als het helemaal stil wordt in je hoofd. Afzondering dus in plaats van elkaar de oren van het hoofd te kletsen.

Volgend jaar iedereen met Kerst het klooster in. Dat zou nou nog eens wat zijn. Want wat ik wel merk is dat de gezamenlijk gerichte concentratie wel iets met je doet. Ik kon me bezinnen tegen het décor en de achtergrond van het collectieve Kerstgedoe, zeg maar. Dus als Nederland volgend jaar met Kerst massaal het klooster in gaat, zal dat zijn uitwerking niet missen. Het heeft mij wel iets opgeleverd.

Om mijn Eeuwige Ideeen -ADHD Hoofd tot rust te krijgen ga ik me het komende jaar op een ding richten. De rest van de leuke plannen moet helaas sneuvelen. 'Kill Your Darlings'. Oscar Wilde zei het al, en keer op keer blijkt het maar al te waar.
Heb daar dus vanmiddag aan gewerkt. Eenvoud, eenvoud, eenvoud. Die kant moet het op.



Zaterdag 25 december 2004
De Dag van Theo


bron: Gotya e-Cards
Vandaag moest ik sterk denken aan de ouders van Theo van Gogh. Die dappere moeder en die vader met die lieve oogjes en die scheve mond. Iedere keer als ik ze op televisie zie kijk ik gefascineerd naar ze. Vooral die vader. Een mengeling van een wijze, oude man met de hulpeloze ontreddering van een kind. Prachtig en ontroerend om te zien. Je zou zo je armen om hem heen willen slaan. Die moeder die zei dat het leven door moet gaan omdat ze nog meer kinderen en kleinkinderen hebben en ze dus niet met haar kop onder de dekens kan gaan liggen.

Miss Piggy loopt mank. Eerst zag ik een heel kleine hapering in haar motoriek. Maar dat was te wijten, dacht ik, aan die rare stramme manier van lopen van alle varkens uit de bio-industrie. Vanwege hun verlengde ruggen is alle natuurlijke balans uit die varkenslijven verdwenen. Maar het werd duidelijker zichtbaar en sinds een paar dagen hinkt ze. Voel- en zichtbaar is er niks te ontdekken. Niks beschadigd of dik of extra warm. Dokter John moet morgen maar eens op bezoek komen.

Over Miss Piggy gesproken. Ik zag haar gister op de televisie. Wat is die pop toch goed gemaakt. En dat karakter. De maker moet haast wel een vileine nicht zijn, die haarscherp de dingen bloot kan leggen. Heerlijk. En hij zal ook van de varkens moeten weten. Want haar befaamde "Take This" is gestoeld op het echte varkensgedrag. Precies zo'n loeier kun je krijgen als het ze niet zint. Kermit is ook om op te vreten.
Wat erg goed is, is de interactie tussen de muppets en mensen van vlees en bloed. Een vondst.

Arie Bombarie kreeg gister een kerstkaart. Naast Miss Piggy en Maximiliaan krijgt hij zo langzamerhand een eigen fanclub. Hij heeft laatst vele harten veroverd tijdens een workshop. Met veel bravour kwam hij binnen schreeuwen. Ik heb toen aan alle aanwezigen gevraagd om hem de eer te gunnen. Toen ontstond er iets moois. Als vanzelf weken de mensen uiteen en werd er een natuurlijk ontvangstcomitee gevormd. Opeens was iedereen stil en vol concentratie. Het contact dat hij toen met ons maakte was voelbaar en van een grote schoonheid.
Een van de vrouwen schreef later dat ze toen volschoot en komt daar nog regelmatig op terug. Van haar en haar vrijer kreeg Arie B. de kaart.



Vrijdag 24 december 2004
De Dag van Feest met de Familie Bofkont


Hoe of ik kerstfeest vierde, vroeg Klaas Drupsteen van de NCRV vanochtend op de radio. Met de Familie Bofkont natuurlijk. En of dat niet eenzaam was. Nou zeker niet, ik ben blij dat ik eens een paar dagen alleen met de beesten ben. Dat komt de laatste tijd veel te weinig voor. Maar natuurlijk vier ik geen feest, ik heb wel wat anders te doen.

Opruimen bijvoorbeeld en orde op zaken stellen. Ik zou het wel weten als ik rijk was. Dan besteedde ik alles uit. Een dijk van een huishoudster of butler, die alle rompslomp uit handen kon nemen. Schoonmaken, boodschappen, koken, wassen. Wat zou dat heerlijk zijn. Het verzorgen van de dieren niet. Dat zou ik altijd zelf blijven doen. Maar dream on Westerhof, dat zit er allemaal niet in.

Dus heb ik op Kerstavond een fornuis schoon staan bikken. Op zich best leuk want als het dan weer schoon is geeft dat veel voldoening. De meeste poezen waren op bezoek en Zwartje met haar 4 kuikens en Willempie waren ook bij. Iedere avond als het donker is haal ik Zwartje met haar kroost uit de paardenstal naar het voorhuis, samen met Willempie. Ik ben als de dood dat de ratten ze anders te grazen nemen.

De twee mandjes staan dan naast elkaar in de kamer, als een mobiel hotelletje, want 's ochtends breng ik ze weer terug naar hun eigen huis.
Vanavond waren ze er zelf al vast in gaan zitten voor ik ze kwam halen. Dat vind ik nou zo leuk aan dieren. Die gewoontes, die ontroerende vanzelfsprekenheid en eenvoud. Morgen ga ik door met de huishoudwoede. De beuk moet er in.



Donderdag 23 december 2004
De Dag van Giel, Claudia en Wouter


Vanochtend vertelde Tan - de man die kan toveren met naalden (acupunctuur) - dat de agressie van Maximiliaan uitsluitend te wijten is aan zijn hormonen. Hij had een ingezonden brief in de Telegraaf gelezen n.a.v het artikel over de aanval van M. op mij. Zo kwamen we erop. Wonderlijk idee dat mijn activiteiten zo langzamerhand een eigen leven zijn gaan leiden. Ik wist dat bijvoorbeeld dus niet van die brief. In ieder geval kreeg ik er weer moed van, dan komt het dus wel weer goed met M. Hij reageert trouwens al weer een stuk vriendelijker dan vorige week.

De NCRV belde. Dacht eerst dat het voor het voorgesprek was voor volgende week, maar nee. Er is morgenochtend een gezamenlijk programma met de KRO en dat gaat over feest. Of ik ook mijn zegje wil doen over Feest & Dieren. Dat bracht me meteen op De Grote Varkens Verwendag. Dat was toch erg leuk. Dat moest maar traditie gaan worden. Verder vandaag mails beantwoord, stukjes geschreven, dat soort dingen.

Booswicht is erg sloom en traag geworden, het lijkt wel een slappe lappenpop. Ze wil de hele dag op schoot slapen. Ik denk dat ik haar maar in de babybag doe, die ik destijds voor Mannetje Bromsnor kocht. Dan kan ze de hele dag aan me hangen, dat is het enige wat ze wil.

Vanavond op en neer naar het Neude geweest. Even op bezoek bij Giel. Gisteravond laat nog kreeg ik een sms. Of ik wilde komen. het liefst met een biggetje om Giel blij te maken. Maar dat gaat natuurlijk niet. Wel met de Blije Beesten Bus en ik had de replica van Miss Piggy meegenomen. Die gaat morgen door Freek de Jonge geveild worden inclusief de bijbehorende besloten workshop 'Communicatie met het Varken' ter waarde van 360,- EURO.

De menigte op het Neude week uiteen en Het Blije Beesten Busje kwam helemaal tegen de kas aan te staan. Giel en Wout tuurden verrast door al het glas naar buiten. Buiten stond een microfoon en we hebben door het glas heen met elkaar gepraat. Daarna ben ik nog even in Het Glazen Huis gedag gaan zeggen. Giel was stoned van de honger. Er stonden allemaal flessen cola, overvolle asbakken. Claudia lag te slapen, achter de studio. Giel zat aan de knoppen en Wout kreeg alsmaar enveloppen door een brievenbussleuf aangereikt van het publiek met geld er in. Het werd nu wel erg zwaar vertelde Wout. Een gesprek voeren was er eigenlijk niet meer bij. De concentratie was verdwenen. Ik vind het enorm knap dat ze het volhouden.

Ooit wilde ik een sapkuur volgen, maar na een dag stierf ik van de hoofdpijn van alle giften die vrijkwamen. In die fase komen zij nu ook. En maar doorroken. Je wordt alleen al naar bij het idee. Er was een heel kampement met campers, allerlei redactiemensen ter ondersteuning etc. Een hele onderneming alles bij elkaar dus. Ben benieuwd wat Miss Piggy gaat opbrengen.

Klik hier om de 3FM actie te ondersteunen.




Woensdag 22 decmber 2004
De Dag van National Geographic etc.


bron: 3FM site
France 2 zou vanmiddag langskomen. Ze maken een programma over de intelligentie van vijf dieren, waaronder natuurlijk het varken. Eind 2006 moet het af zijn. Leuk, dan wordt het dus echt wat, want ze nemen er de tijd voor. Het is bestemd voor Frankrijk (France 2), Duitsland (Arte) en National Geographic Channel (de hele wereld). Nog leuker dus. Maar er werd een aantal keren heen en weer gebeld omdat ze elders aan het draaien waren en het uitliep. De afspraak met de 'varkenshoeder' van Stadsherstel - die 5 uur de wacht hield over de geshockte Maximiliaan in de kerk - moest ik om die reden herplaatsen. Achteraf had hij wel kunnen komen. France 2 wilde namelijk uiteindelijk hun bezoek aan 'Le Terre Promise pour Porcs' uitstellen tot hun volgende rondje Nederland.

Dus weer overgegaan naar de orde van de dag, want ik moest ook nog een paar dierenartsassistenten ontvangen om een grote herscholingsdag met ze te bespreken, die hier zal plaatsvinden. Toen belde de mensen van France2 weer. Ze wilden toch nog even komen om kennis te maken. Ze kwamen, waren aardig, keken hun ogen uit, spraken Engels op z'n Frans, dus alle woorden aan mekaar geplakt zonder duidelijke articulatie, maar we zijn er uit gekomen. Volgend jaar - dus al heel gauw in 2005 - komen ze twee dagen filmen. Het Blije Beesten Busje gaat er ook een rol in spelen in Amsterdam.

De dierenartassisten waren enthousiast en ik ook. Het wordt een Themadag Het Varken. Er worden ook nog een etholoog, een varkenssignalenkenner en een varkensboer uitgenodigd als spreker. Ik neem de communicatie van en tussen mens en varken voor mijn rekening. Ik heb er zin an! Van de week belde ook al de uitgever van al die dierenartsenbladen, woont in Schotland en wil binnenkort langskomen voor gesprek. Hij organiseert het grote jaarlijkse internationale congres voor dierenartsen en vroeg mij als spreker. Er hangt een hoop in de lucht.

De Gay Krant belde nog. Ze zijn kennelijk zo geinspireerd geraakt door het idee van de nichtenhanen, dat er nu een boerenspecial gemaakt gaat worden met homoboeren en zo. Daar komt mijn verhaal dan ook in. Dieren, dieren en nog eens dieren. En alles wat er mee te maken heeft. Ik riep het een hele poos geleden al: "Ich bin von Kopf bis Fuss auf Tiere eingestellt". Morgenavond ga ik naar Giel Beelen. Zijn redactie en vriendin belden en vertelden dat hij na 3 dagen vasten opgevrolijkt moet worden. Om half 8 moet ik er zijn. Dan heeft hij al een envelop met een opdracht waar zo veel mogelijk geld op moet komen (Darfur) en dan kom ik als verrassing binnen. Zoiets geloof ik. Ik zie het wel. Giel is leuk en dol op varkens. Het komt wel goed.



Dinsdag 21 december 2004
De Dag van De Vleermuizen


Vanochtend kwam er een verslaggever van de Gay Krant. Hij wilde alles weten over de homosexuele hanen die hier wonen. Het was erg gezellig.
Ik heb hem ook verteld dat ik al duizend jaar homo's vleermuizen noem vanwege hun geheimzinnige radar om elkaar te ontdekken, al is het midden in een drukke winkelstraat in Amsterdam. En hoe hilarisch het was toen mijn vriendje Daan - ook een Vleermuis - in Berlijn een nichtencafe ontdekt had met de naam Die Fledermaus!

Daarna bespreking bij de IBM over mijn offerte 'De Goeroe ligt in de Modder', een trainingsdag op Het Beloofde Varkensland voor 30 van hun topvrouwen. Iteke Weeda komt ook en neemt het ochtendprogramma voor haar rekening. Dat gaat dus wat worden op 8 maart, ook nog internationale vrouwendag.

Het was koud, echt lekker vriesweer. Heerlijk om in het donker vanavond op het erf te rommelen en bij de beesten te zijn. Marc kwam langs en we hebben wilde plannen gemaakt. Hij vertelde dat iedereen van de redactie van 2Vandaag bij de montage van zijn item Maximiliaan voortdurend in en uit liep, zo leuk vonden ze het. Hij moest ze er echt uit slaan om door te kunnen werken. En... Televisie France 2 heeft gebeld. Ze komen morgen langs.



Maandag 20 december 2004
De Dag van Het Gezonde Bloed


Grote blijdschap! Het bloed van Maximiliaan is helemaal op orde. Er lag een brief van de GD (Gezondheidsdienst voor Dieren) op de mat. Dat is heel goed nieuws. Eigenlijk twijfelde ik er geen moment aan, maar het blijft altijd spannend. Voor de zekerheid had ik zelf ook een extra buisje meegenomen voor het geval dat. Als contra expertise. Maar dat is nu gelukkig allemaal niet nodig. Peter Klaver belde weer om te vragen hoe het met Max gaat en of de wond mooi genas. Nou dat is zeker zo. Hij is levendig genoeg en ik krijg de indruk dat het goed werkt dat ik hem met rust laat en observeer.

Hart van Nederland belde om te vragen of de puinhoop die Max heeft aangericht nog zichtbaar is. Gelukkig alleen nog maar op de foto's...
Vanochtend bleek dat er al weer kuikentje verdwenen zijn. Er zijn er nu nog maar 4 van de 11. Ik verdenk de blinde rat, die nu vaste bewoner bij de Familie Bofkont is geworden. Hij loopt bij Rosamune & Brutale Griet graantjes te pikken uit het stro en blijft gewoon zitten als ik de stal aan het doen ben. Of zijn broers... Arme kip, arme kuikentjes. Ze slapen in een knus hoekje, op het stro in de paardenstal. Ik vermoed dat er iedere nacht even een rat is komen shoppen. Die kan er zo eentje onder Moeder Kip vandaar grissen.

Toen ik ze wilde ophalen om ze binnen te laten slapen trof ik Willempie zieltogend op de grond aan. Hij was van het hekje gevallen en lag naar adem te snakken. Dat had voor hem dus ook nog eens helemaal verkeerd kunnen aflopen met die ratten... Ik heb hem meegenomen en op bed gelegd. Daarna Moeder Kip en haar kuikens gehaald en er bij gezet in een mandje. Ik ben net nog even gaan kijken. Willempie ademt weer normaal. Ik ben benieuwd of hij de morgen nog haalt, het oude baasje.