← naar augustus  |  BOFKONT BLOG SEPTEMBER 2017
facebook.com/familiebofkont - twitter.com/familiebofkont - youtube.com/familiebofkont
HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND
IBAN NL95 TRIO 0338830871 t.n.v. FAMILIE BOFKONT (ANBI, dus giften zijn aftrekbaar)

BOEK over de wereld van Familie Bofkont waargebeurde spanning & sensatie bestel via mail@familiebofkont.nl

Hoe word je Vriend van Familie Bofkont?


Familie Bofkont FAMILIE BOFKONT WORKSHOP
varkensmassage & stierknuffelen

voor particulieren in 2018 
  |  25 feb.  |  11 mrt.  |  25 mrt.  |  8 apr.  |  22 apr.  |  13 mei  |  27 mei  |  10 jun.  |  24 jun.  |  8 jul.  |  22 jul.  |  12 aug.  |  26 aug.  |  9 sep.  |  23 sep.  |  14 okt.  |  28 okt.  |  11 nov.  |  25 nov.  |  9 dec.  |  23 dec.  | 
Programma aanvragen: mail@familiebofkont.nl

Besloten groepen op afspraak: mail@familiebofkont.nl

Al duizenden mensen hebben de Familie Bofkont Workshop gevolgd :-)
Lees hier de reportage Familie Bofkont Workshop in Roots magazine.


FAMILIE BOFKONT CADEAUBONNEN   lees verder...Maandag 19 februari 2018


SEXY NUMMER
Triodos

...

De overstap van ING naar Triodos. Wat een bevalling. Niet in de laatste plaats door een interne bestuurscrisis :-)

Hoe dat zo?

Ten tijde van Stier Herman (2002) lukte het om een 3-cijferig gironummer te bemachtigen. Een 3-cijferig gironummer! De natte droom van iedere goede-doelen-organisatie. Wie kreeg dat? Stier Herman! Menige dierenclub zag groen en geel. Hoe heb je dát voor mekaar gekregen? (een heel verhaal, later).

Stier Herman hoefde niet meer naar de slacht, maar kreeg een eigen pensioen.

Toen gingen de Giro en de ING samen. Het was gedaan met 469. Er kwamen zeven nullen voor te staan. Voor mij had dat felbegeerde nummer meteen geen waarde meer, maar een ander bestuurslid dacht daar heel anders over. Eens een 3-cijferig nummer, altijd een 3-cijferig nummer, ook al staan daar 7 nullen voor ;-)

Wat volgde waren de Hoekse en Kabeljauwse twisten op Het Beloofde Varkensland.

Gelukkig kreeg ik steun van voortdurend klagende Bofkontfans: "Waarom zit Familie Bofkont in godsnaam bij die meest dieronvriendelijke bank van Nederland? Schande!"

De brand zorgde voor een langdurige wapenstilstand. We hadden wel iets anders aan ons hoofd.

Maar nu is de strijd gestreden. Ein-de-lijk.

Familie Bofkont Proudly Presents:
We zijn bij de TRIODOS BANK!
NL95 TRIO 0338830871
t.n.v. Familie Bofkont

Geen sexy nummer meer. Maar wél bij de TRIOdosbank en dat heft elkaar weer leuk op.

Fijne maandag allemaal!Zondag 18 februari 2018


BOFKONTJES HAKEN
de magische cirkel

...

Over verslaving gesproken. Sommige vrouwen liepen al hakend het erf op :-)

Haken bij Familie Kraak terwijl ze hun appeltjes aten.
Haken terwijl de oudjes hun pindakaasboterhammen met pillen kregen.
Haken bij Betsy & Co en...

Haken bij de Grannies voor de fotoshoot.

'Pas op je haaknaald! Als Granny er eentje te pakken krijgt, zijn de rapen gaar!'

En toen binnen verder doorhaken, bij de kachel rond de tafel. Precis zoals ik me de haakclub van Familie Bofkont had voorgsteld.

Een haakster kon behalve haken ook bakken. Heerlijke cake en veganistische amandelkoekjes bij de koffie. En echte Woerdense chocoladetruffels bij de thee.

Al hakend konden de dames al hun opgespaarde vragen aan Juf Lydia stellen. Wat is nu toch precies die Magische Cirkel? En wie weet waar er nog Zeeman-wol te koop is?

Haakjuf Lydia weet raad op alles. Bril op, bril af, ze ging de hele kring rond met indivuele adviezen. Morgen belt ze met het hoofdkantoor van Zeeman want idd. overal uitverkocht. De firma Zeeman spint goed garen bij de Bofkontjes ;-)

De haakvarkentjes gaan ook op transport. Bulgarije heeft het eerste pakket al ontvangen.

Van tijd tot tijd een haakworkshop op Het Beloofde Varkensland. Die houden we er in!

Fijne zondag allemaal!Zaterdag 17 februari 2018


BOMEN
appeltaart

...

Een jaar geleden kwam er op 17 februari een man langs met een appeltaartje: 'Ach kapteintje sla me niet, ik ben uw liefje ik ben uw liefje, ach kapteintje sla me niet, ik ben uw liefje zoals u ziet.'

Wat had deze man goed te maken?

Vraag dat maar aan Betsy. En als die niet thuis is weet Eberhard er ook alles van.

Eberhard: 'Hij hield gewoon niet van ons, anders dan van op zijn bord. Daarom moesten we weg. En dat durfde hij niet te zeggen.'

Nog steeds komen er mailtjes: 'We missen die leuke varkens!'

We zijn nu een jaar verder.

Elke keer als ik er langs rijd, denk ik: Hier hadden Betsy & Co nog kunnen lopen.
Er is nog niet één boom gekapt.

Soms heeft kapteintje zin om te slaan ;-)

Fijne zaterdag allemaal!Vrijdag 16 februari 2018


THE CROWN
Miss Piggy

...

Vandaag naar Friesland. Uitvaart van mijn geliefde tante Lies (Elisabeth). Ze is 97 jaar geworden. In haar jonge jaren leek ze sprekend op Queen Elizabeth uit The Crown.

Miss Piggy is nu qua mensenjaren ook tegen de 100. Ook zij verdient een kroontje. Als big had ze een lijfwacht: Boy George, de zorgzaamste kat ter wereld.

Haar beeltenis op het logo van Familie Bofkont laat Boy George net niet zien. Maar bij het maken van die foto lag hij achter haar, op bed :-)
http://2018.bfknt.nl/miss-piggy-en-boy-george.jpg

Fijne vrijdag allemaal!Donderdag 15 februari 2018


ZIJNDE MISS PIGGY
NLP

...

Miss Piggy was beroemd tot in Japan in het begin van haar leven op Het Beloofde Varkensland. Krant, radio, TV; Miss Piggy was overal een graag geziene varkens-personality. Je heet niet voor niks Miss Piggy natuurlijk.

En zoals dat bij grote sterren gaat, daarna een teruggetrokken leven, waarvan het laatste jaar in haar eigen Villa Varkensgeluk.

Maar morgen was er een laatste fotoshoot gepland. Een hoogbejaard ex bio-industrie varken in de krant, kom daar nog maar eens om. De moeite waard dus.

Toch heb ik die afspraak geannuleerd omdat 'komende week in het teken staat van een groot afscheid' (niet zijnde Miss Piggy), mailde ik de fotograaf vorige week vrijdag.

Daarbij had ik uiteraard de Ballenboy in gedachten. Ik wilde hem alle tijd geven óf en wanneer hij wilde gaan. Vaste afspraken moesten daar voor sneuvelen.

'Niet zijnde Miss Piggy.'

Ik had het kunnen weten. Ooit verdiepte ik me in NLP (Neuro Linguistisch Programmeren). Volgens NLP pikt je brein het woord NIET niet op. Sterker nog, NIET wordt juist WEL. Zie ergens een bordje Niet Roken staan en wat gaan rokers doen? Roken. Niet Voeren! En wat gebeurt er in Artis? De mensen duiken hun tas in voor brood en bananen.

'Niet zijnde Miss Piggy.'

Voorvoelde ik het en ben ik daarom in de bekende val getrapt? Want terwijl de Ballenboy zich nog een lekker flesje advocaat liet smaken, kreeg Miss Piggy een tia.

Zijnde Miss Piggy.

Ik ben naast haar onder een dekbed gaan liggen. Observeren, observeren, observeren. Met veel TLC (tender, love and care) is Miss Piggy de afgelopen week stukje bij beetje weer bij haar postieven gekomen. Ze is aanspreekbaar en kan weer zelfstandig op haar kont komen te zitten.

Niet voeren? Ja, die kennen we. WEL voeren dus. Hoe meer lekkere hapjes en drankjes hoe beter.

Lieve mooie Miss Piggy. Je bent er nog. De fotograaf leeft met je mee. Misschien kun je volgende week? Wie weet. We zullen zien. Jij hebt het laatste woord.
Wordt Vervolgd.

Fijne donderdag allemaal!Woensdag 14 februari 2018


VALENTIJNSDAG
Koentje & Juffrouw Loes

...

Wat stond Koentje daar nou toch te doen bij Juffrouw Loes?

Ineens realiseerde ik me dat Koentje een binnenbeer is. Nou ja, een binnenbeertje dan. Hij is nog steeds niet meer dan 2 turven hoog.

Maar dat een klein mannetje en een groot vrouwtje voor de varkensliefde niks uit maakt weten we sinds Prins Harrie & Miss Universe.

Wat ik niet weet is of Koentje ook als binnenbeertje z'n mannetje nog kan staan.

En dat wil ik ook niet weten. Ik heb dus discreet de andere kant opgekeken. Dat is iets tussen Koentje & Juffrouw Loes. En of er iets van komt, dat zien we dan wel weer ;-)

Fijne Valentijnsdag allemaal!Dinsdag 13 februari 2018


CARING VETS
steun minivarkens

...

Caring Vets erkennen Het Grote Minivarkens Alfabet. We staan als link op hun site en onze post van zaterdag, Het Grote Minivarkens Alfabet - omdat het nodig blijft, is door Caring Vets geretweet:

Caring Vets Retweeted Familie Bofkont
'Varkens in huis? Begin er niet aan. Ze slopen je huis en je huwelijk. Maar wie luistert daar naar als je smoorverliefd bent op zo'n schattig biggetje? Niemand. En fokkers zullen het je niet vertellen. Een varken is geen huisdier...'

Caring Vets zijn ruim 130 dierenartsen, die zich vanuit hun professie inzetten om het welzijn van dieren te verbeteren. http://www.caringvets.nl

We zijn blij met deze support vanuit professionele hoek. Is tenminste niet al dat werk voor niks geweest :-) Hopelijk komt het de minivarkens op termijn ten goede. Samen staan we sterk. http://www.minivarkens.nl

Fijne dinsdag allemaal!Maandag 12 februari 2018


HAMMIE
lasser

...

De eerste lasdag zit er op. Naar volle tevredenheid van iedereen. De lasser had er meteen een assistent bij. Hammie was niet uit z'n buurt te slaan.

Maar de laskap paste hem niet en toen moest hij toch even met een plak koek weggeleid worden. Voor je eigen bestwil vent. Je mooie ogen. Maar Hammie was boos en ging mokken bij de Ballenboy. Toen het werk af was mocht hij weer naar buiten.

Lasser Nils was onder de indruk van het leven op Het Beloofde Varkensland. Hij zou een charmante factuur sturen.

Fijne maandag allemaal!Zaterdag 10 februari 2018


HET GROTE MINIVARKENS ALFABET
omdat het nodig blijft

...

Omdat het zo moedeloosmakend is, schrijf ik er bijna niet meer over. Maar dat betekent niet dat afgedankte en/of gedumpte minivarkentjes me niet om de oren blijven vliegen.

Dat Het Beloofde Varkensland een opnamestop heeft weet zo langzamerhand iedereen, behalve de mensen die het niet willen lezen.

Ik reageer niet meer, niet omdat het me niet aan m'n hart gaat, júist omdat het me zo aan het hart gaat. Maar iedere reactie van mijn kant roept weer een vraag op van de vragende partij en voor je het weet zit je toch weer tot over je oren in het probleem van een ander. Dan weet ik al weer teveel en een foto van andermans treurig varkentje bezorgt me nog steeds slapeloze nachten.

Toch kreeg ik vandaag weer een vraag van een gescheiden man. Vrouw weg en nu zit hij met twee minivarkens. Omdat 2 van de 3 huwelijken/relaties stranden, wil ik dat aspect toch nog eens extra benadrukken.

CITAAT uit zijn mail:
'Omdat ik fulltime werk krijgen de varkens niet de aandacht die ze verdienen. Daarnaast heb ik verder ook helemaal geen verstand van wat zo'n varken zoal nodig heeft, anders dan brokken, wat ruimte en een nachthok. En als ik heel eerlijk ben zijn ze eerder een last dan een lust, ondanks dat het echt heel vriendelijke dieren zijn. Juist omdat het zulke lieve dieren zijn kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om ze ter slacht aan te bieden.'

'En als ik heel eerlijk ben zijn ze eerder een last dan een lust.' Precies. Veel mensen met minivarkens hebben spijt.

En daarom heb ik als voorlichting het Grote Minivarkens Alfabet geschreven. Onder de B van Bieden staat o.a:

BIEDEN
'Wat heb ik een varkentje te bieden? Hoe ziet mijn leven er uit? Werk ik de hele dag buiten de deur? Wil ik (nog) carriere maken? Ga/wil ik nog verhuizen? Heb ik een stabiele relatie? Zijn er kinderen? Wil ik nog kinderen?'

Dat alles moet je dus ter overweging nemen vóór je aan varkentjes begint.

En dan nog dit onder de S van Slacht:

SLACHT
'Sommige mensen die van hun minivarken af willen, dreigen met de slacht als het niet op Het Beloofde Varkensland terecht kan. Wonderlijk dat zelfs minivarkens - ook al roepen diezelfde mensen nog zo hard dat minivarkens huisdieren zijn - met de slacht geassocieerd worden. Zo denk je toch ook niet over je hond of poes?
Zie dood - euthanasie'

Bovenstaande vraagsteller wil het niet, maar noemt de slacht toch indirect als optie. Hij is helaas niet de enige. Ik hoor nog wel eens wat van Dokter Peter. In dat verband zou je bijna zeggen: gelukkig zijn er dierenartsen die minivarkentjes laten inslapen als ze nergens meer terecht kunnen - alles beter dan naar de slacht - maar dat het móet is zo intens treurigmakend :-( .

Bezint eer ge begint!

Fijne zaterdag allemaal!

PS
'Daarnaast heb ik verder ook helemaal geen verstand van wat zo'n varken zoal nodig heeft, anders dan brokken, wat ruimte en een nachthok.'
Daar heb ik gelukkig wél een oplossing voor:
HET GROTE MINIVARKENS ALFABET
Daar staat alles in van Aanbiddelijk tot Zwijnenstal.
Helemaal gratis en voor niks.
http://www.minivarkens.nlDonderdag 8 februari 2018


KARELTJE KAN HET WEL...
reuzenrat

...

Behulpzame buurboerin schreef: 'Mijn kat... keurig bij een gezin opgegroeid. Schootkat die ook lekkers krijgt. Vangt ook ratten... dus. Dat kan ook!!!'

Dat liet Kareltje niet op zich zitten. Ze (ja Kareltje is een meisje) ging meteen aan de slag. Met resultaat.

'Boer wat zeg je van mijn ratje
Boer wat zeg je van mijn prooi
Heeft ie geen lekker grijsbruin vachtje
Of vind jij de kleur niet mooi?'

Daar had ik niet van terug.

Goed zo Kareltje. Maar ook meteen: arm ratje. Kijk nou toch wat een prachtbeestje. Dat fijne snoetje, die nageltjes!

Ooit zag ik in een natuurfilm de geboorte van een reekalfje. Daar sloop een leeuwin dichterbij. Zodra het kalfje op haar pootjes stond, weekte ze het los van de kudde en joeg haar snack op.

Het kalfje begreep er niets van. Even rende het ontredderd in de rondte.

Maar toen:

Het kalfje draaide zich om en vloog regelrecht in de armen van de leeuwin. Dáár is mijn moeder! En de leeuwin? Die was volledig uit het lood geslagen. Op haar beurt rende ze er vandoor. Ver weg van het kalfje...

Toen ik vanochtend de kattenkuipjes openmaakte, bleek Siepert een deurtje verder z'n eigen ontbijt al geregeld te hebben. Een reuzenrat. Siepert eet ze altijd met huid en haar op. Sneeuwwitje ook, maar die is meer van de muisjes.

Dus ze kúnnen het wel.

Gewoon af en toe eens dreigen met de komst van nieuwe katten. Blijkbaar helpt dat ;-)

Fijne donderdag allemaal!Woensdag 7 februari 2018


ONDER DE HOOIKAP
de lasser

...

De hooikap is het dorpsplein van Het Beloofde Koeienland. Daar wordt heel wat afgeroddeld.

"Heb je het gehoord? Mem is tochtig!" "Gehoord niet, gevoeld wel. En ik was de enige niet, hahaha."

"Zag je Bulle net lopen? Geen gezicht! Hij zal toch geen enge ziekte onder de leden hebben?"

"Vind jij het nou ook niet bespottelijk dat Grietje nog steeds aan de tiet hangt?"

"Waar ging die knokpartij tussen Mozzarello en Herman nou over?"

"Wie was die man?" "Welke man?" "Die daar op z'n knieën lag."

Die man is de lasser.

Hij kwam kijken naar de hooikap. Daar moet al heel lang wat aan gebeuren. Het kwam er alsmaar niet van, altijd wat anders urgents te doen, maar met die storm laatst, je moet er toch niet aan denken...

Maar waar haal je een lasser vandaan die nog liefde heeft voor nostalgische hooikappen?

Professor Jaro wist raad. Het woonschip van zijn ouders wordt onderhouden door een lasser die kan toveren: 'Als je ziet wat hij allemaal op het schip van mijn ouders heeft gedaan. Echt een vakman.'

Jaren tegen aangehikt, één telefoontje, en de lasser kon meteen komen kijken.

Symphatieke man. Niet alleen van het lassen, ook van de dieren. Hij vertelde dat hij onlangs tijdens een nachtelijke strandwandeling bijna over een zeehond was gestruikeld. Het beest had wat bloed uit zijn neus en gaf niet veel teken van leven.

Is hij net zolang bij de zeehond gebleven tot de Dierenambulance gearriveerd was. Een paar uur stilstaan in een bloedkoude nacht. Aan zee. Bijna rijp om zelf per brancard afgevoerd te worden.

En nu komt het: op het moment dat de Dierenambulance er aankwam, maakte de zeehond juist aanstalten om naar de zee te schuifelen. Moet hij nu nog wel mee, vroeg de lasser zich af. Goede vraag.

De Dierenambulance vond van wel. Maar werd dat niet ook ingegeven omdat ze nu toch eenmaal uitgerukt waren? De lasser vroeg wat wij er van vonden.

Kijk. Zo'n man, die vertrouwen wij met een gerust hart de hooikap van Het Beloofde Koeienland toe. Zaterdag komt ie de klus klaren. Dat gaat helemaal goedkomen :-)

Fijne woensdag allemaal!Dinsdag 6 februari 2018


HALLO ALLEMAAL
Juf Ank legt het nog een keer uit...

...

Hallo allemaal! Wat fijn dat je er bent en zo goed meedenkt! Als het zo door gaat, wonen straks alle verwilderde-alleen-maar-geschikt-voor-buiten-op-een-boerderij-katten op Het Beloofde Varkensland :-)

Maar het gaat me niet om een verwilderde kat (of een in het asiel samengesteld groepje verwilderde katten) om die hier aan het werk te zetten als de rattenvangers van Hamelen.

Zie je het voor je? Hup jongens, dit is jullie nieuwe leven, nee hier blijven, in de schuur, dáár moet je slapen, néé dat zég ik toch: NIET NAAR BINNEN!

En 's avonds: nee hoor, jullie krijgen niks, het is hier geen asiel, zorg maar dat je een rat te pakken krijgt. Om maar helemaal niet te denken aan de oorlog op het erf met Kareltje, Siepert en Sneeuwwitje (die wél lekker bij de kachel mogen liggen met hun blikjes gourmet).

Als het zo werkte was ik natuurlijk allang bij het asiel geweest. Maar zo werkt het niet. Wie kan er zo hardvochtig zijn?

Zoiets kan alleen maar als het spontaan en organisch ontstaat. Neem die rode poes. Die vond ik op een dag, of liever gezegd ik zag wat bewegen, achter een stapel troep in de schuur. Toen ik er naar toe sloop zag ik een moederpoes met een stuk of wat kittens. Ze kloven met z'n allen aan een dode rat.

Moeder vloog me nog net niet aan, het scheelde niet veel, maar dichter dan 5 meter kon ik beslist niet komen. De kleintjes bliezen al net zo hard met moeder mee.

Toen ik er vorige week over blogde, leek me het me ideaal als dat nog eens zou gebeuren. Zo'n selfsupporting zwerversmoedertje dat Het Beloofde Varkensland had uitgekozen om in de hooiberg haar kittens te baren.

Zie dat eens voor je. De kleintjes, gebóren en getógen op de boerderij, meteen lekker veel in aantal (dus een hele club rattenvangers van Hamelen in 1 klap), die zelf konden bepalen of en wanneer ze contact met mensen wilden.

Die buiten wilden blijven wonen, omdat ze niet anders wisten. Wiens lievelingskostje een rat was. En die geleidelijk aan konden wennen aan Kareltje & Co onder de strenge regie van hun moeder, want geen kat zo fel als een wilde moederpoes.

Zoiets overkomt je waarschijnlijk maar eens in je leven. Of zoals in geval van die rooie zelfs twee keer. Want op een dag was die hele wilde poezenfamilie verdwenen. Nooit meer iets van terug gezien.

Tot moeder een jaar later ineens weer op het erf stond. Alleen. Uit blijdschap ben ik haar toen meteen gaan voeren. Van het een kwam het ander. Die rode poes werd Rode Poes. Ik mocht op kraamvisitie komen. Sterker nog, ik was zelfs uitgenodigd bij de bevalling. Lente 1997. Wat een feest. En toen het herfst werd lag de hele familie bij de kachel.

Nee, dat vonden wij niet raar. Dat vonden alleen maar heel bijzonder :-)

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Dank dus voor het meedenken, maar liever geen foto's meer van zielige poezen uit het asiel. Hoe graag ik ook zou willen, ik kan het helaas niet voor ze oplossen ;-)Maandag 5 februari 2018


DE HARDE KERN PLUS
Miss Piggy

...

Met het heengaan van Miss Universe is de harde kern van Familie Bofkont geschiedenis geworden.

In volgorde van overlijden: Stalker, Lady Lolita, Gevaarlijke Eddy, Aagje, Vrouw Vos, Caesar, Brutale Griet, Billie Bofkont, Arie Bombarie, Rosamunde, Mannetje Bromsnor, en Miss Universe heeft vorige week de rij gesloten.
http://2018.bfknt.nl/20180201-in-memoriam-miss-universe.jpg

Met deze bofkonten is het hele verhaal begonnen.

Het ideaal. Opeet-dieren vrijkopen. Ze een naam geven (en daarmee bezieling). In alle vrijheid laten leven tot 'ze omvallen van ouderdom'. Hun biografieën uitdragen middels workshops ter bewustwording. En vooral niemand lastig vallen over persoonlijk eetgedrag.

Gelukkig is er nog een Harde Kern Plus. Met Miss Piggy op nummer 1.

Als big heeft ze aanvankelijk een poosje in huis gewoond. Ik zal nooit het verbijsterde gezicht vergeten van boer Ries, toen hij zag dat Miss Piggy zomaar door hun oorspronkelijk 'mooie kamer' banjerde.

Tot het echt niet verder ging. Miss Piggy verhuisde naar het erf. Ook dat is al weer lang geleden.

Sinds ruim een jaar woont Miss Piggy in Villa Varkensgeluk, een riante beschermde aanleunwoning. Ze komt nog wel buiten maar valt steeds om van ouderdom. Daarbij kan ze zich bezeren en het is een hele heisa om haar weer in de benen te krijgen.

Het liefst had ik haar terug in huis genomen. Rondbanjeren is er toch niet meer bij en wat zou het niet leuk zijn als Miss Piggy zou eindigen waar het ooit begonnen is.

Tussen droom en daad staan praktische bezwaren. Hoe zou Miss Piggy daar als invalide varken van honderden kilo's zwaar nog moeten komen? En hoe zou dat moeten met haar stoelgang? Haar een luier ombinden lijkt me ook niet echt een succes :-)

Dan de boel maar omdraaien.

Vandaag gaan we aan de slag met de voorbereidingen. Een ieniemini tinyhuisje in haar stal. Gevelkacheltje, tafeltje, stoel en laptop. Meer heb ik niet nodig. Een luier ook niet.

Samenwonen met Miss Piggy. Wat wil een mens nog meer?

En wie weet, na al die jaren, krijgt het dagboek van Miss Piggy dan toch nog een vervolg ;-)
Wordt Vervolgd.

Fijne maandag allemaal!Zaterdag 3 februari 2018


MENS & VARKEN
vraag & antwoord

...

VRAAG
'Beste Dafne, onlangs zette ik een herinneringsbericht op mijn Facebookpagina van een jaar geleden. Ik kreeg van verschillende mensen de reactie dat ik jou even moest benaderen voor hulp.

Een jaar geleden heb ik al eens geprobeerd om een goede fijne plek voor een oud hangbuikzwijn te vinden. Tot op heden is dat niet gelukt. Ik zag dat het bericht 38 x gedeeld is, maar helaas zonder succes. Het blijkt ook dat hangbuikzwijntjes vaak aangeboden worden, zo hoorde ik van diverse zorgboerderijen en kinderboerderijen.

Het gaat om B. van inmiddels 16 jaar oud. Hij is een gecastreerd mannetje dat van mijn man is geweest. Oorspronkelijk waren ze met zn drieën, een paar jaar eerder is er eentje overleden en vorig jaar is S. het andere varken ook overleden. B. is nu nog alleen over en woont op het erf bij mijn schoonouders. Mijn schoonouders worden ook een dagje ouder en willen geen dieren meer erbij.

Gevolg is wel dat B. helemaal alleen zit en sinds zijn laatste makker dood is, ook niet meer naar buiten loopt. Wij wonen in L. maar hebben geen tuin waar een varken in past helaas. :-(

Ik vind het zielig voor B., hij zit een beetje weg te kwijnen daar achter op het erf, dus ik hoop heel erg dat ik een fijne plek voor hem vind waar hij zijn oude dag goed kan slijten..

Heb jij plek, of heb je de gouden tip misschien?'

ANTWOORD aan X
'Dag X, gelukkig maar voor B. dat er niemand op gereageerd heeft. Zestien jaar is hoogbejaard voor een hangbuikzwijntje. Zulke oude dieren moet je koesteren. In ieder geval niet verplaatsen in die laatste kwetsbare fase van hun leven.

Ook een nieuw maatje er bij is in deze levensfase vaak niet verstandig meer.

Ga met je man en schoonouders om tafel zitten. Hoe kunnen jullie, mogelijk nog met behulp van 'varkensthuiszorg' (er zijn genoeg mensen die willen knuffelen), er voor zorgen dat B. een paar keer per week echt quality time krijgt? Denk aan een massage, een lekker hapje, een extra baaltje stro? Soms is het al genoeg om een boek te lezen in zijn huisje. Het gaat om aanwezigheid en aandacht. Als jullie maar laten merken dat B. er nog steeds toe doet. Je zult zien dat dat niet alleen B., maar ook jullie goed zal doen.

Zorg voor elkaar, zei Eberhard van der Laan vlak voor zijn heengaan 'Wees lief voor elkaar.' Goed plan. Laten we dat doen ;-) Dafne Westerhof / Het Beloofde Varkensland

ANTWOORD van X
Dank voor je advies! Toevallig zei m'n man gisteren zelf ook; misschien trekt B. een verhuizing niet eens meer... Hij krijgt van de hele familie altijd al overgebleven groente en fruit dus op die manier wordt ie wel verwend. Ik ga in conclaaf met mijn man wat betreft de verzorging en extra aandacht. Goed om te weten dat we hem niet moeten laten verhuizen! Thanx! Xxx

ANTWOORD aan X
'Dag X, heel fijn dat jullie er werk van gaan maken! Wat betreft het niet meer naar buiten gaan van B., dat kan ook te maken dat hij - gezien zijn hoge leeftijd - last heeft van artrose. Voor de zekerheid zou je Peter Klaver eens voor een algehele gezondheidscheck kunnen uitnodigen. Succes en nog een goede tijd met en voor B!'
Dafne Westerhof / Het Beloofde Varkensland

PS
Te lezen op Het Grote Minivarkens Alfabet:
http://www.minivarkens.nl

ARTROSE
Als minivarkens ouder worden gaan ze moeilijker lopen. Oude minivarkens moeten behandeld worden tegen artrose. Je begint met glucosamine als smeermiddel tegen pijnlijke gewrichten. Dat duurt een paar maanden voor het werkt. Als je merkt dat lopen echt pijnlijk begint te worden, vul je de glucosamine aan met dagelijks ibuprofen en ranitidine (maagbeschermer). Iedere dag voor de rest van hun leven, verstopt in een stukje brood met dik pindakaas. Alles verkrijgbaar bij Kruidvat of Trekpleister.
Zie gewrichten - ibuprofen - pindakaas - stijf

OUDERDOM
Net als bij mensen. De een wordt er chagrijnig van, de ander blijft er van maken wat er kan. Minivarkens zijn gebaat bij mensen met een positieve inslag. Samen oud worden met je (mini)varkens is leuk, dat kan ik uit eigen ervaring vertellen, maar zij blijven wel afhankelijk van jouw spirit. Hou de kwaliteit van hun leven goed in de gaten. Van artrose moet je een punt maken. Iedere dag medicatie. Kwestie van volhouden. Worden ze kribbiger met de jaren, laat ze. Ontzie ze waar mogelijk en zorg dat het ze aan niks ontbreekt. Geniet van wie en hoe ze zijn want ook bij kribbige varkens schijnt af en toe de zon. Willen ze zomaar ineens op hun rug gekrabd worden. En dan weet je weer waar je het allemaal voor doet.
Zie artrose - lopen - Mannetje Bromsnor - pindakaas

OUDER WORDEN
Ouder wordende minivarkens vragen een aangepaste verzorging. Let op hun motoriek. Gaan ze strammer lopen? Begin dan met de permanente behandeling tegen atrose. Zorg dat ze rustig wonen met veel privacy. Pas het volume van je stem aan. Maak het ze naar de zin met een lekker vers strobed. En als ze zo oud zijn dat ze nauwelijks meer van hun plek afkomen, geef ze dan dagelijks een appeltje. Een massagebeurtje. Krijgen ze last van hun gebit? Dan kun je zien en ruiken, vraag dan de dierenarts om onder narcose hun tanden en kiezen na te kijken en te behandelen. Kunnen meteen de hoefjes weer even gedaan worden. Zijn er tanden en/of kiezen getrokken? Geef ze een paar dagen nog ibuprofen tegen de napijn. En verwen ze maar met appelmoes. Die extra suiker maakt niks meer uit op die leeftijd. Verwen ze maar zolang het nog kan. En geef die oudjes een permanente warmtelamp. Ze zullen je er dankbaar voor zijn. Zie artrose - lopen - pindakaas - stram - tanden - warmtelampVrijdag 2 februari 2018


SWEET MEMORIES
de twee Missen

...

Lang geleden was Miss Universe de eerste Miss op Het Beloofde Varkensland. Twee jaar later kwam Miss Piggy daarbij. De twee jonge Missen kregen een hechte vriendschap.

De slappe lach, jongens (Maximiliaan!), uitgaan, kleren, ruzie, roddelen, de eerste ongesteldheid. Er was elke dag wel wat. Miss Piggy hield er zelfs een dagboek over bij.

De tijd verstreek en op een dag ging Miss Universe naar het Oude Mannetjeshuis. Dementerend, soms volkomen de kluts kwijt, maar nog steeds verliefd op Max, die ze een deurtje verderop wist te vinden als ze weer berig was.

Vorig jaar was het ook voor Miss Piggy zover. Tijd voor een beschermde aanleunwoning. Zonder het van elkaar te weten werden de Missen buurvrouwen.

Maar van de week had Miss Piggy zich ineens naar de kamer van Miss Universe gesleept. Zou ze weten dat de dagen van Miss Universe geteld waren? Zouden de Missen weer samen willen zijn? Het had allemaal gemogen, maar de stokoude Miss Piggy kon niet verder komen dan de drempel en de stokoude Miss Universe had niets in de gaten.

UIT HET DAGBOEK VAN MISS PIGGY:

26 augustus 2004
Toen ik vanavond in de paardenstal mijn eten kreeg kwam Miss Universe plotseling binnen. "Weet je wel dat dit mijn huis is," zei ze en begon gewoon mee te eten. Ik deed eerst of ik niks zag. Toen zei ik "Nee dat wist ik niet, maar we kunnen hier best met z'n tweeën wonen. Dat lijkt me ook best gezellig." En toen ging ik weer door met eten. Ze zei niks meer. De Vrouw stond erbij en was erg verheugd dat het zo rustig bleef tussen ons. Ik zag haar denken: 'Misschien kunnen die twee wel samen, dat zou mooi zijn.'

7 september 2004
Ik trek steeds meer met Miss Universe op. Vanavond hebben we weer samen gegeten. De Vrouw wilde dat eens uitproberen. Op zich ging het wel goed. Maar Miss U. doet een beetje raar de laatste paar dagen. Wil de hele tijd op me springen. Dat snap ik niet zo goed. Eerst was ze bang voor me, toen deed ze heel kribbig en nu wil ze de hele tijd op me. Wat zou dat toch zijn?

16 decemer 2004
Ik voel me zo raar de laatste dagen. Net alsof ik iets mis wat er eerst ook niet was. Miss Universe denkt dat ik depressief ben. Misschien is dat wel zo. Nu ik er over nadenk is het eigenlijk begonnen toen Maximiliaan hier kwam. Eerst was ik heel blij en daarna veranderde dat. Ik zie hem nu ook helemaal niet meer. Eerst ook niet echt, maar toen kon ik hem nog door de deur heen ruiken. Waar hij nu woont kan ik niet bij die deur komen. "Volgens mij ben je gewoon verliefd," zei Missie. "Daar word je altijd heel mal van in je hoofd."

"Hoe weet je dat dan?"

En toen bekende ze dat ze een poosje verliefd was geweest op Stalker. Maar hij ging er niet op in. Hij wilde wel, maar het was net of hij het niet kon. "Dat was ook zo'n rare tijd, ik was heel erg in de war. Hij stond dan wel de hele tijd achter me, maar hij deed verder niks. En dan werd hij plotseling heel kwaad op me. Ik begreep er niks van." "En toen?" "Toen ben ik een hele tijd depressief geweest," zei ze. "Maar op een dag scheen de zon zo lekker warm en toen dacht ik, wat kan het me eigenlijk ook nog schelen. Laat hem maar. En vanaf die dag ging het weer een stuk beter met me."

Ik keek nog eens goed naar haar. Zie je wel. Dat treurige gezichtje. Ik vond haar altijd al iets droevigs hebben. Dat klopt dus. Toen zijn we maar snel wat gras gaan eten. Maar ik moet er wel steeds aan denken, wat ze allemaal zei.

17 december 2004
Ik ben toch zo kwaad op Miss Universe. Vanmiddag betrapte ik haar. Ze stond uitgebreid bij Maximiliaan voor de deur te hoeren en te snoeren. Hij had zijn neus door het gat naar buiten gestoken. Wat een rotstreek! Eerst mooie praatjes verkopen over 'die beren' en dat ze eigenlijk toch stom zijn en dat ik hem maar beter kan vergeten, en nu dit! Ik kwam er bij toeval achter. De hele ochtend liet ze zich niet zien en bleef zogenaamd uitslapen. Ze slaapt tegenover het huis van Max, en ze lag onder een dikke berg stro. "Ga jij maar vast," zei ze, toen ik vroeg of ze mee de polder in ging.

Dat heb ik gedaan en toen het begon te schemeren ging ik terug naar de boerderij. Ik liep nietsvermoedend langs het witte huis van Maximliaan tot ik haar daar ineens zag staan. Ze stond doodstil met haar kont achteruit tegen de zijgevel. En hij met die neus door dat gat van de deur en maar snuiven. Het was geen gezicht. Ik deed net of ik niks zag en ben gauw omgelopen. Ik geloof niet dat ze iets gemerkt heeft, zo was ze met haar gedachten bij die stomme vent. Maar ik krijg haar nog wel...

22 december 2004
Het moet niet veel gekker worden. Miss Universe sprong ineens zo maar van achteren op me. Wat denkt ze wel niet. Dat ik alles zo maar ineens vergeten ben? Ik had helemaal geen zin in welk spelletje dan ook. Dat malle gedoe altijd van haar. Dus ik grauwde haar van me af en heb haar verder met de nek aangekeken. Ze probeerde het nog een paar keer, maar toen had ze wel door dat ik er niet van gediend was.

23 december 2004
Ik heb het weer bijgelegd met Miss Universe. Ze riep me bij zich en had een heel verhaal. Berig was ze geweest, vertelde ze en dan kan ze kennelijk niet meer voor zichzelf instaan. Dat heeft met de hormonen te maken. Daarom was ze bij Maximiliaan zijn huisje gaan staan. Ze had het dus niet gedaan om mij een hak te zetten. Het gekke was dat ik haar nog geloofde ook. "Wacht maar tot jij het ook wordt," zei ze. "Dan weet je precies wat het is en dat je er niks aan kan doen. Vraag maar eens aan Vrouw Vos en Aagje, die weten er ook alles van." Nou, ik ben er wel heel nieuwsgierig van geworden. Kan bijna niet wachten tot het zover is. Maar dat kan nog wel even wachten volgens Missie. Ik ben pas een half jaar.
Wordt Vervolgd.

Long ago and far away and so much better than it is today...
(paradise by the dashboard light)

Fijne vrijdag allemaal!Donderdag 1 februari 2018


KIPPIE & Co
afscheid

...

'"Ga je nog mee?" vroeg Kippie aan de Ballenboy.

"Ja, ga jij maar vast. Ik kom zo wel."

En zoals de bruine beer zijn snuit in de honing steekt, dook de Ballenboy weer in de emmer met advocaat. Luid smakkend en druipend van het goddelijk gele goedje kwam hij boven.

Sinds de Ballenboy de advocaat heeft ontdekt, heeft hij ineens zo'n haast niet meer. Het bevalt hem goed in de hospice. We bekijken het dus van dag tot dag.

Maar Kippie kon niet meer op de Ballenboy wachten...

Het zijn wonderlijke dagen op Het Beloofde Varkensland. Gisterochtend gaf Miss Universe te kennen dat zij wel met Kippie had mee gewild.

Maar 's avonds had ze zich bedacht en deed zich tegoed aan 3 bananen en 4 kuipjes kattenvoer.

Het zijn dus dagprijzen bij de oudjes van Familie Bofkont.

Moeder Kraak maakt ook ineens - onverwacht - aanstalten om op de Grote Reis te gaan. Maar ze wil niet alleen. Vader moet ook mee.

Die wil wel, maar hoe moet het dan verder met hun drie jongens? Zijn die er al aan toe om hun ouders te missen?

Zoals ik al zei, wonderlijke dagen. En ik sta erbij en ik kijk ernaar.

Wordt Vervolgd.

Fijne donderdag allemaal!Woensdag 31 januari 2018


OVER RATJES & KATJES

...

In de beginjaren van Het Beloofde Varkensland zat er een volkstuinencomplex aan de overkant van de dijk. Het wemelde daar van de zwerfkatten.

Op een dag wandelde er zo'n zwerverspoes het erf op om nooit meer weg te gaan: Rode Poes. Ze was drachtig. Natuurlijk. Dakloze poezen zijn altijd drachtig.

Ze koos zelf een schuurtje uit en daar werden haar kleintjes geboren. Dat had ik natuurlijk zo moeten laten.

Dat deed ik niet en al gauw zaten er 15 katten op de bank te spinnen, want hun vader vond het binnen ook te gek. Blijkbaar had hij dat rondgebazuind op de volkstuinen, want er schoven steeds meer zwervertjes aan.

Die club van het eerste uur is allang naar de Poezenhemel vertrokken.

Toen kwam Poesje, het zwervertje met eveneens een dikke buik. Ook haar kinderen werden verwende nesten, op bed en bij de kachel. Eigen schuld, dikke bult; ik ben nu eenmaal dol op katten. Hun bijdrage als boerenkat op een boerenerf kon ik dus op mijn buik schrijven. Waarom een rat vangen als er iedere dag een hapje en snapje voor ze klaarstond?

En vandaag voorpaginanieuws in de Volkskrant:
'De rat houdt van u, wen er maar aan!'

Daar kunnen we van meepraten bij Familie Bofkont. Aan ratjes geen gebrek. En ik weet het niet op te lossen. Rattenklemmen? Ik moet er niet aan denken. Gif? Al helemaal niet. Is trouwens ook verboden lees ik, zo'n gruwelijke dood wens je niemand toe.

Een poosje terug liep ik een schuurtje in en hoorde een plons. Een halfwas ratje was van schrik in een emmer water gevallen. Als een gek watertrappelend om zijn kopje boven water te houden. En wat deed ik? Ik wist niet hoe gauw ik dat beestje moest redden.

Vorig jaar zomer: een heel nestje piepkleintjes gevonden in een oud mandje aan de slootkant. Het prille geluk gauw in veiligheid gebracht. Ik kan het niet; ik ben namelijk ook dol op ratjes.

Maar wat zegt bioloog Albert Weijman van het Kennis- en Adviescentrum Knaagdieren? 'Als ratten niet worden bestreden, dan zorgt één zwanger vrouwtje een jaar later voor duizend nakomelingen.' En in één adem door: 'Het zijn super dieren! Evolutiekampioenen!'

Dierplagenadviseur Edward Bronts komt ook aan het woord: ''Een rat wil helemaal niet in huis. Maar als hij voedsel ruikt, dan belandt zo'n beest toch binnen. Dat moet je zien te voorkomen.'

En hij vervolgt: 'Ik sprak laatst een mevrouw die naar de andere kant van de straat wees omdat ze daar ratten had gezien. 'Wat is het probleem?', vroeg ik. 'Mijn kleinkind speelt daar wel eens', antwoordde ze. Toen zei ik gekscherend: 'Daar heeft de rat geen last van hoor'.'

De dierplagenadviseur adviseert: 'Verzoen je toch met de rat. De rat rukt op en is niet van plan te verdwijnen.' Hij heeft het ook nog over een zwarte lokdoos. 'Als de ratten eenmaal gewend zijn aan dit nieuwe stuk meubilair, kan er een val in worden geplaatst. 'Soms kom ik in zo'n doos een nestje tegen', zegt hij liefkozend. 'Die beestjes vinden ons leuk, ze zijn graag bij ons.'

Volgens het stuk in de Volkskrant vormt de rat voor de mens geen groot gevaar. Tastbaarder is de economische schade die ratten aanrichten met hun geknaag aan leidingen, houten vloeren en isolatiematerialen.

Ook daar kunnen we van meepraten. Afgelopen zondag geen presentatie bij Brody, want de snoer van de beamer was verdwenen. Doorgeknaagd...

En nu hoop ik dat er weer een dakloos drachtig katje het erf oploopt.

Die kans is klein want de volkstuinen zijn opgedoekt. Maar als iemand iets weet? Het moet per se een drachtig katje zijn. Eentje, die haar kinderen opvoedt tot beroepsjagers. Niet af en toe weer eens zo'n vrijblijvend plezierjachtje.

En ik hoop ook dat ik deze keer sterker in mijn schoenen sta: geen spinnende katten meer in huis, maar harde werkers die na gedane zaken lekker in het warme hooi weg kunnen kruipen. Echte boerderijkatten dus. Zou het er ooit nog van komen?

Fijne woensdag allemaal!Maandag 29 januari 2018


BONTJE
Blacky

...

We brachten een taart naar Adrie. Ze was blij (voor zover ze blij kan zijn) met alle kaarten voor haar 90-ste verjaardag. Dank allemaal dus!

Bontje is niet teruggekomen. Die kans wordt ook steeds kleiner. Een ongechipte poes, extreem schuw, al meer dan drie weken zoek.

Adrie hoopt dat Bontje ergens dood gevonden wordt. Dan hoeft ze er niet meer over in te zitten. Maar - en dat heb ik haar maar niet gezegd - hoe komt Adrie dan te wéten dat Bontje ergens dood gevonden is?

Al met al een hele verdrietige geschiedenis.

Toen we twee weken geleden met Adrie in het Dierentehuis Amstelveen waren, was het net knuffeltijd voor de poezen. Een vrijwilligster vree er lustig op los met een zeer aanhankelijk bont katje.

Daarna ging het hokje weer dicht want in een dierenasiel is nog zoooooveel meer te doen. Het beestje bleef strak tegen het gaas aanzitten, wie weet kwam de vrijgrage vrijwilligster nog terug, maar dat gebeurde niet.

Ik was blij dat ik weer op straat stond.

Jeugdtrauma. Driehuis. Ik was zeven of acht. Naast ons huis een landje waar ineens een hond opdook. Een broodmager zwervertje dat alle vertrouwen in de mensheid verloren had. Hij grauwde en snauwde, niemand durfde in zijn buurt te komen.

Het lukte mijn vader om hem op afstand te voeren en hij maakte ook een schuilplaats voor Blacky (zo had ik hem genoemd). Na maanden durfde Blacky zich steeds meer over te geven en op een dag zat hij in onze achtertuin. Ik was in de wolken. Ein-de-lijk een hondje!

Een lang verhaal kort: het werd een crisis in huize Westerhof. Mijn vader vond het goed, mijn moeder niet. Zij was bang voor honden. Als boerendochter was zij ook niet gewend aan honden in huis. En ze had het al zo druk met vijf kinderen.

De dag dat ik Blacky samen met mijn vader naar het asiel in IJmuiden bracht, weet ik nog als de dag van gisteren. Blacky werd opgetild en boven in een flatgebouw van piepkleine hokjes gestopt. Ik geloof dat ik daar toen de hele voorraad tranen voor de rest van mijn leven vergoten heb.

Op een dag kwam ik uit school en wachtte mij een grote verrassing.

Blacky was terug! Ontsnapt uit het asiel en helemaal van IJmuiden terug naar Driehuis gerend! Mijn geluk was van korte duur want Blacky kwam voor de tweede keer in dat hokje terecht.

(Later toen ik het huwelijk van mijn autoritaire vader en mijn daar-niet-tegen-opgewassen moeder kon analyseren, begreep ik wat ik als kind aanvoelde: Blacky was de dupe geworden van een tot dan toe altijd ongelijke machtsstrijd. Toen kon ik mijn moeder vergeven).

Maar er gebeurde een wonder.

Blacky werd uiteindelijk met zijn eigenaar herenigd. Een huisvader uit Beverwijk die nooit gestopt was met zoeken. Want wat was er gebeurd? Blacky was per ongeluk op de pont gestapt en aan de overkant van het Noordzeekanaal terecht gekomen. Blacky heeft meer dan een jaar rondgezworven in een tijd waarin chips, Dierenambulances en de Amivedi's nog niet bestonden.

Wie weet gebeurt er met Bontje ook nog een wonder. Wie weet...

Fijne maandag allemaal!Zondag 28 januari 2018


DRINGENDE OPROEP
Hermien

...

Nú nog steeds stromen de verzoeken binnen om de-van-de-slacht-naar-het-bos-gevluchte-koe Hermien, te redden en op te nemen bij Familie Bofkont.

Maar lieve mensen, Hermien is allang gered. Dat wil zeggen: 'ze moet alleen nog even gevangen worden.'

En dat is de reden van deze post.

Herman, de boer van Hermien, vindt het goed dat Hermien blijft leven. Hij vindt haar een leuke, pittige koe en hoeft zelfs geen geld voor haar te hebben. Wat hem betreft mag ze naar het Friese rusthuis voor koeien.

Alleen laat Hermien zich niet vangen. Zij houdt zich al 6 weken schuil in de bossen. Dat heeft ze goed bekeken want de koe is - net als het varken - van oorsprong een bosdier.

Het vangen van Hermien wordt een heidense precisieklus.

Nu schijnt het dat veel mensen denken, kom het is weekend, weet je wat, we gaan op zoek naar Hermien. Spanning en sensatie.

DOE DAT NIET!

Waarom niet?
Hermien is een vleeskoe. Dat betekent dat ze gezoogd is door haar moeder en in de kudde heeft geleefd: Neven, nichten, tantes, ooms, moeders, mogelijk een vader en misschien zelfs een grootmoeder. Hermien is dus een echte koeienkoe en beslist geen mensenkoe.

Denk dus niet dat ze van dankbaarheid in je armen zal vliegen, haar kop in jouw nek legt en zich overal laat aaien. Integendeel.

Als je achter haar aan gaat jagen in het bos, zelfs alleen al je aanwezigheid in haar territorium, wordt ze wild van angst, neemt de benen, stormt een autoweg op, wordt doodgereden of veroorzaakt een auto-ongeluk.

Bovendien: door deze burgelijke interventie zal een jager zich genoodzaakt voelen om Hermien al dood te knallen voor ze de weg op kan schieten.

LAAT HET VANGEN VAN HERMIEN DUS OVER AAN PROFESSIONALS (zeg maar de Peter Klavers van deze wereld).

Fijne zondag allemaal!

PS
En waarom Hermien niet bij Familie Bofkont kan? Dat kunnen we Mem niet aandoen. Door de komst van Hermien zou Mem voorgoed haar positie in de kudde verliezen. Ik moet niet denken aan dat verdriet. Dat zou de hele reddingsactie van Mem & Bulle teniet doen. De komst van Hermien zou verwoestend zijn voor de hele Bofkontkudde. De Bofkontkudde is nu stabiel en dat moet vooral zo blijven...Vrijdag 26 januari 2018


EEN EIGEN VARKENTJE
second best

...

'Vanmiddag heb ik een haakvarkentje meegenomen, daar heb ik het geld zojuist voor overgemaakt. Ik ben superblij met de haakactie, ik wil al heel lang iets voor de Familie Bofkont doen maar heb niet de financiële ruimte om Vriend te worden. Dit is voor mij een perfect alternatief: ik ben gek op handwerken en nu kan ik jullie er ook nog mee steunen!'

'Ik ben ook superblij met het varkentje. Vorig jaar heb ik Juffrouw Loes mogen masseren, en dat was een ervaring waar ik nog steeds geen woorden voor heb. Ontroerend komt nog het meest in de buurt denk ik. Toen ik het bruine varkentje zag, moest ik meteen aan haar denken, en daarom heb ik het gekocht. Een mooie herinnering, en een goed alternatief voor iemand die zelf geen varkens kan houden.' ;-)

Mooier verslagje van de haakvarkentjes-happening van afgelopen zondag kun je niet krijgen.

Prachtige middag. Goed weer. Volle bak. Eerst met z'n allen in de hooiberg. Koffie & koek. En cake! Heerlijk smeuiige, moddervette cake, zelfgebakken en meegebracht door bofkontfan His.

Toen ik die cake zag, rook en voelde dacht ik meteen: de Ballenboy! His vond het ook een goed idee.

Maar eerst de Meet & Greet met de Grannies. Mooie boel daar. Muk was niet thuis. En Granny bleek zo berig als een ui. Geen land mee te bezeilen. De gastvrouw moest dus maar even buiten staan :-)

Kon ik rustig het verhaal van de Grannies vertellen. Nou ja, rustig. Wie er wel waren: alle kleintjes van Moesje op bezoek bij hun oma's. Het verblijf op Het Beloofde Varkensland heeft ze goed gedaan. Veel vrijer geworden en heel nieuwsgierig naar de gasten. Echte varkentjes dus. En knáp! Stuk voor stuk plaatjes met hun uitzonderlijk fijngevormde koppies.

Terug naar de middag. De Ballenboy. Hap, hap, hap. In drie happen was de hele cake weg.

Binnen stond een spannende tafel. En toen was het zover. Tatereta!

Lydia trok het doek weg en daar waren ze: de haakvarkentjes! Applaus. Om Black Friday taferelen te voorkomen zette Lydia een bril op, nam plaats naast de tafel en vanaf dat moment was ze de notaris die er voor zorgde dat alles in eerlijke banen werd geleid.

Een voor een naar voren komen, varkentje kiezen, gaan zitten en de volgende. Het liep gesmeerd.

Dolgelukkige mensen met hun varkentje(s). Twee zussen. Zus A. haakster. Zus B. koopster. Zonder het te weten koos Zus B. uitgerekend het varkentje uit dat haar zus had gehaakt. Verbaast me niks. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal bij Familie Bofkont ;-)

Notaris Lydia heeft de gehaakte varkentjes inmiddels een eigen Facebook pagina gegeven. Heel slim, want nu kunnen alle bestellingen daar terechtkomen. (Lydia's mailbox was verstopt geraakt).

Ook heeft ze een speciale haakvarkentjes-rekening geopend en is nu dus helemaal up & running. Het winkeltje is geopend. Daar gaan we nog veel van horen!
https://www.facebook.com/gehaakteBofkontjes/

Fijne vrijdag allemaal!Donderdag 25 januari 2018


OPROEP
een eigen Bofkontproject

...

Stel...Stichting Familie Bofkont had een miljoen... wat zouden we daar dan mee doen? Dan zouden we de boerderij aankopen en meteen aan de slag gaan met de wederopbouw na de brand.

Dus wie wél de Postcodeloterij heeft gewonnen, nog ergens een erfenisje heeft liggen of toch al van plan was de bank te beroven én dol is op Famiie Bofkont, je weet waar je er mee terecht kunt: op Het Beloofde Varkensland :-)

Ja, als het zo makkelijk ging...

Omdat ik er nu toch niet meer onderuit kan ;-) (zie de commentaren van gisteren), waag ik de sprong in het diepe onder het mom van 'de wonderen zijn de wereld nog niet uit'.

Daarom ben ik zo blij met dit soort mailtjes:

'Lieve Dafne, ik wil je heel graag helpen, op alle vlakken! Mocht je me nodig hebben, laat met me weten. Ik wil wel een keer met je brainstormen over wat ik zou kunnen doen. Ik ben creatief, heb een heel groot netwerk, en veel energie. Ken veel mensen die we misschien nodig zouden kunnen hebben.'

Goed idee Daan! Ondernemende types die zelf een inzamelingsproject(je) voor hun rekening willen gaan nemen.

We hebben al gemerkt hoe succesvol dat kan zijn aan Lydia met haar haakvarkentjes. Lydia zit niet stil. Inmiddels is het al Lydia & Co. Alle haaksters die met elkaar een mini tokootje begonnen zijn. Sinds gisteren is er ook een facebook pagina van: https://www.facebook.com/gehaakteBofkontjes/

OPROEP
Ben jij ook zo'n leuke Lydia? Vrolijk? Communicatief? Ondernemend? Creatief? Daadkrachtig? En wil je meehelpen met het redden van de Bofkontboerderij?

Dan ben je van harte welkom voor een brainstorm/trainingssessie bij Familie Bofkont op zaterdag 3 februari aanstaande. Wat kun jij met jouw skills en talenten voor Familie Bofkont betekenen?

Dat kan van alles zijn.

En wees gerust. Je hoeft niet met een kant en klaar plan te komen. ZZP'ers, ondernemers en werknemers in het zonnetje zetten is toevallig mijn vak (oftewel Persoonlijke PR & Presentatie).

Waar het om gaat: waar ligt jouw hart, wat doe jij graag, wat kun jij goed, en dat vertaal ik dan samen met jou - in dit geval - naar een eigen op maat gemaakt Bofkontproject(je) om Familie Bofkont uit de brand te helpen.
Interesse?

mail@FamilieBofkont.nl
onder vermelding van BOFKONTPROJECT (in hoofdletters graag).

Fijne donderdag allemaal!

PS
Zo groot opgezet als Lydia & Co is niet nodig. Ook van iets kleins valt iets bijzonders te maken. Het gaat om de spirit!Woensdag 24 januari 2018


CAN WE DO IT?
Bofkontboerderij

...

Toeval of niet: de vrouw die model stond voor een van de beroemdste posters ooit gemaakt, is gisteren overleden. Net toen ik op zoek was naar die afbeelding: We Can Do It!

Daartoe zo goed als gedwongen :-) door de reacties op mijn post 'Na de brand'. Die beeldroman was bedoeld om iedereen te informeren over de stand van zaken. Meer niet. Maar de zin 'Hoe nu verder, wie het weet mag het zeggen', was door de meeste mensen letterlijk opgevat.

Hoezo geen crowdfunding voor de boerderij? Natuurlijk crowdfunding voor de boerderij!

Ik haastte me te zeggen: Jongens dit is een bééldroman en geen BEDELroman. Maar dat mocht niet meer baten. De toon was gezet. Terwijl ik juist had uitgelegd dat het momentum voor een succesvolle crowdfunding voorbij is.

Hoezo bad timing? Dan zorg je toch gewoon dat je bij de DWDD komt? Heel schattig al die goedbedoelde crowdfundings-adviezen, maar ik weet helaas hoe media werkt. Dream on. Nogmaals: een brand van een jaar geleden is oud nieuws. En media is UITSLUITEND geïnteresseerd in HOT news.

Al met al heeft het me een slapeloze nacht opgeleverd. Niet in de laatste plaats door deze quotes:

'Ik ken niemand, die meer doorzettings vermogen heeft dan jullie!'

'Ontzettend veel bewondering voor jullie kracht, moed en onvoorwaardelijke toewijding. Bijzonder hoe je het alles weer weet te brengen met zoveel positiviteit/ kracht zoals altijd.......al weet ik dat dat alles behalve meevalt.'

'Niet te geloven dat het alweer een jaar geleden is. En wat fijn om iets meer te horen over waar jullie zoal achter de schermen mee worstelen. Dat is niet niks. Ik vind je Echt heel dapper, een 'powervrouw'.

Om eerlijk te zijn: fijn al die riemen onder het hart, maar nu voel ik me verplicht om een gevecht aan te gaan dat op voorhand al niet te winnen valt.

Het werd vannacht twee uur, drie uur, vier uur en om vijf uur dacht ik: nu ik toch niet kan slapen, kan ik beter een plan verzinnen.

En de eerste mail die ik vanochtend opende was deze:

'Hallo harde werkers en moedhouders, Prachtig boekje, zo helder als wat. Ik heb grote bewondering en veel respect voor jullie doorzettingsvermogen. Had ik het geld, dan gaf ik het jullie om de boerderij mee te kopen. Veel meewind (geen storm) en niet-aflatende steun in allerlei vormen gewenst.'

Goed. Het plan is er nu.

De poging om 1 miljoen euro's bij elkaar te harken. Te krankzinnig voor woorden natuurlijk, maar laat ik maar vast - tegen beter weten in - met potlood in mijn logboek schrijven: 'we can do it.'
Wordt Vervolgd.

Fijne woensdag allemaal!

PS
Met dank aan Naomi Parker-Fraley
http://2018.bfknt.nl/naomi-parker-fraley.jpg

PPS
We hebben de brand in stijl herdacht met brandende fakkels aan de dijk ;-)
http://2018.bfknt.nl/brandende-fakkels.jpgMaandag 22 januari 2018


BELANGRIJK BOFKONT BERICHT
beeldroman

...

NA DE BRAND
22 januari 2018 - 21.30 uur.
Vandaag, een jaar geleden - precies op dit moment - stond de boerderij in lichterlaaie.

"Hoi Dafne, ik volg altijd alle gebeurtenissen bij de Familie Bofkont. Kan me dan ook niet voorstellen dat ik iets gemist heb. Ik heb dus een vraag: hoe staat het met de herbouw van de boerderij?? Is daar al iets over bekend? Ik lees daar nooit iets over."

Veel mensen hebben ons het afgelopen jaar gevraagd hoe het toch zit met de wederopbouw van de Bofkontboerderij. Goede vraag. Dat vragen wij ons zelf ook nog steeds af :-)

Deze beeldroman geeft - niet alle - maar voor nu voldoende antwoorden op deze vraag. En verder gaan we gewoon door onder mijn oma's motto:

'Maar daarom niet getreurd, het hemd hoog opgebeurd en vrolijk rondgesprongen!'

Fijne maandagavond nog allemaal!

En dan nu de BEELDROMAN:
http://2018.bfknt.nl/beeldroman-Na-de-brand.pdfZondag 21 januari 2018


INTERNATIONALE KNUFFELDAG
maar ook Internationale Haakvarkentjesdag ;-)

...

Voor wie het nog niet wist: vandaag is het Internationale Knuffeldag.

Komt dat even goed uit. Want vandaag - zondag 21 januari - is de dag waar velen naar uitgekeken hebben. De Grannies lanceren de Haakvarkentjes!

Om 14.00 uur gaat de poort los en staan hun fans ein-de-lijk oog in oog met deze twee heldinnen en worden de eerste haakvarkentjes gepresenteerd, verloot en verkocht.

En uiteraard maken we een groeps-knuffel-foto met de Grannies als herinnering aan deze belangrijke dag op Het Beloofde Varkensland. Kun je later aan iedereen die het maar horen wil, zeggen: 'En ik was erbij!'

Gisteravond nog een zenuwachtig mailtje:

'Weet je zeker Dafne dat ik op de lijst sta? Het lijkt me zo leuk om Lydia van 'Heel Holland Haakt' te ontmoeten. Ik ben zelf ook druk bezig met het haken van staartjes en snuitjes.'

Ja hoor Puck, je staat op de lijst en je wordt verwacht. Dat geldt voor alle haaksters, koopsters en trekkerdonateurs die een persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen.

Nog even voor de haaksters:
Neem je knot wol en en je haaknaald mee. Leuk voor op de foto.

Voor Lydia:
Goede reis en een behouden aankomst! (Lydia is op wintersport). Mocht je dit nog op tijd lezen en mocht het nog lukken: die trekker van je Kerstkraam zou het ook heel leuk doen op de foto :-) Als het niet teveel moeite kost hoor. Zie maar.

Over trekkers gesproken (want daar was het natuurlijk allemaal om te doen), we zijn ons al voorzichtig aan het oriënteren. En zo kom je nog eens ergens. Groningen, de Achterhoek, Duitsland, maakt niet uit, staat er ergens iets wat de moeite waard lijkt, wij gaan er op af.

En zo kregen we vrijdag in Megchelen een privé-trekker-college van een boer in ruste met verstand van zaken. Aan de keukentafel. Koffie, koek en daar stak ie van wal. Niet er op uit om ons iets aan te smeren, maar het belangrijkste was dat we de juiste keuze maakten. Heel leerzaam.

En uiterst vermakelijk, want hij wist niet wat hij hoorde: varkens knuffelen?! 'En kun je daar de pot van lat'n pruttel'n?!'

Ja hoor lieve boer, daar kunnen wij hier de pot van laten pruttelen :-) Dankzij de Vrienden van Familie Bofkont, dankzij de Lydia's en dankzij de Grannies!

Tot straks op de Internationale Varkensknuffeldag!

Fijne zondag allemaal!Zaterdag 20 januari 2018


STAND IN
Booswicht

...

Het zwarte katje dat model stond voor de vermiste Bontje-zonder-foto is Booswicht. (Maar niet dat vriendelijke katje op de laatste poster ;-) ).

Al ruim 10 jaar niet meer fysiek aanwezig bij Familie Bofkont. Maar ik kan haar nog steeds horen, ruiken en voelen. Zo vreemd is dat niet, want zeker op haar oude dag kleefde Booswicht als een zuurtje aan me vast.

En o wee, als er een nieuwkomer bij kwam. Dan was de wereld te klein voor haar jaloezie. Ze wrong zich letterlijk in alle bochten om de indringer zijn plaats te laten weten: niet in mijn armen en zéker niet in mijn bed.

Ik herinner me taferelen van een berg bofkonten bovenop mijn buik, met Booswicht on top. Ze ging net zolang door tot ze het rijk weer alleen had. De ambitieuze Boos won altijd. Beertje, hier pas 5 dagen oud en regelrecht uit de bio-industrie, zocht toenadering maar dat hoofd van Booswicht spreekt boekdelen. Nee!

Katten veroveren zich een permanente plek in je systeem.

Iedere poezengek kan snappen dat de hoogbejaarde Arie zich geen raad weet sinds haar binnenpoes Bontje weg is. Vandaag al weer 14 dagen.

Op dit moment wordt er druk gezocht naar Bontje.

Maud is het opperhoofd van de CATsearch. Ze pakt het voortvarend aan. Huis aan huis bellers, een whatsapp groepje, alle instanties op de hoogte en als je ook mee wilt doen, dit is haar telefoonnummer: 06 16742875.

Voor andere vragen over bijvoorbeeld een uurtje koffiedrinken bij Adrie, moet je bij mij zijn: mail@familiebofkont.nl

Ik regel dat ze weet wie en wanneer er iemand bij haar aanbelt. Geluk bij een ongeluk. Adrie heeft waarschijnlijk nog nooit zoveel aandacht gehad. En ook nog nooit een eigen secretaresse. Maar nog veel liever heeft ze haar onmisbare Bontje terug!
Wordt Vervolgd.

Fijne zaterdag allemaal!Vrijdag 19 januari 2017


BONTJE NOG STEEDS VERMIST
delen graag!

...

Bontje, de zwarte poes van Ridder Adrie, is nog steeds zoek. Adrie is in alle staten: 'Ben ik verdorie 50 jaar actief geweest voor de Dierenbescherming, kan ik nu niks voor mijn eigen Bontje betekenen.'

Logisch. Adrie loopt tegen de 90. Broos vrouwtje; wat haar hoofd wil kan haar lichaam niet meer uitvoeren. Maar gelukkig zijn er hulptroepen.

Om te beginnen: Bofkontboerin Daan. Vorige week zaterdag heeft ze posters in de buurt opgehangen en briefjes in bussen gegooid. Adrie, goed ingepakt, mocht mee in haar rolstoel. Had ze toch het gevoel dat ze zelf ook iets voor haar Bontje had gedaan. Goeie zet, Daan!

Helaas, het leverde geen enkel telefoontje op.

Toen ineens een berichtje van DOGsearch. Een clubje vrijwilligers dat onlangs groot succes boekte in Amsterdam met het opsporen van een voor-vuurwerk-gevluchte hond. Het arme dier werd dagen later teruggevonden op de snelweg. Aangereden, gewond en de eigenaar had geen geld voor de dure operatie. Gecrowdfund, operatie geslaagd, baasje en hond herenigd.

Met zo'n club kun je de oorlog winnen. Dus waarom geen CATsearch?

Vandaag gaan ze in Adrie's flatgebouw huis aan huis navraag doen. Nog eens 50 extra posters ophangen. De politie heeft hun poster al gedeeld, wie weet doet AT5 deze keer ook weer mee.

Gisteren weer gebeld met Adrie. Wat zat ze in de rats. Waar zou haar Bontje zijn in die storm? Ik vertelde haar de laatste stand van zaken, wie ze aan de deur kon verwachten, of ze dat goed vond, wie ik haar telefoonnummer mocht geven etc.

Een hele hoop dus aan haar kwetsbare hoofd.

Bofkontvriendin Andolein heeft ook haar hulp aangeboden. Een kopje koffie bij Adrie drinken, ook zeer waardevol in barre tijden. Zolang we blijven zoeken naar Bontje en er over haar gesproken kan worden, is er hoop.

Delen jullie de poster? Graag! Dank vast!

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Zaterdag 27 januari is Adrie jarig. Zullen we haar een kaartje sturen? mail@familiebofkont.nl onder vermelding van KAARTJE VOOR ADRIE (in capitalen). Dan stuur ik je per omgaande haar adres.Donderdag 18 januari 2018


VLEESCH
nooit meer

...

Eigenlijk wilde ik niet meer over vleesch schrijven. Niet op persoonlijk vlak: hoezeer ik het mis, maar dat ik dat gemis al meer dan 20 jaar volhou. Niet op wereldniveau: dat er steeds meer vlees gegeten wordt en dat dat voornamelijk de arme varkens treft.

Hoe lang wil je nog na blijven denken over iets dat buiten je macht ligt en niet op te lossen valt?

Maar van de week werd ik op mijn schouder getikt:
'Goedemiddag, een paar weken geleden heb ik in een stukje op Facebook van u gelezen dat u nog terug zou komen over het feit dat veganist zijn helemaal niet zo goed zou zijn voor de wereld. Zou u mij dat uit kunnen leggen? Of had ik het verkeerd begrepen? Ik volg uw Blog iedere dag.'

Dat is waar. Daar zou ik nog op terugkomen.

Vooropgesteld: het milieu laat ik hierbij buiten beschouwing. (Wat kan mij het nou schelen dat je mileutechnisch beter een plofkip dan een scharrelkip kunt eten?). Het gaat mij om de dieren. Altijd. Wat ik bedoelde was dit.

STEL:
Alle mensen zouden veganist worden. Dan zouden er geen dieren meer gegeten worden. Lijkt me geweldig. Geen bio-industrie meer. Maar dat betekent ook dat er alleen nog maar dieren in het wild zouden kunnen leven. Ver weg van de mensen. De dieren in het wild zouden blijven doen wat ze altijd al deden: elkaar opeten zodat iedere soort zou kunnen blijven voortbestaan.

Maar dan zouden alle roze lummels uitsterven. Er zou geen plaats meer zijn voor gedomesticeerde dieren. Want zou je die hun gang laten gaan, dan zou de wereld binnen de kortste keren overspoeld zijn met roze varkens. Letterlijk.

Stel je alleen al eens de Nederlandse situatie voor: zo'n 13 miljoen fokzeugen die de vrijheid krijgen en zich in het wilde weg gaan voortplanten. Zo'n 10 tot 15 biggen per worp. En hun kinderen die dat ook doen. En hun kinderen ook. En hun kinderen ook weer. Er zou geen eind aan komen. Zie je het voor je? De totale anarchie. De mensheid zou dan letterlijk ten onder gaan aan de roze varkens. (lijkt me een prachtig beeld trouwens).

Dan zou er maar 1 oplossing zijn.

En dat is wat we op Het Beloofde Varkensland in het klein doen. Al meer dan 20 jaar. We hebben een stokje voor hun voortplanting gestoken. Zou dat op wereldschaal gebeuren, dan zouden de roze varkens dus uitsterven.

Een wereld met alleen maar mensen, zonder roze lummels. Lijkt me geen klap aan. Maar voor de varkens zelf zou dat het beste zijn.

En toch: mensen zullen altijd nieuwsgierig naar dieren blijven. Hup iedereen het vliegtuig in op zoek naar de wilde dieren. Leuk voor het milieu.

Dat bedoel ik dus. Je wordt gék van al dat gedenk.

Er zijn geen oplossingen anders dan wat je met je eigen geweten overeen kunt komen. In mijn geval: geen vlees meer en bewustwording op gang brengen middels Familie Bofkont. Daar heb ik dus meteen maar mijn levenswerk van gemaakt.
Net zo makkelijk ;-)

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat: Het Beloofde Varkensland is de fijnste plek die je je kunt wensen als varken, alleen maar liefde. Jullie zijn keien.'
(Dankjewel Anita V.!)

Ook Vriend van Familie Bofkont worden opdat alle vrijwilligers die roze lummels kunnen blijven verzorgen tot hun laatste snik?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDinsdag 16 januari 2018


KIPPIE
Bep

...

Siepert is weer beter, de Ballenboy is gisteravond in een gelukzalige roes weggezakt na 12 flesjes bruin bier, 4 flessen advocaat en 4 potten brandewijn en toch geen kater vanochtend :-).

En dan hebben we nog Kippie die al dagen bij de kachel ligt.

Steeds minder vaak gaat haar ernstige kopje driftig op en neer voor wat graantjes, een boterhammetje of een schaaltje appelmoes.

De meeste tijd is Kippie, die eigenlijk Bep heet, verzonken in een diepe slaap, een uitgespreide vleugel naast zich neergelegd: die heb ik toch niet meer nodig. Kippie is lam. Uitgelegd. En uitgeput.

Kippie kwam kakelvers, zo af fabriek. De fabriek waar legkipjes gemaakt worden. Die kipjes zijn voorgeprogrammeerd om een bepaald aantal eieren te gaan leggen. Iedere dag eentje. Als daar aan voldaan is, zit hun functie er op.

En in principe ook hun leventje. Kippies worden er niet op gemaakt om voor zichzelf te leven. Wil, een van haar zussen kan ook al niet meer zonder onze hulp op stok komen.

En zo hebben we de Golden Girls ook al zien komen en gaan. Ook van die machientjes af fabriek. Zo uit het ei, meteen mee naar Familie Bofkont.

'Over 4 maanden gaan ze hun eerste ei leggen,' zei de dikke deur van de kippenfabriek trots. Hij kreeg gelijk. Exact na 4 maanden 'gingen de Golden Girls het doen.' Allebei op dezelfde dag. De techniek staat voor niks.
Wordt Vervolgd.

Fijne dinsdag allemaal!Maandag 15 januari 2018


BLUE MONDAY
Ballenboy

...

Hoeveel boerenjongens kun je nog geven? Hoeveel zoete bruine biertjes? Teilen vol appelsap, stukken rozijnenkoek, gebakken eitjes? Hoe vaak kan ik de haarimplant van zijn mooie volle vacht nog met mijn handen volgen?

Waar kunnen we de Ballenboy nog een plezier mee doen?

De afgelopen nachten sliepen Koentje en zijn Grote Broer tegen zijn grote warme buik aan. Maar overdag willen die knaapjes naar buiten. En dan was ie weer alleen. Niet dat dat erg was trouwens, want hoeveel sympathieke eigenschappen varkens ook toegedicht kunnen worden, zich inleven in een oude soortgenoot die op is, is er niet bij.

Ook Bofkonten zijn namelijk net dieren ;-)

Gepest worden door Wildeman, uit een stalletje gebonjourd worden, achterna gezeten door een berige zeug (wie weet ik niet, ik was er niet bij en de bofkontboer-van-dienst wist haar naam niet). Zwakke dieren worden nu eenmaal op hun huid gezeten. En de Ballenboy is zwak, want oud en niet meer ter been.

Maar als de kleintjes het erf onveilig maken, is Brody er nog.

En af en toe is het nog heel gezellig. Ga je even bij de Ballenboy zitten, dan kruipt het drietal er meteen bij. Dan waan je je even in het varkenspardijs.

Maar hét Varkensparadijs voor de Ballenboy ligt nu een halte verder. Dat weet hij en dat weet ik inmiddels ook.
En die halte komt steeds dichterbij.
Wordt Vervolgd.

Fijne blue monday allemaal!Zondag 14 januari 2018


BALLENBOY
biggetje met een verleden

...

Godzijdank is niet het hele Familie Bofkont archief verbrand. En godzijdank stond er al behoorlijk wat op de harde schijf. En godzijdank rende Dennis het brandende pand nog in - ondanks streng verbod van de brandweer - om die harde schijf te redden.

En zo zie ik biggetje Ballenboy bij zijn moesje liggen. Al die broertjes en zusjes. Och dat kleintje in de handen van de kinderboerderijbeheerder! Wie zou dat zijn? Vermoedelijk Lamme Zus als minkukeltje uit het nest.

Ik weet wel zeker wie de Ballenboy is. Die met dat mollige kontje net naast haar. Die grijze vlekjes op zijn billetjes zijn uitgegroeid tot hele landkaarten, want de Ballenboy is op Het Beloofde Varkensland een knaap geworden van rond de 300 kilo.

Veel leesplezier over de rel die de geboorte van dit prachtige nestje biggen teweegbracht. Mét goede afloop want... enfin lees zelf maar.

Nog steeds blij met alle moeite die we in die reddingsactie gestoken hebben. De moeite meer dan waard :-)

1. Krantenartikel
PARKBEZOEKERS ONTDAAN OVER LOT BIGGETJES
http://2007.bfknt.nl/20070214-kinderboerderij-griftsteede-parkbezoekers-ontdaan-over-lot-biggetjes-ad-utrechts-nieuwsblad.jpg

2. Krantenartikel
RUSTIG AFSCHEID VAN VIJF BOFKONTEN
http://2007.bfknt.nl/20070531-rustig-afscheid-van-vijf-bofkonten-ad-utrechts-nieuwsblad.pdf

3. Krantenartikel
AANDACHT VOOR DIERENWELZIJN OP KINDERBOERDERIJEN
http://2007.bfknt.nl/20070600-welzijn-op-kinderboerderijen-blad-dierenbescherming-amersfoort-eo.jpg

4. Verhaal uit het Familie Bofkont Boek
IK HEB MIJN WAGEN VOLGELADEN
http://boek.bfknt.nl/FBHBV-084-Lamme-Zus-en-Gebroeders-Beer.jpg

Fijne zondag allemaal!Vrijdag 12 januari 2018


OPROEP - WIE HELPT HOOGBEJAARDE ADRIE?
zwarte poes vermist

...

Dank allemaal voor het delen en meedenken! Helaas nog geen spoor van de weggelopen poes van Ridder Adrie uit Amsterdam / Buitenveldert.

Ridder Adrie, omdat ze ooit een lintje kreeg vanwege haar jarenlange poezenwerk voor de Dierenbescherming.

Adrie schreef me 15 jaar geleden een brief toen ze in de krant over Familie Bofkont had gelezen. Dapper mensje, alleen op de wereld. Ze heeft het niet makkelijk gehad in haar leven. Sinds haar brief ging ik af en toe een kopje koffie bij haar drinken, of ik haalde haar op voor een dagje bij Familie Bofkont.

De broze Adrie loopt al tegen de 90 en woont tweehoog op een flatje in Buitenveldert. Ze schuifelt achter een rollator door de kamer heen en komt al een paar jaar niet meer buiten. Twee maal daags krijgt ze hulp aan huis. Op Oudejaarsavond belde ik haar en toen vertelde ze nog dat ze zoveel steun heeft aan haar poes Bontje.

Gisterochtend vroeg belde ze me wakker. Overstuur. De hulp had het raam opgezet. Waarschijnlijk een paar dagen geleden, ze wist het niet meer. Sindsdien is Bontje, die nog nooit buiten was geweest, weg.

Ik heb Adrie gisteren gedurende de dag en avond een paar keer gebeld. Straks ga ik even naar haar toe met posters om in haar buurt op te hangen. Maar meer dan haar blijven bellen om haar moed in te spreken kan ik zelf helaas voorlopig niet doen.

WANT:
1. Siepert is ziek
2. Kippie Bep is plotseling verlamd geraakt en hoe nu verder?
3. Ballenboy is door zijn hoeven gestort en hoe nu verder?

Handen vol dus aan mijn patiënten.

OPROEP
Wie heeft wel tijd en wil Adrie helpen?
Huis aan huis vragen of iemand iets gezien of gehoord heeft. De media inschakelen. Bellen met de dierenambulance en asiels of zij wat weten. Een kopje koffie drinken met Adrie. Vul het maar in. Als jij dat kunt: mail@familiebofkont.nl - o.v.v. RIDDER ADRIE. Dan laat ik Adrie weten dat ze steun krijgt.

Fijne vrijdag allemaal!Donderdag 11 januari 2018


OPROEP - VERMIST
zwarte poes

...

Wie herinnert zich Adrie nog? Ridder Adrie In haar rolstoel? De oude dame uit Amsterdam die vorig voorjaar de dag van haar leven had op Het Beloofde Varkensland? De ster van de dag door de niet aflatende aandacht van alle bofkontboerinnen?

Vanochtend vroeg belde Adrie me op. Helemaal in de war.

Dit is wat ik er van begreep:

Iemand van de thuiszorg heeft van de week het raam opengezet. Sindsdien is poes Bontje weg. Adrie is achter in de 80, redt zich nog zo goed en zo kwaad alleen op een flatje. Haar Bontje is haar alles.

Bontje was nog nooit buiten geweest. Adrie is in alle staten. Ze doet geen oog meer dicht. Alle gebruikelijke kanalen zijn al gebeld en gealarmeerd.

Er is geen foto van Bontje en volgens Adrie is ze niet gechipt.

VERMIST
Poes Bontje

UITERLIJK
Zwarte volwassen poes met een afdruk rond het kopje door een te strak halsbandje.

WAAR
Amsterdam

ADRES
Sterkenburg, 1083 VJ

Wie wat weet, ziet of hoort, PLEASE LET ME KNOW!

Fijne donderdag allemaal!Dinsdag 9 januari 2018


KOENTJE
naar buiten!

...

Tijd niks gehoord over Koentje? Dat kan kloppen. Het kereltje zat in de ziekenboeg. Wel vier weken. Brody en Grote Broer hielden hem al die tijd gezelschap.

Arme Koentje.

Mozzarello was per ongeluk op z'n linker voorhoefje gaan staan. Ik zag het gebeuren. Héél kort, maar toen was het kwaad al geschied. Koentje hinkepinkte op 3 pootjes verder. Zijn nagel was niet meer te redden.

Zware pijnstillers moesten de pijn tegen gaan en antibiotica een nare ontsteking vookomen. Verder veel lekkere hapjes. En rust. Tijd heelt alle wonden en dat gebeurde ook. Er kwam nieuw hoorn terug. Koentje kon eerst weer voorzichtig op zijn zere pootje staan en later ook weer behoedzaam lopen.

En zondag was het zover.

Koentje mocht voor het eerst weer naar buiten. Wat had hij daar naar uitgekeken! Al die tijd gesmeekt, maar ik moest streng zijn. Er mocht onder geen beding vuil bij de wond komen.

De broertjes waren door het dolle heen.

Zij aan zij draafden ze alle kanten op. Brody er achteraan met z'n elegante motoriek. De zon scheen, het leed was geleden en het leven lacht Koentje weer toe. Een pak van mijn hart.

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik jullie al zo lang volg en graag mijn steentje bij wil dragen nu ik dit kan. En wat is nu een betere manier om het nieuwe jaar te beginnen?!'
(Dankjewel Marloes S.!)

Het jaar ook goed beginnen?
http://www.familiebofkont.nl/vriendMaandag 8 - 01 - 2018


JUFFROUW LOES
jarig!

...

De postbode bracht een ansichtkaart voor Juffrouw Loes. Van harte gefeliciteerd Juffrouw Loes met je tiende verjaardag! Was getekend: Loes, de 80-jarige fan van Juffrouw Loes uit Amsterdam.

We hebben het gisteren in kleine kring gevierd.

De Bofkontboerinnen van dienst, Ingeborg en Lidy, Dennis en ik. En waar konden we Juffrouw Loes nou eens echt een plezier mee doen? Met quality time natuurlijk.

Dus een emmer met cadeautjes mee, de ijzige oostenwind getrotseerd, en de polder in. Tien halve appels voor Juffrouw Loes. Voor elk jaar één. Voor ons gloeiendhete chocolademelk met kerstkransjes.

En voorwaarts met de kop in de wind.

Juffrouw Loes nam niet eens de tijd om alle appels op te peuzelen, zo blij was om weer eens naar hartelust te kunnen draven. Ze draaide pirouetjes, en hoewel ze zichtbaar ouder en strammer geworden is (10 jaar!) rende ze iedereen er nog uit. Als een speer.

Ach Juffrouw Loes.

Ooit droomde ik van Juffrouw Loes met kleintjes. Juffrouw Loes als moedertje van zo'n stelletje streepjes-pyamaatjes. Wat had ik haar dat gegund. Maar hoe had dat gemoeten? Als ik ergens een hekel aan heb, dan is dat aan georganiseerde fok. Bovendien, het beleid op Het Beloofde Varkensland was en is géén nakomelingen.

Maar stel dat het eens spontaan zou gebeuren? Dan kon ik er toch ook niets aan doen? Kan ik het helpen wat een berige zeug en een geile beer allemaal met elkaar uitspoken? Misschien zou het er ooit nog van komen, en dan kijk ik gewoon de andere kant op, zo had ik met mezelf afgesproken. Maar de jaren verstreken en Juffrouw Loes werd er niet jonger op. Bovendien, er wonen alleen maar ontmande beren op Het Beloofde Varkensland. En zo prakkizeerde ik wat af.

Tot Betsy biggen kreeg in het Bofkontbos.

Ineens deed zich iets onverwachts voor. Toen we haar 6 zoontjes naar Het Beloofde Varkensland haalden voor de operatie bleek Eberhard een binnenbeer te zijn. Ik rook mijn kans. 'Wacht nog maar even met hem', zei ik tegen dokter Peter. 'Waarom dan?' vroeg hij. 'Ik ben er nu toch.'

Maar ik wist hem er van te overtuigen dat een andere keer beter was. Ondertussen speelde zich al een heel scenario af in mijn hoofd. Juffrouw Loes met Eberhard? Dat zou nog eens een mooie combi zijn!

En zo kwam het dat Eberhard een paar maanden later terug kwam. Voor zijn ontmanning. Maar eerst wilde ik nog even voor postiljon d'amour spelen. Ik ensceneerde een semi-spontane ontmoeting tussen Eberhard en Juffrouw Loes. Vergeefs. Juffrouw Loes was niet berig en vond Eberhard maar een engerd.

Zie je nou wel. Met zoiets moet je je ook helemaal niet bemoeien. Het gebeurt of het gebeurt niet. Daar heb je als mens niks over te zeggen. En terwijl ik met Juffrouw Loes in de melkerij zat bij te komen van het avontuur en mezelf streng toesprak, hoorde ik ineens een geluid in de voortuin. Ik keek uit het raam en zag dat Moeder Kraak een hek geforceerd had.

En toen realiseerde ik me: Moeder Kraak is berig! Ik vloog naar buiten. Ze stond voor Eberhard en keek me schijnheilig aan. Of er toen wat gebeurd is tussen die twee weet ik niet, maar Eberhard is de volgende dag ontmand en ik heb 3 maanden plus 3 weken plus 3 dagen in spanning gezeten :-)

Dat ging allemaal door me heen toen ik Juffrouw Loes zo gelukkig door die polder zag draven.

En weer dacht ik: zou ze er nu te oud voor zijn? Ach Juffrouw Loes. Zo ravissant als jij is er maar één. Iedere keer trap ik er weer in :-)
Nog vele jaren meisje!

Fijne maandag allemaal!Zondag 7 januari 2018


HEEL HOLLAND HAAKT VOOR VARKENS
update

...

SUCCES
De haakvarkentjes dreigen nu al door hun eigen succes ten onder te gaan :-)

DAFNE WESTERHOF
Sommige mensen denken dat ik Lydia van Drunen ben. Dat ben ik niet. Ik ben de oprichter van Familie Bofkont / Het Beloofde Varkensland.

LYDIA VAN DRUNEN
Lydia is de initiatiefnemer van de haakvarkentjes. Zij wil met de opbrengst van de haakvarkentjes Familie Bofkont / Het Beloofde Varkensland ondersteunen.

HAKERS & KOPERS
Lydia heeft daarvoor twee partijen nodig:
1. Hakers: mensen die haar willen helpen met haken
2. Kopers: mensen die de haakvarkentjes gaan kopen

Zowel aan hakers als kopers geen gebrek. Integendeel :-) Het loopt storm.

Maar:

'Dafne, het is een gekkenhuis aan het worden!' mailde Lydia gisteren. Het is dus zaak om alles in goede banen te leiden. Lees daarom alle info zorgvuldig door.

VRAGEN & BESTELLINGEN
Alle vragen over meehaken en bestellingen gaan via Lydia (LydiavanD(apestaartje)hotmail.com).
Zoals:
1. Waar kan ik de haakvarkentjes bestellen?
2. Waar worden de haakvarkentjes van gemaakt?
3. Hoe kom ik aan het patroon?
4. Kan ik nog meehaken?
5. Wanneer en waar kan ik ze kopen?
6. Hoe kan ik betalen?

WACHTLIJST
Lydia is op dit moment bezig met het maken van de wachtlijst. Wil je op de wachtlijst als haker of koper? Stuur een mail naar Lydia!

Heb je een vraag, opmerking, bestelling? (ook al heb je dat al eerder via een comment gedaan).
Stuur een mail naar Lydia!

Fijne zondag allemaal!

PS
ondertussen wordt er hier gewerkt aan een haakvarkentjes website.

PPS
ONTSTAAN HAAKVARKENTJES
Alle info over het ontstaan van de haakvarkentjes staat hier nog een keer:

1.
LIEFDE VOOR FAMILIE BOFKONT - een eigen trekker
https://www.facebook.com/FamilieBofkont/posts/1577201025731905

2.
VARKENTJES - van alles wat
https://www.facebook.com/FamilieBofkont/posts/1579558485496159

3.
GEHAAKTE VARKENTJES - trekker-update
https://www.facebook.com/FamilieBofkont/posts/1584141988371142

4.
HOERA - leve de oudjes
https://www.facebook.com/FamilieBofkont/posts/1586017994850208

5.
NIEUWJAAR - wachtlijst
https://www.facebook.com/FamilieBofkont/posts/1588161994635808

6.
HEEL HOLLAND HAAKT - oproep
https://www.facebook.com/FamilieBofkont/posts/1592992234152784

7.
HAAKNIEUWS - Haken voor varkens
https://www.facebook.com/FamilieBofkont/posts/1593775350741139

8.
HEEL HOLLAND HAAKT VOOR VARKENS - update
https://www.facebook.com/FamilieBofkont/posts/1594997420618932Zaterdag 6 januari 2018


HAAKNIEUWS
Haken voor varkens

...

Nog even alles op een rij om misverstanden te voorkomen.

HAAKVARKENTJES
Er worden 511 varkentjes-sleutelhangers gehaakt. Waarom 511? Dat is het aantal biggetjes dat Granny & Muk samen hebben geworpen tijdens hun leven in de varkenshouderij. Granny 306 biggetjes. Muk 205 biggetjes. Samen 511 biggetjes die uitgroeiden tot vleesvarkens. Granny & Muk zijn nu met pensioen op Het Beloofde Varkenland.

HOOFD HAKEN
Lydia van Drunen

MEEHAKERS
Lydia vraagt hulp om mee te haken voor het goede varkensdoel. Het gaat uitsluitend om de volgende onderdelen van het varkentje:
1. Oortjes
2. Voetjes
3. Neusjes
4. Lijfjes tot toer 16

AANHAKERS
Wil je ook meedoen? Stuur dan een mail naar Lydia (LydiavanD(apestaartje)hotmail.com). Dan krijg je tekst en uitleg over alles wat je weten wilt. Welke wol, welke kleur, welk nummer haaknaald, logistiek, patroon, hoe gaat het met gemaakte kosten, etc.etc.etc.

BESTELLINGEN
Wil je zo'n kant en klaar varkentjes-sleutelhanger bestellen? De varkentjes-sleutelhangers kosten 10 euro. De opbrengst gaat voor 100% naar Het Beloofde Varkensland. Ook de bestellingen lopen via Lydia. Stuur een mail.

VOORRAAD
Op dit moment is er (nog) een beperkte voorraad.

WACHTLIJST
Als je een of meerdere varkentjes-sleutelhangers bestelt, kom je op de wachtlijst. Dus wie al een varkentje besteld heeft, staat al op de wachtlijst.

ZONDAG 21 JANUARI 2018
Op zondag 21 januari wordt het eerste voorraadje varkentjes-sleutelhangers verloot onder de mensen van de wachtlijst. Hoor je niet bij de bofkonten, dan blijf je gewoon op de wachtlijst staan. Verder maken we er een mooie middag van. Gastvrouwen: Granny & Muk. Het is dus géén haakworkshop. Lydia is uiteraard wel aanwezig.

LET OP!
De uitnodiging voor 21 januari is persoonlijk en geldt uitsluitend voor mensen die een varkentjes-sleutelhanger hebben besteld. Ook mede-hakers zijn uiteraard welkom. Helaas is er geen plaats voor introducées i.v.m. de beperkte verwarmde ruimte na de brand.

AANMELDEN
Uitsluitend per mail!
Mail@hetbeloofdevarkensland.nl
Zet in de subject: 21 JANUARI

Na je aanmelding per mail krijg je de bevestiging met route, dresscode, etc.

Fijne zaterdag allemaal!

PS
De klokkenluidster van Brody blijkt een echte haakSTER te zijn. Ook zij heeft zich aangemeld als medehaakster! Leuk hoe alles zo samenkomt. Varkens verbinden :-)

PPS
Geen haaktalent maar wel een groot hart voor varkens? Op Het Beloofde Varkensland wonen tientallen geredde varkens. Jong, oud, klein, groot. Ook jij kunt bijdragen aan hun eten, drinken & gelukkig zijn.

Word hun Vriend!
http://www.familiebofkont.nl/vriendVrijdag 5 januari 2017


HEEL HOLLAND HAAKT
oproep

...

Groot nieuws! Granny & Muk zijn voor zichzelf begonnen! 'Varkens vermeerderen? Wat de boer kan, kunnen wij ook.'

Hoewel de oudjes al twee jaar met pensioen zijn, blaken ze van de ambities. 'Samen zijn we goed geweest voor 511 biggen. Muk 205 en ik 306,' zegt Granny. 'Varkensboeren noemen zichzelf varkensvermeerderaars. Maar wie heeft er voor gezorgd dat die 511 biggen er kwamen? Wij toch zeker?'

Komt dat even goed uit.

Morgen is het alweer een week geleden dat initiatiefneemster Lydia en ik die vergadering hadden in de Pipowagen. Het probleem was toen: hoe kunnen we aan de vraag voldoen van al die bestelde gehaakte varkentjes?

Van verschillende kanten werd er toen aangeboden om mee te haken. Hartstikke sympahtiek. Maar hoe krijg je dat allemaal gecoördineerd? Lydia had er slapeloze nachten van.

Maar nu zijn we er uit.

De Grannies - Muk & Granny - hebben te kennen gegeven dat ze voor 511 gehaakte varkentjes gaan onder de handelsnaam:
Granny & Muk - varkensvermeerderaars met een missie.
Zoveel mogelijk ex-fokzeugen met pensioen.

En nu komt het:
Voor de productie hebben ze hun bezielde varkensoogjes op niemand minder dan Lydia laten vallen ;-).

Daar ben ik heel blij mee want om zo'n gehaakt varkentje helemaal tiptop af te leveren, daar komt nog heel wat bij kijken. Lastig te maken lummeltjes. En Lydia kan dat als geen ander.

Lydia gaat dus heel graag op het aanbod van haakhulp in!

OPROEP
Wie wil en kan Lydia helpen met het haken van:
1. Oortjes
2. Neusjes
3. Voetjes
4. Lijfjes tot toer 16

MEEDOEN met HEEL HOLLAND HAAKT
Stuur een PB naar Lydia. Lydia zal dan zelf tekst & uitleg geven over het hoe en wat. De Grannies houden van korte lijnen :-)

En wie weet zien we mekaar allemaal op zondag 21 januari op Het Beloofde Varkensland! Lydia is er dan ook. Hoewel ze die ochtend terugkomt van wintersport, zorgt ze er toch voor om op tijd te zijn bij Familie Bofkont.
Kijk. Met zulke mensen kun je de oorlog winnen.
Wordt Vervolgd.

Fijne vrijdagavond allemaal!Dinsdag 2 januari 2018


HUIS MET VERLEDEN
mét beeldroman

...

Bofkontboeren en Bofkontboerinnen. Ja, met een hoofdletter. Patrick, Wendy, Annet, Saskia, Maarten, Annemieke, Dennis, Daan, Emile, Hanny, Lidy, Ingeborg, Arthur en David. Ze mogen trots zijn.

Natte sneeuw, regen, kou, wind, vliegende storm; niks heeft ze er de afgelopen weken van weerhouden om zichzelf weg te cijferen ten faveure van de varkens.

En op de eerste dag van het nieuwe jaar is de Moeder van Sjonnie over de drempel van haar nieuwe huisje gestapt. Een echt familiehuis voor haar en haar samengestelde gezinnetje.

Eigenlijk is dat huisje helemaal niet nieuw. Steker nog: het is een huis-met-een-verleden.

Dit huisje is het voormalige kraamhuis van Betsy. Het geboortehuis van Eberhard & Co dus. Speciaal voor hen gebouwd in het Bofkontbos. Hagelnieuw, een prachtig welkom voor een vrijgekochte fokzeug met een buik vol biggetjes.

In dit huisje is Betsy bevallen. Toen de biggen 10 maanden waren, kregen ze buren. De Moeder van Sjonnie, Willy, Maxie, de drie Black Boys en kleine Beer. Dat was in februari 2015. Tijdelijk geëvacueerd van hun kletsnatte Bofkonteiland naar het drogere Bofkontbos in Amsterdam-Zuid.

Betsy kreeg ineens mede-inwoners in haar bos.

En daar begon het gehakketak over dit huisje. Natuurlijk kreeg de Moeder van Sjonnie een eigen boshuis voor zichzelf en haar samengestelde gezinnetje. Een eind verderop in het grote bos, met meer dan voldoende privacy voor beide varkensfamilies. Beide huizen een groot houten terras voor de deur om rustig te kunnen ontbijten, eigen drinkwatervoorzieningen. Het ontbrak ze aan niks.

Maar de biggen zochten elkaar op. Zo zijn biggen.

En toen stonden Betsy en de Moeder van Sjonnie ineens samen op het schoolplein. 'Kom eens theedrinken,' zei Betsy tegen de Moeder van Sjonnie. 'Gezellig.'

Dat had ze beter niet kunnen doen.

Want vanaf dat moment wilde de Moeder van Sjonnie nog maar één ding: het huisje van Betsy! Wat volgde was een periode van woeste woningruil. Hoe vaak de gezinnen niet over en weer in elkaars huizen hebben gebivakkeerd. Maar de Moeder van Sjonnie called the shots en arme Betsy moest maar afwachten wanneer het weer tijd was om haar boeltje te pakken.

Met als gevolg dat we er nog 2 overloophuisjes bij gebouwd hebben, ook al omdat Eberhard al snel op kamers wilde en Klaas dat ook een goed idee vond.

Enfin. In de vroege zomer van 2016 keerde het samenstelde gezinnetje van de Moeder van Sjonnie & Co terug op hun Bofkonteiland. Niets deed meer denken aan het kale natte winterseizoen. Ze moesten zich een weg banen door een oerwoud van gewassen.

Hoe het verder met Betsy & Co ging weten we nog allemaal. Een hals-over-kop-gedwongen-verhuizing uit het Bofkonbos in de koudste tijd van het jaar, nog geen twee weken na de brand. We kregen niet eens de tijd om hun geboortehuis af te breken en te verplaatsen naar Het Beloofde Varkensland. Betsy kreeg dus heel nieuw begin. Inclusief een nieuw huis. Veel groter en ruimer. Haar roze lummels wogen inmiddels ook al honderden kilo's.

Wat was het Bofkontbos leeg zonder die roze bewoners. Van tijd tot tijd gingen we er nog eens een stukje lopen. Herinneringen ophalen. De huisjes stonden er verlaten bij. Dat dachten we. Want op een dag was Betsy's huisje gekraakt door een naar eigen zeggen 'natuur-nomade'.

Een kleurrijke figuur met interessante verhalen over zijn randmaatschappelijke leven. Hij sliep al-dan-niet met een vriendin in het oude stro van Betsy's Biggen. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen hem er a la minute uit te bonjouren.

Een lang verhaal kort: veel later dan afgesproken is hij de wijde wereld verder in getrokken. Eigenlijk pas toen er een kraan naast het huisje stond om het plat te rossen. De bouwvakkers waren het meer dan zat.

We hebben het huisje nog ternauwernood kunnen redden.

Het Jaar 2018 kon niet beter beginnen voor de Moeder van Sjonnie en haar samengestelde gezinnetje.

Met grote dank aan Patrick, Wendy, Annet, Saskia, Maarten, Annemieke, Dennis, Daan, Emile, Hanny, Lidy, Ingeborg, Arthur en David. Jullie mogen trots zijn!

Fijne dinsdag allemaal!

En dan nu de BEELDROMAN:
http://2018.bfknt.nl/beeldroman-De-Moeder-van-Sjonnie-krijgt-een-nieuwe-woning.pdfMaandag 1 januari 2018


NIEUWJAAR
wachtlijst

...

Gelukkig Nieuwjaar allemaal! Het jaar 2018 begint goed.

Op dit moment zijn er al verschrikkelijk veel varkentjes-sleutelhangers besteld. De top-secret-vergadering in de Pipowagen was heel gezellig, heel zinvol, en heel verhelderend. De varkentjes zijn nu al een megasucces én een megaprobleem, want we kunnen niet leveren :-)

Maar schaarste maakt des te begeerlijker. Dat blijkt. Er is gisteren zelfs al 500 euro overgemaakt voor 1 varkentje! Het moet niet gekker worden ;-)

Ik heb de varkentjes nu in het echt gezien en ze zijn beeldschoon. Met zoveel liefde gemaakt, allemaal handwerk. Maar dat maakt het product tegelijkertijd ook kwetsbaar. Zo'n varkentje maken is namelijk een zeer tijdrovende klus. Je schudt ze niet zomaar uit je mouw.

Hoe dan ook:

Wie een varkentje besteld heeft, is zondag 21 januari van harte welkom op Het Beloofde Varkensland. Vooralsnog wordt het dan waarschijnlijk een kwestie van verloten. Hoe het daarna verder gaat met de wachtlijst, dat hoor je dan ook. Voor nu kan ik vast verklappen dat de Grannies daar ook een rol in gaan spelen...

Als je komt:
Stuur een mail met je reservering naar mail@familiebofkont.nl Bevestiging en de weg naar Het Beloofde Varkensland volgen daarna.

LET OP!
Deze uitnodiging geldt uitsluitend voor mensen die daadwerkelijk varkentjes besteld hebben. Voor meekomers is helaas geen plaats. We hadden brand, weten jullie nog wel? ;-) En daardoor een stuk minder verwarmde binnenruimte dan voorheen...

Fijne Nieuwjaarsdag allemaal!

PS
De trekker-teller staat nu op: € 14.530,42!

PPS
Brody heeft de hele Oudjaarsnacht geslapen als een os :-)Zondag 31 december 2017


VUURWERK
brandboekje (klik link)

http://boek.bfknt.nl/brandboekje-deel-1.pdf

...Zaterdag 30 december 2017


HOERA
leve de oudjes

...

Oud is hip. Hendrik Groen trekt 1,7 miljoen kijkers, The Rolling Stones zetten nog steeds de wereld op z'n kop, en de Grannies vieren vandaag hun tweejarig pensioen op Het Beloofde Varkensland.

Oude varkens zijn hip. Na je carrière naar de slacht? Ben je betoeterd? Dat is zó 2015. Naar Familie Bofkont zul je bedoelen. Het Rusthuis voor Bejaarde Boerderijdieren. Granny & Muk hebben de tijdgeest goed aangevoeld.

Gehaakte varkentjes zijn hip. Niet aan te slepen. Gehaakt door de grannies van het bejaardenhuis in Woerden. Binnen de kortste keren uitverkocht. En nu zit initiatiefneemster Lydia met een leeg schap.

Maar ik dacht: 1 en 1 = 2.

En een beetje ondernemer laat een kans niet lopen, maar grijpt 'em. Dus heb ik Lydia uitgenodigd en hebben we vanmiddag een top-secret-varkentjes-vergadering in de Pipowagen.

Als we uitgebrainstormd zijn, gaan we naar de Grannies voor een advocaatje met slagroom. Vandaag is hun feestdag. Hopelijk kunnen onze wilde plannen hun goedkeuring wegdragen. Want de Grannies hebben het laatste woord.

Varkens hebben altijd het laatste woord. Dát is 2018. En zo is het :-)
Wordt Vervolgd.

Fijne zaterdag allemaal!Vrijdag 29 december 2017


BOFKONT BOEKHOUDING
verlies- en winstrekening

...

"Soms is verdringen het allerbeste wat je kunt doen. Als je heel slecht nieuws krijgt, dan heb je niks, behalve het vermogen om gordijntjes op te hangen. Van tijd tot tijd lukt het om een gordijntje op te hijsen of opzij te trekken, er een blik achter te werpen. Maar als je alle ellende in één klap zou moeten overzien, zou je knetter worden."

Wijze woorden van schrijfster Renate Dorrestein, die ernstig ziek is en geen toekomst meer heeft.

Op de sterfdag van mijn allerliefste Billie Bofkont (29 december 2015) is het tijd om de balans van 2017 op te maken. Moed verzamelen om het grootboek te openen. Een voorzichtige blik werpen op de verlies- en winstrekening.

Ieniemieni, Mister Frisling, Zeeman, Piet, Zwarte Prins, Gieltje, Maxie, Mannetje Bromsnor hebben dit jaar Het Beloofde Varkensland verlaten. Teveel om te bevatten. Noodgedwongen geparkeerd omdat je anders knetter zou worden.

Maar Brody, Kleine Meid, Grote Meid, Koentje en Grote Broer zijn dit jaar Het Beloofde Varkensland opgestiefeld. Heffen zij dat verlies op? Nee. Maar daarom zijn ze niet minder welkom. En hún varkensgeluk is natuurlijk pure winst.

We zijn het jaar 2017 doorgestruikeld.

Maar we hebben het hoofd boven water kunnen houden. Moreel, operationeel en financieel.

In de eerste plaats door de onschatbare hulp van de vaste krachten van Familie Bofkont. BOFKONTBOEREN: Emile, David, Orson, Cees, Dennis, Patrick, Maarten, Arthur, Alex. BOFKONTBOERINNEN: Saskia, Lidy, Yvon, Wendy, Ingeborg, Annet, Neel, Maya, Gerrie, Ariane, Annemieke, Josseline, Hanny, Lydia, Daan.

Dan nog de Appelfeeën, de Pindakaasfee, de Erfenisfee en de Fee van Staat: Erin.

En waar zouden we zijn zonder de Vrienden van Familie Bofkont? De donateurs die zorgen voor het eten, drinken & gelukkig zijn van de bofkonten? Incidenteel, maandelijks of jaarlijks, al dan niet middels een 5 jaren gift?

Waar zouden we zijn zonder hulp van de buurboeren? Die dag en nacht klaarstonden om de ravage na de brand het hoofd te bieden? Al die andere mensen die ineens opdoken om spullen en hulp aan te bieden?

En zo ben ik dan aanbeland bij de grootboekrekening Gebouwen. Hoe staat het daar nu eigenlijk mee?

Tijd om het grootboek weer dicht te slaan. Die gordijntjes van Renate Dorrestein zijn zo gek nog niet ;-)
Wordt Vervolgd.

Fijne vrijdag allemaal!Donderdag 28 december 2017


GEHAAKTE VARKENTJES
trekker-update

...

LIEVE Dora Verde, Paula Leewis, Maaike Kalee, Natasja Costeris, Ariane Heineken, Carla Vermeend, Franciska Hoegee, Vera van Berkum, Iris Uiterwijk, Nathalie Ablas, Jolande Gozeling, Sanne van der Ven, Astrid Broekzitter, Yoka Lammers-Besuijen, Daan Keppel, Hiske Alting, Mandy van Viegen, Liesje Boer, Kristel Kris, Ellen de Winter, Pop en Spul, Alexandra Noppeney, Martine Roseboom, Paul Peertree, Helga Mooijen, Saskia Rateland, Lies Ter, Klaar Af, Brigitte Baljé, Karima Ragab, Sylvia Dunnebier, Manon Petersen, NOG HEEL EVEN GEDULD ALSJEBLIEFT :-)

Zaterdag heb ik een afspraak met Lydia.

Ik weet op dit moment niet hoeveel voorraad Lydia nog heeft, maar jullie komen als eersten aan de beurt. Beloofd. Sterker nog, jullie krijgen een persoonlijke uitnodiging om je varkentje bij Familie Bofkont op te komen halen. Kun je meteen zien voor wie je het doet. Want los van het feit dat je zelf straks een bere-leuke sleutelhanger hebt, help je Familie Bofkont aan een trekker.

En over die trekker gesproken: 12.010,42 euro in de pot!!! De trekker komt steeds dichterbij :-)

Natuurlijk worden de trekker-donateurs ook uitgenodigd. Dan maken we er binnenkort met elkaar een mooie trekkermiddag van.
Wordt Vervolgd.

Fijne donderdag allemaal!Woensdag 27 december 2017


SWEET MEMORIES
One night stand

...

Brody is weer de oude. Hij kijkt weer monter uit z'n oogjes, maakt z'n eigen bed weer op en is weer voortdurend alert of er nog wat te bietsen valt. Zo kennen we hem weer.

Bizar dat slechts een half pilletje méér dat allemaal voor elkaar kan krijgen. Maar wat was het weer schrikken. Dat verwilderde, ontredderde smoeltje. Zo zielig.

Het vuurwerk rukt al weer op. Daar reageert hij niet op, gelukkig. Maar met Oudjaar mag Brody weer bij zijn eigen Carrie. Dan gaan we samen naar Youp van 't Hek kijken en kan ik hem goed in de gaten houden tijdens de knallen. Was het hier tweeëntwintig jaar geleden een onschuldig sterretje op de dijk, die tijden zijn voorbij.

En er is nu toch een plaatsje vrij. Oudjaar was altijd de avond van Arie Bombarie. Het hele jaar door tikte hij met z'n snavel aan de deur van het voorhuis. En hoe graag ik hem ook binnen gehaald had: het was onmogelijk.

De bende die hij er van maakte, de arme poezen die altijd zeer terecht voor zijn snavel op de vlucht sloegen. Maar met Oudjaar mocht het. De poezen boven in de boekenkast en Arie Bombarie had het rijk alleen.

Zodra hij de drempel overstapte, werd hij weer de ganzenbaby van weleer, inclusief de kleine lieve geluidjes. En weer wilde hij onder mijn haar liggen. Dat leverde altijd een worsteling van jewelste op. Want waar moest hij met dat giga grote ganzenlijf heen?

We kwamen altijd tot een compromis. Samen televisie kijken terwijl hij op het voeteneind lag. En 's nachts werd ik dan wakker. Vaste prik. Dan lag er iets zwaars bovenop mij. Arie Bombarie. Was het hem toch weer gelukt.

En dan op Nieuwjaarsochtend vlug alle beddengoed de wasmachine in. Arie Bombarie stapte de wijde wereld weer in, druk gakkend als een volwassen ganzenman.

Dierbare herinnering en een blijvend gemis. Maar Arie zorgt er wel voor dat hij aanwezig blijft. Iedere workshop komt hij wel een keer ter sprake. Er is altijd wel iemand die nog steeds geschokt reageert: 'Wát? Is Arie Bombarie er niet meer?!' En dan is ie er toch weer :-)

Fijne woensdag allemaal!Dinsdag 26 december 2017


BRODY
bad trip

...

Arme Brody. Vanochtend stond hij in een freeze, z'n kopje naar links gedraaid. Schuimbekkend en smakkend met knipperende oogjes. Reageerde niet op aanrakingen en niet op stem.

Opgesloten in een eigen wereld. Kortsluiting in zijn mooie lieve kopje.

Koentje & Grote Broer stonden rustig om hem heen te ontbijten, het ging allemaal langs hem heen. De epilepsie aanvallen zijn dus terug. De medicatie moet weer omhoog. Maar hoe krijg je die pilletjes erin als hij nergens op reageert?

Gelukkig is dat net gelukt.

Brody zit nu weer op de aanvankelijke dosering. Maar hoe nu verder?
Wordt Vervolgd.Maandag 25 december 2017


A PERFECT DAY
schaamte

...

Van die dagen dat het alsmaar door je hoofd gaat. Wat was er vorige Kerst nog en nu niet meer. Wie waren er vorige Kerst nog en nu niet meer.

De laatste uitzending van DWDD ging over A Perfect Day. Eerst het liedje van Lou Reed natuurlijk en daarna vertelden alle gasten aan tafel over hun perfect day uit 2017. Dat was het idee.

Toen was mijn favoriete tafeldame, journalist Antoinette Scheulderman (scherp, betrokken, to the point), aan de beurt.

Ze bekende dat ze nerveus was om dit te vertellen, want het hele jaar had voor haar in het teken van rouw gestaan. Niet om een mens, maar om haar overleden hond, en dat ze zich daar voor schaamde omdat veel mensen dat maar gek vonden. Haar perfect day brak pas aan toen ze een ander hondje kon redden. Enfin, kijk er zelf maar naar, echt de moeite waard: https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/380295

Ik vond haar zo dapper. De omgeving van DWDD is nu bepaald niet de veiligste om met zulke ontboezemingen te komen. Als het daar over dieren gaat, worden ze óf opgegeten óf ze worden uitgelachen op flauwe filmpjes. Ik heb het met ingehouden adem bekeken, de spanning in de studio was voelbaar, niet in de laatste plaats door het slecht verborgen ongemak van de presentator.

Over honden gesproken.

Deze magische wezens wonen bij Wendy & Patrick, twee van onze trouwe bofkontboeren. Op Wendy's verjaardag gingen ze naar fotograaf Paul Croes in Antwerpen. Een feestdag voor allemaal.

Ik kan mijn ogen er niet van af houden. Wat gaat er veel in die koppies om. En wat een toewijding van de fotograaf, een echte kunstenaar. Als ze mij al zoveel doen, wat moeten ze dan niet voor W & P betekenen. Zij kennen hun Herbie, Biscuit en Peanut door en door. Ook zij: van de grootste pechvogels tot de grootste bofkonten. Hun honden mogen met soortgenoten leven. Natuurlijk. Niet alleen varkens zijn beter af met ook het gezelschap van hun eigen soort.

Antoinette Scheulderman schrijft momenteel een boek over rouwen om huisdieren. Het taboe, de schaamte, het onbegrip, en ik geloof blind dat dat een goed boek gaat worden. Ze maakt ook fraaie interviews voor de Volkskrant, nooit sentimenteel, altijd intelligent en empathisch. Dat kon wel eens een bestseller gaan worden onder dierenmensen.
Wie weet wel het boek van de maand bij DWDD ;-)

Fijne Kerstdagen allemaal!Zaterdag 23 december 2017


VARKENTJES
van alles wat

...

De kraam op de Kerstmarkt in Woerden van de kanjers Lydia, Cock en Wil heeft heel wat los gemaakt. Vanmiddag stond de trekker-teller al op 9204,02 euro! (inclusief de al aanwezige spaarpot).

Dat betekent 3 dingen:
1.
Een goede tweedehands vier-wiel-aandrijving-trekker komt steeds meer in zicht.

2.
Voor de voorlader moeten we nog doorsparen. Die voorlader is essentieel voor de Bofkontboeren en boerinnen. Hoeven zij hun ruggen niet meer te breken op het uitsteken van de Varkensmassagesalon van 24 x 12 meter.

3.
Lydia zit voor eeuwig vast aan die gehaakte Bofkontvarkentjes. Veel vrouwelijke bofkontfans zijn daar hebberig van geworden. Schijnt dat die varkentjes mede gemaakt zijn door inwoonsters van het Woerdense bejaardenhuis. Zie het voor je. Aan zo'n tafel. De dames in een kring, kopje koffie, lekker kerstkransje erbij, en haken maar. Hoe Hendrik Groen wil je het hebben? Dat maakt die varkentjes voor mij nog bijzonderder. Binnenkort daar maar eens het Familie Bofkont Boek langsbrengen.

Wat ben ik trots (dat woord dekt de lading niet, dankbaar!) voor zulke bofkontfans. De kraam, de trekkerdonateurs, de varkentjeshaaksters :-)

Nu nog even over ZEEMAN.

Zijn Zeemansgraf - de asverstrooiing op Nieuwjaarsdag in de zee van Scheveningen. Van de week ter voorbereiding op een mistige avond naar Scheveningen gereden. Dat was maar goed ook. Sinds Zeeman's glansrol op 1 januari 2009 was ik daar niet meer geweest.

Wat blijkt?

Alles is daar veranderd. Tussen boulevard en strand is een soort barricade opgeworpen, die mij nog het meest aan oorlogsgebieden deed denken. Wat een verschrikkelijke sfeer. Je kunt dus niet zomaar het strand meer opkomen. Hoe kun je daar dan afspreken met de ZEEMAN-fans? Waar moeten we ons dan verzamelen?

Meteen rechtsomkeert gemaakt. Dat gaan we dus niet doen. Zeeman verdient beter.
Wordt Vervolgd.

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'De varkentjes kosten 10 euro en de opbrengst gaat voor 100% naar Familie Bofkont!'
(Dankjewel Lydia!)Donderdag 21 december 2017


LIEFDE VOOR FAMILIE BOFKONT
een eigen trekker

...

Het reilen en zeilen van zo'n grote club als Familie Bofkont heeft heel wat voeten in de aarde. Varkentjes redden, kalfjes vrijkopen van de veemarkt, kuikentjes ophalen uit de kippenfabriek.

Allemaal gedaan. Keer op keer op keer op keer.

Al 20 jaar lang een veilige haven geboden aan al die lieve dieren die er ook niet om gevraagd hebben om op de wereld te komen. Zo'n thuis bieden is hard werken. Dag en nacht. Fysiek en mentaal.

Want al die kleintjes groeien op, worden oud en op een dag is het gedaan. Dan zit hun gelukkige leven er op. Afscheid nemen van die bijzondere bofkonten valt zwaar. Dat went nooit.

Het jaar 2017 heeft ons wat dat betreft ook niet gespaard. Ieniemini, Zeeman, Mister Frisling, Piet, Zwarte Prins, Gieltje en Maxie. Allemaal vertrokken naar de varkenshemel.

Balkonstumpertje Brody, de Slagersmeiden, Koentje & Grote Broer mochten hun plaatsen innemen. In de Wereld van Familie Bofkont volgen de lach en de traan elkaar voortdurend op.

Tot zover de zachte kant van dit leven en dood verhaal. Nu de praktische.

Qua logistiek zijn we voor steeds grotere uitdagingen - lees problemen - komen te staan. Want wat doe je midden in de nacht met een overleden varken van 300 kilo? Dat is andere koek dan je gestorven poes in een mooi mandje neervleien.

Hoe vaak hebben we de trekker al niet moeten lenen bij buurboer? Toen buurboer eindelijk na jaren durfde te bekennen geen wijn te drinken, zelfs geen Wild Pig wijn, zijn we overgestapt op dozen Merci. Maar met al die chocola kan hij zo langzamerhand ook een winkeltje beginnen.

Een eigen trekker dus. Niet alleen voor de Bofkont-uitvaarten. Ook voor het uitmesten van de Varkensmassagesalon. Een ruimte van 24x12 meter. Zwaar werk voor de arme ruggen van de Bofkontboeren & Boerinnen die ook allemaal een dagje ouder worden. Te zwaar.

Vierwielaandrijving. Toe maar. Ja, maar hoe kom je anders op die slappe veengrond vooruit? Voorlader. Toe maar. Ja, want hoe kun je anders die Varkensmassagesalon leegtrekken?

Zo'n deftige trekker die dat allemaal kan, geen goedkope jongen dus. We waren al druk aan het sparen tot trouwe bofkontfan Lydia ineens met een mega verrassing kwam:

'Hoi Dafne, zaterdag 9 december hebben wij een kerstmarkt in Woerden. Ik ga met verse stroopwafels, grabbelton voor de kinderen, gehaakte varkentjes met Bofkont oormerk en houten sterren gemaakt door Cock, Het Beloofde Varkensland promoten. Opbrengst voor de Familie Bofkont natuurlijk! Ben al druk bezig met de voorbereiding: stickertjes voor op de verpakking, visite kaartjes om uit te delen. Ons thema: EEN EIGEN TRACTOR VOOR FAMILIE BOFKONT! Lieve groetjes van Lydia uit Woerden.'

Familie Bofkont op de Kerstmarkt in Woerden. Woerden! De geboortegrond van Zeeman!

Kijk naar de foto's. Wat die twee vriendinnen gemaakt hebben. Hoe hun kraam eruitzag (die trekker links!). Hoe enthousiast ze waren: 'We zijn alweer voor volgend jaar bezig want dit voelt toch echt geweldig om te doen.'

Lieve Lydia, lieve Cock, wat hartverwarmend na dit zware jaar. Wat fijn om te weten dat Familie Bofkont gesteund wordt door bofkontfans. Want de dames haalden maar liefst 797,10 euro op.

De teller van de trekker staat nu dus op 4.969,10 euro.

Een goed begin voor een duurzame trekker. De bofkonttrekker die de komende 20 jaar moeiteloos fluitend z'n werk voor Familie Bofkont moet kunnen gaan doen :-)
Wordt Vervolgd.

Fijne donderdag allemaal!

PS
Kijk hier wat Lydia en Cock en Wil allemaal voor elkaar kregen :-)

...Woensdag 20 december 2017


HET VARKENTJE
waargebeurd sprookje

...

Er was eens een varkentje. Hij woonde in een flatje in de grote stad. Daar was natuurlijk geen plek voor varkentjes, dus het varkentje moest op het balkon.

Arm varkentje.

Achter het raam zat een enge hond op hem te loeren. Buiten werd hij gepest door rotjochies. Ze lachten hem uit en gooiden allerlei dingen naar hem toe. Het varkentje werd met de dag banger en eenzamer.

Hij had één vriendin. Zij reed regelmatig op haar scootmobiel langs. Thuis huilde ze om het balkonstumpertje. Ze belde de politie en de dierenbescherming. Maar niemand kwam.

Op een dag schreef ze een lange brief naar de koningin van Het Beloofde Varkensland. Over hoe warm en koud het varkentje het had op dat balkon en dat hij steeds gebeten werd door een enge hond.

De koningin van Het Beloofde Varkensland belde meteen naar het Ministerie van Vertrouwen & Veiligheid. Even later reed ze samen met de minister naar de grote stad. Het varkentje mocht mee in de koets en hij sliep bij de koningin in bed. De volgende dag kwam de dierendokter. Hij gaf het varkentje een pil tegen de angst. Ook kreeg het varkentje twee eigen varkensvriendjes. Eindelijk werd hij blij.

Toen kwam er weer een brief van zijn grote vriendin uit de grote stad.

'Lieve bofkonten, ik reed van de week langs het huis van Brody. Het zag er blauw van de bommetjes en vuurwerk. Voor het balkon is een groot grasveld en daar wordt 'oogluikend' toegelaten dat de jeugd al vroeg vuurwerk af mag steken. Ze gooien het gewoon van de balkons af. Ik vond het doodeng om daar op mijn scootmobiel doorheen te rijden. Vier lange jaren op je balkonnetje met je dronken baas en je vrolijke vechthonden achter de ramen. En in alle eenzaamheid met je pootjes in de shit. Ook nog even 14 dagen rook, knallen, vuurpijlen, rotjes die langs je suizen, het is moeilijk om je te verstoppen onder een betonnen tegel. En nu, kijk nu!!!!! Wat een dankbaar gozertje is het geworden, de dankbaarheid kent geen grenzen. Eindelijk stout zijn en hollen, wroeten en dollen. VRIJ! EN DAT ALLEMAAL DANK ZIJ DE FAMILIE BOFKONT EN ALLE BOFKONT VRIENDEN. EEN HEEEEEEL GOED 2018 VOOR IEDEREEN!'

De koningin van Het Beloofde Varkensland stuurde haar de beste wensen terug. Voor haar en haar parmantige hondje. En dat ze haar juist zo dankbaar was door de noodklok te luiden. Want nu was alles goed gekomen.
En ze leefden nog lang & gelukkig...

Fijne Feestdagen allemaal!Zondag 17 december 2017


BOFKONT BOEKENBON
last minute

...

Gelukkig. De 25-ste druk van het Familie Bofkont Boek is binnen. Het is hier weer volop winkeltje spelen. Boeken inpakken en maar hopen dat de post ze nog op tijd voor de Kerstdagen bij de betreffende bofkont bezorgt.

Zit jij ook nog handenwringend op het boek te wachten omdat je dat iemand cadeau wilde doen? En het is niet op tijd binnen?

Doe het dan als volgt:
Print de Bofkont Boekenbon uit plus het verhaal over La Mama & Edwin als amuse, http://boek.bfknt.nl/FBHBV-122-La-Mama-en-Edwin.jpg.
Pak dat leuk in en zeg erbij dat het boek onderweg is. Heb je twee keer iets te geven, ook leuk :-)

Maar ook als je nog op zoek bent naar een last minute Kerstcadeautje, kun je gebruik maken van deze Bofkont Boekenbon. Dan gaat het zo:

19,95 + 5,00 verzendkosten naar:
IBAN NL02INGB0000000469
t.n.v. Familie Bofkont
onder vermelding van BOEK + ADRES

Vergeet het adres niet! Anders weet ik niet waar het heen moet.

Fijne zondag allemaal!Vrijdag 15 december 2017


JEUGDLIEFDE
happy days are here again

...

Ik schreef er al eens eerder over, maar het is dan nu toch echt een feit. Weduwnaar Knor en Juffrouw Loes hebben elkaar na jaren weer gevonden. Samen opgegroeid: Knor, Knorrie en Juffrouw Loes.

Maar zoals dat gaat in het leven: met het opgroeien komen er nieuwe vriendschappen bij. Juffrouw Loes werd een setje met Swientie en uiteindelijk vaste vriendin van Mister Frisling.

Toen Mister Frisling begin dit jaar wegviel had ze het daar maar knap moeilijk mee.

Maar the happy days are here again.

Sinds een poosje heeft Juffrouw Loes vaste verkering met haar jeugdliefde Knor. Die was ook al jaren weduwnaar na het overlijden van zus Knorrie.

En zo kwam alles toch weer goed op Het Beloofde Varkensland.

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Hier de jeugdfoto van Knor & Knorrie.
En wie ligt daar heerlijk warm in het midden?

...Donderdag 14 december 2017


SHOWKOE
prijs

...

Koe Coby heeft de prijs gewonnen. Of eigenlijk haar baas, de ambitieuze fokker die de beste Holsteiner ter wereld wil fokken. (Holsteiners zijn melkkoeien).

Coby werd geprezen om haar perfecte uier. Of eigenlijk werd haar fokker geprezen. Coby zelf werd niks gevraagd. Zij mocht alleen maar mooi staan wezen. Mooi zijn en bek houden.

En dus werd Coby op haar kont gemept door een uitgelaten jurylid.
Daar schrok ze zich de krampen van.

Niemand die het voor Coby opnam.

Niemand uit het publiek, de presentator niet, zijn talkshowgasten niet, en ook Youp van 't Hek niet. Die kreeg de lachers op zijn hand met #MeKoe. Iedereen vermaakte zich kostelijk.

Gemist?
https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/380248

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Beste Familie Bofkont, Ik ben een student met een beperkt budget. Ik heb heel veel goede doelen die ik wil steunen. Daarom kies ik elk jaar een nieuw goed doel uit. Ik ben blij dat ik jullie heb mogen steunen en wens jullie alle succes in de toekomst.'
(Dankjewel Jeffery dat je Vriend van Familie Bofkont wilde zijn!)

Wie wil Jeffrey's plaats innemen?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
'Hallo Dafne, precies dat zag ik gisteren ook, die arme koe, met die plotselinge pets van het jurylid als dieptepunt. En niemand die daar iets van zei. Boe! En ik dacht aan jou. Sommige dieren hebben geluk. De meesten niet, helaas. Moedig voorwaarts, hartelijke groet,'
(Dankje Angela!)Woensdag 13 december 2017


CADEAUTJE
vrijen met varkens

...

'Zestig werd ze en ze kreeg van haar man Hans het origineelste cadeau wat hij kon bedenken. "Je hebt hier al vijftien jaar om gezeurd!" Zo mocht Anita dan eindelijk naar 'Het Beloofde Varkensland', een bijzonder uitstapje naar de plek van de Familie Bofkont, vijftien jaar geleden opgericht door Dafne Westerhof, ergens op de grens van Amstelveen en Bovenkerk. Hier voert zij op de meest originele manier haar vreedzame strijd tegen de bio-industrie. "Wij koesteren hetzelfde gedachtegoed!" glundert Anita op weg naar haar cadeau.'

Dat was leuk wakker worden met een sms van dokter Peter: 'Jullie staan in de Gelderlander!'

Even later Bofkontboerin Maya: 'Jullie staan in het AD!'

De column van niet-de-eerste-de-beste schrijfster Marjan Berk gaat nog verder, maar deze zin made my day:

'Hier voert zij op de meest originele manier haar vreedzame strijd tegen de bio-industrie.'

En die zij ben ik. Dat doet me goed. Vreedzaam. Passend woord met de feestdagen in zicht :-)

Inderdaad een vreedzame strijd. Geen zwaaiende vuisten en rollende ogen. Geen gescheld op de boeren. Niks daarvan.

Ik nam (geen 15 jaar geleden Marjan, maar 22 jaar geleden ;-) ) het meest effectieve wapen ter hand: VARKENSMASSAGE.

Niet vechten, maar vrijen :-)

En hoe dat allemaal zo kwam, hierbij een CADEAUTJE:
http://boek.bfknt.nl/miniboekje-varkensmassage.pdf

Veel leesplezier en een fijne woensdag!Dinsdag 12 december 2017


TEMPLE GRANDIN
even Apeldoorn bellen...

...

De autistische Temple Grandin weet als geen ander hoe een koe naar de slachtbank geleid wil worden. Helemaal NIET dus. Maar als het dan toch moet, dan met zo min mogelijk angst.

Sinds kort staat er nu een nieuw slachthuis in Apeldoorn volgens haar richtlijnen. Zonder harde geluiden, geen scherpe hoeken meer, en minder zicht op wat de collegakoe overkomt die als eerste aan de beurt is :-(

Wat vind jij van die nieuwe slachterij, mailde iemand.

Ooit zelf op werkbezoek geweest in een (klein) slachthuis. Een aanslag op al mijn zintuigen. Voor dieren moet dat een nog veel grotere verschrikking zijn. Koeien kunnen bijvoorbeeld geluiden horen, waarvan wij niet eens weten dat die bestaan, om maar eens wat te noemen.

Van de week stond er een stukje in de krant over koe Bea die zo'n enkele reis naar Apeldoorn maakte.

Dat maakte het ineens concreet. Bea was pas drie jaar oud. Ze kon niet drachtig worden en daarom had zij geen bestaansrecht meer op het melkveebedrijf. Ook al was Bea een biologische koe op een biologisch melkveebedrijf. Ook al vond haar biologische boer het spijtig.

Ach Beaatje.

Want goedgekeurd door Temple Grandin of niet, Bea moest wel bij haar vriendinnen weg. In haar eentje die vrachtwagen in, in haar eentje die gangen door, in haar eentje op weg naar dat schietmasker. Ik voelde haar verlatenheid en haar angst voor het onbekende. Hoogsensitief zijn is lang niet altijd een pretje.

Volgens de verslaggeefster ging alles rustig. Maar wat is rustig? Weten de mensen veel wat die introverte Bea allemaal doorgemaakt heeft van binnen? Vanaf het moment dat ze van stal gehaald werd, zal ze op scherp gestaan hebben. De vrachtwagen in, verkeer, snelweg, enge geluiden, voorbij flitsende beelden, de vrachtwagen uit, vreemde ruimte, rare geuren. Help! Waar is mijn boer? En dan dat onvermijdelijke. Nee, Bea zal zich heus niet op een dagje Efteling verheugd hebben.

Dus wat ik van die slachterij in Apeldoorn vind? Beter dan alle andere. De beste. Maar niet goed genoeg.

Hoe dan wel?

Als er dan toch vraag blijft naar kaas en kalfsschnitzel, dan is er maar een oplossing. Een mobiele slachterij aan huis. Geen reis er naar toe, een kort ogenblik van verbijstering in de slachtwagen en het is gebeurd.

MAAR NOG VEEL LIEVER DIT:
Er is een nieuwe schnitzel op de markt. Van Vegafit en te koop bij Albert Heijn. Beetje olijfolie in de pan. Aanbakken tot er een lekker korstje op zit. Héérlijk! En het allermooiste: 100% vegan.
Leve de Slimme Schnitzel :-)

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik via Facebook al geruime tijd meelees en dit om wil zetten naar een Vriendschap.'
(Dankjewel Anja W. van S.!)

Ook gek op koeien én trouwe meelezer op Facebook? Voor 5 euro per maand word je Vriend van Herman, Zeus, Mem, Bulle, Grietje, Dolle Mina en Mozzarello. Allemaal bestemd voor melk en vlees. Allemaal bofkonten geworden. En jij ook, want als Vriend kun je die persoonlijkheden allemaal in het echie gaan meemaken :-)

http://www.familiebofkont.nl/vriendMaandag 11 december 2017


...Zaterdag 9 december 2017


GEEN WORKSHOP
morgen zondag 10 december

...

Beste Familie Bofkont Workshopper, niks romantischer dan sneeuw op Het Beloofde Varkensland. Maar morgen komt daar regen, gladheid en een uitschieter naar windkracht 6 bij.

Omdat veel mensen van heinde en verre komen, verplaatsen we daarom de workshop van morgen, 10 december, naar zondag 28 januari 2018.

Laat je nog even weten of je/jullie daar bij zullen zijn? Mocht dat niet lukken, dan is een andere zondag in 2018 natuurlijk ook mogelijk.

Voor nu Fijne Feestdagen en graag tot een andere keer!

Hartelijke groet,

Dafne & Familie Bofkont
Het Beloofde VarkenslandDonderdag 7 december 2017


VLEES VAN DE TOEKOMST
kweekvlees

...

Vlees. Daar was het me om te doen toen ik me volledig in het avontuur stortte dat uitmondde in Familie Bofkont.

Vlees. Ik had een persoonlijk belang, want ik moest van die verslaving af. En er was het grote belang. Ik wilde de wereld verbeteren. Niet meer dan logisch dat je dan bij jezelf begint ;-)

Gisteren kreeg ik een verzoek van G. die op mijn pad kwam tijdens het redden van een varken. Een verschrikkelijke periode, waarin ik niet alleen een van de liefste varkens ter wereld verloor (ik kan nooit meer aan haar denken zonder pijn), maar ook het vertrouwen in onze rechtsstaat kwijtraakte.

G. heeft mij toen, samen met zijn partner C., met raad en daad ondersteund.

Dus geef ik G. hier met alle liefde het podium voor zijn verzoek:


'Goedemiddag Dafne,
Hierbij de vraag of je informatie wilt delen. Het programma Tegenlicht van de VPRO roept mensen op om pioniers voor te dragen. Deze pioniers, meestal wetenschappers, willen iets bereiken met nieuwe technologie. Degenen die de meeste stemmen krijgen, worden in een uitzending belicht.

Wij hebben Mark Post van Mosa Meats uit Maastricht voorgedragen. Hij is daadwerkelijk bezig met de ontwikkeling van kweekvlees. Hoe meer mensen dus op hem stemmen hoe groter de kans is dat hij uitgebreid belicht gaat worden.

Ik ben ervan overtuigd dat kweekvlees de enige oplossing is om daadwerkelijk een einde te maken aan de bio-/vee-industrie. Bovendien kan met de productie daarvan het broeikaseffect daadwerkelijk verminderd worden (ook niet onbelangrijk). De vraag is dus:
Ga naar https://pioniers.op.vpro.nl/nominee/Mark-Post.html en stem op Mark Post.
Dank en groet, G.'


Graag gedaan G.! En C.! Mijn stem hebben jullie :-)

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ons goede voornemen voor 2018 is Vriend worden van Familie Bofkont.'
(Dankjewel Liesje B.!)

Ook zo'n goed voornemen?
http://www.familiebofkont.nl/vriendWoensdag 6 december 2017


VERSLINDBOEK
noodzaak

...

Dank voor alle enthousiaste reacties op het boek! Of boek. Boek in wording.

Het zit zo: ik wilde een boek schrijven over de brand. Maar toen ik daarmee bezig was, miste ik de aanloop. Ik zei al eerder dat het verhaal van de brand niet op zichzelf staat.

En wat bleek? Ik kon niet zomaar een aanloopje nemen, ik moest beginnen bij het begin. En dat heb ik gedaan :-)

'Super!! Ik zit stiekem op mijn werkplek te lezen. Lijkt eigenlijk ook wel op de verhalen van Wil den Hollander. Die verslond ik trouwens ook. Fantastisch.'

Opvallend.

Wil den Hollander is namelijk de Zeeuwse boerin die naar Frankrijk emigreerde en daar die serie Boerin in Frankrijk schreef.

En in het verlengde van bovenstaande reactie:

'Ipv me voor te bereiden op de filmwerkzaamheden vanmiddag, zit ik gekluisterd aan je boek. Wat een verhaal! Wat een noodzaak en wat een doorzettingsvermogen! Waarschijnlijk meegekregen van die Friese voorouders van je die evenals die Zeeuwen eindeloos moesten vechten tegen de elementen.'

Daar ben ik toch even stil van. Als een theater/filmmaker begint over nóódzaak, dan betekent dat 2 dingen: 1. Ik moet er mee door en 2. Het wordt een serie :-)

Fijne woensdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Wat een super gaaf cadeau. Wat kan jij mensen meenemen in het verhaal zeg. Je voelt gewoon jouw gevoel. Van de gruwel tijdens de lessen die je hebt moeten volgen, tot de teleurstellingen en de spanningen met het zoeken naar DE boerderij. Emoties schieten van hot naar her. GEWELDIG dank je wel.'
(Dankjewel Lydia van D.!)...

Dinsdag 5 december 2017


CADEAUTJE COMPLEET

http://boek.bfknt.nl/varkensvrouw-deel-1.pdf...

Zondag 3 december 2017


CADEAUTJE (4)

http://familiebofkont.nl/cadeauboek-4.pdf...

Zaterdag 2 december 2017


CADEAUTJE (3)

http://familiebofkont.nl/cadeauboek-3.pdf...

Vrijdag 1 december 2017


CADEAUTJE (2)

http://familiebofkont.nl/cadeauboek-2.pdf...

Donderdag 30 november 2017


CADEAUTJE

http://familiebofkont.nl/cadeauboek-1.pdfWoensdag 29 november 2017


GIELTJE & IENIEMINI
toen geluk nog heel gewoon was

...

Op de valreep van 2017 krijg ik een belangrijk bericht. Laten we dat bericht maar de klap op de vuurpijl noemen. Want wat blijkt? De. Strijd. Der. Strijden. Moet. Nog. Gestreden. Gaan. Worden...

Alle hens aan dek. Fasten your seatbelts. Daar gaan we.

Maar voordat ik de sprong voorwaarts kan maken, moet ik eerst terug naar 22 januari. De dag van de brand. Ik duik het fotoarchief in. Bloedstollende beelden, ik zie ze nu pas voor het eerst.

Maar ik kom ook Gieltje & Ieniemini tegen.

De twee oudjes innig bij elkaar. Die foto is gemaakt om 12.49 uur. Toen was er nog niks aan de hand.
Wordt Vervolgd.

Fijne woensdag allemaal!Maandag 27 november 2017


MONUMENT
now or never

...

'Beste mevrouw Dafne Westerhof, we gaan een boek uitgeven over de historie van de monumentale panden van Amstelveen. Eén van die gebouwen is Bovenkerkerweg 132. Daarom willen we graag een afspraak maken voor een interview over hoe het is om te wonen en/of te werken in dit monumentale gebouw.'

Was getekend http://uitgeverijhuys.nl op 10 juni 2016.

Ja zeggen is 1 ding. Maar dan: de boerderij moet spic & span van binnen en van buiten, het erf moet spic & span, er moeten geen patiënten of sterfgevallen zijn, het moet goed weer zijn, er moet niet gehooid worden, en ik zelf moet ook spic & span zijn van binnen en van buiten. En dat alles bij elkaar op één dag. Die combi is het niet eenvoudig bij Familie Bofkont :-)

En zo vielen we van het ene uitstel in het andere afstel. Maar de maker van het boek beschikte over engelengeduld en was niet voor een gat te vangen.

Inmiddels stond het pand in de steigers en bofkontboerin Riëtte er bovenop. Als het er dan toch nog ooit eens van zou komen, stond de boel er tenminste fris geschilderd op.

De tijd verstreek en ineens was het al 2017.

Toen brandde het monument af. Op de voorgevel na, alles weg. Maar nog gaf de uitgever niet op. Met fotoshop viel een hoop te fixen, verzekerde hij mij, gezeten op een strobaal bij Mannetje Bromsnor en Miss Universe, bij wijze van onze nieuwe ontvangstruimte.

En toen kwam de keiharde deadline in zicht. Zondag 3 september was de laatste kans. Now or never.

Bofkontboerin Neel poetste in alle haast de gehavende gevel nog wat op. Had dat nog zin? We zouden het wel zien. Zelf had ik andere zaken aan mijn hoofd. De ontvangst van een grote schare bofkontfans die om 14.00 uur aan de dijk zouden staan voor de workshop.

Om 17.00 uur moest alles samenvallen. De workshoppers geparkeerd met Bofkontsoep in de Bofkontbioscoop. Overall uit. Hakken aan. Op het stoepje van het uitgebrande voorhuis met La Mama op de foto. Het oudste industrievarken van Familie Bofkont in het monumentenboek. Dat was het idee.

De zon die ik besteld had kwam als geroepen. La Mama was voorbeeldig.

Terugrennen naar de workshop met de uitgever/fotograaf/interviewer Pim Smit in mijn kielzog. Hij schoof aan voor soep en de eindpresentatie. Twee vliegen in 1 klap. Ik afrondend vertellen hoe alles zo gekomen was, hij meteen meepennen.

Vanmiddag is de presentatie van het boek de Monumenten van Amstelveen.

Bofkontboerinnen Riëtte en Neel hebben eer van hun werk.

En Pim heeft getoverd. Stralende foto's van de boerderij. Geen steiger meer te bekennen. Die kapotte ruiten? Waar dan? Was er brand dan? Daar weet ik niks van :-)

Fotoshoppen is ook een vak. Monumentaal opgelost!
http://2017.bfknt.nl/monumentenboek-amstelveen-bovenkerkerweg-132.jpg

Fijne maandag allemaal!

PS
Quote van de dag: 'Ik word Vriend van Familie bofkont omdat ik blij word van de bofkontverhalen en er heul veul ruimte in mijn hart is als het om dieren gaat.'
(Dankjewel His A.!)

http://www.familiebofkont.nl/vriendZondag 26 november 2017


LEVE HET VEGANISME
trends

...

Waren veganisten voorheen nog sneue types, die tijden zijn voorbij. Twintig jaar geleden nog maar 16.000, dat zijn er anno 2017 ruim vier keer zoveel. Nederland telt op dit moment zo'n 70.000 veganisten.

Mooie jonge meiden trekken de kar met hun blogs en vlogs. Slimme grieten ook, ze verdienen er goed aan. Een heuse trend, gisteravond in kaart gebracht door Nieuwsuur.

Eerder op de dag verzuchtte een hipster met baard en knotje in de Volkskrant dat hij dat eigenlijk ook zou moeten zijn: veganist.

Maar met 'respect' voor het dier kon hij toch beter uit de voeten op zijn peperdure cowboylaarzen van krokodillenleer. "Niks aan de hand hoor," stelde hij de interviewster gerust. "Gewoon kweek." Gewoon kweek? Zou hij nou echt niet weten hoe het er daar op die 'krokodillenfarms' aan toe gaat?

Enfin, meneer pleit voor de nieuwste trend in vleesland: gebruik het beest van kop tot staart. Hoezo nieuwe trend? Zeker nooit gehoord van het boek van Christien Meinderstma die in 2008 al blootlegde dat er uit 1 varken maar liefst 187 producten gemaakt worden.

Maar als je zelf een boek te verkopen hebt, word je blijkbaar verblind door marketing. Gewoon suggeren alsof voorheen alles van het varken werd weggegooid op wat karbonades na, en je bent vanzelf duurzaam met je balkenbrij.

Op zijn hippe vleeslezingen laat Mister Meat zich vergezellen door twee afgezaagde varkenskoppen. Tijdens zijn opkomst worden die arme koppies met veel omhaal op de bühne ge├»nstalleerd. Oei! Gewaagd! Gedurfd! Stoer! Marketing!

Mijn handen jeukten. Wat zou ik hem graag eens Het Beloofde Varkensland opduwen.Hier. Boterhammen smeren met pindakaas. Pillen er op voor de varkens met artrose. En uitdelen maar. Toe maar. Ga die meute maar in. Vooruit. Flink zijn. Respect voor het dier, weet je nog?

Zeven kleuren zou hij schijten. Eigen schuld.

Definitief door de mand gevallen toen hij met trots het filmpje over zijn stageplek vertoonde. Eerst eindeloos groenten schoonmaken. Gadver. Saai. Niks aan.

"Maar daarna mocht ik dan toch nog het echte werk doen. Tien hazen slopen!" Hij grijnsde er bij, tot aan zijn oksels in het hazenbloed.

Slopen. Házen slopen.

De afgezaagde varkenskoppen keken hem meewarig aan. Wat een poseur. Wat een sneu type ;-)

Fijne zondag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat het een sinterklaaskado is voor mijn dochter die een grote dierenvriend is, vooral varkens.'
(Dankjewel M.!)

Ook nog op zoek naar een leuk Sinterklaascadeau?
Stichting Familie Bofkont ondersteunen?
http://www.familiebofkont.nl/vriendVrijdag 24 november 2017


PETIT PAYSAN
boeren en beesten

...

Ach heremetijd, ik heb toch zo'n indrukwekkende IDFA film gezien: petit paysan. Een boerendrama op het Franse platteland, rauw, onopgesmukt. Niet voor watjes.

Boerenzoon heeft het bedrijf van zijn ouders overgenomen. Hij melkt 30 koeien. Een lachertje in de ogen van zijn buurman die wel met de moderne tijd is meegegaan met z'n 500 bunder land en honderden beesten.

De kleine boer werkt zich een slag in de rondte, zoals een boer-in-hart-en-nieren zich altijd een slag in de rondte werkt. 's Avonds valt hij dood op bed en dan nog laten zijn koeien hem niet met rust. In zijn droom staan ze tot in de keuken en moet hij ze aan de kant duwen om zijn ochtendkoffie te kunnen maken. Prachtige shots.

En dan slaat het noodlot toe.

Waar Kleine Boer voor vreesde wordt waarheid. Een van zijn koeien krijgt een besmettelijke ziekte. Hij doet er alles aan om te voorkomen dat zijn kudde geruimd wordt. Maar zijn zus, die veearts is, heeft de Franse NVWA al gebeld. Meer verklap ik niet, dan geef ik de plot weg, ga zelf maar kijken, maar nogmaals: niet voor watjes ;-)

Door zo'n film weet ik weer waarom ik zo van boeren hou. En van koeien. Zó wil ik leven. Met een koe in de kamer en een kalf op de bank. Maar ik weet ook weer waarom ik blij ben dat melk geen plaats heeft in mijn leven.

Boeren en beesten. Een hartverscheurende combi. Ik kan er van weg rennen wat ik wil, maar ze zitten in mijn bloed. En dus valt er niet aan te ontkomen...

https://youtu.be/Tm1FxiBfoE4

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Dieren hebben gevoel, zijn veel intelligenter dan de meeste mensen denken en kunnen wel degelijk rouwen om het verlies van hun kalf (hoef ik jou niet te vertellen natuurlijk, en ik heb het relaas van jouw depressieve koe gevolgd destijds). Op de facebook pagina van staatssecretaris Dam heb ik een berichtje achtergelaten, dat hij voor nuttig veldwerk veel beter contact met jou op zou kunnen nemen; jij kunt het hem niet alleen uit eerste hand vertellen, maar ook laten zien.'
(Dankjewel Monique B.!)Donderdag 23 november 2017


GEEN MEGASTAL
hoera!

...

Moet je je voorstellen: 376.800 varkens, koeien, kuikens, nertsen, geiten en konijnen. Al deze dieren in 60 stallen. 376.800 dieren in 60 stallen. Dat verzin ik niet. Dat is zo.

Dit is de samenstelling:
109.000 varkens
6.500 koeien
250.000 kuikens
5.000 nertsen
800 geiten en schapen
5.500 konijnen

Die dieren verblijven niet voor hun lol in die paar stallen (onvoorstelbaar zoveel dieren in zo weinig stallen), maar zijn op de wereld voor melk, vlees en bont.

Waar die stallen zijn? In Nijnsel, Noord-Brabant. Nijnsel betekent nieuwe woonplaats.

De bedoeling was dat dit dorp ook de woonplaats zou worden voor nog eens 18.000 varkens erbij. Na jaren van plannen, vergaderen en gesteggel had de gemeente afgelopen zomer de felbegeerde vergunning afgegeven voor een megastal.

Maar: deze megastal gaat niet door. Hoera!

Het hele dorp (inclusief een koeienboer en een varkensboer) is in opstand gekomen. Met succes. En de vergunning is weer ingetrokken :-)

Kijk hier naar het protest van de dorpsbewoners. Goed filmpje. Goede actie! http://www.hartvannederland.nl/nieuws/2017/megastal-voor-18-000-varkens-uiteindelijk-toch-van-de-baan/

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat jullie fantastisch werk doen voor dieren en wij dit graag ondersteunen.'
(Dankjulliewel Martijn en Sander!)

Ook Vriend van Familie Bofkont worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Wat gebeurt er als je http://www.megastal.nl intikt?
Dan kom je uit op het megageluk van Wilde Sjouk & Broertje :-)
Ooit had Familie Bofkont een webcam.
Maar ook die kleintjes sloopten de boel al.
Plus de ADSL verbinding is opgedroogd vanwege te weinig bandbreedte op de boerderij.
Toen zijn we er maar mee gestopt.
Toch jammer :-(Maandag 20 november 2017


ZEEMAN
1 januari 2018

...

Zeeman kwam gisteren weer voorbij. Zeeman komt iedere zondag voorbij. Er gaat geen workshop voorbij of Zeeman komt voorbij.

Tijd dus om het over Zeeman te hebben vandaag, want het is al bijna weer 1 januari. De dag van zijn spectaculaire Nieuwjaarsduik in Schevingen in 2009. Zeeman had zelfs de eer om die duik te mogen openen. De rest is geschiedenis.

1 januari 2018 gaan we weer naar Schevingen. Met een ketel erwtensoep met vegetarische rookworst. En Zeeman. In as.

We gaan Zeeman's as verstrooien op de plek waar hij geschiedenis maakte. Naast Unox ;-)

Wie ook van Zeeman hield en op 1 januari 2018 bij deze ceremonie wil zijn, is van harte welkom. Stuur dan even een mailtje, dan weten we hoeveel koffie met cake er moet zijn en hoeveel erwtensoep ik moet maken. Mét vegetarische rookworst.

Een duik daarbij in zee mag wel, hoeft niet :-)

ZEEMAN - SCHEVENINGEN
1 januari 2018
12.00 uur

mail@familiebofkont.nl (svp subject ZEEMAN)

Fijne maandag allemaal!

PS
Hier nog even de geschiedenis van Zeeman:
http://2014.bfknt.nl/20140604-zeeman-en-unox.htmlZondag 19 november 2017


ONDERTUSSEN OP HET BOFKONTEILAND
als de R weer in de maand zit...

...

Al die koeienpraat, je zou bijna vergeten dat we hier de varkens ook nog moeten bedienen :-)

We zitten weer volop in het natte jaargetij. Als ik 22 jaar geleden alles van tevoren had geweten, had ik natuurlijk nooit in de polder moeten gaan zitten met Het Beloofde Varkensland.

Amstelveen heet niet voor niks Amstelveen. Veengrond. Veel te slap voor vrij wroetende varkens. Leuk voor droge zomers maar in de winter zit je met de gebakken peren.

Want wat gebeurt er dan zodra de R weer in de maand zit?

Zodra het september is, gaan vrije varkens uit hun dak. Zeg maar zoals wij ons kunnen verheugen op de eerste zuurkool met worst. (Vegetarische rookworst van Goodbite ligt pas in het najaar weer in de winkel).

Bij de Moeder van Sjonnie en haar samengestelde gezinnetje is dat net zo.

Vanaf september worden ze wild. Dan zitten de engerlingen weer in de grond. Grote dikke vette sappige larven. Varkens doen er een moord voor. Niet voor niks. Die engerlingen zitten vol eiwitten en de winter komt er aan.

Het hele Bofkonteiland gaat op de schop. En met oorzaak en gevolg houden de Moeder van Sjonnie & Co zich niet bezig...

Dus moesten bofkontboeren Patrick en Dennis weer aan de ploeg. Niks ergers voor varkens dan de hele winter in de blubber te moeten staan :-(

Houten terrassen maken van serieuze afmetingen. Ieder jaar meer. Geen halve maatregelen. De bofkonten moeten droog kunnen ontbijten en zonder natte voeten bij hun huisjes kunnen komen. Extra stro en met al die engerlingen in hun buiken komen ze de winter wel door. Je bent een bofkont of je bent het niet :-)

Fijne zondag allemaal!

PS
VRAAG:
'Dag Dafne en andere bofkonten, ik en mijn vriend zijn aan het zoeken naar een huis met grote tuin. Het is mijn droom om een veilig en mooi huis te kunnen bieden aan twee varkens uit de bio-industrie. We hebben nu een huis op het oog met een perceel tuin van 90m2.'

ANTWOORD:
Dag S.wat goed dat je je van tevoren informeert! Als je dat niet had gedaan was je droom een regelrechte nachtmerrie geworden. Twee varkens uit de bio-industrie hebben zo'n 1000 m2 grond pér varken nodig om alles te kunnen doen wat varkens willen: Wroeten, rommelen, rennen, rusten - binnen of buiten - modderbaden nemen, etc. De Moeder van Sjonnie & Co hebben met z'n zessen (waarvan 3 minivarkens!) een eiland van 7000 m2 en nog hebben we er handenvol werk aan. Van het grootste belang is de afwatering. Zandgrond is de beste grond voor varkens. Ex bio-industrievarkens uitsluitend buiten de bebouwde kom houden (vrijstaand huis of boerderij) met de eerste buren op minimaal 100 meter afstand...

In jullie geval zou ik een stel kippies uit de industrie een moordleven geven. (Geen hanen!).

Kippen zijn ook verschrikkelijk leuke dieren. Slim, aanhankelijk, communicatief. Net zulke eigenschappen als varkens eigenlijk, maar ze ontwrichten je leven niet ;-) Denk er eens over na. Als je wilt, kan ik jullie wegwijs maken over welke kippies, huisvesting, verzorging etc. Kuikens uit de broederij, ex-legkippen of misschien wel ex-plofkippen. Kippengeluk is óók een feest om mee te maken.
Succes & plezier!Zaterdag 18 november 2017


LESSEN IN KOEIENLIEFDE (4)
familiekudde

...

Biologische melk wil dus ook niet zeggen dat je geen last meer hoef te hebben van gewetensbezwaren, mocht je daar mee worstelen. Kun je dan echt nooit meer een broodje kaas eten?

Om daar een antwoord op te vinden moeten we eerst kijken hoe het in de natuur gaat. Daar leven koeien met hun kalveren en pinken gescheiden van de stieren. De koe verstopt haar pasgeboren kalf in hoog gras of struikgewas. Pas als het kalf sterk genoeg is gaat het mee naar de kudde. De andere koeien komen nieuwsgierig op kraamvisite; het kalfje wordt van alle kanten besnuffeld en verwelkomd in de kudde.

Dit is een blog en geen boek, dus ik moet nu grote sprongen maken.

Kort door de bocht komt het er op neer dat Wageningen i.s.m. het Louis Bolk Instituut onderzoek doet naar de zogenaamde familiekuddes, gebaseerd op het natuurlijke gedrag van koeien. In die familiekuddes blijven de kalfjes blijven bij hun moeders, worden geleidelijk aan afgespeend (moeders uiteindelijk aan de melkmachine, terwijl de kalfjes dan ook nog steeds een beetje meedrinken), koeien houden hoorns, natuurlijke bevruchting door de stier, etc.etc.

Familiekuddes. Een heel nieuwe vorm van veehouderij; de rol van de boer verandert in dit systeem. Van actieve verzorger naar bedachtzame observator. Inspelen op de verlangens van koe en kalf. Dat vraagt beschouwend en analytisch vermogen van de boer. En inventiviteit.

Een inspirerende en hoopvolle ontwikkeling voor wie toch een broodje kaas wil blijven eten (want ook aan veganisme kleven bezwaren, maar daarover een andere keer).

En dan nu de vraag: waar en onder welke naam wordt die kaas van deze familiekuddes dan verkocht?
Wordt Vervolgd.

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'We hebben echt genoten! Ontzettend mooi werk dat jullie doen. Ik heb nog twee vragen:
1. Hebben jullie nog wel eens extra vrijwilligers nodig om te helpen op de boerderij/tijdens de workshops?
2. Van welk merk was de chocomelk?'
(Dankjewel Elisa!)

Antwoorden:
1.
We werken met vrijwilligers die minimaal een jaar kunnen op een vaste dag in de week. Zo leer je het meest en Familie Bofkont gedijt er ook het best bij.
2.
De chocolademelk waar geen koe aan te pas komt is van Alpro (Albert Heijn). Zelfs een koeienboer, laatst op de workshop, was er erg over te spreken ;-)Vrijdag 17 november 2017


LESSEN IN KOEIENLIEFDE (3)
biologisch

...

In de veehouderij zijn er drie soorten koeien: 1.Melkkoe. 2.Vleeskoe. 3.Dubbeldoel-koe (melk en vlees).

Aan het leven van een melkkoe komt een einde als ze 'uitgemolken' is. Dan wordt ze een worstkoe. Worstkoe kwaliteit 1 of worstkoe kwaliteit 2, dat hangt van haar conditie af.

Allemaal geleerd op de boerenschool.

Hoe geschokt was ik door de zakelijke toon waarop de leskoeien ons werden aangewezen als melk of vlees. Ik moest er weer aan denken toen ik van de week Neerlands enige kamelenmelker op TV hoorde zeggen: "Ik dacht van ja als ik dan toch boer wil worden, dan ga ik maar kamelen melken want die melk is gezond dus die melk die kan ik wel verkopen en of er nou een bult op zit wat maakt dat uit, dat scheelt een bult en voor de rest, er komt ook melk uit."

Zullen we onmiddelijk The Weeping Camel weer van stal halen? Over dat albino kalf dat was verstoten door haar kamelenmoeder vanwege de te zware bevalling? En hoe die Mongoolse kamelenhoeders die twee tot elkaar brachten? Alleen de trailer is al van een ongekende schoonheid: https://youtu.be/nU-X0fz60T4

Terug naar de beesten zonder bult, 'want daar komt ook melk uit.'

Hoe staat het eigenlijk met biologische melkkoeien? Ook bij biologische koeien draait het uiteraard om de melk. Ook daar moeten kalfjes voor geboren worden. Naast ieder glas melk ligt een dood kalf, las ik eens. Biologisch of niet. En zo is het.

Biologische melkkoeien krijgen biologisch voer en kunnen in het voorjaar en zomer de wei in. Op stal hebben ze meer ruimte. Er zijn verschillende keurmerken en als ze onder Demeter vallen, mogen de koeien niet onthoornd worden. Maar: dat kalfjes bij hun moeders mogen blijven, is helaas bij nog geen één keurmerk gegarandeerd.

Over kalfjes bij de moeder laten bestaan nogal wat misverstanden.

Dat heeft alleen zin als dat voor een periode van minimaal 6 maanden is. Enkele uren, een paar dagen of zelfs een paar maanden en ze dan alsnóg van elkaar scheiden is veel pijnlijker voor moeder en kind. Dus: of meteen (zodat er geen hechting plaats kan vinden) of na een echt lange periode.

Het beste is natuurlijk wanneer moeder & kind dat zelf kunnen bepalen. Vraag maar aan Mem & Grietje. Maar dan kun je als mens wel heel lang wachten op je glaasje melk :-)
Wordt Vervolgd.

Morgen LESSEN IN KOEIENLIEFDE (4) - familiekudde

Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik het belangrijk vind dat er respectvol en op natuurlijke wijze met dieren wordt omgegaan.'
(Dankje Anja V.!)

Ook dol op koeien en Vriend worden van Familie Bofkont?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDonderdag 16 november 2017


LESSEN IN KOEIENLIEFDE (2)
de veemarkt

...

Vorig jaar werden er in Nederland zo'n 1,6 miljoen kalfjes geboren. Wat gebeurt er eigenlijk met die kalfjes, die geboren moeten worden voor ons broodje kaas?

Ongeveer eenderde van die kalfjes worden nieuwe melkkoeien.

De rest blijft zo'n 14 dagen op het bedrijf en krijgt de eerste paar dagen biest. Biest is de eerste melk van de koe voor haar kalf, zodra het geboren is. Daar zit alles in aan vitaminen, mineralen en afweerstoffen die het kalfje broodnodig heeft. De biest wordt met de had uit de moeder gemolken en per fles, maar meestal per emmer, aan het kalf gegeven.

Na die paar dagen krijgt het kalfje poedermelk, aangelengd met water.

Op de boerenschool leerde ik over die biest de 3 V's. Vlug, Veel, en Vaak. Maar in de moderne melkveehouderij ontbreekt daar de tijd voor. Twee maal daags een voeding, dat is het nu wel.

Elke boer boert op zijn eigen manier. De ene boer huisvest zijn pasgboren kalfjes in oversized konijnenhokken (Herman), de andere in individuele iglo's (Brutale Griet & Rosamunde) buiten op het gras, en weer een andere boer houdt zijn kalfjes in een groep, binnen.

De kalfjes in zo'n groepje staan dan vastgebonden. Fysiek contact met elkaar moet vermeden worden, want die kalfjes zijn niet gek. Zodra ze bij elkaar kunnen komen gaan ze aan elkaars navel zuigen bij gebrek aan het uier van moeder. Maar van navelzuigen komt veel akeligs, zoals ontstekingen met als gevolg sterfte.

Vanaf 14 dagen oud mogen de kalfjes, wettelijk gezien, naar de veemarkt:

'NUKA STIJGT OPNIEUW IN PRIJS in Purmerend,' las ik vorige week op de marktberichten. 'Op de markt van dinsdag 7 november werden opnieuw hogere prijzen betaald dan een week eerder. De dieren worden vlot verkocht en dat zorgt ervoor dat de noteringen wat omhoog gaan. Vooral de handel in zwartbonte stierkalveren is vlot. Op de markt in Purmerend ging de prijs voor deze kalveren met € 10 omhoog naar € 100 tot € 130 per dier. Dat is € 45 hoger dan in dezelfde week vorig jaar.'

Een NUKA is een nuchter kalf. Dat wil zeggen een kalf dat alleen nog maar (poeder)melk heeft gedronken en nog niet aan de ruwvoer (hooi) is.

Ik ben een aantal keren op de Nuka-veemarkt geweest. De eerste keer was 9 jaar geleden. Ik herinner me vooral het aanhoudende geloei van de kalfjes. Later kwam ik er achter dat dat van de honger was. Ze waren al een dag van huis en tot aan hun nieuwe adres (soms nog weer een dag later) zouden ze niet te drinken krijgen. Logistiek te ingewikkeld.

Maar de laatste keer dat ik er was, zag ik sommige veehandelaren met flesjes melk rondlopen om snel even hun kalfjes te laten drinken.

Aan het eind van de ochtend, vroege middag, komen de vrachtwagens. De kalfjes worden opgeladen en dan begint hun lange reis. Italië, Polen. En dan? Ach dat weten we allemaal wel.

Er is nog zoveel meer te zeggen over wat ik weet, maar wie ben ik om iemands broodje kaas te bederven, straks in de lunchpauze ;-)
Wordt Vervolgd.

Morgen deel 3 - biologische koeien

PS
Regelmatig krijg ik vragen van mensen die een 'kalfje willen redden'.
Denk daar ministens nog 1000 keer over na, zeg ik dan:
1. Eén kalfje is geen kalfje. Minimaal twee dus.
2. Kalfjes worden koeien (of stieren) en daar heb je een boerderij met grond voor nodig.
3. Koeien onderhouden kost serieus geld.
4. Je zit er voor pakweg de eerstkomende 20 jaar aan vast.Maandag 13 november 2017


AFSCHEID
Mannetje Bromsnor

...

Zo. Daar ben ik weer.
Mannetje Bromsnor nu ook naar de varkenshemel.
Het wordt druk daar.

MAXIE:
'En wie ben jij dan wel niet?'

MANNETJE BROMSNOR:
'Grrrr.'

GIELTJE:
'Oh dat is Mannetje Bromsnor. Die heb jij nooit gekend, als eilandbewoonster.
Welkom Mannetje. Kom erbij.'

MANNETJE BROMSNOR:
'Grrr.'

MAXIE:
'Nou zeg!'

MANNETJE BROMSNOR:
'Grrr.'

en weg was ie.

GIELTJE:
'Die is op zoek naar Billie Bofkont. Wedden?'

En zo is het. Mannetje en Billie herenigd. Daar kan ik goed mee leven. En morgen weer door. Lessen in Koeienliefde (2) - de veemarkt. Belofte maakt schuld.

Fijne maandag allemaal!

PS
'Wij worden Vriend van Familie Bofkont omdat Het Beloofde Varkensland een prachtig initiatief is waar er veel meer van zouden moeten zijn.'
(Dankjulliewel Eva S. en Kenneth van D.!)Dinsdag 7 november 2017


MANNETJE BROMSNOR
for ever

...

Mannetje Bromsnor. Noem zijn naam en je weet alles. Mopperkont der mopperkonten. Maar op zijn laatste dag goedgemutster dan ooit.

Zijn ontbijt moest vroeg geserveerd: 4 gebakken eitjes, 3 kattenkuipjes, 1 pot appelmoes en een halve fles appelsap. Aan zijn gesmak te horen, een feestmaaltje.

Om 16.00 uur zouden zijn hoefjes gedaan worden. Onder narcose. Op zijn leeftijd niet zonder risico. Maar het kon niet anders meer.

Zijn ligplaatsje lekker vers opgestrooid. Lag hij daar zo alles te bekijken. Kijken? Mannetje Bromsnor? Ja. Sinds jaren waren zijn ogen weer tevoorschijn gekomen. De laatste tijd was hij enorm afgevallen. Dat maakte hem niet alleen tot het ideaal geproportioneerde hangbuikzwijntje, maar ik kon ook zijn ogen weer zien.

Oogjes zo lief, zo slim en zo vol achterdocht. De oogjes van een hoogsensitief ventje dat altijd op zijn hoede was. Een geluid, een beweging, het minste geringste kon hem overstuur maken.

Maar gisteren was hij goed te pas. Zo goed dat ik me uitgenodigd voelde om hem voorzichtig aan te raken. Eerst mijn hand boven zijn huid, daarna pas óp zijn huid. Het wonder gebeurde: hij strekte zich uit en draaide zijn zachte, rimpelige buik bloot. Mannetje Bromsnor gaf zich over!

Zo is hij ook onder zeil geraakt. Tijdens een massage, lekker warm onder het varkenssolarium. Zijn oogjes bleven tot het laatst toe kijken tot de narcose begon te werken, en we fluisterend aan het werk konden.

Aan de hoefjes zijn we niet meer toegekomen.

Mannetje's gebit - wat er op zijn oude dag nog van over was - zag er uitstekend uit. Maar de vreemde geur om hem heen maakte mijn vermoeden waar. Een tumor. Wild woekerend in het kaakbot.

We befluisterden de opties die dokter Peter voorstelde. Nog een paar weken rekken met zware medicatie? Kijken of dat lukt? Maar mijn nee werd snel bevestigd door zijn nader onderzoek. Er bleek niks meer mogelijk.

Dankbaar voor zijn mooie laatste dag, maar o zo droevig door het afscheid.
Mannetje, Mannetje, zo als jij was er maar een.Maandag 6 november 2017


MANNETJE BROMSNOR
gebakken eitjes

...

Hoewel aangekondigd geen deel 2 van LESSEN IN KOEIENLIEFDE vandaag. Vandaag is voor Mannetje Bromsnor. Hij krijgt bezoek van dokter Peter.

Daarom gebakken eitjes als ontbijt, want later in de middag gaat hij onder narcose en wie weet is dit de laatste keer om hem te kunnen verwennen.
Wordt Vervolgd.Zondag 5 november 2017


LESSEN IN KOEIENLIEFDE (1)
Vaars

...

Nog steeds zijn er mensen die denken dat varkens, koeien, kippen en schapen allemaal hetzelfde zijn. Maar ieder boerderijdier is een individu, hoeveel je er ook samen in een stal ziet. Net zoals de ene mens de andere niet is.

Ieder mens is een individu. Ieder dier ook. Van honden en katten vindt iedereen dat wel gewoon. Vraag mensen naar hun hond of kat, en ze raken niet uitgesproken over hun karakter. Dat boerderijdieren ook persoonlijkheden zijn, daar kwam ik achter op de boerenschool. Niet dat ons dat daar geleerd werd, maar dat is een ander verhaal.

Vers van de boerenschoool, ging ik op zoek naar een boerderij en kocht twee kalfjes vrij uit de melkveehouderij: Brutale Griet & Rosamunde. De boer was stomverbaasd dat ik ze niet wilde gaan melken: 'Wat moet je er dán mee?' 'Nou gewoon. Ze mogen voor zich zelf gaan leven in alle vrijheid. Hun eigen leven inrichten. En ze hoeven me er niks voor terug te geven. Ook geen melk.'

Dat was in 1997.

Door alle workshops (826 inmiddels) maken steeds meer mensen - naast de varkens - ook kennis met onze vrijlevende koeien en stieren. Ze staan versteld van hun prësence, hun inbreng, hun vermogen om contact te maken, hun eigenheid. En niet te vergeten hun schoonheid. Vorige week was een vrouw erg onder de indruk van het verhaal van Mem & Bulle. Daarna kreeg ik een mail met allerlei vragen.

Kon ze eigenlijk nog wel zuivel blijven gebruiken nu ze weet had van de gevoelige aard van koeien? Daarom een paar lessen over het leven van een koe in de melkveehouderij.

MELKVEEHOUDERIJ
Als een pink voor de eerste keer van haar leven een kalfje krijgt, is ze zo'n 24 maanden oud. Voor de eerste keer tochtig rond de 10 / 11 maanden. Voor de eerste keer geïnsemineerd rond 13 / 15 maanden.

Pink = maagd
Tochtig = de maagd wil een stier
Inseminatie = kunstmatige bevruchting

Na 9 maanden dracht is de pink dus moeder geworden en voortaan heet ze dan vaars.

Dracht = in verwachting

Het kersverse moedertje heeft heel wat te verduren. Vanaf het moment dat ze een kind gekregen heeft, is het gedaan met haar zorgeloze leventje. Niet omdat ze haar kalf te verzorgen heeft, maar omdat ze haar kalf dan niet meer hëëft.

Want de melk die haar lichaam heeft aangemaakt om haar kalf te zogen, willen wij.

Wij willen melk, karnemelk, slagroom, yoghurt, kwark, kaas, ijs, rivella, yakult. En wat de mens wil, heeft altijd voorrang.

Dus moet het kalfje bij de moeder weg en gaat de vaars de melkproductie in.

Dan breekt er een zeer stressvolle periode voor haar aan. Niet alleen voor de eerste keer gekalfd, en haar kalfje weggenomen, maar ze moet nu voor het eerst in haar leven gemolken gaan worden. Dus moet ze de melkkoppel in.

Melkkoppel = de groep werkende moeders

Wat betekent dat voor de vaars? Dat betekent dat ze zich moet kunnen handhaven in de groep ervaren koeien en dat valt niet mee. De ene koe is aardig tegen haar, de andere een pestkop, weer een ander ronduit vijandig, want het nieuwe moederje moet ook een plekje aan het voerhek zien te veroveren, inclusief een plek om te liggen. Als die er al zijn...

Ondertussen denkt het moedertje aan haar kalf. Waar is mijn kalf toch gebleven?

Zoek het maar uit vaars. Dit is nu voortaan jouw leven. Geen wonder dat zo'n 15% van de jonge vaarzen het niet redden. Zij komen niet eens meer aan een tweede dracht toe. Hun jonge leven voortijdig afgebroken omdat ze ongeschikt zijn gebleken voor de melkveehouderij. Die ongeschikte vaarzen moeten weg voor de dood.

Weggaan voor de dood = enkele reis slachthuis

Mem was zo'n vaars. Bij boer 1 kon ze niet aarden in de koppel. Boer 2 nam haar over. Ook in de nieuwe koppel werd ze gepest. Tot ze op een dag voorgoed werd verstoten uit de kudde. Mem zonderde zich af, durfde de melkstal niet meer in. Dat was toen geen ramp omdat het de laatse paar maanden was van haar derde dracht. De laatste paar maanden van de dracht staat een koe droog.

Droge koe = een koe die tijdelijk, vanwege de dracht, geen melk meer geeft. Haar lichaam bereidt zich dan voor op de komst van haar nieuwe kalfje. Zodra dat geboren is, heeft ze weer volop melk.

Omdat Mem niet meer naar de melkstal ging, werd haar derde kalfje in de wei geboren. En tot overmaat van ramp viel dat in de sloot en verdronk voor haar ogen. Mem stond te treuren bij de sloot met een uier dat op knappen stond. Zich laten melken in de melkstal was geen optie meer. Met de hand dan ter plekke? De boer was te slecht ter been om het hele eind naar Mem heen en weer te sjouwen.

Mem moest weg voor de dood. Tenzij... en zo kreeg ik een telefoontje.
Wordt Vervolgd.

Morgen deel 2 - de veemarkt

PS
Voor je nu oh en ah roept over bovenstaande, laten we niet vergeten dat we allemaal meedoen aan dit systeem. Kijk vandaag eens voor de grap wat je allemaal eet en drinkt waar een koe aan te pas kwam.

PPS
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik er blij van word dat koeien en varkens kunnen zijn wie ze zijn.'
(Dankjewel Jessica S.!)

Ook Vriend worden van gelukkige koeien?
http://www.familiebofkont.nl/vriendVrijdag 3 november 2017


KOE IN DE HOOFDROL
3 sterren

...

Vele bofkonten herdacht met Allerzielen. Dat krijg je met zo'n grote familie. Brutale Griet & Rosamunde als de enigen uit de Bofkontkudde, voorlopig. Aan herinneringen geen gebrek. Die twee eerste koetjes zitten in mijn systeem en gaan er nooit meer uit.

Afgelopen zondag hingen de mensen aan mijn lippen toen de koeien aan de beurt kwamen en ik het verhaal van Mem & Bulle vertelde.

'De workshop heeft weer heel wat los gemaakt,' mailde een vrouw gisteren. Mijn zoontje was diep onder de indruk van de varkens en is acuut vegetariër geworden. Zelf ben ik na de vorige workshop biologisch vlees gaan eten en later alleen nog vegetarisch. Vitamine B12 slik ik bij.'

'Ik gebruik nog wel zuivel. Biologisch met 3 sterren. Maar na het verhaal van Mem & Bulle ben ik een beetje in de knoop geraakt. Depressieve koeien, dat zit me niet lekker. Maar hoe kom je aan je eiwitten, hoe komen mijn opgroeiende kinderen aan hun eiwitten. Ik ben op zoek naar een tussenoplossing.'

Goede vragen. Ook over wat die biologische zuivel met 3 sterren nou eigenlijk betekent voor de koe zelf, meer dan dat ze biologisch voer krijgt.

Leuk om het weer eens uitgebreid over koeien te gaan hebben. Ik begin bij het begin en dan wordt het vanzelf een serietje. Zin an.
Morgen deel 1: De vaars.
Wordt Vervolgd.

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Quotes van de dag:
'Mijn zoontje is na de foto van de varkensmegastal acuut vegetarisch geworden.'
(Dankje Rinske A. & Zoon!)

'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik hoop dat er hooguit nog vleestomaten gegeten worden en ik alle dieren het leven gun zoals ze bij de Familie Bofkont hebben.'
(Dankje Anita H.!)

http://www.familiebofkont.nl/vriendDonderdag 2 november 2017


VARKENSMAAND
November

...

November. Van oudsher de slachtmaand. Het varken aan de ladder. De hammen en worsten aan de zoldering en smullen maar op de koude winterdag. Logisch als wat. Je zou er bijna naar terug verlangen.

Want hoewel 1 november nu officieel World Vegan Day is, is het er voor de varkens niet beter op geworden.

Vroeger hadden varkens een dikke speklaag tegen de kou. Maar het raakte uit de mode, dat vette varkensvlees. Na jaren van selectief fokken was het voor elkaar. Alstublieft mevrouw: magere karbonades!

Maar nu het volgende: door de evolutie waren varkens het gen al kwijt geraakt, waarmee ze hun lichaamstemperatuur kunnen regelen. Nu ze ook nog eens slank moeten zijn, kunnen ze zichzelf niet meer warm houden. Gevolg: biggetjes moeten onder de warmtelamp liggen. Dat kost stroom, dus geld.

Nu hebben Chinese wetenschappers daar weer iets op gevonden.

Ze namen een muizengen, stopten dat in varkens en uiteindelijk zijn daar nu drie gezonde varkens uit voortgekomen met dat muizengen in hun DNA. Deze drie varkens kregen 12 biggetjes aan wie ze dat muizengen doorgaven.

Kind kan de was doen zou je kunnen denken, maar bij mij gaan meteen alle alarmbellen af als ik over zo'n onderzoek lees:

'De pasgeboren biggetjes hadden gemiddeld 24 procent minder lichaamsvet dan soortgenoten die niet genetisch waren gemodificeerd. Bij wijze van experiment werden de biggetjes ook vier uur lang in een koelcel gezet. Ze bleken in die koude omgeving beter in staat om hun lichaamstemperatuur op peil te houden dan soortgenoten zonder het gen UPC1.'

Pasgeboren. Biggetjes. In. Een. Koelcel. Vier. Uur. Lang.

Hoeveel biggetjes zijn daarbij wel niet gesneuveld? Hoeveel moedervarkens met zo'n muizengen hebben dat experiment overleefd? Hoeveel dieren zijn er opgeofferd voor er een varken was mét magere karbonades én dat niet dood ging van de kou?

Ik moest meteen denken aan dat voorval met Aagje. Mijn eerste biggetje uit de bio-industrie. Ze was toen een week of 4, 5. Ik weet de datum zelfs nog: 5 oktober 1998. Aagje was per ongeluk in het onverwarmde voorkamertje terecht gekomen. In haar eentje.

Toen ik terug kwam van weggeweest, trof ik tot mijn schrik een Aagje aan met de bibberaties. Ze lag op de stoel te rillen over haar hele lijfje. Gauw de kachel aan. Een dekbed over haar heen gelegd. Haar roze lijfje met mijn handen warm gerost. Maar de echte warmte en troost kwamen van haar trouwe vriend Zachte Kees. Hij is de hele nacht op haar blijven liggen. En zo kwam alles weer goed.

Voor Aagje, ja. Niet voor die Chinese biggetjes. De technologie staat voor niks :-(

Het varken aan de ouderwetse ladder. Je zou er bijna naar terug verlangen...

Fijne donderdag allemaal!

PS
Die foto van Aagje onder het dekbed met Zachte Kees op haar rug: ik zoek me wild. Oh nee! Die zal toch niet ook verbrand zijn?!

Wel een onscherp beeld uit een video. Beter dan niks :-( Zachte Kees die met Aagje speelt. Voorzichtig. Met ingetrokken nageltjes.

PPS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat wij initiatieven steunen die het welzijn van dieren onder de aandacht brengen en bevorderen.'
(Dankjulliewel Paul & Hester!)

Ook Stichting Familie Bofkont ondersteunen?
Graag!
http://www.familiebofkont.nl/vriendWoensdag 1 november 2017


CADEAUTJE
http://www.minivarkens.nl/miniboekje.pdf

...Dinsdag 31 oktober 2017


KORT NIEUWS
Gedumpte minivarkens

...

Het gevluchte hangbuikzwijntje is terecht! Heb net contact gehad met hun tijdelijke opvang. De twee gedumpte minivarkens zijn daar herenigd. En mogelijk hebben we een permanent adres voor ze.
Wordt Vervolgd.

Fijne dinsdag allemaal!

PS
En ja, het klopt, ik ben uitgenodigd door de Dierenbescherming voor een gesprek. Dank voor alle support!
Wordt Vervolgd.Maandag 30 oktober 2017


OPROEP
vraag@dierenbescherming.nl

...

Zaterdag wéér 2 zwervende hangbuikzwijntjes gevonden. In Epe deze keer. Eéntje is het bos in gevlucht en niet meer gevonden. De andere is tijdelijk opgevangen. Opvallend is dat dit varkentje felroze en gele verfvlekken heeft.

Om wanhopig van te worden.

Zullen we eens met z'n allen de Dierenbescherming aanschrijven?

Even plakken en knippen en onderstaande mail sturen naar vraag@dierenbescherming.nl Met als subject VERGETEN MINIVARKENS. Doen jullie mee? Namens de gedumpte varkentjes: hartelijk dank vast en fijne maandag allemaal!

Hieronder begint de tekst die je kunt copiëren:Beste Dierenbescherming,

Onderwerp: VERGETEN MINIVARKENS

Dank dat u het opneemt voor de varkens uit de vee-industrie! Ze worden door u - terecht - de vergeten dieren genoemd.

Maar op uw site staat onder het kopje Recreatie- en Gezelschapsdieren het volgende:
'In Nederland worden miljoenen dieren door particulieren gehouden. Huisdieren zoals honden, katten, konijnen, knaagdieren en vogels, maar ook hobbydieren zoals KIPPEN, GEITJES, EZELS en PAARDEN. Het is een sector waar veel geld in omgaat en die mede daardoor niet vrij is van misstanden op het gebied van fokkerij en handel. En daarbij: een dier aanschaffen is één, er goed voor zorgen is een tweede.'

Wat opvalt is dat het HOBBYVARKEN ontbreekt. De minivarkens worden niet genoemd.

MINIVARKEN
Zoals u weet is het complexe minivarken een ware hype geworden als huisdier. Met alle gevolgen van dien. Omdat ze ongeschikt zijn als huisdier, worden ze met steeds grotere regelmaat gedumpt.

Mijn vraag aan u is:
Waarom is de Dierenbescherming de minivarkens vergeten?
Zij hebben toch ook recht op uw bescherming?

Ik trek me het lot van deze dieren aan en doe daarom een beroep op u als Dierenbescherming. Wilt u de minivarkens ook opnemen in uw beleid?

Hartelijke groet,
je naamZondag 29 oktober 2017


ZOON & MOEDER
familie

...

Zo ben je jong. Zo ben je oud. Neem Edwin. Deze maand werd hij 8 jaar, om precies te zijn op 4 oktober.

Het lijkt gisteren dat hij om La Mama heen trippelde. Biggetjes trippelen altijd zo bedrijvig om hun moeders heen. Daar blijf ik me altijd over verbazen. Zulke reuzinnen van moeders en dan komt er zo'n heeeeel klein roze biggetje uit. Nou ja, Edwin was natuurlijk ook niet de enige :-)

Hij was wel de enige die met haar mee naar Het Beloofde Varkensland mocht. En nu is hij oud. En net zo'n reus als zijn moeder. Van de week lagen ze weer eens innig samen.

Laatst schreef ik dat La Mama zich zo langzamerhand aan het losmaken is van het aardse. En dat ze daarom minder in de buurt van haar Edwin is. Maar het lijkt er nu op dat ze toch nog niet zo'n haast heeft. Ze lagen in ieder geval als vanouds samen. Een stokoude moeder met haar oude kind.

Vanmiddag komen ze weer.

De vaders, de moeders, hun kinderen, jonge stellen, vriendinnen, oma's, opa's, hun klein- of achterkleinderen, de tantes met hun neefjes, mannen met hun man, vrouwen met hun vrouw, in allerlei mogelijke varianten staan ze straks weer op de dijk.

En aan het eind van deze eerste wintertijd-dag zitten we weer als één grote samengestelde familie aan de warme Bofkontsoep. Betoverd door Edwin en zijn moeder. Door Betsy en haar roze lummels. Door Moesje & Co. Door Moeke & haar Biggen. Door Familie Kraak. Door Mem & Bulle & Grietje.

Bij Familie Bofkont weet iedereen weer wat verbroedering betekent. Wordt iedereen weer even kind. Een leven zonder opsmuk. "Oh zo'n poepdoos had mijn oma vroeger ook!", riep een vrouw laatst opgetogen uit.

Later, toen haar oma's boerderij werd aangepast aan de moderne tijd, kwam er toch een echte wc. In de badkamer. Dat vond oma wel zo gek. Een wc in de badkamer? Wat vies. Zoiets deed je toch niet. Je behoefte deed je op de doos. Buiten. Net als de dieren.

Zo'n eenvoudig leven. Een met de dieren. Daarom Familie Bofkont. Wat wil een mens nog meer? :-)

Fijne zondag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Beste familie Bofkont, wij zijn heel benieuwd naar de tijden van de workshop op zondag 12 november? Waarschijnlijk kijken we niet goed en staat het ergens op de site, maar we kunnen het niet vinden. Excuus!'

Nee hoor Sandra C., de site familiebofkont.nl is een zooitje, al jaren aan vernieuwing toe, maar geen tijd. We beginnen om 14.00 uur. Van harte welkom!Zaterdag 28 oktober 2017


MINIVARKENS DE TENT UIT
Circus

...

Had ik het laatst niet over mini-circusdieren? Eergisteravond werd ik op mijn wenken bediend door Pauw. Een varkentje dat samen met een hond moest optreden in het nieuwe TV programma Circus Gerschtanowitz.

"Dit zijn heel gelukkige dieren, hoor," lachte de presentatrice van het circus. (Laat je niet misleiden door dat zwiepende staartje Renate, dat kan ook een uiting zijn van grote stress).

Maar Carola Schouten, kersverse minister van Landbouw én Dierenwelzijn, ook aan tafel, kreeg toch een ietwat bedenkelijke uitdrukking op haar gezicht toen de scène werd vertoond. Jammer dat ze er niks over zei. https://youtu.be/MFkI_aUFzWU.

Het varkentje was door zijn baasje het podium opgeduwd, zag ik op filmpjes van internet. Ik zag nog veel meer. Een diep vernederd varkentje met een alpinopet, dat moest schilderen als Picasso. Een beschamende vertoning. Hij moest ook leren achteruit lopen. Ik hoorde zijn protest. Arm dier.

Dieren trainen om kunstjes te vertonen; het deugt gewoonweg niet.

Zijn baasje zou ik dit willen zeggen: Meid, er zijn heus leukere en eervollere manieren om je te profileren. Geef dat beessie een maatje en laat ze samen lekker vrije varkens zijn.

En tegen 'Wilde Dieren De Tent Uit' zou ik willen zeggen: Er is nog steeds werk aan de winkel :-(.

Uit http://minivarkens.nl :

STAART
Uit de stand van minivarkensstaartjes kun je veel opmaken. Middels hun staartjes drukken ze hun gevoelsleven uit. Kwispelen kan plezier betekenen, maar ook angst, stress, opwinding of woede. Altijd dus naar context, situatie en omstandigheden kijken.
Zie communiceren - kwispelen - krulstaart

COMMUNICEREN
(Mini)varkens zijn heel communicatief. Ze vinden het fijn als je tegen ze praat. Dat hoeft niet zo nadrukkelijk - doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg - maar zoals varkens dat onderling ook met elkaar doen. Een beetje terloops dus. Gezellig tegen ze aankletsen terwijl je met iets bezig bent, het erf vegen of zo. En ze geven altijd antwoord. Met allerlei subtiele geluiden, maar vooral ook met hun staart.

KRULSTAART
Minivarkens hebben net als wilde zwijnen een steile staart. Geen krulstaart dus. Bij opwinding, woede, angst, inspanning, concentratie en zo meer zal het staartje reageren door stijf naar achteren te wijzen of rechtop te gaan staan. Bij blijdschap (maar ook door woede of angst) zal het staartje heen en weer kwispelen, zwaaien of zwiepen. Bij verlammende angst kan het minivarken het staartje ook tussen de benen knijpen. Kwestie van goed bestuderen dus en zo het gedrag van je minivarken steeds beter te leren herkennen.
Zie kwispelen - staart - zwiepen

ZWIEPEN
Denk niet dat een zwiepend varkensstaartje automatisch betekent dat je met een gelukkig varkentje te maken hebt. Het tegendeel kan juist waar zijn. Zwiepen is de overtreffende trap van kwispelen. Altijd goed blijven observeren dus.
Zie staart

Fijne zaterdag allemaal!

PS
En tegen SBS6 en Winston en Renate Gerschtanowitz zou ik dit nog willen zeggen: Dieren gebruiken voor de vermaakindustrie is nooit onschuldig: http://www.tmz.com/2017/01/18/a-dogs-purpose-german-shepherd-abuse-video/

Ben je tevreden over ons voorlichtingswerk?
En wil je dat we dit kunnen blijven doen?
Zullen we dan Vrienden worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriendVrijdag 27 oktober 2017


TEACUPVARKENTJE
Mini-mensje

...

De trendwatcher van HP/deTijd schrijft deze week over Teacupvarkentjes. Zij heeft het goed begrepen en neemt het flink voor de varkentjes op: 'Een varken hoort in de modder, niet in een doorzonwoning!' Ze citeert daarbij ook uit ons Varkenswoordenboek. Joepie!
Niet al dat werk voor niks gedaan dus :-)
http://www.hpdetijd.nl/2017-10-26/varken-doorzonwoning/

TEACUP VARKENTJE
De fantasienaam teacup-varkentje komt uit Engeland, waar ze al een tijd hysterisch bezig zijn om de kleinste big ever te fokken. Een varkentje zo klein, dat het in een theekopje past. Dat kan natuurlijk geen enkel biggetje, maar Engelsen kennen een traditie van OVERSIZED theekoppen (Alice in Wonderland). In werkelijkheid zitten die zogenaaamde teacupbiggetjes in een theekop met een doorsnee van een halve meter maar op de foto lijkt dat net echt. Sommige Nederlandse fokkers hebben die hysterie overgenomen en schermen met hun biggen van Engels bloed. Andere fokkers hekelen juist dat Engels bloed en claimen dat hun eigen kweek nog véél kleiner blijft. Hoe zou het dan toch komen dat Het Beloofde Varkensland wordt overspoeld met opnameverzoeken omdat juist déze biggen uitgegroeid zijn tot reuzen?

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Wat betreft die teacup traditie van de Engelsen. Daar stoppen ze letterlijk van alles in die 'theekopjes'. Baby's, katten, bruidsparen. En varkentjes natuurlijk. Google er maar eens op. Is dat sprookje ook weer de wereld uit. Of geloof je nu nog steeds dat dat schattige baby'tje van de foto voor de rest van haar leven zo'n mini-mensje blijft?

PPS
Quote van de dag:
'Blijven voorlichten en vertellen dat het niet kan, dat is jou wel toevertrouwd!'
(Dankjewel Nel Kr.!)Donderdag 26 oktober 2017


MINIKOE & MINIVARKEN
Linke soep

...

Kijk ons nou eens helemaal hip zijn. We hebben een minikoetje! Maar niet heus. Dat is Zeus. Hij lijkt als twee druppels water op de foto van dat 'minikoetje' dat nu internet over gaat.

'Ze zijn zacht, schattig, en blijven voor altijd klein. Hoe lief is deze minikoe?! Zeg nou zelf, kun jij deze schattigheid weerstaan?', zo staat er op de FB pagina van Eva Jinek.

Ik heb er toch maar even een reactie op gezet:

'Dag Eva, we hebben mekaar kort ontmoet tijdens de pilot opname van Persvoorlichters (november 2016). Tot mijn blijdschap vertelde je toen dat je afgezien had van een minivarkentje in huis. Voor minikoetjes geldt hetzelfde. Ook zij worden veel groter dan je denkt :-). Op de foto van jouw post staan de kálfjes van minikoeien. En minikoeien blijven kuddedieren, moeten dus altijd samen, op heel veel grond. Hartelijke groet, Dafne Westerhof / Het Beloofde Varkensland én Het Beloofde Koeienland

Ik heb ze wel eens in het echt gezien, 'minikoeien' in volwassen staat. Zijn best flinke knapen.

Op zich is een minikoe niks nieuws. Denk maar aan het Dexter koetje, vernoemd naar zijn Ierse fokker, die al rond 1750 een kleine koe fokte voor in de parken van de adel. De koetjes worden zo'n 250 - 350 kilo. Een stiertje, nou ja stiertje, kan wel tot 500 kilo worden.

Toch niet echt iets voor in de huiskamer of de achtertuin :-)

De Dexter koetjes hebben - net als minivarkens - korte lontjes. Ook dat is niks nieuws. Hoe kleiner gefokt hoe opgefokter hun karakters. Ik zag een foto van zo'n Dexter stiertje met een ring door zijn neus. Die zat er vast niet voor de lol in.

Kortom, linke soep, nu er ook al weer over 'MICRO-koetjes' gesproken wordt. Het moet altijd weer nóg kleiner natuurlijk. Maar ook zo'n 'microkoetje' blijft niet klein.

Kortom:

Alles wat voor het minivarken opgaat, gaat ook voor de minikoe op. Het is maar dat u het weet. En... als het mis gaat, Het Beloofde Koeienland neemt ze NIET op :-)

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Mijn favoriete Bofkont is Zeus en ik word Vriend van Familie Bofkont omdat de Bofkonten mij gelukkig maken, dus draag ik graag bij aan een stukje geluk van de Familie Bofkont.'
(Dankjewel Angelica van A.!)

Ook gelukkig worden van gelukkige koeien en varkens?
http://www.familiebofkont.nl/vriendWoensdag 25 oktober 2017


MINI-CIRCUSDIEREN
Kunstjes

...

Van Aanbiddelijk tot Zwijnenstal blijkt ook 'on stage' te werken. Workshop afgelopen zondag. Met z'n allen op de stro-tribune voor het witte doek. Beamer aan en roept u maar.

Iemand vroeg over minivarkens; hoe kun je ze opvoeden en hoe kun je ze kunstjes leren?

Ik begon met een riedel over het misverstand 'microbiggetje'. Vaste prik, want ook nu wist iemand weer zeker dat er microbiggetjes bestaan die-toch-echt-heus-klein-zouden-blijven.

Toen over opvoeden en kunstjes leren.

Ineens dacht ik wacht effe, minivarkens.nl is af. Laten we dat ABC er eens bij pakken. En daar stonden al die antwoorden over minivarkens op het grote doek (ziet er goed uit, Simone ;-)).

Even scrollen naar de K van Kunstjes.

Ik las hardop voor wat er stond:

KUNSTJES
Een kunstje aanleren heeft niks te maken met de intelligentie van het minivarkentje. Integendeel. Kunstjes leren is een belediging voor de intelligentie van het minivarken. In feite dom gedrag dat ze vertonen zodra er een snoepje als beloning in het spel is. Zoals het geven van een high five, op de achterpootjes lopen, rondjes draaien, gaan zitten en noem het allemaal maar op. Niks om trots op te zijn. Het slimme minivarken verdient beter want door die voor-wat-hoort-wat beloning wordt hun oorspronkelijke veelzijdige karakter verpest. Doe ze dat en jezelf niet aan. Vrijwel iedereen is tegen circusdieren. Maar door minivarkens kunstjes te leren, maak je mini-circusdieren van ze. Net zo vernederend als de olifant die braaf op een ton moet zitten. Niet aan meedoen dus. Wees wijzer. En empathischer.
Zie trainen - snoepjes

En hup door naar opvoeden:

OPVOEDEN - 1
Het is een groot misverstand om minivarkens te willen opvoeden. Een minivarken is geen hond die je kunt opvoeden tot gehoorzaamheid. Varkens zijn autonome beesten met een sterke wil. Waarom zou je hun eigenheid van ze willen afpakken? Laat ze zijn wie ze zijn. Dat is hun goed recht, want dat is de aard van het beestje. En laat dat nou net ook hun charme zijn. Minivarkens zijn dus om die reden al per definitie ongeschikt voor in huis. Minivarkentjes zijn ruige dieren die niet in huis kunnen aarden. Zij voeden elkaar op. Nooit een minibiggetje door de lucht zien vliegen na een corrigerende tik van de moeder? Ook volwassen varkens blijven elkaar opvoeden.
Zie knuffel - kunstjes leren - trainen

OPVOEDEN - 2
Het zijn de báásjes van minivarkens die opgevoed moeten worden. Zij moeten van alles afleren om verstandige en liefdevolle baasjes van minivarkens te worden. Ik las een interview met een professionele hondentrainer, die er uiteindelijk mee gestopt was. Met die honden was niks mis. Het waren de baasjes. Onverbeterlijk. Niet op te voeden.
Zie aandacht - aaien - kunstjes - trainen - wandelen

En er kwamen nog veel meer vragen van. Leuk, het grasduinen door http://www.minivarkens.nl werkt dus. Het ene antwoord roept de volgende vraag weer op.

Maar we moesten door naar de koeien. O ja leuk, naar de koeien! Ja stil maar, er komt ook nog wel zo'n KOEIEN ABC :-)

Fijne woensdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat: Ik zou dit graag in het Engels willen schrijven: I very much admire why you're doing this and how you're doing it. I've visited a number of related initiatives (primarily in the US) but I've rarely seen this level of interaction between animals and humans and I was deeply inspired by that, and the level of commitment you all demonstrate in making it happen. I plan to visit again and I look forward to introducing friends and colleagues to Familie Bofkont. Thank you.'
(Thank yóu Teresa G.!)

Ook vriend worden van (mini)varkens?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDinsdag 24 oktober 2017


POLITIE
Ook ik

...

Met de bekentenis van Hugo Brandt Corstius, vandaag in Trouw, https://www.trouw.nl/samenleving/ik-ook-maar-ik-kan-het-niet-vertellen-~a339e6dc/, wordt er een nieuw licht geschenen op al die Me too's van de afgelopen weken: de man als slachtoffer. Die zijn er natuurlijk ook.

Zoals Hanneke Groenteman gisteravond zei in DWWD: het gaat over macht en onmacht. Dat maakt meteen duidelijk waarom de mannelijke slachtoffers (vooralsnog) buiten beeld bleven; dat taboe is (nog) te groot.

Over macht gesproken.

Ik herinner me een voorval uit de oude doos. De jaren 80. Ik sta in een volle tram. Een man maakt van de gelegenheid gebruik. Om zich staande te houden, sluit hij mij in door de stang boven mijn hoofd met beide handen vast te pakken. We staan vis à vis en ik kan geen kant op. Als ik er wat van zeg, en hij geen stap opzij zet, verhef ik mijn stem en geef hem een duw.

Door het tumult zet de tramconducteur de tram stil en komt er op af. In plaats dat die man op zijn gedrag wordt aangesproken, krijg ik de schuld. De tramconducteur duldt geen weerwoord en grijpt me bij mijn arm. 'Blijf van me af!' roep ik. En voor ik het weet heeft ook hij me op dezelfde manier klem gezet. Ik worstel me los, want claustrofobisch.

Waarop de tramconducteur de politie belt. De tramdeur gaat niet meer open. Iedereen kijkt. Niemand doet wat.

Ik zie die politieauto nog aan komen scheuren.

Ze stoppen naast de tram, er springt een agent in en ik moet mee. De tram uit. De politieauto in. Ik weet ogenblikkelijk dat het portier van binnen vergrendeld is. Het zweet breekt me uit. Op het politiebureau heb ik maar een angst. Als ik maar niet in de cel wordt gezet.

Die claustrofobie is het overblijfsel van een in het verleden opgelopen trauma: met stip op nummer 1 van de Me too-Toptien.

Ik heb gepraat als Brugman, daar aan die balie van dat politiebureau bij Artis. En ik ben er met een waarschuwing van afgekomen. Nooit meer doen meisje. Nee meneer de agent, ik zal het nooit meer doen :-( :-).

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Maar de varkens spinnen er garen bij: je wordt natuurlijk niet zomaar een expert in het genezen van getraumatiseerde (mini)varkens. Elk nadeel heb z'n voordeel :-)

Zie bij de T van Trauma op http://minivarkens.nl/woordenboek/t/Maandag 23 oktober 2017


GILLENDE BIGGEN
Minivarkens.nl

...

Ziezo. Vriend & Vijand weten nu dat minivarkens.nl bestaat :-) Het is gezien. Het is niet onopgemerkt gebleven (Gerard Reve).

Geen overbodige luxe trouwens, zo'n site die er voor pleit om minivarkens hun eigenheid terug te geven. Wat levert het toch een hoop ellende op om van die beestjes huisdieren te willen maken.

Gisteren nog niet klaar met de workshop, of daar kreeg ik weer zo'n fijn bericht. Drie varkentjes gedumpt in Putten. Foto erbij. Drie jonge varkentjes. Biggen nog eigenlijk. Flinke biggen met grote angst-ogen achter in de auto van de dierenambulance.

Waarom gedumpt? Misschien overgebleven winkeldochters van een particulier fokkertje. Niet meer aan de straatstenen te slijten als ze eenmaal het 'microbiggetjes-stadium' ontgroeid zijn. Te groot geworden biggetjes zijn niet meer cute genoeg in de ogen van mensen die dol zijn op varkentjes in bikini of pasgeboren biggetjes in glazen potten. En die mensen bestáán. Meer dan me lief is :-(

Maar misschien woonde dat drietal wel bij een gezin en gilden ze de hele boel bij mekaar.

Met dat laatste hebben we hier nu ook te maken. Koentje & Grote Broer. Schatten van biggen, maar gillen, gillen. Je wordt er stapelgek van. Gelukkig kun je er hier gewoon van weglopen, ruimte zat, maar je zult toch zo'n gillend varkentje in je huis of achtertuintje hebben.

Als je wilt solliciteren naar ruzie met je buren, nog los van een verpeste sfeer in je eigen huis, dan moet je een minivarkentje als huisdier nemen. Succes gegarandeerd.

Dat gegil van Koen & Grote Broer heeft te maken met eten. Aanhoudend gegil heeft (bijna) altijd te maken met eten. Honger of niet, varkens willen áltijd eten. Dat maakt ze per definitie ongeschikt als huisdier. En ook al heb je nog zo'n flinke tuin in de bebouwde kom, de Rijdende Rechter is in aantocht.

Het gegil van Koen & Grote Broer heeft op Het Beloofde Varkensland wel 1 voordeel.

'Lieve mensen, dit gebeurt er dus als je een varkentje als huisdier neemt.' Meer hoef ik niet te zeggen. Meer kan ik niet eens zeggen, want boven die loeiende sirenes komt geen mens meer uit.

Negeren. Gegil gewoon negeren. Niet belonen met aandacht en zeker niet met eten. Nee, zelfs geen rozijntje. Maar doe dat maar eens in een huiskamer terwijl je zelf aan de koffie met koek zit. Niet te doen dus. En dan? Naar het asiel ermee? Die bestaan niet, asiels voor varkentjes. Die zijn bij wet verboden. Maar wat dan wel? Dan zijn er twee opties. Inslapen of dumpen. Aan het eerste moet je helemaal niet denken. Maar het gebeurt. Er zijn dierenartsen die het doen.

Nee, die minivarkens.nl is bepaald geen overbodige luxe. De site krijgt complimenten. Die stuur ik graag door naar Simone Hervij van SuperTiny.nl die em aantrekkelijk en toegankelijk heeft gemaakt. Onthoud die naam.

Overigens gaat het hier verder uitstekend met de knaapjes Koen & Grote Broer. Ze hebben ontdekt dat ze mee kunnen ontbijten met de meute. Nu schuiven ze dus iedere ochtend aan. Ingeburgerd bij Familie Bofkont. Hoera! Maar dat gegil. Dat gegil...

Fijne maandag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Geweldig om te lezen! Ook al wil ik inmiddels geen varken meer in huis. Het blijft leuk om over ze te lezen. Wat een bijzondere dieren!'
(Dankjewel Grietje!)

PPS
Vriend of Vijand worden van Familie Bofkont? Dat kan :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendZondag 22 oktober 2017

...

http://microbiggetje.nlZaterdag 21 oktober 2017

...

http://minivarkens.nlDonderdag 19 oktober 2017


MINIVARKENSWOORDENBOEK
Pure noodzaak

...

De site Minivarkens heeft een nieuwe jas. Eindelijk! Simone zocht de stof uit, maakte het patroon, stikte em in elkaar, ik nam de voering voor mijn rekening en Dennis knipte de losse draadjes af.

Waarom een nieuwe jas? Omdat die oude natuurlijk echt niet kon. Maar we moesten destijds snel wat in elkaar flansen. Beter iets dan niets. Pure noodzaak. Door filmpjes als deze: https://vine.co/v/MLH0EKh3qZ7

Maar het oog wil ook wat en nu leest alles een stuk lekkerder. En we blijven er natuurlijk nog aan sleutelen. Als er nog woorden ontbreken, laat het me weten. Dan zet ik die er nog graag bij.

http://minivarkens.nl

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
April 2016
'Nogmaals dank voor de inspirerende workshop en mooie verhalen afgelopen zondag! Het is in deze harde wereld bijna onwerkelijk dat dieren zo'n prachtleven mogen leiden, zonder er iets terug voor te moeten geven. Jullie zijn echt mijn grote voorbeeld!

Ik ben de laatste tijd erg aan het nadenken over iets voor dieren doen als 'baan'. Of in elk geval zo dat ik ervan kan leven. Daarom ben ik ook gestopt met mijn vaste baan. Zodat ik naast mijn grafisch ontwerp-opdrachten ook de ruimte heb om na te denken over hoe ik mijn twee passies kan combineren: dierenwelzijn + grafisch ontwerp.'

Dankjewel Simone voor deze prachtige website!
En wie ook een klus voor haar heeft: Simone Hervij http://supertiny.nlWoensdag 18 oktober 2017


ME TOO
Balance-ton-porc

...

Druk bezig met de laatse hand aan onze nieuwe site over (mini)varkens. Allemaal ter voorkoming van nog meer Me Too's en dus nog meer minivarkensleed :-(

Gaat nooit lukken, dat weet ik ook wel, maar altijd nog beter te vechten tegen de bierkaai dan de strijd opgeven :-)

De laatste dagen heeft Me Too ineens een andere betekenis gekregen.

Het begon met filmproducent Harvey Weinstein, maar wat te denken van Dominique Stauss Kahn, die bankier van Heleen Mees (niet helemaal vergelijkbaar, maar toch), Roman Polanski, Ruud Lubbers, om maar een paar te noemen?

Gisteravond een discussie op DWDD over het onderwerp. Die kop van MvN tijdens het interview met de ex TROS omroepster. Nou ja interview. Het leek eerder een verhoor. Geloofde hij haar wel? Sonja Barend bleek desgevraagd nooit ergens last van gehad te hebben. Vergis ik me nou of kwam hem dat wel goed uit?

Het punt is dat niemand in ons kleine landje een naam durft te noemen. Ik ook niet. Wie gelooft je?

Dat bleek ook maar weer uit de verhalen van slachtoffers in de Volkskrant vandaag. De actrice die haar verhaal deed. De theaterdocent die alles glashard ontkende. En omdraaide. Daar moet je toch niet aan denken.

Na het verhaal in DWDD van de ex-TROS omroepster dreigde het een los-zand-discussie te worden (want wie is er niet eens betast in de tram?). Ik denk dat het beter is om de Weinsteingate toe te spitsen op Bekende Mannen Met Maatschappelijk Aanzien Die Hun Macht Misbruiken. Die lopen ook in Nederland rond. Als meerdere vrouwen zo'n naam noemen, kan daar een afschrikkende werking van uit gaan.

In Frankrijk zijn de actrices daar al wel mee begonnen:

#balancetonporc Balance-ton-porc.

Smeerlappen worden altijd varkens genoemd. Dat mochten ze willen.

Zulke smeerlappen kunnen op geen enkele manier in de schaduw staan van de hooggevoelige varkens. Jamais ;-)

Fijne woensdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik zeer ontroerd was door de intelligente varkens. Wat een lieve beesten!'
(Dankjewel Coosje K.!)

Ook geroerd door de hooggevoelige varkens?
Word hun vriend :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendDinsdag 17 oktober 2017


VARKENSPOLITIE
Actie & Reactie

...

In Duitsland zijn 3 dierenactivisten vrijgesproken van huisvredebreuk bij varkensboeren.

Het was volgens de rechter in Haldensleben gerechtvaardigd dat de activisten de stallen in gingen om filmopnames te maken. Zo konden zij de misstanden en overtredingen van de wet aangaande dierenwelzijn onder de aandacht van het publiek brengen. 63.000 varkens zouden in te kleine hokken gehuisvest zijn.

Progressieve rechter. Dappere uitspraak.

In 2011 was er ook een Nederlandse club die 's nachts actief was bij verschillende varkensboeren. Of dat tot een vervolging heeft geleid, weet ik niet.

Maar wat ik wel weet is dit:

De varkensboeren sloegen onmiddellijk terug. Er werd een actieve PR club opgericht om varkenhouders een goed imago te bezorgen. Ze zetten daarbij een heel slim PR instrument in. Ze bedachten een nieuw beroep: Biggetjesvroedvrouw! Jonge burgervrouwen wisten niet hoe hard ze moesten rennen om als kraamverzorgster bij varkensboeren aan de slag te gaan.

Wie wil dat nu niet bij die schattige biggetjes?

Staartjes couperen hoorde ook bij hun taken. 'Tandjesverzorging' ook. Castratie weet ik niet zeker, maar de kraamverzorgsters stonden er wel met hun neus bovenop natuurlijk. En ze slikten het voor zoete koek. Want zo hoorde het toch? En oh wat was er leuker dan om bij die schattige biggetjes te zijn?

Wat ik er mee zeggen wil is dit:

Ik ben tegen inbreken in varkensstallen. Niet in de laatste plaats vanwege stress en angst bij de varkensmoeders en hun biggetjes. Daarbij komt: actie roept reactie op. Altijd. Burgervrouwen werden kritiekloze varkensvroedvrouwen. Was dat de bedoeling van de dierenactivisten? Vast niet.

Van hetzelfde laken een pak: Paul de Leeuw die uit woede extra vlees gaat kopen, omdat hij 'die bekeerlingen van vegetariërs niet meer kan uitstaan.'

De sterkste troef lijkt mij nog altijd om het dicht bij huis te laten. Neem jezelf onder de loep. Ben ik het niet eens met de intensieve varkenshouderij? Ga dan niet over tot de aanval, maar pas je eigen (eet)gedrag aan. Als iedereen dat zou doen, krijgt het geheid effect.

En hoeft er geen rechter aan te pas te komen, want je eigen geweten vertelt je wel wat je wel of niet moet doen. Of laten :-)

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik het ontzettend mooi vind dat er een plek is als deze waar varkens, koeien en andere dieren gered kunnen worden van alle narigheid die ze daarvoor hebben moeten doorstaan en na alle ellende nog een heel fijn leven kunnen hebben.'
(Dankjewel Lieke van D.!)

Vriend worden van Familie Bofkont doe je zo :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendMaandag 16 oktober 2017


AFSCHEID
Mooi geweest

...

De rij naar de burgemeester was lang. De dames van het Concertgebouw kwamen langs met koffie. We keken uit op 'Zorg goed voor de stad en voor elkaar' - Eberhard van der Laan 1955-2017.

En iedereen was aardig. Niemand werd ongeduldig of ging telefoneren. Ik heb maar een iemand op haar schermpje zien kijken.

De sobere kist was gemaakt van bomen uit het Vondelpark. Zoveel bloemen. Je viel bijna flauw van de zoete geuren. Ik heb er een klein roze varkentje tussen gezet.

De volgende dag stond er een foto in de krant. De kist geflankeerd door drag queens Jennifer Hopelezz en Dolly Bellefleur. In vol ornaat en uitverkoren als erewacht bij de burgemeester.
Dan ben je trots om Amsterdammer te zijn :-)

Vandaag niet naar Amsterdam met onze Eberhard, ondanks het stralende weer. Toen ik wakker werd dacht ik nee. Nu nog zou ongepast zijn voor de nabestaanden.

Eberhard van der Laan was burgemeester van 2010-2017.
Precies de periode van onze Varkensprojecten op de Zuidas.
Het is mooi geweest.

Fijne maandag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Mijn favoriete Bofkont is Eberhard. Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik het zo fantastisch vind dat alle dieren dier kunnen zijn bij jullie, en dat ze zo liefdevol behandeld worden, het zijn allemaal bofkonten, dit gun je elk varken of ander dier.'
(Dankjewel Paul Somers!')

Ook een favoriete Bofkont?
Word dan ook zijn of haar Vriend :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendZaterdag 14 oktober 2017


'HOBBYVARKENS'
Niels Dorland

...

Er zit me iets dwars. Daags na Dierendag blogde ik over vermeende dierenliefde. Daarbij nam ik ook een fokker van Kune Kune varkentjes onder de loep.

Terwijl ik dat opschreef, aarzelde ik. Moet ik er ook niet bij vermelden dat zijn varkentjes er goed bij zitten? Dat hij er helemaal vol van is? En dat hij kennis van zaken heeft?

Ik deed het niet. Dat viel buiten de context van de blog. Maar door alleen dat ene stukje er uit te lichten deed ik hem als persoon tekort. Voor wie nu denkt waar heeft ze het toch over? Kijk hier maar: https://www.npo.nl/KN_1692743

De laatste tijd heb ik echt geprobeerd me af te sluiten voor 'hobbyvarkens'. Dat lukt niet. Ze blijven me achtervolgen. Niet alleen per mail of telefoon, ook letterlijk.

Van de week stopte er weer een auto op de dijk.

Een wanhopige man stapte uit: "Mijn buren hebben twee van die minivarkentjes. Die beesten stinken! Ik kan er niet meer tegen. Ik kan niet eens meer met mijn gezin buiten in de tuin zitten. Dat gegil is nog tot daaraan toe, maar die stank! Die verdomde piesstank! En ze vreten mijn schutting aan, ook dat nog. Mogen ze hier? Ik heb overal al geïnformeerd. Ben al bij 10 kinderboerderijen geweest. Niemand wil ze hebben. Maar ze moeten echt weg. Mijn buren willen er nu ook vanaf. Ze hadden het al over dumpen. Er MOET nu echt iets gebeuren. Ik ben in staat ze te verdrinken!"

Ik heb hem doorverwezen naar de Dierenbescherming. "Het hoofdkantoor in Den Haag. Daar moet u zijn. Niels Dorland. Die moet u hebben. Doe hem maar de hartelijke groeten van mij. Confronteer ze daar maar met de ernst van de zaak. Ik kan het niet meer oplossen."

Nu zitten die woorden in mijn hoofd. Dumpen. Verdrinken. Dumpen. Verdrinken. Dumpen. Verdrinken.

Diezelfde middag opende ik per ongeluk toch weer zo'n mailtje:

'Hallo, heb een vraag mijn buurman heeft een varken achter huis lopen gewoon in de nieuw bouw, hij gaat maar zo een week weg en rekent er maar op dat ik het beestje te eten geef, ik doe het voor het beestje, soms heeft ie gene eten in huis voor knor. Weet u misschien waar ik het beestje wel met zijn toestemming heen kan brengen, en waar die niet naar de slacht gaat.'

Ik moest meteen weer aan die Kune Kune fokker denken. Want hoe overtuigd én overtuigend hij ook is, hij zet wel steeds meer varkentjes op de wereld. En dát zit me ook dwars.

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik ben jullie dankbaar dat jullie het zelf varkens willen houden uit mijn hoofd hebben gepraat. En dat jullie me keer op keer helpen als ik weer met een varkensvraag zit. Dat waardeer ik enorm omdat ik me er bewust van ben dat jullie het druk genoeg hebben daar.'
(Dankjewel Desiree D.!)

PPS
Hoe meer Vrienden van Familie Bofkont, hoe meer vreugd :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendVrijdag 13 oktober 2017


VARKENSOPSTAND
Eberhard

...

WTF? Wie loopt daar? Het was Eberhard. Linea recta doorgestiefeld naar de Slagersmeiden. Even later gevolgd door zijn broer Frans.

We stormden naar buiten.

Betsy stond verderop te matten met Meneer Klaver. Keiler deed of ie gek was en nam onmiddellijk Betsy's land op de schop. Jan stak zijn kop buiten de deur. Wat is hier aan de hand?

Kortom chaos op Het Beloofde Varkensland.

Een snelle inspectie leerde dat de lummels hun houten omheining gesloopt hadden. Ineens had iedereen vrij spel. Op Betsy na zijn er geen gewonden gevallen.

Maar gevolgen had het wel.

Frans hadden we redelijk snel weer thuis bij zijn eigen familie, maar Eberhard nam de tijd. Met als resulaat dat hij ineens de mesthoop op schoot en daar tot in zijn schouders in wegzakte. En daar zat ie. Muurvast. Hij kon geen kant meer op.

Ik kon boterhammen met pindakas smeren tot ik een ons woog, maar Eberhard wist zichzelf niet te bevrijden uit zijn benarde positie. Hij lag strak tegen de rand van de mestbak. Een romp zonder poten.

Daar waren we mooi klaar mee.

Uit zichzelf zou Eberhard er nooit en te nimmer meer uitkomen. "Zie je nou wel dat er een shovel nodig is?" riep Dennis. "Dan konden we hem uitgraven!"

De enige mogelijkheid nu, was een houten schot voor Eberhard neerleggen en plukken stro onder hem proppen in de hoop dat hem dat wat grip zou geven.

Maar meneer was niet gediend van dat gesodemieter om hem heen. Hij protesteerde luid toen we hem begonnen op te porren. Hup Eberhard! In de benen jongen! Hup, hup! Vooruit vent!

En terwijl ik me staande probeerde te houden op een droger stuk om ook niet zelf tot mijn nek in de stront te verdwijnen, werd ik besprongen door akelige gedachten. Stroomstoten. Zo wordt onwillig vee dat niet vooruit te branden is, in beweging gebracht. Je moet er toch niet aan denken.

Arme Eberhard. Hij leek de moed op te geven. Gelaten lag ie tegen de rand van de mestbak aan. Wat als ie toch ineens losschoot en over die rand naar beneden lazerde? Ook dat nog.

Juffrouw Loes bracht uitkomst.

Ze kwam op de pindakaas af. Eberhard voelde zich bedreigd. En terecht. Juffrouw Loes is nooit aardig tegen onbekenden. Een brul. Een buitengewone krachtinspanning. En daar stond Eberhard dan toch bovenop het houten schot te balanceren op de rand van de afgrond.

Met een hoop armgezwaai en stemverheffing lukte het om de bijna 300 kilo roze massa aan de goede kant van de streep te houden. Veel had het niet gescheeld.

Eberhard barst nu van de spierpijn en blijft vandaag lekker thuis.

Zijn moeder wordt verwend met lekkere hapjes waar we pijnstillers in verstoppen. Haar wonden wassen we uit met betadine, misschien kan er al voorzichtig Groene Leem op.

Tussen de bedrijven door ga ik even naar het Concertgebouw om afscheid te nemen van die andere Eberhard. De burgemeester der burgemeesters die zichzelf meer als Swiebertje dan als De Burgemeester zag.

Zo'n kanjer moet geëerd. Op de Parnassusweg in Amsterdam. Maar dat kan maandag ook nog. Of dinsdag. Dat laat de roze Eberhard dan nog wel weten.
Wordt Vervolgd.

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik heb Dafne en Beertje ontmoet in 2007 en heel veel aaitjes en kriebels uitgedeeld aan de dames en heren die vertoefden aan de Parnassusweg.'
(Dankjewel Catherine S.!)

Ook Eberhard in levende lijve ontmoeten? Of zijn moeder Betsy?
Word Vriend van Familie Bofkont :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendDonderdag 12 oktober 2017


VERLICHTE SPEKLAP
Schijnheilig

...

La Mama is in een wonderbaarlijke levensfase beland. Is ze ziek? Nee. Niet meer.

Maar er is wel iets aan het veranderen. Haar krachten nemen af. Ze valt af en toe om. Tot zover niks nieuws onder de zon.

Nu de rest.

La Mama maakt zich los van Edwin. Eerst altijd samen met haar enig overlevende zoon uit haar vorige leven. Nu niet meer. Er valt geen onvertogen woord, maar ze is steeds minder in zijn buurt. Alsof ze daarmee zegt: straks moet je het verder alleen doen, vent.

Maar dat is nog niet alles.

Soms staat La Mama zomaar ergens te staan en dan vult ze in haar uppie de hele Bovenkerkerpolder. 100% aanwezig in een eigen wereld. Een en al serene rust. Nog even en dan is ze verlicht :-)

Dat is nog eens wat anders dan het brute einde van de 70 varkens die gisteren gestikt zijn in Brabant, na het uitvallen van de ventilatie door een stroomstoring.

Filosoof Stephan Hyboom pleitte zaterdag in het Parool voor een totaalverbod op het consumeren van vlees. Van hogerhand. Per nu. Over en uit. Ook ingegeven vanwege de klimaatproblematiek.

Dezelfde dag, in het AD: Paul de Leeuw beklaagt zich erover dat vegetariërs steeds vervelender worden. 'Vegetariërs worden de muggen van de maatschappij. Toen een vriendin mij vorige week op Dierendag appte dat we nu juist op deze dag moeten sympathiseren met dieren door de hele dag geen vlees te eten, was de maat vol. Ik heb m'n poezen en mezelf getrakteerd op drie ons rosbief. Met schijfjes vleestomaat.'

En nog steeds op dezelfde zaterdag lees ik in de Volkskrant dit: 'Behalve een mooi buitenleven gun je een varken een waardig einde. In de vorm van supermalse pulled pork bijvoorbeeld of de beste speklap die je ooit gegeten hebt.'

En die zin schiet me in het verkeerde keelgat.

Paul de Leeuw kan ik hebben. Kont tegen de krib en expres vlees kopen: lekker púh! Maar die politiek-correcte-Volkskrant-praat, wat een schijnheiligheid. Alsof je het varken een dienst bewijst door het te gunnen de beste speklap te worden. Die speklap gun je jezelf en dat varken moet er voor dood. Punt uit.

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de dag: 'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik altijd blij word van de foto's van de bofkonten. Maar voor niets gaat de zon op en ze moeten wel eten en onderdak. Ik zou willen dat ik meer zou kunnen doen dan ik nu doe. Ooit, misschien!'
(Dankjewel Helen W.!)

Ook genieten van de bofkonten?
Word Vriend van Familie Bofkont :-)
Dat gaat zo:
http://www.familiebofkont.nl/vriendWoensdag 11 oktober 2017


DWARSE BOER
Oude rommel

...

Was gisteren even op bezoek bij een dwarse boer. Ik ben dol op dwarse boeren. Dwarse boeren zijn een uitstervend ras. Ik ken er drie, waarvan twee Friese. De laatste der mohikanen.

Deze dwarse boer had melkkoeien. Hij boerde op z'n ouderwets en had het dus voortdurend aan de stok met de NVWA. Om de haverklap spongen ze in zijn nek om hem het leven zuur te maken. Op een dag zag hij een hele colonne lege veewagens aan komen rijden. Ze stopten op zijn erf. Al zijn koeien werden opgeladen. Hij heeft ze nooit meer teruggezien. Vernietigd.

De overheid houdt niet van dwarse boeren. Boeren die niet zijn meegegaan in de vaart der megastallen. Boeren die vechten om hun eigen gang te kunnen blijven gaan.

Dus krabbelde de dwarse boer weer op.

Van melkkoeien was hij overgestapt op vleesvee. Op zijn kilometerlange oprit werd ons gisteren de weg versperd door nieuwsgierige kalfjes. Overal liepen hun moeders en grootmoeders. Op het land, in de stal, op het erf. Vrije koeien. Jong en oud door elkaar. Allemaal met hoorns. Binnen een mum van tijd stonden ze allemaal om ons heen. De jonge stiertjes schuurden hun hoorntjes tegen de bofkontbus aan.

Maar helaas: oormerken. Die knieval had de dwarse boer dan toch moeten maken. Maar hij zit er nog. In z'n oude achteraf-boerderij, op z'n 40 bunder land. Eigen land, glunderde hij, de bánk kon in ieder geval geen grip op hem krijgen. Land, dat hij zo heeft ingericht, dat het ieder voorjaar weer een waar vogelparadijs is.

En de NVWA?

"Wordt het niet eens tijd om die oude rommel op te ruimen?" hadden ze laatst nog aan hem gevraagd.

Met die oude rommel bedoelden ze zijn oudste koetjes: Twee dames van 16 en 17 jaar.

"Waarom zou ik?" antwoordde Dwarse Boer. "Ze zijn goed gezond. Krijgen nog kalfjes. Mijn oudste koe is 20 jaar geworden. Dus wat is het probleem?"

Het probleem, lieve Dwarse Boer, is dat je niet past 'in het plaatje.' Zomaar loslopende koeien, die vrij zijn om hun eigen leven in te richten, dag en nacht, zomer én winter (wie ziet er ooit nog een koe in de winter buiten?), dat kan natuurlijk niet in ons keurig aangeharkte Nederlandje.

Dat je dat nou niet snápt, domme dwarse boer ;-)

PS
Vriend worden van Familie Bofkont zodat ook de verhalen over dwarse boeren verteld blijven worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDinsdag 10 oktober 2017


TELEVISIEBIGGETJE
Huiswerk

...

Een aardig meisje (stagiaire?), werkzaam bij TV producent, stuurde mij deze foto:

'Goedenavond, misschien brutaal dat ik een bericht stuur maar ik had even een vraag. Ik werk mee aan de tv-serie X daar hadden we vandaag een klein biggetje dat een rolletje speelt. Een erg aanhankelijk en leuk dier. Nu wil ik deze eigenlijk redden van de slacht. Maar hebben jullie nog plek of hoe gaat zoiets in zijn werk?'

Toen ik belde was het biggetje tot haar verdriet al weer van de set verdwenen. Het bleek het vijfde biggetje te zijn voor hetzelfde rolletje.

Een van onze bofkontboerinnen studeert onderzoeksjournalistiek.

Als ik daar docent was, zou ik het wel weten: "Jongens! Huiswerk! Waar kwamen deze vijf biggetjes vandaan? Waar zijn deze vijf biggetjes gebleven?"

Dat lijkt een eenvoudige opdracht. Is het niet. Om de dooie donder niet.

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik het geweldig vind dat iemand zich inzet voor 'afgedankte' dieren en ze alsnog een lang en gelukkig leven probeert te geven.'
(Dankjewel Rinske A.!)

Ook het werk van Familie Bofkont steunen?
http://www.familiebofkont.nl/vriendMaandag 9 oktober 2017


BEJAARDE BOERDERIJDIEREN
Dierenzorg

...

Vader Kraak valt om. La Mama valt om. Miss Piggy valt om. Het bestaat dus echt. Omvallen van ouderdom.

Op het jonge grut en wat minder jong grut na, is Het Beloofde Varkensland van lieverlee het Rusthuis voor Bejaarde Boerderijdieren geworden.

Wat zeg ik? Een verpleeghuis. Wat zeg ik? Een hóspice.

De komende twee weken ga ik Mannetje Bromsnor en Miss Universe schandalig verwennen. Ze mogen alles wat god verboden heeft. Als dokter Peter van vakantie terug is, gaan we toch hun hoefjes behandelen.

Waarom zou je zeggen, wat lopen die twee nou nog, maar de hoefjes zijn veel te lange nagels geworden. En áls ze nog wat willen schuifelen dan moet dat wel kunnen natuurlijk. Maar die narcose, die narcose. Een zegen en een vloek. Zulke stokoudjes...

Van de week schuifelde Mannetje Bromsnor naar een streepje zon.

We hebben pas de ingang van hun beschermde aanleunwoning verplaatst. Waar eerst het deurtje zat is nu een raam over de volle hoogte. Meer licht en elk zuchtje wind wordt buiten de deur gehouden.

En daar stond ie voor z'n nieuwe raam. In de zon. Zo dapper. Zo stoer. Zo kwetsbaar. Zo oud. Ik hoop dat dokter Peter nog heel lang op vakantie blijft.

Fijne maandag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word vriend van Familie Bofkont omdat jullie zo geweldig voor deze dieren zorgen en wij dat graag willen steunen. En omdat de dieren op 1 staan bij jullie!
(Dankjewel Netty & Ammy M.!)

Ook vriend worden van het Rusthuis voor Bejaarde Boerderijdieren?
htpp://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
De foto's van de workshop van gisteren staan online.
http://2017.bfknt.nl/20171008-Familie-Bofkont-Workshop-op-Het-Beloofde-Varkensland/
Onze bofkontboerin Hanny is de postergirl geworden :-)
Ze is jarig vandaag. Uitstekende verpleegster.
Mannetje Bromsnor kan én wil met haar door de bocht.
En dat wil heel wat zeggen...Zondag 8 oktober 2017


UPDATE
Eberhard & Eberhard

...

Eberhard van der Laan eren is een goede zaak. Maar onze Eberhard moet het daarbij wel naar z'n zin hebben.

Het wordt niks lekker morgen. Regen, regen en nog eens regen. Woensdag dan maar? Maar de regen blijft aanhouden tot vrijdag. Pas dan staat er weer een stukje geel op het kaartje van de weersverwachting.

Zon hoeft niet, als het maar grotendeels droog is.

Dus: ijs en weder dienende wordt het vrijdag. Hou de blogs goed in de gaten en check vrijdagochtend ook nog even voor de zekerheid.

MET EBERHARD VOOR EBERHARD
Vrijdag 13 oktober 2017 - 16.00 uur
Parnassusweg - op het veldje naast BP tankstation
Amsterdam

Fijne zondag allemaal!

PS
Quote van de dag:

'Eberhard oh Eberhard jij bent de kampioen
jij stond altijd voor mens & dier
en daarom een dikke zoen!'Zaterdag 7 oktober 2017


MET EBERHARD VOOR EBERHARD
Komt allen maandag!

...

Toen ik Betsy's eerstgeboren biggetje de naam Eberhard gaf, had ik nog geen idee hoe terecht die vernoeming was. Later bleek dat er een strijd om Familie Bofkont had plaatsgevonden. Tussen wie?

Tussen de burgemeester en het Ministerie van Landbouw. Waarover? Over wel of geen lintje voor Familie Bofkont. En waarom? Omdat ik weigerde de bofkonten te oormerken en daarom met het Ministerie van Landbouw voor het hekje had gestaan.

Eberhard van der Laan won. Familie Bofkont had de activist in hem weer wakker gekust :-)

Nu is onze Eberhard een grote lummel en de burgemeester is dood. De burgemeester die toestemming gaf voor een Varkensvrijstaat in zijn stad.

We gaan hem eren.

Met EBERHARD voor EBERHARD.
Aanstaande maandag.
Op het veldje naast het BP Tankstation.
PARNASSUSWEG in Amsterdam.
Onze Eberhard arriveert om 16.00 uur.
Komt allen!

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Wat een prachtig verhaal, die Familie Bofkont!'
(Dankjewel Eberhard van der Laan!)Vrijdag 6 oktober 2017 - 16.30 uur


EBERHARD & EBERHARD

Straks Eberhard & Eberhard op Radio 5.
Rond 18.10 uur.

...Vrijdag 6 oktober 2017


DE CREATIEVE BOER
Blij

...

Ik kreeg een stel vragen van een journalist voorgelegd. Hoe ik aan een boer kom, hoe kies ik een varken, waarom het belangrijk is dat ze een naam krijgen, of het gebruikelijk is dat een uitgewerkte fokzeug naar de slacht gaat en nog veel meer.

En wat ik betaald had voor de Grannies.

Ik ging er eens even voor zitten, want de Grannies komen in een boek. Een boek over Amsterdam. En daar moesten de bofkontvarkens ook in. Een grote foto met een klein stukje tekst. Ik koos eerst voor Betsy & Co (Amsterdam!) maar het verhaal van de Grannies is compacter.

"Nou dan doen we de Grannies toch," opperde de journalist. "Met een beetje fantasie is Amsterdam ook Amstelveen toch? En jij bent een Amsterdammer, dus.... jouw varkens horen in dat boek. Punt uit."

Wat had ik ook alweer betaald voor de Grannies?

Ik was blij met die vraag. Nu kon ik ook de boer in het zonnetje zetten. Het ging als volgt. De boer was blij dat Granny & Muk met pensioen naar Het Beloofde Varkensland gingen. "Zeg het maar. Wat moeten ze kosten?" vroeg ik hem toen we de bofkonten kwamen ophalen.

"Ach dat komt later wel," wuifde hij weg. "Zorg eerst maar dat ze veilig thuis zijn."

De tijd verstreek. Ik hoorde er niks meer van. Het werd de omgekeerde wereld. Klant stuurt meerdere herinneringen aan leverancier. Waar blijft de factuur? Nog steeds bleef het stil. Maar ik wist dat de boer het geld hard nodig had. Na diverse aanmaningen van onze kant ging de boer na meer dan een jaar overstag :-)

En toen kwam er een creatieve factuur. Wat had hij gedaan? De volle mep wilde hij per se niet hebben. De creatieve boer had hun oornummers bij elkaar opgeteld. Granny 1544 en Muk 1727. Samen dus 327,10 euro. Een koopje!

In zijn stallen waar vroeger Granny & Muk lagen, slapen nu mensen. De boer heeft er mooie vakantiehuisjes van gemaakt op zijn groene camping. Hij is geen varkensboer meer maar gastheer. En hij zit nog op de trekker om gras te maaien. Regelmatig komt hij nog op Het Beloofde Varkensland met een kar vol balen kuilgras voor Mozzarello & Co.

Mozzarello wil nóóit een trekker op het erf hebben. Daar gaat ie pal voor staan zijn met gebogen kop. Klaar voor de aanval. Maar de rode(!) trekker van Boer John laat hij met rust. Altijd.

Boer John ligt nu plat. Na al die jaren keihard werken, en nog steeds, is zijn rug kapot. Geopereerd en nu mag hij maanden niks doen. Hij zou nog geen biggetje op mogen tillen.

Zullen we hem met z'n allen het allerbeste wensen? Met als aanhef Lieve Boer John? Dan zorg ik wel dat jullie FB-reacties bij hem terechtkomen. Heeft ie wat te lezen op bed :-)

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Quote van de week:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat het nodig is en jullie de steun kunnen gebruiken.'
(Dankjewel Isabella C.!)

Toe, word ook Vriend :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendDonderdag 5 oktober 2017


DIERENLIEFDE
Na Dierendag

...

Wat kwamen er op Dierendag weer veel foto's voorbij van baasjes met hun geliefde huisdieren. Omhooggesjorde katten, cavia's met papieren konijnenoortjes, in de lucht gestoken kittens.

En tijdens het weerbericht van het NOS Journaal een hond met een grote geblindeerde bril op. Inclusief windmolentjes op de glazen. Kijk eens hoe hard het waaide vandaag.

"Die dierenbeulenarij duurde maar heel eventjes hoor," haastte de weerman zich er bij te zeggen met een o-jee-wat-zeg-ik-nu-blik in zijn ogen. "Hij heeft die bril maar een minuutje op gehad."

Ben ik nou de enige die die verschrikte, ongemakkelijke smoeltjes van die dieren ziet? Wat heeft dit te maken met Dierendag? Wat heeft dit te maken met dierenliefde?

's Avonds een tv-reportage over een Kune Kune fokker. Tijdens zijn gelikte praatje gaf de man een praktische demonstratie over het makkelijke karaker van deze 'hobbyvarkentjes'.

In de wei lag een moedervarken te rusten. Hij trok aan haar poot. Hij trok aan haar oor. Hij trok aan haar neus.

Kijk maar! Ze geeft geen krimp. Zo makkelijk. En daarom zo geschikt voor kinderboerderijen. Je kunt er zelfs bij gaan liggen. En plof daar lag ie.

Maar het slimme Kune Kune moedertje was er klaar mee. Ze knorde narrig en ging er vandoor. Met jóu liggen? Geen denken aan. Geen haar op mijn hoofd.

De fokker keek haar bescheten na. Dat voelde hij dan gelukkig toch nog wel. Zijn fokzeug had hem behoorlijk in zijn hemd gezet. Op camera :-)

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik jullie werk enorm bewonder en geniet van de verhalen. En alle dieren zo'n lang en geweldig bofkonten-leven gun, maar bij gebrek aan een ideale wereld wil ik maar wat graag jullie stukje paradijs steunen!'
(Dankjewel Amanda W.!)

Voor wie het nog niet wist :-)
Vriend van Familie Bofkont worden doe je zo:
http://www.familiebofkont.nl/vriend...Dinsdag 3 oktober 2017


STAATSIEPORTRET
Slapies

...

Eendje, ga je mee? Wat doen? Wel, zwemmen met z'n twee. En waar?

Wel, hier en daar, ver weg van het gesnater.
De zon zien ondergaan in 't water.
Eendje ga je mee?
En dan?
Dansen met z'n twee.
Waarom?
Doe niet zo dom! Gewoon omdat wij twee ...
Gewoon ... ach, ga toch mee!
Eendje, ga je mee?
Nee, ik ken dat.
Dansen met z'n twee,
Zwemmen met z'n twee.
En dan vraag jij: "Wat dacht je van Rusten in het riet?"
Nee hoor, zo eentje ben ik niet.

En ineens moest ik aan dat liedje van Jaap Fischer denken. Koentje en zijn Grote Broer die Brody het hof maakten. Aanvankelijk eerst samen naar buiten. Daarna binnenshuis de slaapkamerdeur opengezet.

Brody deed net of ie het niet zag toen gebroeders Kune Kune een holletje uitgraafden bij wijze van logeerbed. Maar de broertjes schoven steeds verder op. Iedere nacht een stukje verder.

En ineens, vorige week. Brody kon er niet meer omheen. De volgende ochtend hebben ze zich laten fotograferen. Een plechtig moment.

En sindsdien slapen ze samen. Vooral Koentje is maar wat wijs met zijn verovering. Brody is zo lekker groot en warm. Grote Broer is vaak in zijn eentje de hort op. Van horen zeggen: Hammie heeft meer dan normale belangstelling voor hem. Wie weet wat er allemaal nog staat te gebeuren bij Familie Bofkont :-)

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik ongelooflijk geniet van je verhalen en er graag aan bijdraag dat nog erg lang te laten duren! Keep up the good work!'
(Dankjewel Inge P.!)

Ook Familie Bofkont blijven volgen?
Word Vriend, dan kun je ze ook nog in levende lijve ontmoeten!
http://www.familiebofkont.nl/vriendVrijdag 29 september 2017


OPROEP
Wie helpt Familie Bofkont?

...

Wie woont in Den Bosch? Wie kan vanmiddag tussen 14.30 en 16.00 uur een paar dozen boeken afhalen bij de drukker?

Er zijn 2 dingen mogelijk:
1. Je haalt de boeken en ik kom ze vanavond bij je thuis afhalen.
2. Je haalt de boeken en brengt ze vóór zondag 18.00 uur naar Familie Bofkont (Amstelveen).

Het laatste heeft de voorkeur :-)

En je weet het:
Twee vrijkaarten voor de Familie Bofkont Workshop.

mail@familiebofkont.nl voor het adres van de drukker in Den Bosch.

Dank vast!Donderdag 28 september 2017


EBERHARD & EBERHARD
Toewijding

...

Wat hadden Eberhard & Co graag Eberhard van der Laan in levende lijve ontvangen in het Bofkontbos. Dat zat er ook in, ware het niet dat, ach, laat maar zitten ook. Gedane zaken nemen geen keer.

Ik overwoog de burgemeester een bedankbriefje te schrijven, maar die arme man wordt nu bedolven onder de poststukken die zijn secretaresse vast niet allemaal aan hem voorlegt. Gelukkig maar.

Dan maar een poging via de krant:

'Kom daar nog maar eens om: een burgemeester die het goed vindt dat er een stel varkens in zijn stad woont. En niet alleen goed, hij vond het nog léuk ook. Drie mooie jaren heeft een vrijgekochte fokzeug uit de bio-industrie mogen scharrelen op het braakliggende bosperceel tegenover de Royal Bank of Scotland. Ze beviel er van tien biggetjes. De eerstgeborene werd vernoemd naar de burgemeester. Kleine Eberhard kreeg er nog vijf broertjes en vier zusjes bij. Deze familie Bofkont mocht wroeten in de duurste grond van Nederland tot de crisis voorbij was. De roze lummels groeiden voorspoedig op. We gaven workshops over de intelligentie van varkens, organiseerden lunchwandelingen voor de Zuidassers en er kwamen flexwerkplekken aan de rand van het Bofkontbos. Op een dag werd er een bord geplaatst: hier komt NoMA House. Eberhard & Co verhuisden naar Het Beloofde Varkensland. Maar niemand zal het ooit vergeten; een Varkensvrijstaat op de Zuidas. Zoiets kon alleen in het Amsterdam van Eberhard van der Laan. Namens de varkens: 'Lieve Burgemeester Eberhard, bedankt!' '

Ik vond er de ideale foto bij.

Een zogende Betsy tegen de achtergrond van de Royal Bank of Scotland. En wie ligt daar vooraan aan de beste speen? Eberhard! De brief werd gisteren geplaatst, de foto niet, vermoedelijk door het hoge formaat. http://2017.bfknt.nl/varkensvrijstaat-op-de-zuidas.jpg

'Leuk stukje op Parool.nl' mailde iemand. He, dat wist ik niet. Ook nog op de site dus. Dan wel mét foto natuurlijk. Snel kijken. Maar wat denk je? Wéér Swientie in het mais. Die foto achtervolgt me al 7 jaar. Overal duikt die ANP foto op als het weer eens ergens over varkens gaat.

Ik haat die foto. Kan die lieve Swientie niks aan doen, maar ze staat er 'grappig' op. Veel fotografen richten hun lens expres op de varkensneus waardoor die optisch verlengd wordt. Dat is kennelijk leuk of zo.

Varkens nemen zoals ze zijn, respect (ik kan dat woord niet meer horen, maar het dekt de lading wel), is ze fotograferen zonder dat beoogde lachspiegeleffect. Het lijkt altijd of er maar twee smaken zijn als het om varkens gaat: Lekker of hahaha. Maar varkens zijn veel meer dan een smakelijke speklap of een lollig verlengde snuit.

Varkens hebben zoveel meer smaken. Zoals de toewijding waarmee ze een maisveldje te lijf gaan. Of drinken bij je moeder of je leven ervan afhangt. En het is de toewijding die Eberhard & Eberhard gemeen hebben.

Verder heb ik niks te klagen want het stukkie stond op nummer 2 van Meest Gelezen. https://www.parool.nl/opinie/-eberhard-bedankt-voor-de-varkensvrijstaat-op-de-zuidas~a4518680/

Zijn de varkens er toch maar mooi weer even voor geweest. Parool, bedankt!

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat het hartverwarmend was om te zien hoe liefdevol jullie omgaan met de dieren. Ze krijgen echt alle vrijheid om zichzelf te ontdekken en te zijn. Dat steun ik met heel mijn hart, en nu ook een beetje met mijn portemonnee :-).'
(Dankjewel Marjolein L.!)

Ook een vrije-varkens-vriend worden?
Dat doe je zo:
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Wie woont er in Den Bosch (of in de buurt) en kan morgen tussen 14:30 en 16:00 uur de Familie Bofkont Boeken ophalen van de drukker aldaar? We hebben ze zondag nodig rond 17.00 uur.

Het bekende recept: als dank twee vrijkaarten voor de Familie Bofkont workshop :-)Woensdag 27 september 2017


ZOOLOVE
Kat in het bakkie

...

Tik maar eens in: Zoolove. Liefdadigheidsmerk. Premium-natvoer, snacks en accessoires voor honden en katten. Tien procent van de verkoopprijs excl. BTW van ieder verkocht Zoolove-product gaat naar een goed dierendoel. En Familie Bofkont is in de prijzen gevallen.

Er is een mooi bedrag opgehaald: 3172 euro!

Ineens komt de trekker een stukje dichterbij. Over die trekker moeten we het trouwens nog even hebben. "Hoe kun je dat nou zeggen?" vroeg Dennis gegeneerd, toen ik schreef dat hij een trekker op zijn verjaardag had gevraagd. "Dat ding is toch geen particulier speeltje voor mij?"

Natuurlijk niet Dennis. Grapje! Een trekker is hier inderdaad zo langzamerhand broodnodig. De ene bofkont wordt nog ouder dan de ander, maar voor iedere bofkont komt er een eind aan. En een mooie uitvaart voor zware varkens: als je rug je lief is, moet daar een trekker aan te pas komen. En niet te vergeten voor de zware klussen t.b.v. de wederopbouw na de brand.

Het geld van Zoolove gaat dus in het trekkerpotje.

En ere wie ere toekomt: Bofkontboerin Gerrie heeft Familie Bofkont naar voren geschoven door Zoolove over de brand in te fluisteren. En toen was het al snel kat in het bakkie. Dankjewel Gerrie! Dankjewel Zoolove! Dankjulliewel Zoolove-producten-kopers!

Over kat in het bakkie gesproken: op mijn beurt breng ik graag STICHTING HELP DE ZWERFKAT onder de aandacht bij Zoolove. Stichting Help de Zwerfkat zit in Uithoorn. Katten die nergens anders meer welkom zijn. Oud, afgeschreven, vol problemen en kwalen: Stichting Help de Zwerfkat opent haar liefdevolle armen voor deze afgedankte katjes.

Als sinds 1968 werken Els, Annemiek plus een zwikkie vrijwillgers zich een slag in de rondte. Wanneer je daar ook binnenvalt: het ruikt er altijd fris. Nou kom daar maar eens om bij 65 probleemkatten. Petje af voor die dames. Kijk eens op hun site. Al die lieve smoeltjes. Ineens weet ik weer waarom ik die cursus kattenasiel wilde doen. Ooit. Maar het werd de boerenschool en de varkens wonnen. Want voor 'consumptiedieren' mag niemand de ogen sluiten.

Helpen jullie ook mee om Stichting Help de Zwerfkat aan te prijzen als het nieuwe goede doel bij Zoolove? http://www.helpdezwerfkat.nl - https://www.facebook.com/zoolovenl

Fijne woensdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik Familie Bofkont een goed project vind met heel goede educatie. Als mensen zien hoe hun 'voedsel' bij jullie rondloopt, komt er misschien een verschuiving in het denken!'
(Dankjewel Manon van der S.!)

Ook Vriend van Familie Bofkont worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDinsdag 26 september 2017


VARKENS VAN ZICHZELF
Let's talk business

...

Opmerkelijk: toen Maxie ineens dood lag, dacht ik meteen aan een maag- of darmverdraaiing. Zo'n speels, beweeglijk dier, in de bloei van haar leven, een en al levenslust. Maar Dokter Peter dook de boeken in en kwam met een acute eenzijdige longontsteking.

Onlangs sprak ik er over met een varkensboer: 'Een eenzijdige longontsteking bij een oud varken? Dat lijkt me stug.' Ook hij kwam op de verdraaiing uit. Geestig. In mijn ogen was Maxie een jonge blom, nog niet eens volwassen. Maar de varkensboer vond haar oud. Kwestie van perceptie. Het varken als speklap of het varken met zeggenschap over eigen lijf en leven.

Over varkens van zichzelf gesproken: de Slagersmeiden. Ze genieten wat af in deze prachtige nazomerdagen. Vooral Kleine Meid is verzot op water en modder. Grote Meid ligt wat vaker binnen te rusten (maar ja die is dan ook al oud met haar bijna 2 jaar :-) ).

De Slagersmeiden hebben allebei nog jaaaaren in het vooruitzicht. Toen we ze de gang naar het slachthuis bespaarden wist ik wat dat betekende: een lang & gelukkig leven op Het Beloofde Varkensland. Maar de penningmeester van Stichting Familie Bofkont hing meteen aan de lijn: 'Leuk die crowdfunding voor de aanschaf van die meiden, maar je realiseert je ook wat die twee varkens kosten hè de rest van hun levens?'

Penningmeester is fiscaal jurist en bekijkt het door zijn bril. Gelijk heeft ie. Iemand moet het hoofd koel houden, anders ging ik iedere dag bij het slachthuis staan en kocht alle varkens vrij :-)

'Dértig vrienden per meid, Dafne. Dat zijn zéstig Vrienden van Familie Bofkont erbij voor het eten, drinken & gelukkig zijn van Kleine Meid en Grote Meid. Regel jij het even?'

Van de week informeerde Penningmeester even. 'En?'

Hierbij dus. Namens de Slagersmeiden:
'Wil jij onze Vriend worden? Dat kost jou nog net geen 17 cent per dag. Maar daar hebben wij een warm bed voor, lekker eten, volop liefde en Dokter Peter als dat nodig is. En jij? Jij krijgt er een goed gevoel voor terug. En een mooi boek. Dat moesten wij allemaal zeggen van Dafne. Zijn we nog wat vergeten?'

Nee meiden, goed gedaan hoor. Jullie vertegenwoordigen al die andere varkens waar ik iedere dag aan moet denken.

Het is zoals Tommy Wieringa zegt: 'Het vermogen tot lijden is inderdaad wat ons met het dier verbindt. Miljoenen productiedieren ondervinden reëel leed in veel te kleine ruimtes waarin ze hun veel te korte levens doorbrengen te midden van veel te veel soortgenoten - het is alleen maar omdat dit zich in het verborgene afspeelt, dat we daarmee kunnen leven. Niet ons voorstellingsvermogen schiet te kort, we zijn simpelweg opgehouden met het ons voor te stellen. Die onverschilligheid, dat is onze misdaad jegens het productiedier.'

Gelukkig zijn de Vrienden van Familie Bofkont niet onverschillig. Daar zorgen die vrolijke Slagersmeiden wel voor. Want wat zijn ze leuk he? Doe je ook mee? Vriend van Familie Bofkont worden doe je zo:
http://www.familiebofkont.nl/vriend
Namens de Meiden én Penningmeester alvast bedankt!

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Wat ben ik dol op jullie site. Sinds mijn oma haar lekkende hartklep heeft vervangen door die van een varken, ben ik solidair met ze en hebben ze mijn oneindig respect.'
(Dankjewel Jacqueline K.!)Zaterdag 23 september 2017


OPROEP
Wie Brengt Boeken?

...

Wie woont er in de buurt van Stadskanaal?
Zo ja, heb je ook zin in de Familie Bofkont Workshop?
Dan liggen er 2 vrijkaarten op je te wachten!

Het gaat om het volgende:

Door de brand is onze hele dierenbibliotheek in vlammen opgegaan :-( Om weer een beginnetje te maken heb ik op Marktplaats een 16-delige Dieren-Encyclopedie gekocht.

Die boeken liggen op mij te wachten in Drouwernermond. Maar druk, druk, druk, te druk om ze zelf op te halen.

Wie haalt ze op en brengt ze naar Het Beloofde Varkensland? Dan ben je van harte welkom op de Familie Bofkont Workshop van 15 of 22 of 29 oktober! En zoals gezegd: 2 vrijkaarten. Plus eeuwige dank :-)

mail@hebeloofdevarkensland.nl voor het adres in Drouwernermond. Hoop van je/jullie te horen :-)

Fijne zaterdag allemaal!

PS
En nu we het toch over boeken hebben:
Het Familie Bofkont Boek is in de 24-ste herdruk.
Bijgewerkt met de verhalen van Brody, de Slagermeiden en Koentje & Grote Broer.
Dus wie er nog met smart op wacht: nog even geduld a.u.b.

PPS
Quote van de dag:
'Dafne, er komt goud uit jouw pen!'
(Dankjewel Daan K.!)Donderdag 21 september 2017


BRODY IN DE BOCHT
Nieuw begin

...

De dood is ook een nieuw begin. Brody's vorige leven (balkon, F., fretten, honden, katje) is voorbij. Voorgoed. Over een poosje zal het flatje in Noord nieuwe bewoners hebben. De wind zal draaien, de zon zal schijnen (Herman van Veen).

Had ik al gezegd dat ik sinds kort weet dat Brody een Ierse jongensnaam is, en dat Brody 'muddy place' schijnt te betekenen?

Welnu: Brody heeft sinds maandag interesse in modder.

Dat kwam zo:
Na een fikse regenbui brak de zon door. Betoverd door het warme september-namiddag-licht leek het ineens tijd om Koentje en zijn Grote Broer de grote varkenswereld te laten verkennen. Staldeur opengezet en even later sprongen de broertjes als vrolijke vlooien het erf over. Puur biggengeluk.

En doe nog eens gekker:
Waarom Brody dan ook niet? Brody? O jee wat eng. Zou ik dat aandurven? Want dat betekende ook een confrontatie met zijn twee buurmannetjes. En zoals iedereen weet, tot dusver was die kennismaking weinig succesvol verlopen.

Brody lag bovendien zijn roes uit te slapen na het drinken van een paar liter ananassap, die hij geroofd had uit de melkerij. 'Brody is lam!' zou zijn klokkenluidster uitgeroepen hebben. Er kwam inderdaad geen enkele beweging uit de bult stro waar hij zich onder verschanst had. Stiekem opgelucht haalde ik adem.

Maar ineens stond hij toch buiten. Brody! Buiten! Tussen de stieren! Bij Koentje en Grote Broer! Ik durfde nauwelijks te kijken.

En was hij bang? Helemaal niet. En deed hij lelijk? Helemaal niet.

Met een zwierige zwiep van zijn staartje swingde Brody alle kanten op. Hatsikedee. O kijk daar heb je mijn buren ook. Goedemiddag. Lekker weertje he? En wat is dat? Modder? Wat leuk! En wie is dat? Moeke? Wat een lieverd. En zo ging het maar door.

Sindsdien wil Brody niks liever dan naar buiten. Willen ze alledrie niks liever meer dan naar buiten. Met z'n drieën. Jawel mensen, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Want toen ze maandagavond laat eindelijk in het stro ploften waren ze eruit. Brody is de baas. Koentje en Grote Broer deden er niet moelijk over. Iemand moet de baas zijn, nietwaar?

En vanaf dat moment heb ik de afscheiding tussen hun slaapkamers opengelaten.

Binnen kunnen ze uit de voeten op zo'n 100 vierkante meter. Dicht bij elkaar, ver uit elkaar, kiest u maar. Over het naar buiten gaan hou ik voorlopig nog even de regie. Ze zijn zo gretig met het verkennen van hun nieuwe wereld. Voor je het weet lopen ze te winkelen in Amstelveen. Met z'n drietjes. Gearmd.
Wordt Vervolgd.

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de week:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik dat al zooooo lang van plan ben. Brody, waar ik steeds om kan huilen, heeft mij over de streep getrokken! Ha ha ha. Goed gedaan Brody.')
(Dankjewel Monique K.!)

Ook nog Vriend van Brody worden? :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendWoensdag 20 september 2017


DE VADER VAN BRODY
Moordwijf

...

Opzienbarende mail van de klokkenluidster van Balkonstumpertje Brody: 'Lieve bofkonten, de 'vader' van Brody is stervende. Hij heeft een agressieve vorm van hersenkanker.'

De vader van Brody? De vader van Brody? O ja, de man van het balkonstumpertje.

Ze hoorde het in de dierenwinkel van een aardige man die de hond van de Vader van Brody uitliet. Dé hond die Brody het leven zo zuur gemaakt heeft.

De hondenuitlater zei dat hij het zo geweldig vindt dat Brody nu bij Familie Bofkont woont en dat er vreselijke dingen waren gebeurd op dat balkon: "Maar F. heeft wat foute vrienden dus niemand durfde iets te melden."

Hij vertelde haar dat er een nieuwe baas voor de hond wordt gezocht. Of ze laten hem inslapen. "4 jaar!!!!!" brieste de klokkenluidster. "Hij is pas 4 jaar!"

"En als jullie niet op mijn noodoproep hadden gereageerd was Brody nu krijsend en met een epilepsieaanval naar de SLACHT gegaan, zonder ooit in zijn leven een baaltje stro, een medicijn of diepe liefde te hebben gehad! De winter komt er aan, en hij had weer met 5 graden onder nul op het balkonnetje gestaan met een enorme hond achter het glas!"

Ik belde haar meteen: "Zullen we vanavond samen naar F. gaan?"

Dat waren we al van plan, ik wilde F. graag nog eens spreken. Ik zat vol vragen over het mysterie Brody. Ondanks zijn verleden is hij zo op zijn gemak bij mensen. Dat moet de verdienste van F. zijn. Op zijn manier moet hij dol zijn geweest op het balkonstumpertje. Ik had hem daarom alles willen vergeven omdat ik vermoedde dat de situatie hem boven het hoofd was gegroeid.

Om 19.00 uur zou ik de klokkenluidster komen halen. Maar om 11.00 uur ging de telefoon: "Ik ben vast even gegaan. Hij ligt in coma. Zijn kinderen komen vanmiddag. Ik mocht toch even naar binnen. De fretten zijn al weg."

En ze had gedaan wat ik hoopte. Ze had F. namens Brody een kus op zijn wang gegeven, en gezegd dat hij rustig kon gaan omdat Brody het goed heeft.

's Avonds weer een mail van dit moordwijf.

'Ik kwam vanmiddag de man tegen in het park die F.'s hond nu uitlaat. Deze man weet ALLES van Familie Bofkont. Hij had de site aan F. laten zien en de filmpjes. F. miste zijn Knor maar na een paar avonden was hij enthousiast. Hij vertelde in de hele buurt dat zijn Knorretje bij jou onder het dekbed sliep..... "Had ze mij ook niet mee kunnen nemen, dat lekkere wicht," zei hij elke keer.'

Blij dat de Vader van Brody nog geweten heeft dat zijn Knorretje het goed heeft. Tijdens die chaotische ontmoeting toen voelde ik al aan mijn water: hier zit meer achter. Daarom wilde ik er nog gauw een keer heen. Maar ja, daar kwamen de Slagersmeiden tussen. En Koentje. En zijn Grote Broer. En gingen Giel en Maxie dood. Zo is het leven bij Familie Bofkont.

MAAR NU HET VOLGENDE:
Heeft iemand interesse in de Beul van Brody :-)?
Hij blijkt een hele sociale hond te zijn, die gewoon aandacht en liefde nodig heeft. En vooral meer ruimte dan op dat kleine flatje. Hij (of zij, dat weet ik niet) is dus 4 jaar en een 'steffert' maar dat zal wel een Stafford zijn.
IEMAND?

PS
Quote van de dag:
'Zondag 17 september ben ik geweest met mijn zussen. Varkens zijn onze meest geliefde dieren en wat een fantastische koeien/stieren ook! Wij hebben onszelf nog nooit zo'n mooi cadeau gedaan. Leuke vrijwilligers, veel passie en liefde en een hele fijne sfeer. Wij zijn nog nooit zo relaxt ergens vandaan gegaan met zo een serieuze boodschap. Zet het goede werk voort en tot snel!'
(Dankjewel Anouschka M. & Zussen!)

Ook Vriend van Familie Bofkont worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDinsdag 19 september 2017


VARKENSVRIEND
en ook koeienvriend...

...

Zondag met Lubach gezien? Alsnog doen! Verplicht huiswerk als je begaan bent met varkens. Geen straf hoor, er valt heel wat te lachen.

En hij komt ook met een oplossing. De Slechter Leven sticker. Op naar de supermarkt dus en plakken maar op die pakjes goedkoop vlees. Als er nog stickers zijn tenminste. 3000 vellen laten drukken en ze waren er maandag al bijna doorheen.

Ik ga het programma nog een keer bekijken. Vooral om die meneer die bij het schap met kippen-kiloknallers werd geïnterviewd:

"Goedemiddag meneer. Kip gekocht?"

"Ja."

"Denkt u wel eens na over het leven van zo'n kip?"

"Nee. Waarom zou ik? Denkt die kip wel eens na over mijn leven dan?"

Echt waar. Dat zei die man. Een echte man, geen acteur in Zondag met Lubach dus.

Gistermiddag kwam ik aanrijden bij de supermarkt in Uithoorn. Een dame greep onmiddellijk haar telefoon. Ze gebaarde: "Mag ik uw varkentje fotograferen?"

Even later tikte ze tegen het raampje: "Door u ben ik gestopt met het eten van varkensvlees. Ik kan het niet meer. Bah. Lammetjes ook niet meer. Kalfjes ook niet. Eigenlijk eet ik alleen nog maar rundvlees."

Er ontstond een vlees-dialoogje.

Ik vertelde haar dat ik vroeger dacht dat rundvlees het enige toelaatbare was. Van zo'n groot beest konden veel mensen eten en dan hoefde er maar 1 dier dood. Maar dat ik daar toch van teruggekomen was.

We kregen het over Zeus en Herman en dat ik die met de fles had groot gebracht. "Komt u maar nooit naar Het Beloofde Varkensland want dan eet u ook geen rundvlees meer." Ze vroeg onmiddeliijk een kaartje :-)

https://www.npo.nl/zondag-met-lubach/17-09-2017/VPWON_1266479

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik de varkens een warm hart toedraag. Ik geniet van ze.'
(Dankjewel Hanny B.!)

Ook Varkensvriend worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Ze bedoelde het varkentje voorop mijn motorkap.
Hij staat daar al 20 jaar (sinds Dierendag 1997).
Mooie strijdbare houding. Varkens! Voorwaarts!Maandag 18 september 2017


STOERE ART
R.I.P.

...

Weten jullie nog van dat mooie lieve mannetje dat bij Betsy wilde liggen? Al die kaarten die we allemaal naar hem stuurden toen hij jarig was?

Gistermiddag is hij gestorven. Stoere Art.

Mannetje van 7 jaar, waarvan 6 jaar strijd tegen een zeer zeldzame hersentumor.

Ik maak een diepe buiging voor hem, zijn moeder, zijn vader en zijn broertje Benten. Wat zij met elkaar hebben doorgemaakt daar kun je alleen maar stil van zijn.

De zon scheen, schreef zijn moeder, mooier kon niet voor hun dappere strijder.

Rust zacht Stoere Art.

PS
Art's moeder, Mariëlle Boukens, schreef gruwelijk mooie stukjes over het hele proces. Lees maar: http://www.hartigewoorden.blogspot.nlZondag 17 september 2017


STUDENTENVARKENTJE
Andere tijden?

...

Veel ophef over de uitzending van Andere Tijden (zaterdag 16 september). Honderdvijftig kaalgeschoren studenten tijdens hun ontgroening op de zolder van een studentenhuis in de Amsterdamse Sarphatistraat.

"Laten we Dachautje spelen!" had een oudejaars geroepen.

Opvallend: niemand van de studenten is afgehaakt, op een na. Die is opgestapt, verhuisd naar Den Haag en wilde nooit meer iets met welk studentencorps dan ook te maken hebben.

Maar ik wil het hebben over het jonge varkentje in hun midden. De heren hadden het beestje volgestopt met laxeermiddelen.

Die foto. Tussen al die kaal geschoren koppen dat ontdane smoeltje. Hoe ze dat beestje omhoog sjorren, de achterpootjes hulpeloos in de lucht. Een wirar van handen, maar niemand die het beestje in zijn basis, van onderen, ondersteunt.

Alleen de student links van het varkentje is de enige die naar hem kijkt. Zijn hand op het schedeltje heeft nog iets beschermends.

Hoe het met dat varkentje is afgelopen, daar moeten we maar niet aan denken.

"Dit was Andere Tijden," sloot de presentator af. "Terug naar de onze."

Hoezo andere tijden?

Voor de combi studenten-varkentjes-ontgroeningsrituelen zijn de tijden helemaal nog niet veranderd. Wie herinnert zich niet als de dag van gisteren wat Maximiliaan is overkomen?

En als ik google op Feuten, de BNN serie, waar ook een varkentje in 'meespeelde', stuit ik tot mijn verrassing op het commentaar van een nog onbekende Rosanne Hertzenberger waarin ze zich fel keert tegen iedere vorm van ontgroening: 'Er is het varkentje, dat eerst ter verzorging aan een groepje feuten wordt gegeven en na een paar dagen van kant wordt gemaakt.' Rosanne's hele betoog: 'Stop met dit sadisme: ontgroeningen lopen der definitie uit de hand' is de moeite van het lezen waard.
http://www.mareonline.nl/artikel/1011/09/0101/

Er wonen nog steeds 'studentenvarkentjes' op Het Beloofde Varkensland. Bokkie, Bessie, LadyBoss, Dumpie. Maximiliaan werd landelijk nieuws, wat de anderen hebben meegemaakt weet ik het niet, dat stond er niet bij.

Studenten & Varkentjes; lijkt me een mooie taak voor de Dierenbescherming. Ieder jaar voor de ontgroeningstijd een stel inspecteurs op pad sturen. Preventieve voorlichting op de universiteiten. Er straf en een boete aan verbinden. Jaar in, jaar uit. Net zolang tot geen student het nog in zijn hoofd haalt om nog maar aan een varkentje te dénken...

Nog een fijne zondagavond allemaal!Donderdag 14 september 2017


OPROEP
Remi

...

Wie kent (kende) deze leukerd? Hij heet (heette) Remi.

DE SITUATIE IN 2006 (11 jaar geleden dus):
Remi woonde op de kinderboerderij van Geldrop. Daar moest hij weg, want de beheerder wou weer met 'jong spul' beginnen.

WIETSKE
Ene Wietske heeft toen mijn hulp ingeroepen.

REMI NAAR ASTEN
Remi kreeg een nieuw thuis in Asten bij de varkentjes Truuske en Slotje. Voorbij eenzaamheid. Voorbij gevaar van handelaar. Voorbij slacht.

Dit alles speelde zich af in 2006. Remi was toen 5 jaar.

OPROEP
Nu ben ik op zoek naar Wietske (en wie weet leeft Remi nog...)
Wie weet wat?
Wie kan mij helpen?
Dank vast!

Dafne Westerhof
Het Beloofde Varkensland
mail@hetbeloofdevarkensland.nl...Maandag 11 september 2017


BETSY
Melkvarkens

...

Waar blijft toch die verjaardagskalender van Familie Bofkont?
Dan had daar vandaag, op 11 september, een naam gestaan: Betsy!

Bij Familie Bofkont tuimelen we van het ene sterfgeval in de andere verjaardag.

Betsy is 8 jaar geworden. Nu mag ze volgens de boekjes een oud varken heten. Een oud moedervarken. Ongekend in de wereld van de productievarkens. En een oud moedertje dat al haar kinderen bij zich heeft mogen houden: een ongekend fenomeen.

Van harte gefeliciteerd Betsy! Met alles. Met je verjaardag. Met je lummels. Met je zijn.

In de Volkskrant lees ik over genetische manupilatie bij landbouwhuisdieren. De Universiteit van Illinois is bezig een 'melkvarken' te ontwikkelen. Een varken dat dankzij een ingebouwd gen, afkomstig van de koe, genoeg melk geeft om al haar biggen van voldoende voedsel te voorzien. Bij 'gewone' zeugen komen jongen vaak om van ondervoeding.

Maar wat er niet bij vermeld wordt is dat 'gewone' zeugen over de kop gejaagd zijn om alsmaar meer biggen te moeten 'produceren'. Logisch dat er dan niet voldoende melk is voor allemaal. Kunnen zij het helpen?

In België heeft het woord melkvarken trouwens een andere betekenis. Daar bedoelen ze met een melkvarken een gespeende big: de big die zo'n 3 tot 4 weken melk bij de moeder gedronken heeft en daarna van haar gescheiden wordt.

Zeg maar de leeftijd van Betsy's lummeltjes op de foto.

FILET VAN MELKVARKEN IN HONING-MOSTERDSAUSJE Kruid het vlees (lees: Eberhardje) met pezo en bak op een stevig vuur zodat het vlees (lees: Joke-tje) dichtschroeit. Tijdig blussen met water en onder deksel een 20 minuutjes laten garen (lees: Klaasje). Hak de peterselie fijn, snijd het vlees (lees: Fransje) per persoon in drie stukken en leg onderaan het bord op een lepel saus. Strooi er gehakte peterselie over.

Ja! Laten we Eberhardje en Joke-tje en Klaasje en Fransje in drie stukken snijden en er gehakte peterselie over heen strooien :-) :-(

Biggetjes van die leeftijd zijn wondertjes. De romige stevige lijfjes, de marsepein-roze kleur, hun glanzende velletjes, de zachte haartjes, oortjes en neusjes vochtig, stevig, rubberig, maar o zo zacht en warm om nog maar van hun hoefjes en wimpertjes te zwijgen.

Die wondertjes zijn trouwens nu al net zo groot - of groter - dan hun moeder Betsy. Staat er ineens een heel leger van die roze lummels voor je neus. Maar wie A zegt, moet B zeggen.

Wij zeggen hier zelfs Z. De Z van Zorg. Voor Ze Zorgen Tot Ze Omvallen Van Ouderdom. Want toen Betsy stopte met melk geven, heeft ze het stokje aan ons overgegeven. Ziezo. Mijn werk zit er op. Nu jullie :-)

Nog vele jaren Betsy in goede gezondheid!

Fijne maandag allemaal!

PS Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik alles heb wat mijn hartje begeert. En mijn wens is dat de varkens het ook wat beter gaan krijgen.'
(Dankjewel Jan G.!)

Ook het werk van Stichting Familie Bofkont ondersteunen?
Op een lichte manier aandacht vragen voor een zwaar onderwerp?

Word ook Vriend, want die lummels kosten handen vol geld :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendZondag 10 september 2017


DIEREN-ROUWDESKUNDIGE
Alles

...

Alles doet er toe, alles alles doet er toe
Ook wat er niet toe doet, dat doet er toe
Herman van Veen

'Het is te hopen dat de tweede helft van dit jaar wat beter wordt,' mailde iemand. Dat was lief bedoeld maar ik moest er ook over nadenken.

Want wat is beter? Dat er geen bofkonten meer zullen doodgaan?

'Dit jaar zullen er waarschijnlijk veel bofkonten gaan,' zei ik al tegen een van onze bofkontboerinnen. Dat was begin januari. Toen was er nog geen sprake van brand. Had er trouwens ook niks mee te maken.

Nee, gewoon omdat ze er de leeftijd voor hebben. Dan zit hun leven er op. Dat is geen kwestie van goed of fout. Dat is gewoon zo.

Een paar weken geleden werd ik gebeld door een mevrouw met een ziek varken. Jong dier, pas 1,5 jaar, maar al maandenlang ziek. Het arme dier had geen toekomst meer, maar ze wilde het niet laten inslapen. 'Dan voel ik me een moordenaar.'

Ik probeerde haar op andere gedachten te brengen. Vertelde haar hoe we het hier doen. Vanaf het moment dat het moeilijke besluit wordt genomen tot en met het afscheid. Vormgeven aan de dood. Het helpt. Maar ze hoopte dat als ze op een dag zou thuiskomen, haar varkentje vanzelf vredig zou zijn ingeslapen. Ik drukte haar op het hart om dokter Peter te bellen.

Hoe vaak ik al een varken had moeten laten inslapen, vroeg ze. 'Al meer dan 20 keer,' zei ik zo uit m'n hoofd. 'En als Dokter Peter het doet, gaat het goed. Toe, bel hem alsjeblieft op.'

Dokter Peter: 'Een dier gaat niet zomaar vanzelf dood, dat is een lange, lange lijdensweg. Deze mevrouw mag blij zijn dat de NVWA hier geen lucht van gekregen heeft. Een ziek dier hulp onthouden is strafbaar.

Gisteren hebben we de bloemen die aan de dijk lagen voor Maxie, naar haar eiland gebracht. Plus een lading appels voor haar nabestaanden :-)

Haar leven vieren. Blij zijn dat een vleesvarken een echt varkensleven had met alles d'r op en d'r an. Maxie's aanwezigheid deed er toe. Voor haar broer Willy, de Moeder van Sjonnie, de Black Boys en Kleine Beer. En voor ons en de mensen die een loopje langs het eiland maakten om van hun varkensgeluk te genieten.

Na Maxie zullen er nog velen volgen. Van ouderdom. Ook dan zullen we hun levens vieren. Eens komt er een eind aan, voor ons allemaal. Ook daarin zijn de bofkonten mijn leermeesters :-)

Fijne zondag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Even kunnen stralen in dit leven, maar heb mijn varkenspootjes voor jullie achtergelaten. Goede reis Lief meisje Maxie..'
(Dankjewel Kristel B.!)

Alles doet er toe:
https://youtu.be/TaXgEczUsisZaterdag 9 september 2017


MAXIE & WILLY
Kunst

...

Bofkont-Mecenas Nathalie kwam nog terug op de áánleiding van Maxie's aanwezigheid op Het Beloofde Varkensland. 'Wie heeft het daar nog over en wat is het bewustzijn daarna?' Ze is er nog steeds boos over.

Nathalie heeft gelijk; Maxie & Willy waren goed-maak-biggen.

De oorspronkelijke Maxie & Willy hingen al in helften voor de Openbare Uitbeenles. Wie weet het nog? Het hippe 'kunstproject', waarbij 2 biggetjes werden vetgemest en toen onder veel media-aandacht naar het slachthuis gingen? Kunst mensen! Kunst!
De gemoederen liepen destijds hoog op. Om er nog enigszins een positieve slinger aan te kunnen geven kochten we daarna twee biggetjes vrij uit de varkenhouderij. Maxie & Willy. Dan zouden ZIJ het leven krijgen dat ik aan die onfortuinelijke 'kunstbiggen' had willen geven. Maar de 'kunstenaars' gingen niet op mijn aanbod in. De slacht was immers de apotheose van hun 'kunstproject'.

Ach, oude koeien uit de sloot. Het sloeg allemaal nergens op. Ook heb ik spijt van mijn interventie. Daar kom ik later nog wel eens op terug.

Maar één ding heeft het wel opgeleverd.

Deze Maxie & Willy hebben samen een geweldig leven gehad. Niet lang. Vier jaar samen, maar het waren 4 fan-tas-tische jaren. Maxie was de extraverte van de twee. Wat kwam ze er altijd enthousiast aanscheuren. Joepie! Wat een leven hebben wij hier! En wat leuk dat jij hier nu ook bent! Welkom op ons eiland!

Willy blijft niet alleen achter.

Hij heeft De Moeder van Sjonnie nog. En Kleine Beer (ook zo'n excuus-truus). En de Black Boys. Nu zijn ze met hun zessen op hun Bofkonteiland. Toch gek. Zes kontjes aan de voertrog in plaats van zeven. Maar wat doe je eraan?
Wordt Vervolgd.

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Rust zacht Maxie ... ik ga je missen als ik met mijn Laika ga kijken bij de 'Varkies'... Maxie kwam vaak kijken ... ik was verliefd!'
(Dankjewel Karin N.!)Vrijdag 8 september 2017


MAXIE
Rituelen

...

Dokter Peter heeft de foto's van Maxie bestudeerd en is in de boeken gedoken: Acute Eenzijdige Longontsteking.

Die was er ineens terwijl Maxie er niks van merkte, noch wij, maar binnen één nacht de dood tot gevolg had.

'Als een boer plotseling een dood varken in de stal vindt, is het vaak deze oorzaak. En er is helemaal niks aan te doen,' aldus dokter Peter.

'Maar hoe is haar einde geweest?' wilde ik toch weten. 'Geen lange doodsstrijd. Niet langer dan een halfuur tot een uur.'

Maxie's afscheid stelde ons voor een grote logistieke uitdaging.
Razendsnel ziek. Razendsnel dood. En een razendsnel afscheid.

Ze lag er mooi ontspannen bij in de opening van het huisje. De Moeder van Sjonnie aan haar ene kant, haar broer Willy aan de andere kant. Maar haar nog een paar dagen op het eiland laten liggen was geen optie. Maxie toedekken met een mooie lap, bloemen en appels? De Moeder van Sjonnie & Co zouden daar wel raad mee weten :-) En met die ravage konden we passanten niet confronteren.

Bovendien was het te warm voor zo'n drie-dagen-afscheid. Maxie moest dus meteen van het eiland af. Maar hoe?

Dennis heeft zich weer eens van zijn beste kant laten zien. In het maanlicht maakte hij een brug over de sloot. Wist Maxie op een plaat hout, aan 30 meter lange staalkabels, van het eiland af te manoeuvreren. Met een adembenemende precisie, nergens grof of lelijk.

Maxie zoefde als een koningin door het land, over de dijk, in het licht van de koplampen van de achteruitrijdende bus, naar haar plaats van bestemming. Het was van een grote schoonheid. Die jongen verdient een lintje.

Toegedekt, geraniums om Maxie heen geschikt, appels, foto's uitgeprint, woorden op het bord geschreven en toen was het bijna 4.00 uur. Maxie zou vanaf 6.00 uur opgehaald kunnen worden. Nog een paar uurtjes slapen (Brody kon zijn geluk niet op :-)), koffie gezet, cake, en de wacht bij Maxie houden.

Om 10 over 8 reed de wagen van de Rendac voor.

De chauffeur sprong er zwijgend uit. Drukte op de knop, de grijper verscheen en het volgende moment lag Maxie in zijn wagen. Hij sprong de cabine weer in en weg waren ze. Ook hij wist precies wat hij deed en het was nergens grof of lelijk. Het klopte allemaal als een bus.

Maandag en dinsdag scheurde Maxie nog als een gek over het eiland heen. Vol levenslust. Woensdag was ze dood.

Ik sta er nog van te tollen.

En nu ga ik Dennis feliciteren met zijn 47-ste verjaardag.
Hij heeft een trekker gevraagd :-)

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Sinds mijn oma haar lekkende hartklep heeft vervangen door die van een varken, ben ik solidair met ze en hebben ze mijn oneindig respect.'
(Dankjewel Jacqueline K.!)

Vriend worden van de Varkens?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDonderdag 7 september 2017


DROOMLAND
Maxie

...

Heerlijk land van mijn dromen
ergens hier ver vandaan
waar ik zo graag wil komen
daar waar geen leed kan bestaan

Ergens moet er een plek zijn waar het nog fijner is dan op Het Beloofde Varkensland. Zeeman ging er dit jaar heen. Zwarte Prins. Mister Frisling. Piet. Ieniemini. Gieltje.

En gisteren Maxie. Ook zij is naar de Varkenshemel vertrokken.

Ze had zondag niks gezegd toen ze de show stal op het Bofkonteiland. Vrolijk en onstuimig als altijd. Mijn Mooie Maxie. Ónze Mooie Maxie.

Ook maandag was alles als vanouds toen Hanny en Emile, en David op dinsdag, het ontbijt naar het Bofkonteiland brachten. Een stel tevreden smakkende varkens op zonnige nazomerdagen.

Vorige week nog maakte Maxie indruk toen we zagen dat ze de baas was geworden over haar grote broer Willy. Maxie, in de kracht van haar leven. Gisteren zomaar ineens weg. Vanuit het niks.

Je zult er een reden voor gehad hebben, meisje.

Dankjewel voor je stralende aanwezigheid bij Familie Bofkont.
Een goede reis naar je Varkenshemel.

Droomland droomland
oh ik verlang zo naar droomland
daar is steeds vree
dus ga met mij mee
samen naar 't heerlijke droomland

https://youtu.be/c9NLk2dhH9A

En toch vind ik het een rotstreek.Woensdag 6 september 2017


HOOP VOOR VARKENS
Met een open mind

...

En de Ondernemer van het jaar is...... een varkensvermeerderaar!
34,4 gespeende biggen per zeug per jaar!

Niemand anders dan Yvon Jaspers mocht de prijs uitreiken.

Zou ze er wel eens over nadenken wat dat betekent: 34,4 biggen per zeug/per jaar? Toen ik op de boerenschool zat stond de teller op 23,1 biggen. Toen al werd er gefluisterd over het streven naar 30 biggen per jaar. Toen toekomstmuziek, nu dus een feit.

Waarom krijgen die fokzeugen geen prijs van Jaspers? Een lekker modderbad? De volgende worp in een echt stro-nest? Ik kan wel wat bedenken waar ze die hardwerkende varkensmoedertjes blij mee kan maken.

Hoe gaat het eigenlijk met de varkensmoedertjes die de hoofdprijs kregen?

Met pensioen naar Het Beloofde Varkensland:

LA MAMA: 170 biggen.
Haar kuur tegen de baarmoederontsteking zit er op. Nu moet ze het verder weer op eigen kracht doen. Ze is goed te pas, wel met een wat smaller smoeltje, maar ze is dan ook al ruim 13 jaar.

DE MOEDER VAN SJONNIE: 114 biggen.
Afgelopen zondag net zo'n enthousiaste gastvrouw als altijd. Met haar onstuimige gedrag is ze nog steeds de ster van het Bofkonteiland. Godzijdank kan ze nu uit de voeten; konden al die turbozeugen dat maar :-(

BETSY: 139 biggen.
Zo mooi om te zien dat haar gezin zo hecht met elkaar blijft. Nog steeds de moederrol temidden van dat stelletje roze lummels. Ligt altijd vooraan in de deuropening. En als haar lummels er op uit gaan voor een wroetsessie of modderbad, blijft zij meestal nog even thuis: 'Gaan jullie maar vast. Moeder komt zo wel.'

GRANNY: 306 biggen.
Maakt dezelfde ontwikkeling door als La Mama destijds. Heel lang de kat uit de boom gekeken. En nu? Nu brult ze de dakpannen van het dak als ze het tijd vindt voor haar ontbijt.

MUK: 205 biggen.
Gloreert in haar rol als grootmoeder. Als de kleine zwartjes niet bij haar komen, gaat ze wel bij hen op bezoek. Regelmatig zien we haar een tukkie doen in hun huisje. Heeft ze dan eerst een stukje voor moeten lopen en dat gaat haar nog steeds goed af. En ze kan het zelfs goed vinden met haar schoondochter; de moeder van de kleintjes. Heeft ze ineens een heel gedumpt varkensgezinnetje geadopteerd. Die Muk.

In een volgend leven neem ik alleen nog maar uitgewerkte fokzeugen op :-)
Wordt Vervolgd.

Fijne woensdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik heb je boek met heel heel heel veel plezier in 2 dagen uitgelezen. Met de mooie en ontroerende verhalen in mijn achterhoofd ben ik deze week aan het coschap landbouwhuisdieren (diergeneeskunde) begonnen. Al wat fijne gesprekken met een open minded docent (varkensdierenarts) achter de kiezen over de toekomst. Ben benieuwd...'
(Dankjewel Haitske B.!)

Ook Vriend worden van de gepensioneerde Bofkont-Moedervarkens?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Eindelijk! Alle foto's van workshops, feestjes en ander mens/diergeluk staan online :-)
http://www.familiebofkont.nl/fotosZaterdag 2 september 2017


BED & BRODY
Slim

...

Brody wil voor zichzelf gaan beginnen. Een Bed & Breakfast, maar dan anders. Bed & Brody. Goed idee.

Is ie verzekerd van nachtelijk gezelschap en de volgende ochtend krijgt HIJ ontbijt op bed in plaats van andersom. Laat die slimme varkentjes maar schuiven :-)
Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Het liefst zou ik alle afgedankte dieren opnemen, maar dat kan nu eenmaal niet. Want als je een dier opneemt moet je er ook 100% voor kunnen gaan en optimale zorg en leefomstandigheden kunnen bieden.'
(Dankjewel Ciska R.!)

Bed & Brody ondersteunen?
Word Vriend van Familie Bofkont :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendVrijdag 1 september 2017


KOENTJE
Vertrouwen

...

Ach die lieve Koentje. Kwetsbaar kleintje. Heeft zoveel slaap nodig. Zoekt ie een zonnestraaltje op en dan ligt ie er zo stilletjes bij.

Vanochtend een spuitje met Dectomax gegeven. Koentje & Co vergaan van de jeuk. Ze schuren zich helemaal wezenloos. Hun verregaande schurft is niet meer met Ivomec in een stukje brood met pindakaas te bestrijden.

Gelukkig kruipen de broertjes helemaal in je, dus lekker op schoot, masseren, en ja dan toch even dat gemene prikje. Een moeilijk moment, maar het moet. Zachte heelmeesters maken nu eenmaal stinkende wonden en jeuk is ook geen pretje.

Koentje bleef daarna toch nog op schoot liggen, zijn vertrouwen in ons is intact gebleven. Het allerbelangrijkste in zijn leventje is dat hij zich geborgen voelt.

Straks ga ik dokter Peter bellen.

Wat denkt hij van 'dat raars' dat achter uit Koentje hangt? En moet daar nog wat aan gebeuren? Arme Koentje zal er niet op zitten te wachten om in zo'n korte tijd voor de derde keer onder het mes te moeten, maar er is één troost. Dokter Peter opereert tenminste onder volledige narcose...
Wordt Vervolgd.

PS
Quote van de dag:
'En intussen heeft Brody dus mooi al 4 varkens een gelukkig leven bij Familie Bofkont bezorgd :-)'
(En zo is het Ingeborg Z.!)

Vriend worden van deze 5 nieuwkomers?
Brody zelf plus de Slagersmeiden plus Koentje & Co
http://www.familiebofkont.nl/vriend


← naar augustus  |  BOFKONT BLOG SEPTEMBER 2017
| mail@familiebofkont.nl | www.familiebofkont.nl |

IBAN NL95 TRIO 0338830871 t.n.v. FAMILIE BOFKONT (ANBI, dus giften zijn aftrekbaar)