← naar augustus  |  BOFKONT BLOG SEPTEMBER 2017
facebook.com/familiebofkont - twitter.com/familiebofkont - youtube.com/familiebofkont
HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND
IBAN NL02 INGB 0000 0004 69 t.n.v. FAMILIE BOFKONT (ANBI, dus giften zijn aftrekbaar)

BOEK over de wereld van Familie Bofkont waargebeurde spanning & sensatie bestel via mail@familiebofkont.nl

Hoe word je Vriend van Familie Bofkont?

Familie Bofkont FAMILIE BOFKONT WORKSHOP
varkensmassage & stierknuffelen
Al duizenden mensen hebben de Familie Bofkont Workshop gevolgd :-)
Lees hier de reportage Familie Bofkont Workshop in Roots magazine.

Familie Bofkont Workshop: op zondag open inschrijvingen,
besloten groepen dinsdag t/m zaterdag.
teambuilding 'Communicatie met Mens & Dier'

programma aanvragen? mail@familiebofkont.nl

Data:  22 okt. (VOL) |  29 okt. (VOL) |  5 nov.  |  12 nov.  |  19 nov.  |  26 nov.  |  LET OP!  25 maart 2018 |  1 apr. 2018 |  8 apr. 2018 |  15 apr. 2018 |  apr. 2018 |  27 apr. 2018 |  6 mei 2018 |  13 mei 2018 |  etc.

FAMILIE BOFKONT CADEAUBONNEN   lees verder...Zondag 22 oktober 2017

...

http://microbiggetje.nlZaterdag 21 oktober 2017

...

http://minivarkens.nlDonderdag 19 oktober 2017


MINIVARKENSWOORDENBOEK
Pure noodzaak

...

De site Minivarkens heeft een nieuwe jas. Eindelijk! Simone zocht de stof uit, maakte het patroon, stikte em in elkaar, ik nam de voering voor mijn rekening en Dennis knipte de losse draadjes af.

Waarom een nieuwe jas? Omdat die oude natuurlijk echt niet kon. Maar we moesten destijds snel wat in elkaar flansen. Beter iets dan niets. Pure noodzaak. Door filmpjes als deze: https://vine.co/v/MLH0EKh3qZ7

Maar het oog wil ook wat en nu leest alles een stuk lekkerder. En we blijven er natuurlijk nog aan sleutelen. Als er nog woorden ontbreken, laat het me weten. Dan zet ik die er nog graag bij.

http://minivarkens.nl

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
April 2016
'Nogmaals dank voor de inspirerende workshop en mooie verhalen afgelopen zondag! Het is in deze harde wereld bijna onwerkelijk dat dieren zo'n prachtleven mogen leiden, zonder er iets terug voor te moeten geven. Jullie zijn echt mijn grote voorbeeld!

Ik ben de laatste tijd erg aan het nadenken over iets voor dieren doen als 'baan'. Of in elk geval zo dat ik ervan kan leven. Daarom ben ik ook gestopt met mijn vaste baan. Zodat ik naast mijn grafisch ontwerp-opdrachten ook de ruimte heb om na te denken over hoe ik mijn twee passies kan combineren: dierenwelzijn + grafisch ontwerp.'

Dankjewel Simone voor deze prachtige website!
En wie ook een klus voor haar heeft: Simone Hervij http://supertiny.nlWoensdag 18 oktober 2017


ME TOO
Balance-ton-porc

...

Druk bezig met de laatse hand aan onze nieuwe site over (mini)varkens. Allemaal ter voorkoming van nog meer Me Too's en dus nog meer minivarkensleed :-(

Gaat nooit lukken, dat weet ik ook wel, maar altijd nog beter te vechten tegen de bierkaai dan de strijd opgeven :-)

De laatste dagen heeft Me Too ineens een andere betekenis gekregen.

Het begon met filmproducent Harvey Weinstein, maar wat te denken van Dominique Stauss Kahn, die bankier van Heleen Mees (niet helemaal vergelijkbaar, maar toch), Roman Polanski, Ruud Lubbers, om maar een paar te noemen?

Gisteravond een discussie op DWDD over het onderwerp. Die kop van MvN tijdens het interview met de ex TROS omroepster. Nou ja interview. Het leek eerder een verhoor. Geloofde hij haar wel? Sonja Barend bleek desgevraagd nooit ergens last van gehad te hebben. Vergis ik me nou of kwam hem dat wel goed uit?

Het punt is dat niemand in ons kleine landje een naam durft te noemen. Ik ook niet. Wie gelooft je?

Dat bleek ook maar weer uit de verhalen van slachtoffers in de Volkskrant vandaag. De actrice die haar verhaal deed. De theaterdocent die alles glashard ontkende. En omdraaide. Daar moet je toch niet aan denken.

Na het verhaal in DWDD van de ex-TROS omroepster dreigde het een los-zand-discussie te worden (want wie is er niet eens betast in de tram?). Ik denk dat het beter is om de Weinsteingate toe te spitsen op Bekende Mannen Met Maatschappelijk Aanzien Die Hun Macht Misbruiken. Die lopen ook in Nederland rond. Als meerdere vrouwen zo'n naam noemen, kan daar een afschrikkende werking van uit gaan.

In Frankrijk zijn de actrices daar al wel mee begonnen:

#balancetonporc Balance-ton-porc.

Smeerlappen worden altijd varkens genoemd. Dat mochten ze willen.

Zulke smeerlappen kunnen op geen enkele manier in de schaduw staan van de hooggevoelige varkens. Jamais ;-)

Fijne woensdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik zeer ontroerd was door de intelligente varkens. Wat een lieve beesten!'
(Dankjewel Coosje K.!)

Ook geroerd door de hooggevoelige varkens?
Word hun vriend :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendDinsdag 17 oktober 2017


VARKENSPOLITIE
Actie & Reactie

...

In Duitsland zijn 3 dierenactivisten vrijgesproken van huisvredebreuk bij varkensboeren.

Het was volgens de rechter in Haldensleben gerechtvaardigd dat de activisten de stallen in gingen om filmopnames te maken. Zo konden zij de misstanden en overtredingen van de wet aangaande dierenwelzijn onder de aandacht van het publiek brengen. 63.000 varkens zouden in te kleine hokken gehuisvest zijn.

Progressieve rechter. Dappere uitspraak.

In 2011 was er ook een Nederlandse club die 's nachts actief was bij verschillende varkensboeren. Of dat tot een vervolging heeft geleid, weet ik niet.

Maar wat ik wel weet is dit:

De varkensboeren sloegen onmiddellijk terug. Er werd een actieve PR club opgericht om varkenhouders een goed imago te bezorgen. Ze zetten daarbij een heel slim PR instrument in. Ze bedachten een nieuw beroep: Biggetjesvroedvrouw! Jonge burgervrouwen wisten niet hoe hard ze moesten rennen om als kraamverzorgster bij varkensboeren aan de slag te gaan.

Wie wil dat nu niet bij die schattige biggetjes?

Staartjes couperen hoorde ook bij hun taken. 'Tandjesverzorging' ook. Castratie weet ik niet zeker, maar de kraamverzorgsters stonden er wel met hun neus bovenop natuurlijk. En ze slikten het voor zoete koek. Want zo hoorde het toch? En oh wat was er leuker dan om bij die schattige biggetjes te zijn?

Wat ik er mee zeggen wil is dit:

Ik ben tegen inbreken in varkensstallen. Niet in de laatste plaats vanwege stress en angst bij de varkensmoeders en hun biggetjes. Daarbij komt: actie roept reactie op. Altijd. Burgervrouwen werden kritiekloze varkensvroedvrouwen. Was dat de bedoeling van de dierenactivisten? Vast niet.

Van hetzelfde laken een pak: Paul de Leeuw die uit woede extra vlees gaat kopen, omdat hij 'die bekeerlingen van vegetariërs niet meer kan uitstaan.'

De sterkste troef lijkt mij nog altijd om het dicht bij huis te laten. Neem jezelf onder de loep. Ben ik het niet eens met de intensieve varkenshouderij? Ga dan niet over tot de aanval, maar pas je eigen (eet)gedrag aan. Als iedereen dat zou doen, krijgt het geheid effect.

En hoeft er geen rechter aan te pas te komen, want je eigen geweten vertelt je wel wat je wel of niet moet doen. Of laten :-)

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik het ontzettend mooi vind dat er een plek is als deze waar varkens, koeien en andere dieren gered kunnen worden van alle narigheid die ze daarvoor hebben moeten doorstaan en na alle ellende nog een heel fijn leven kunnen hebben.'
(Dankjewel Lieke van D.!)

Vriend worden van Familie Bofkont doe je zo :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendMaandag 16 oktober 2017


AFSCHEID
Mooi geweest

...

De rij naar de burgemeester was lang. De dames van het Concertgebouw kwamen langs met koffie. We keken uit op 'Zorg goed voor de stad en voor elkaar' - Eberhard van der Laan 1955-2017.

En iedereen was aardig. Niemand werd ongeduldig of ging telefoneren. Ik heb maar een iemand op haar schermpje zien kijken.

De sobere kist was gemaakt van bomen uit het Vondelpark. Zoveel bloemen. Je viel bijna flauw van de zoete geuren. Ik heb er een klein roze varkentje tussen gezet.

De volgende dag stond er een foto in de krant. De kist geflankeerd door drag queens Jennifer Hopelezz en Dolly Bellefleur. In vol ornaat en uitverkoren als erewacht bij de burgemeester.
Dan ben je trots om Amsterdammer te zijn :-)

Vandaag niet naar Amsterdam met onze Eberhard, ondanks het stralende weer. Toen ik wakker werd dacht ik nee. Nu nog zou ongepast zijn voor de nabestaanden.

Eberhard van der Laan was burgemeester van 2010-2017.
Precies de periode van onze Varkensprojecten op de Zuidas.
Het is mooi geweest.

Fijne maandag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Mijn favoriete Bofkont is Eberhard. Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik het zo fantastisch vind dat alle dieren dier kunnen zijn bij jullie, en dat ze zo liefdevol behandeld worden, het zijn allemaal bofkonten, dit gun je elk varken of ander dier.'
(Dankjewel Paul Somers!')

Ook een favoriete Bofkont?
Word dan ook zijn of haar Vriend :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendZaterdag 14 oktober 2017


'HOBBYVARKENS'
Niels Dorland

...

Er zit me iets dwars. Daags na Dierendag blogde ik over vermeende dierenliefde. Daarbij nam ik ook een fokker van Kune Kune varkentjes onder de loep.

Terwijl ik dat opschreef, aarzelde ik. Moet ik er ook niet bij vermelden dat zijn varkentjes er goed bij zitten? Dat hij er helemaal vol van is? En dat hij kennis van zaken heeft?

Ik deed het niet. Dat viel buiten de context van de blog. Maar door alleen dat ene stukje er uit te lichten deed ik hem als persoon tekort. Voor wie nu denkt waar heeft ze het toch over? Kijk hier maar: https://www.npo.nl/KN_1692743

De laatste tijd heb ik echt geprobeerd me af te sluiten voor 'hobbyvarkens'. Dat lukt niet. Ze blijven me achtervolgen. Niet alleen per mail of telefoon, ook letterlijk.

Van de week stopte er weer een auto op de dijk.

Een wanhopige man stapte uit: "Mijn buren hebben twee van die minivarkentjes. Die beesten stinken! Ik kan er niet meer tegen. Ik kan niet eens meer met mijn gezin buiten in de tuin zitten. Dat gegil is nog tot daaraan toe, maar die stank! Die verdomde piesstank! En ze vreten mijn schutting aan, ook dat nog. Mogen ze hier? Ik heb overal al geïnformeerd. Ben al bij 10 kinderboerderijen geweest. Niemand wil ze hebben. Maar ze moeten echt weg. Mijn buren willen er nu ook vanaf. Ze hadden het al over dumpen. Er MOET nu echt iets gebeuren. Ik ben in staat ze te verdrinken!"

Ik heb hem doorverwezen naar de Dierenbescherming. "Het hoofdkantoor in Den Haag. Daar moet u zijn. Niels Dorland. Die moet u hebben. Doe hem maar de hartelijke groeten van mij. Confronteer ze daar maar met de ernst van de zaak. Ik kan het niet meer oplossen."

Nu zitten die woorden in mijn hoofd. Dumpen. Verdrinken. Dumpen. Verdrinken. Dumpen. Verdrinken.

Diezelfde middag opende ik per ongeluk toch weer zo'n mailtje:

'Hallo, heb een vraag mijn buurman heeft een varken achter huis lopen gewoon in de nieuw bouw, hij gaat maar zo een week weg en rekent er maar op dat ik het beestje te eten geef, ik doe het voor het beestje, soms heeft ie gene eten in huis voor knor. Weet u misschien waar ik het beestje wel met zijn toestemming heen kan brengen, en waar die niet naar de slacht gaat.'

Ik moest meteen weer aan die Kune Kune fokker denken. Want hoe overtuigd én overtuigend hij ook is, hij zet wel steeds meer varkentjes op de wereld. En dát zit me ook dwars.

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik ben jullie dankbaar dat jullie het zelf varkens willen houden uit mijn hoofd hebben gepraat. En dat jullie me keer op keer helpen als ik weer met een varkensvraag zit. Dat waardeer ik enorm omdat ik me er bewust van ben dat jullie het druk genoeg hebben daar.'
(Dankjewel Desiree D.!)

PPS
Hoe meer Vrienden van Familie Bofkont, hoe meer vreugd :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendVrijdag 13 oktober 2017


VARKENSOPSTAND
Eberhard

...

WTF? Wie loopt daar? Het was Eberhard. Linea recta doorgestiefeld naar de Slagersmeiden. Even later gevolgd door zijn broer Frans.

We stormden naar buiten.

Betsy stond verderop te matten met Meneer Klaver. Keiler deed of ie gek was en nam onmiddellijk Betsy's land op de schop. Jan stak zijn kop buiten de deur. Wat is hier aan de hand?

Kortom chaos op Het Beloofde Varkensland.

Een snelle inspectie leerde dat de lummels hun houten omheining gesloopt hadden. Ineens had iedereen vrij spel. Op Betsy na zijn er geen gewonden gevallen.

Maar gevolgen had het wel.

Frans hadden we redelijk snel weer thuis bij zijn eigen familie, maar Eberhard nam de tijd. Met als resulaat dat hij ineens de mesthoop op schoot en daar tot in zijn schouders in wegzakte. En daar zat ie. Muurvast. Hij kon geen kant meer op.

Ik kon boterhammen met pindakas smeren tot ik een ons woog, maar Eberhard wist zichzelf niet te bevrijden uit zijn benarde positie. Hij lag strak tegen de rand van de mestbak. Een romp zonder poten.

Daar waren we mooi klaar mee.

Uit zichzelf zou Eberhard er nooit en te nimmer meer uitkomen. "Zie je nou wel dat er een shovel nodig is?" riep Dennis. "Dan konden we hem uitgraven!"

De enige mogelijkheid nu, was een houten schot voor Eberhard neerleggen en plukken stro onder hem proppen in de hoop dat hem dat wat grip zou geven.

Maar meneer was niet gediend van dat gesodemieter om hem heen. Hij protesteerde luid toen we hem begonnen op te porren. Hup Eberhard! In de benen jongen! Hup, hup! Vooruit vent!

En terwijl ik me staande probeerde te houden op een droger stuk om ook niet zelf tot mijn nek in de stront te verdwijnen, werd ik besprongen door akelige gedachten. Stroomstoten. Zo wordt onwillig vee dat niet vooruit te branden is, in beweging gebracht. Je moet er toch niet aan denken.

Arme Eberhard. Hij leek de moed op te geven. Gelaten lag ie tegen de rand van de mestbak aan. Wat als ie toch ineens losschoot en over die rand naar beneden lazerde? Ook dat nog.

Juffrouw Loes bracht uitkomst.

Ze kwam op de pindakaas af. Eberhard voelde zich bedreigd. En terecht. Juffrouw Loes is nooit aardig tegen onbekenden. Een brul. Een buitengewone krachtinspanning. En daar stond Eberhard dan toch bovenop het houten schot te balanceren op de rand van de afgrond.

Met een hoop armgezwaai en stemverheffing lukte het om de bijna 300 kilo roze massa aan de goede kant van de streep te houden. Veel had het niet gescheeld.

Eberhard barst nu van de spierpijn en blijft vandaag lekker thuis.

Zijn moeder wordt verwend met lekkere hapjes waar we pijnstillers in verstoppen. Haar wonden wassen we uit met betadine, misschien kan er al voorzichtig Groene Leem op.

Tussen de bedrijven door ga ik even naar het Concertgebouw om afscheid te nemen van die andere Eberhard. De burgemeester der burgemeesters die zichzelf meer als Swiebertje dan als De Burgemeester zag.

Zo'n kanjer moet geëerd. Op de Parnassusweg in Amsterdam. Maar dat kan maandag ook nog. Of dinsdag. Dat laat de roze Eberhard dan nog wel weten.
Wordt Vervolgd.

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik heb Dafne en Beertje ontmoet in 2007 en heel veel aaitjes en kriebels uitgedeeld aan de dames en heren die vertoefden aan de Parnassusweg.'
(Dankjewel Catherine S.!)

Ook Eberhard in levende lijve ontmoeten? Of zijn moeder Betsy?
Word Vriend van Familie Bofkont :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendDonderdag 12 oktober 2017


VERLICHTE SPEKLAP
Schijnheilig

...

La Mama is in een wonderbaarlijke levensfase beland. Is ze ziek? Nee. Niet meer.

Maar er is wel iets aan het veranderen. Haar krachten nemen af. Ze valt af en toe om. Tot zover niks nieuws onder de zon.

Nu de rest.

La Mama maakt zich los van Edwin. Eerst altijd samen met haar enig overlevende zoon uit haar vorige leven. Nu niet meer. Er valt geen onvertogen woord, maar ze is steeds minder in zijn buurt. Alsof ze daarmee zegt: straks moet je het verder alleen doen, vent.

Maar dat is nog niet alles.

Soms staat La Mama zomaar ergens te staan en dan vult ze in haar uppie de hele Bovenkerkerpolder. 100% aanwezig in een eigen wereld. Een en al serene rust. Nog even en dan is ze verlicht :-)

Dat is nog eens wat anders dan het brute einde van de 70 varkens die gisteren gestikt zijn in Brabant, na het uitvallen van de ventilatie door een stroomstoring.

Filosoof Stephan Hyboom pleitte zaterdag in het Parool voor een totaalverbod op het consumeren van vlees. Van hogerhand. Per nu. Over en uit. Ook ingegeven vanwege de klimaatproblematiek.

Dezelfde dag, in het AD: Paul de Leeuw beklaagt zich erover dat vegetariërs steeds vervelender worden. 'Vegetariërs worden de muggen van de maatschappij. Toen een vriendin mij vorige week op Dierendag appte dat we nu juist op deze dag moeten sympathiseren met dieren door de hele dag geen vlees te eten, was de maat vol. Ik heb m'n poezen en mezelf getrakteerd op drie ons rosbief. Met schijfjes vleestomaat.'

En nog steeds op dezelfde zaterdag lees ik in de Volkskrant dit: 'Behalve een mooi buitenleven gun je een varken een waardig einde. In de vorm van supermalse pulled pork bijvoorbeeld of de beste speklap die je ooit gegeten hebt.'

En die zin schiet me in het verkeerde keelgat.

Paul de Leeuw kan ik hebben. Kont tegen de krib en expres vlees kopen: lekker púh! Maar die politiek-correcte-Volkskrant-praat, wat een schijnheiligheid. Alsof je het varken een dienst bewijst door het te gunnen de beste speklap te worden. Die speklap gun je jezelf en dat varken moet er voor dood. Punt uit.

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de dag: 'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik altijd blij word van de foto's van de bofkonten. Maar voor niets gaat de zon op en ze moeten wel eten en onderdak. Ik zou willen dat ik meer zou kunnen doen dan ik nu doe. Ooit, misschien!'
(Dankjewel Helen W.!)

Ook genieten van de bofkonten?
Word Vriend van Familie Bofkont :-)
Dat gaat zo:
http://www.familiebofkont.nl/vriendWoensdag 11 oktober 2017


DWARSE BOER
Oude rommel

...

Was gisteren even op bezoek bij een dwarse boer. Ik ben dol op dwarse boeren. Dwarse boeren zijn een uitstervend ras. Ik ken er drie, waarvan twee Friese. De laatste der mohikanen.

Deze dwarse boer had melkkoeien. Hij boerde op z'n ouderwets en had het dus voortdurend aan de stok met de NVWA. Om de haverklap spongen ze in zijn nek om hem het leven zuur te maken. Op een dag zag hij een hele colonne lege veewagens aan komen rijden. Ze stopten op zijn erf. Al zijn koeien werden opgeladen. Hij heeft ze nooit meer teruggezien. Vernietigd.

De overheid houdt niet van dwarse boeren. Boeren die niet zijn meegegaan in de vaart der megastallen. Boeren die vechten om hun eigen gang te kunnen blijven gaan.

Dus krabbelde de dwarse boer weer op.

Van melkkoeien was hij overgestapt op vleesvee. Op zijn kilometerlange oprit werd ons gisteren de weg versperd door nieuwsgierige kalfjes. Overal liepen hun moeders en grootmoeders. Op het land, in de stal, op het erf. Vrije koeien. Jong en oud door elkaar. Allemaal met hoorns. Binnen een mum van tijd stonden ze allemaal om ons heen. De jonge stiertjes schuurden hun hoorntjes tegen de bofkontbus aan.

Maar helaas: oormerken. Die knieval had de dwarse boer dan toch moeten maken. Maar hij zit er nog. In z'n oude achteraf-boerderij, op z'n 40 bunder land. Eigen land, glunderde hij, de bánk kon in ieder geval geen grip op hem krijgen. Land, dat hij zo heeft ingericht, dat het ieder voorjaar weer een waar vogelparadijs is.

En de NVWA?

"Wordt het niet eens tijd om die oude rommel op te ruimen?" hadden ze laatst nog aan hem gevraagd.

Met die oude rommel bedoelden ze zijn oudste koetjes: Twee dames van 16 en 17 jaar.

"Waarom zou ik?" antwoordde Dwarse Boer. "Ze zijn goed gezond. Krijgen nog kalfjes. Mijn oudste koe is 20 jaar geworden. Dus wat is het probleem?"

Het probleem, lieve Dwarse Boer, is dat je niet past 'in het plaatje.' Zomaar loslopende koeien, die vrij zijn om hun eigen leven in te richten, dag en nacht, zomer én winter (wie ziet er ooit nog een koe in de winter buiten?), dat kan natuurlijk niet in ons keurig aangeharkte Nederlandje.

Dat je dat nou niet snápt, domme dwarse boer ;-)

PS
Vriend worden van Familie Bofkont zodat ook de verhalen over dwarse boeren verteld blijven worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDinsdag 10 oktober 2017


TELEVISIEBIGGETJE
Huiswerk

...

Een aardig meisje (stagiaire?), werkzaam bij TV producent, stuurde mij deze foto:

'Goedenavond, misschien brutaal dat ik een bericht stuur maar ik had even een vraag. Ik werk mee aan de tv-serie X daar hadden we vandaag een klein biggetje dat een rolletje speelt. Een erg aanhankelijk en leuk dier. Nu wil ik deze eigenlijk redden van de slacht. Maar hebben jullie nog plek of hoe gaat zoiets in zijn werk?'

Toen ik belde was het biggetje tot haar verdriet al weer van de set verdwenen. Het bleek het vijfde biggetje te zijn voor hetzelfde rolletje.

Een van onze bofkontboerinnen studeert onderzoeksjournalistiek.

Als ik daar docent was, zou ik het wel weten: "Jongens! Huiswerk! Waar kwamen deze vijf biggetjes vandaan? Waar zijn deze vijf biggetjes gebleven?"

Dat lijkt een eenvoudige opdracht. Is het niet. Om de dooie donder niet.

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik het geweldig vind dat iemand zich inzet voor 'afgedankte' dieren en ze alsnog een lang en gelukkig leven probeert te geven.'
(Dankjewel Rinske A.!)

Ook het werk van Familie Bofkont steunen?
http://www.familiebofkont.nl/vriendMaandag 9 oktober 2017


BEJAARDE BOERDERIJDIEREN
Dierenzorg

...

Vader Kraak valt om. La Mama valt om. Miss Piggy valt om. Het bestaat dus echt. Omvallen van ouderdom.

Op het jonge grut en wat minder jong grut na, is Het Beloofde Varkensland van lieverlee het Rusthuis voor Bejaarde Boerderijdieren geworden.

Wat zeg ik? Een verpleeghuis. Wat zeg ik? Een hóspice.

De komende twee weken ga ik Mannetje Bromsnor en Miss Universe schandalig verwennen. Ze mogen alles wat god verboden heeft. Als dokter Peter van vakantie terug is, gaan we toch hun hoefjes behandelen.

Waarom zou je zeggen, wat lopen die twee nou nog, maar de hoefjes zijn veel te lange nagels geworden. En áls ze nog wat willen schuifelen dan moet dat wel kunnen natuurlijk. Maar die narcose, die narcose. Een zegen en een vloek. Zulke stokoudjes...

Van de week schuifelde Mannetje Bromsnor naar een streepje zon.

We hebben pas de ingang van hun beschermde aanleunwoning verplaatst. Waar eerst het deurtje zat is nu een raam over de volle hoogte. Meer licht en elk zuchtje wind wordt buiten de deur gehouden.

En daar stond ie voor z'n nieuwe raam. In de zon. Zo dapper. Zo stoer. Zo kwetsbaar. Zo oud. Ik hoop dat dokter Peter nog heel lang op vakantie blijft.

Fijne maandag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word vriend van Familie Bofkont omdat jullie zo geweldig voor deze dieren zorgen en wij dat graag willen steunen. En omdat de dieren op 1 staan bij jullie!
(Dankjewel Netty & Ammy M.!)

Ook vriend worden van het Rusthuis voor Bejaarde Boerderijdieren?
htpp://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
De foto's van de workshop van gisteren staan online.
http://2017.bfknt.nl/20171008-Familie-Bofkont-Workshop-op-Het-Beloofde-Varkensland/
Onze bofkontboerin Hanny is de postergirl geworden :-)
Ze is jarig vandaag. Uitstekende verpleegster.
Mannetje Bromsnor kan én wil met haar door de bocht.
En dat wil heel wat zeggen...Zondag 8 oktober 2017


UPDATE
Eberhard & Eberhard

...

Eberhard van der Laan eren is een goede zaak. Maar onze Eberhard moet het daarbij wel naar z'n zin hebben.

Het wordt niks lekker morgen. Regen, regen en nog eens regen. Woensdag dan maar? Maar de regen blijft aanhouden tot vrijdag. Pas dan staat er weer een stukje geel op het kaartje van de weersverwachting.

Zon hoeft niet, als het maar grotendeels droog is.

Dus: ijs en weder dienende wordt het vrijdag. Hou de blogs goed in de gaten en check vrijdagochtend ook nog even voor de zekerheid.

MET EBERHARD VOOR EBERHARD
Vrijdag 13 oktober 2017 - 16.00 uur
Parnassusweg - op het veldje naast BP tankstation
Amsterdam

Fijne zondag allemaal!

PS
Quote van de dag:

'Eberhard oh Eberhard jij bent de kampioen
jij stond altijd voor mens & dier
en daarom een dikke zoen!'Zaterdag 7 oktober 2017


MET EBERHARD VOOR EBERHARD
Komt allen maandag!

...

Toen ik Betsy's eerstgeboren biggetje de naam Eberhard gaf, had ik nog geen idee hoe terecht die vernoeming was. Later bleek dat er een strijd om Familie Bofkont had plaatsgevonden. Tussen wie?

Tussen de burgemeester en het Ministerie van Landbouw. Waarover? Over wel of geen lintje voor Familie Bofkont. En waarom? Omdat ik weigerde de bofkonten te oormerken en daarom met het Ministerie van Landbouw voor het hekje had gestaan.

Eberhard van der Laan won. Familie Bofkont had de activist in hem weer wakker gekust :-)

Nu is onze Eberhard een grote lummel en de burgemeester is dood. De burgemeester die toestemming gaf voor een Varkensvrijstaat in zijn stad.

We gaan hem eren.

Met EBERHARD voor EBERHARD.
Aanstaande maandag.
Op het veldje naast het BP Tankstation.
PARNASSUSWEG in Amsterdam.
Onze Eberhard arriveert om 16.00 uur.
Komt allen!

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Wat een prachtig verhaal, die Familie Bofkont!'
(Dankjewel Eberhard van der Laan!)Vrijdag 6 oktober 2017 - 16.30 uur


EBERHARD & EBERHARD

Straks Eberhard & Eberhard op Radio 5.
Rond 18.10 uur.

...Vrijdag 6 oktober 2017


DE CREATIEVE BOER
Blij

...

Ik kreeg een stel vragen van een journalist voorgelegd. Hoe ik aan een boer kom, hoe kies ik een varken, waarom het belangrijk is dat ze een naam krijgen, of het gebruikelijk is dat een uitgewerkte fokzeug naar de slacht gaat en nog veel meer.

En wat ik betaald had voor de Grannies.

Ik ging er eens even voor zitten, want de Grannies komen in een boek. Een boek over Amsterdam. En daar moesten de bofkontvarkens ook in. Een grote foto met een klein stukje tekst. Ik koos eerst voor Betsy & Co (Amsterdam!) maar het verhaal van de Grannies is compacter.

"Nou dan doen we de Grannies toch," opperde de journalist. "Met een beetje fantasie is Amsterdam ook Amstelveen toch? En jij bent een Amsterdammer, dus.... jouw varkens horen in dat boek. Punt uit."

Wat had ik ook alweer betaald voor de Grannies?

Ik was blij met die vraag. Nu kon ik ook de boer in het zonnetje zetten. Het ging als volgt. De boer was blij dat Granny & Muk met pensioen naar Het Beloofde Varkensland gingen. "Zeg het maar. Wat moeten ze kosten?" vroeg ik hem toen we de bofkonten kwamen ophalen.

"Ach dat komt later wel," wuifde hij weg. "Zorg eerst maar dat ze veilig thuis zijn."

De tijd verstreek. Ik hoorde er niks meer van. Het werd de omgekeerde wereld. Klant stuurt meerdere herinneringen aan leverancier. Waar blijft de factuur? Nog steeds bleef het stil. Maar ik wist dat de boer het geld hard nodig had. Na diverse aanmaningen van onze kant ging de boer na meer dan een jaar overstag :-)

En toen kwam er een creatieve factuur. Wat had hij gedaan? De volle mep wilde hij per se niet hebben. De creatieve boer had hun oornummers bij elkaar opgeteld. Granny 1544 en Muk 1727. Samen dus 327,10 euro. Een koopje!

In zijn stallen waar vroeger Granny & Muk lagen, slapen nu mensen. De boer heeft er mooie vakantiehuisjes van gemaakt op zijn groene camping. Hij is geen varkensboer meer maar gastheer. En hij zit nog op de trekker om gras te maaien. Regelmatig komt hij nog op Het Beloofde Varkensland met een kar vol balen kuilgras voor Mozzarello & Co.

Mozzarello wil nóóit een trekker op het erf hebben. Daar gaat ie pal voor staan zijn met gebogen kop. Klaar voor de aanval. Maar de rode(!) trekker van Boer John laat hij met rust. Altijd.

Boer John ligt nu plat. Na al die jaren keihard werken, en nog steeds, is zijn rug kapot. Geopereerd en nu mag hij maanden niks doen. Hij zou nog geen biggetje op mogen tillen.

Zullen we hem met z'n allen het allerbeste wensen? Met als aanhef Lieve Boer John? Dan zorg ik wel dat jullie FB-reacties bij hem terechtkomen. Heeft ie wat te lezen op bed :-)

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Quote van de week:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat het nodig is en jullie de steun kunnen gebruiken.'
(Dankjewel Isabella C.!)

Toe, word ook Vriend :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendDonderdag 5 oktober 2017


DIERENLIEFDE
Na Dierendag

...

Wat kwamen er op Dierendag weer veel foto's voorbij van baasjes met hun geliefde huisdieren. Omhooggesjorde katten, cavia's met papieren konijnenoortjes, in de lucht gestoken kittens.

En tijdens het weerbericht van het NOS Journaal een hond met een grote geblindeerde bril op. Inclusief windmolentjes op de glazen. Kijk eens hoe hard het waaide vandaag.

"Die dierenbeulenarij duurde maar heel eventjes hoor," haastte de weerman zich er bij te zeggen met een o-jee-wat-zeg-ik-nu-blik in zijn ogen. "Hij heeft die bril maar een minuutje op gehad."

Ben ik nou de enige die die verschrikte, ongemakkelijke smoeltjes van die dieren ziet? Wat heeft dit te maken met Dierendag? Wat heeft dit te maken met dierenliefde?

's Avonds een tv-reportage over een Kune Kune fokker. Tijdens zijn gelikte praatje gaf de man een praktische demonstratie over het makkelijke karaker van deze 'hobbyvarkentjes'.

In de wei lag een moedervarken te rusten. Hij trok aan haar poot. Hij trok aan haar oor. Hij trok aan haar neus.

Kijk maar! Ze geeft geen krimp. Zo makkelijk. En daarom zo geschikt voor kinderboerderijen. Je kunt er zelfs bij gaan liggen. En plof daar lag ie.

Maar het slimme Kune Kune moedertje was er klaar mee. Ze knorde narrig en ging er vandoor. Met jóu liggen? Geen denken aan. Geen haar op mijn hoofd.

De fokker keek haar bescheten na. Dat voelde hij dan gelukkig toch nog wel. Zijn fokzeug had hem behoorlijk in zijn hemd gezet. Op camera :-)

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik jullie werk enorm bewonder en geniet van de verhalen. En alle dieren zo'n lang en geweldig bofkonten-leven gun, maar bij gebrek aan een ideale wereld wil ik maar wat graag jullie stukje paradijs steunen!'
(Dankjewel Amanda W.!)

Voor wie het nog niet wist :-)
Vriend van Familie Bofkont worden doe je zo:
http://www.familiebofkont.nl/vriend...Dinsdag 3 oktober 2017


STAATSIEPORTRET
Slapies

...

Eendje, ga je mee? Wat doen? Wel, zwemmen met z'n twee. En waar?

Wel, hier en daar, ver weg van het gesnater.
De zon zien ondergaan in 't water.
Eendje ga je mee?
En dan?
Dansen met z'n twee.
Waarom?
Doe niet zo dom! Gewoon omdat wij twee ...
Gewoon ... ach, ga toch mee!
Eendje, ga je mee?
Nee, ik ken dat.
Dansen met z'n twee,
Zwemmen met z'n twee.
En dan vraag jij: "Wat dacht je van Rusten in het riet?"
Nee hoor, zo eentje ben ik niet.

En ineens moest ik aan dat liedje van Jaap Fischer denken. Koentje en zijn Grote Broer die Brody het hof maakten. Aanvankelijk eerst samen naar buiten. Daarna binnenshuis de slaapkamerdeur opengezet.

Brody deed net of ie het niet zag toen gebroeders Kune Kune een holletje uitgraafden bij wijze van logeerbed. Maar de broertjes schoven steeds verder op. Iedere nacht een stukje verder.

En ineens, vorige week. Brody kon er niet meer omheen. De volgende ochtend hebben ze zich laten fotograferen. Een plechtig moment.

En sindsdien slapen ze samen. Vooral Koentje is maar wat wijs met zijn verovering. Brody is zo lekker groot en warm. Grote Broer is vaak in zijn eentje de hort op. Van horen zeggen: Hammie heeft meer dan normale belangstelling voor hem. Wie weet wat er allemaal nog staat te gebeuren bij Familie Bofkont :-)

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik ongelooflijk geniet van je verhalen en er graag aan bijdraag dat nog erg lang te laten duren! Keep up the good work!'
(Dankjewel Inge P.!)

Ook Familie Bofkont blijven volgen?
Word Vriend, dan kun je ze ook nog in levende lijve ontmoeten!
http://www.familiebofkont.nl/vriendVrijdag 29 september 2017


OPROEP
Wie helpt Familie Bofkont?

...

Wie woont in Den Bosch? Wie kan vanmiddag tussen 14.30 en 16.00 uur een paar dozen boeken afhalen bij de drukker?

Er zijn 2 dingen mogelijk:
1. Je haalt de boeken en ik kom ze vanavond bij je thuis afhalen.
2. Je haalt de boeken en brengt ze vóór zondag 18.00 uur naar Familie Bofkont (Amstelveen).

Het laatste heeft de voorkeur :-)

En je weet het:
Twee vrijkaarten voor de Familie Bofkont Workshop.

mail@familiebofkont.nl voor het adres van de drukker in Den Bosch.

Dank vast!Donderdag 28 september 2017


EBERHARD & EBERHARD
Toewijding

...

Wat hadden Eberhard & Co graag Eberhard van der Laan in levende lijve ontvangen in het Bofkontbos. Dat zat er ook in, ware het niet dat, ach, laat maar zitten ook. Gedane zaken nemen geen keer.

Ik overwoog de burgemeester een bedankbriefje te schrijven, maar die arme man wordt nu bedolven onder de poststukken die zijn secretaresse vast niet allemaal aan hem voorlegt. Gelukkig maar.

Dan maar een poging via de krant:

'Kom daar nog maar eens om: een burgemeester die het goed vindt dat er een stel varkens in zijn stad woont. En niet alleen goed, hij vond het nog léuk ook. Drie mooie jaren heeft een vrijgekochte fokzeug uit de bio-industrie mogen scharrelen op het braakliggende bosperceel tegenover de Royal Bank of Scotland. Ze beviel er van tien biggetjes. De eerstgeborene werd vernoemd naar de burgemeester. Kleine Eberhard kreeg er nog vijf broertjes en vier zusjes bij. Deze familie Bofkont mocht wroeten in de duurste grond van Nederland tot de crisis voorbij was. De roze lummels groeiden voorspoedig op. We gaven workshops over de intelligentie van varkens, organiseerden lunchwandelingen voor de Zuidassers en er kwamen flexwerkplekken aan de rand van het Bofkontbos. Op een dag werd er een bord geplaatst: hier komt NoMA House. Eberhard & Co verhuisden naar Het Beloofde Varkensland. Maar niemand zal het ooit vergeten; een Varkensvrijstaat op de Zuidas. Zoiets kon alleen in het Amsterdam van Eberhard van der Laan. Namens de varkens: 'Lieve Burgemeester Eberhard, bedankt!' '

Ik vond er de ideale foto bij.

Een zogende Betsy tegen de achtergrond van de Royal Bank of Scotland. En wie ligt daar vooraan aan de beste speen? Eberhard! De brief werd gisteren geplaatst, de foto niet, vermoedelijk door het hoge formaat. http://2017.bfknt.nl/varkensvrijstaat-op-de-zuidas.jpg

'Leuk stukje op Parool.nl' mailde iemand. He, dat wist ik niet. Ook nog op de site dus. Dan wel mét foto natuurlijk. Snel kijken. Maar wat denk je? Wéér Swientie in het mais. Die foto achtervolgt me al 7 jaar. Overal duikt die ANP foto op als het weer eens ergens over varkens gaat.

Ik haat die foto. Kan die lieve Swientie niks aan doen, maar ze staat er 'grappig' op. Veel fotografen richten hun lens expres op de varkensneus waardoor die optisch verlengd wordt. Dat is kennelijk leuk of zo.

Varkens nemen zoals ze zijn, respect (ik kan dat woord niet meer horen, maar het dekt de lading wel), is ze fotograferen zonder dat beoogde lachspiegeleffect. Het lijkt altijd of er maar twee smaken zijn als het om varkens gaat: Lekker of hahaha. Maar varkens zijn veel meer dan een smakelijke speklap of een lollig verlengde snuit.

Varkens hebben zoveel meer smaken. Zoals de toewijding waarmee ze een maisveldje te lijf gaan. Of drinken bij je moeder of je leven ervan afhangt. En het is de toewijding die Eberhard & Eberhard gemeen hebben.

Verder heb ik niks te klagen want het stukkie stond op nummer 2 van Meest Gelezen. https://www.parool.nl/opinie/-eberhard-bedankt-voor-de-varkensvrijstaat-op-de-zuidas~a4518680/

Zijn de varkens er toch maar mooi weer even voor geweest. Parool, bedankt!

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat het hartverwarmend was om te zien hoe liefdevol jullie omgaan met de dieren. Ze krijgen echt alle vrijheid om zichzelf te ontdekken en te zijn. Dat steun ik met heel mijn hart, en nu ook een beetje met mijn portemonnee :-).'
(Dankjewel Marjolein L.!)

Ook een vrije-varkens-vriend worden?
Dat doe je zo:
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Wie woont er in Den Bosch (of in de buurt) en kan morgen tussen 14:30 en 16:00 uur de Familie Bofkont Boeken ophalen van de drukker aldaar? We hebben ze zondag nodig rond 17.00 uur.

Het bekende recept: als dank twee vrijkaarten voor de Familie Bofkont workshop :-)Woensdag 27 september 2017


ZOOLOVE
Kat in het bakkie

...

Tik maar eens in: Zoolove. Liefdadigheidsmerk. Premium-natvoer, snacks en accessoires voor honden en katten. Tien procent van de verkoopprijs excl. BTW van ieder verkocht Zoolove-product gaat naar een goed dierendoel. En Familie Bofkont is in de prijzen gevallen.

Er is een mooi bedrag opgehaald: 3172 euro!

Ineens komt de trekker een stukje dichterbij. Over die trekker moeten we het trouwens nog even hebben. "Hoe kun je dat nou zeggen?" vroeg Dennis gegeneerd, toen ik schreef dat hij een trekker op zijn verjaardag had gevraagd. "Dat ding is toch geen particulier speeltje voor mij?"

Natuurlijk niet Dennis. Grapje! Een trekker is hier inderdaad zo langzamerhand broodnodig. De ene bofkont wordt nog ouder dan de ander, maar voor iedere bofkont komt er een eind aan. En een mooie uitvaart voor zware varkens: als je rug je lief is, moet daar een trekker aan te pas komen. En niet te vergeten voor de zware klussen t.b.v. de wederopbouw na de brand.

Het geld van Zoolove gaat dus in het trekkerpotje.

En ere wie ere toekomt: Bofkontboerin Gerrie heeft Familie Bofkont naar voren geschoven door Zoolove over de brand in te fluisteren. En toen was het al snel kat in het bakkie. Dankjewel Gerrie! Dankjewel Zoolove! Dankjulliewel Zoolove-producten-kopers!

Over kat in het bakkie gesproken: op mijn beurt breng ik graag STICHTING HELP DE ZWERFKAT onder de aandacht bij Zoolove. Stichting Help de Zwerfkat zit in Uithoorn. Katten die nergens anders meer welkom zijn. Oud, afgeschreven, vol problemen en kwalen: Stichting Help de Zwerfkat opent haar liefdevolle armen voor deze afgedankte katjes.

Als sinds 1968 werken Els, Annemiek plus een zwikkie vrijwillgers zich een slag in de rondte. Wanneer je daar ook binnenvalt: het ruikt er altijd fris. Nou kom daar maar eens om bij 65 probleemkatten. Petje af voor die dames. Kijk eens op hun site. Al die lieve smoeltjes. Ineens weet ik weer waarom ik die cursus kattenasiel wilde doen. Ooit. Maar het werd de boerenschool en de varkens wonnen. Want voor 'consumptiedieren' mag niemand de ogen sluiten.

Helpen jullie ook mee om Stichting Help de Zwerfkat aan te prijzen als het nieuwe goede doel bij Zoolove? http://www.helpdezwerfkat.nl - https://www.facebook.com/zoolovenl

Fijne woensdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik Familie Bofkont een goed project vind met heel goede educatie. Als mensen zien hoe hun 'voedsel' bij jullie rondloopt, komt er misschien een verschuiving in het denken!'
(Dankjewel Manon van der S.!)

Ook Vriend van Familie Bofkont worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDinsdag 26 september 2017


VARKENS VAN ZICHZELF
Let's talk business

...

Opmerkelijk: toen Maxie ineens dood lag, dacht ik meteen aan een maag- of darmverdraaiing. Zo'n speels, beweeglijk dier, in de bloei van haar leven, een en al levenslust. Maar Dokter Peter dook de boeken in en kwam met een acute eenzijdige longontsteking.

Onlangs sprak ik er over met een varkensboer: 'Een eenzijdige longontsteking bij een oud varken? Dat lijkt me stug.' Ook hij kwam op de verdraaiing uit. Geestig. In mijn ogen was Maxie een jonge blom, nog niet eens volwassen. Maar de varkensboer vond haar oud. Kwestie van perceptie. Het varken als speklap of het varken met zeggenschap over eigen lijf en leven.

Over varkens van zichzelf gesproken: de Slagersmeiden. Ze genieten wat af in deze prachtige nazomerdagen. Vooral Kleine Meid is verzot op water en modder. Grote Meid ligt wat vaker binnen te rusten (maar ja die is dan ook al oud met haar bijna 2 jaar :-) ).

De Slagersmeiden hebben allebei nog jaaaaren in het vooruitzicht. Toen we ze de gang naar het slachthuis bespaarden wist ik wat dat betekende: een lang & gelukkig leven op Het Beloofde Varkensland. Maar de penningmeester van Stichting Familie Bofkont hing meteen aan de lijn: 'Leuk die crowdfunding voor de aanschaf van die meiden, maar je realiseert je ook wat die twee varkens kosten hè de rest van hun levens?'

Penningmeester is fiscaal jurist en bekijkt het door zijn bril. Gelijk heeft ie. Iemand moet het hoofd koel houden, anders ging ik iedere dag bij het slachthuis staan en kocht alle varkens vrij :-)

'Dértig vrienden per meid, Dafne. Dat zijn zéstig Vrienden van Familie Bofkont erbij voor het eten, drinken & gelukkig zijn van Kleine Meid en Grote Meid. Regel jij het even?'

Van de week informeerde Penningmeester even. 'En?'

Hierbij dus. Namens de Slagersmeiden:
'Wil jij onze Vriend worden? Dat kost jou nog net geen 17 cent per dag. Maar daar hebben wij een warm bed voor, lekker eten, volop liefde en Dokter Peter als dat nodig is. En jij? Jij krijgt er een goed gevoel voor terug. En een mooi boek. Dat moesten wij allemaal zeggen van Dafne. Zijn we nog wat vergeten?'

Nee meiden, goed gedaan hoor. Jullie vertegenwoordigen al die andere varkens waar ik iedere dag aan moet denken.

Het is zoals Tommy Wieringa zegt: 'Het vermogen tot lijden is inderdaad wat ons met het dier verbindt. Miljoenen productiedieren ondervinden reëel leed in veel te kleine ruimtes waarin ze hun veel te korte levens doorbrengen te midden van veel te veel soortgenoten - het is alleen maar omdat dit zich in het verborgene afspeelt, dat we daarmee kunnen leven. Niet ons voorstellingsvermogen schiet te kort, we zijn simpelweg opgehouden met het ons voor te stellen. Die onverschilligheid, dat is onze misdaad jegens het productiedier.'

Gelukkig zijn de Vrienden van Familie Bofkont niet onverschillig. Daar zorgen die vrolijke Slagersmeiden wel voor. Want wat zijn ze leuk he? Doe je ook mee? Vriend van Familie Bofkont worden doe je zo:
http://www.familiebofkont.nl/vriend
Namens de Meiden én Penningmeester alvast bedankt!

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Wat ben ik dol op jullie site. Sinds mijn oma haar lekkende hartklep heeft vervangen door die van een varken, ben ik solidair met ze en hebben ze mijn oneindig respect.'
(Dankjewel Jacqueline K.!)Zaterdag 23 september 2017


OPROEP
Wie Brengt Boeken?

...

Wie woont er in de buurt van Stadskanaal?
Zo ja, heb je ook zin in de Familie Bofkont Workshop?
Dan liggen er 2 vrijkaarten op je te wachten!

Het gaat om het volgende:

Door de brand is onze hele dierenbibliotheek in vlammen opgegaan :-( Om weer een beginnetje te maken heb ik op Marktplaats een 16-delige Dieren-Encyclopedie gekocht.

Die boeken liggen op mij te wachten in Drouwernermond. Maar druk, druk, druk, te druk om ze zelf op te halen.

Wie haalt ze op en brengt ze naar Het Beloofde Varkensland? Dan ben je van harte welkom op de Familie Bofkont Workshop van 15 of 22 of 29 oktober! En zoals gezegd: 2 vrijkaarten. Plus eeuwige dank :-)

mail@hebeloofdevarkensland.nl voor het adres in Drouwernermond. Hoop van je/jullie te horen :-)

Fijne zaterdag allemaal!

PS
En nu we het toch over boeken hebben:
Het Familie Bofkont Boek is in de 24-ste herdruk.
Bijgewerkt met de verhalen van Brody, de Slagermeiden en Koentje & Grote Broer.
Dus wie er nog met smart op wacht: nog even geduld a.u.b.

PPS
Quote van de dag:
'Dafne, er komt goud uit jouw pen!'
(Dankjewel Daan K.!)Donderdag 21 september 2017


BRODY IN DE BOCHT
Nieuw begin

...

De dood is ook een nieuw begin. Brody's vorige leven (balkon, F., fretten, honden, katje) is voorbij. Voorgoed. Over een poosje zal het flatje in Noord nieuwe bewoners hebben. De wind zal draaien, de zon zal schijnen (Herman van Veen).

Had ik al gezegd dat ik sinds kort weet dat Brody een Ierse jongensnaam is, en dat Brody 'muddy place' schijnt te betekenen?

Welnu: Brody heeft sinds maandag interesse in modder.

Dat kwam zo:
Na een fikse regenbui brak de zon door. Betoverd door het warme september-namiddag-licht leek het ineens tijd om Koentje en zijn Grote Broer de grote varkenswereld te laten verkennen. Staldeur opengezet en even later sprongen de broertjes als vrolijke vlooien het erf over. Puur biggengeluk.

En doe nog eens gekker:
Waarom Brody dan ook niet? Brody? O jee wat eng. Zou ik dat aandurven? Want dat betekende ook een confrontatie met zijn twee buurmannetjes. En zoals iedereen weet, tot dusver was die kennismaking weinig succesvol verlopen.

Brody lag bovendien zijn roes uit te slapen na het drinken van een paar liter ananassap, die hij geroofd had uit de melkerij. 'Brody is lam!' zou zijn klokkenluidster uitgeroepen hebben. Er kwam inderdaad geen enkele beweging uit de bult stro waar hij zich onder verschanst had. Stiekem opgelucht haalde ik adem.

Maar ineens stond hij toch buiten. Brody! Buiten! Tussen de stieren! Bij Koentje en Grote Broer! Ik durfde nauwelijks te kijken.

En was hij bang? Helemaal niet. En deed hij lelijk? Helemaal niet.

Met een zwierige zwiep van zijn staartje swingde Brody alle kanten op. Hatsikedee. O kijk daar heb je mijn buren ook. Goedemiddag. Lekker weertje he? En wat is dat? Modder? Wat leuk! En wie is dat? Moeke? Wat een lieverd. En zo ging het maar door.

Sindsdien wil Brody niks liever dan naar buiten. Willen ze alledrie niks liever meer dan naar buiten. Met z'n drieën. Jawel mensen, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Want toen ze maandagavond laat eindelijk in het stro ploften waren ze eruit. Brody is de baas. Koentje en Grote Broer deden er niet moelijk over. Iemand moet de baas zijn, nietwaar?

En vanaf dat moment heb ik de afscheiding tussen hun slaapkamers opengelaten.

Binnen kunnen ze uit de voeten op zo'n 100 vierkante meter. Dicht bij elkaar, ver uit elkaar, kiest u maar. Over het naar buiten gaan hou ik voorlopig nog even de regie. Ze zijn zo gretig met het verkennen van hun nieuwe wereld. Voor je het weet lopen ze te winkelen in Amstelveen. Met z'n drietjes. Gearmd.
Wordt Vervolgd.

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de week:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik dat al zooooo lang van plan ben. Brody, waar ik steeds om kan huilen, heeft mij over de streep getrokken! Ha ha ha. Goed gedaan Brody.')
(Dankjewel Monique K.!)

Ook nog Vriend van Brody worden? :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendWoensdag 20 september 2017


DE VADER VAN BRODY
Moordwijf

...

Opzienbarende mail van de klokkenluidster van Balkonstumpertje Brody: 'Lieve bofkonten, de 'vader' van Brody is stervende. Hij heeft een agressieve vorm van hersenkanker.'

De vader van Brody? De vader van Brody? O ja, de man van het balkonstumpertje.

Ze hoorde het in de dierenwinkel van een aardige man die de hond van de Vader van Brody uitliet. Dé hond die Brody het leven zo zuur gemaakt heeft.

De hondenuitlater zei dat hij het zo geweldig vindt dat Brody nu bij Familie Bofkont woont en dat er vreselijke dingen waren gebeurd op dat balkon: "Maar F. heeft wat foute vrienden dus niemand durfde iets te melden."

Hij vertelde haar dat er een nieuwe baas voor de hond wordt gezocht. Of ze laten hem inslapen. "4 jaar!!!!!" brieste de klokkenluidster. "Hij is pas 4 jaar!"

"En als jullie niet op mijn noodoproep hadden gereageerd was Brody nu krijsend en met een epilepsieaanval naar de SLACHT gegaan, zonder ooit in zijn leven een baaltje stro, een medicijn of diepe liefde te hebben gehad! De winter komt er aan, en hij had weer met 5 graden onder nul op het balkonnetje gestaan met een enorme hond achter het glas!"

Ik belde haar meteen: "Zullen we vanavond samen naar F. gaan?"

Dat waren we al van plan, ik wilde F. graag nog eens spreken. Ik zat vol vragen over het mysterie Brody. Ondanks zijn verleden is hij zo op zijn gemak bij mensen. Dat moet de verdienste van F. zijn. Op zijn manier moet hij dol zijn geweest op het balkonstumpertje. Ik had hem daarom alles willen vergeven omdat ik vermoedde dat de situatie hem boven het hoofd was gegroeid.

Om 19.00 uur zou ik de klokkenluidster komen halen. Maar om 11.00 uur ging de telefoon: "Ik ben vast even gegaan. Hij ligt in coma. Zijn kinderen komen vanmiddag. Ik mocht toch even naar binnen. De fretten zijn al weg."

En ze had gedaan wat ik hoopte. Ze had F. namens Brody een kus op zijn wang gegeven, en gezegd dat hij rustig kon gaan omdat Brody het goed heeft.

's Avonds weer een mail van dit moordwijf.

'Ik kwam vanmiddag de man tegen in het park die F.'s hond nu uitlaat. Deze man weet ALLES van Familie Bofkont. Hij had de site aan F. laten zien en de filmpjes. F. miste zijn Knor maar na een paar avonden was hij enthousiast. Hij vertelde in de hele buurt dat zijn Knorretje bij jou onder het dekbed sliep..... "Had ze mij ook niet mee kunnen nemen, dat lekkere wicht," zei hij elke keer.'

Blij dat de Vader van Brody nog geweten heeft dat zijn Knorretje het goed heeft. Tijdens die chaotische ontmoeting toen voelde ik al aan mijn water: hier zit meer achter. Daarom wilde ik er nog gauw een keer heen. Maar ja, daar kwamen de Slagersmeiden tussen. En Koentje. En zijn Grote Broer. En gingen Giel en Maxie dood. Zo is het leven bij Familie Bofkont.

MAAR NU HET VOLGENDE:
Heeft iemand interesse in de Beul van Brody :-)?
Hij blijkt een hele sociale hond te zijn, die gewoon aandacht en liefde nodig heeft. En vooral meer ruimte dan op dat kleine flatje. Hij (of zij, dat weet ik niet) is dus 4 jaar en een 'steffert' maar dat zal wel een Stafford zijn.
IEMAND?

PS
Quote van de dag:
'Zondag 17 september ben ik geweest met mijn zussen. Varkens zijn onze meest geliefde dieren en wat een fantastische koeien/stieren ook! Wij hebben onszelf nog nooit zo'n mooi cadeau gedaan. Leuke vrijwilligers, veel passie en liefde en een hele fijne sfeer. Wij zijn nog nooit zo relaxt ergens vandaan gegaan met zo een serieuze boodschap. Zet het goede werk voort en tot snel!'
(Dankjewel Anouschka M. & Zussen!)

Ook Vriend van Familie Bofkont worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDinsdag 19 september 2017


VARKENSVRIEND
en ook koeienvriend...

...

Zondag met Lubach gezien? Alsnog doen! Verplicht huiswerk als je begaan bent met varkens. Geen straf hoor, er valt heel wat te lachen.

En hij komt ook met een oplossing. De Slechter Leven sticker. Op naar de supermarkt dus en plakken maar op die pakjes goedkoop vlees. Als er nog stickers zijn tenminste. 3000 vellen laten drukken en ze waren er maandag al bijna doorheen.

Ik ga het programma nog een keer bekijken. Vooral om die meneer die bij het schap met kippen-kiloknallers werd geïnterviewd:

"Goedemiddag meneer. Kip gekocht?"

"Ja."

"Denkt u wel eens na over het leven van zo'n kip?"

"Nee. Waarom zou ik? Denkt die kip wel eens na over mijn leven dan?"

Echt waar. Dat zei die man. Een echte man, geen acteur in Zondag met Lubach dus.

Gistermiddag kwam ik aanrijden bij de supermarkt in Uithoorn. Een dame greep onmiddellijk haar telefoon. Ze gebaarde: "Mag ik uw varkentje fotograferen?"

Even later tikte ze tegen het raampje: "Door u ben ik gestopt met het eten van varkensvlees. Ik kan het niet meer. Bah. Lammetjes ook niet meer. Kalfjes ook niet. Eigenlijk eet ik alleen nog maar rundvlees."

Er ontstond een vlees-dialoogje.

Ik vertelde haar dat ik vroeger dacht dat rundvlees het enige toelaatbare was. Van zo'n groot beest konden veel mensen eten en dan hoefde er maar 1 dier dood. Maar dat ik daar toch van teruggekomen was.

We kregen het over Zeus en Herman en dat ik die met de fles had groot gebracht. "Komt u maar nooit naar Het Beloofde Varkensland want dan eet u ook geen rundvlees meer." Ze vroeg onmiddeliijk een kaartje :-)

https://www.npo.nl/zondag-met-lubach/17-09-2017/VPWON_1266479

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik de varkens een warm hart toedraag. Ik geniet van ze.'
(Dankjewel Hanny B.!)

Ook Varkensvriend worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Ze bedoelde het varkentje voorop mijn motorkap.
Hij staat daar al 20 jaar (sinds Dierendag 1997).
Mooie strijdbare houding. Varkens! Voorwaarts!Maandag 18 september 2017


STOERE ART
R.I.P.

...

Weten jullie nog van dat mooie lieve mannetje dat bij Betsy wilde liggen? Al die kaarten die we allemaal naar hem stuurden toen hij jarig was?

Gistermiddag is hij gestorven. Stoere Art.

Mannetje van 7 jaar, waarvan 6 jaar strijd tegen een zeer zeldzame hersentumor.

Ik maak een diepe buiging voor hem, zijn moeder, zijn vader en zijn broertje Benten. Wat zij met elkaar hebben doorgemaakt daar kun je alleen maar stil van zijn.

De zon scheen, schreef zijn moeder, mooier kon niet voor hun dappere strijder.

Rust zacht Stoere Art.

PS
Art's moeder, Mariëlle Boukens, schreef gruwelijk mooie stukjes over het hele proces. Lees maar: http://www.hartigewoorden.blogspot.nlZondag 17 september 2017


STUDENTENVARKENTJE
Andere tijden?

...

Veel ophef over de uitzending van Andere Tijden (zaterdag 16 september). Honderdvijftig kaalgeschoren studenten tijdens hun ontgroening op de zolder van een studentenhuis in de Amsterdamse Sarphatistraat.

"Laten we Dachautje spelen!" had een oudejaars geroepen.

Opvallend: niemand van de studenten is afgehaakt, op een na. Die is opgestapt, verhuisd naar Den Haag en wilde nooit meer iets met welk studentencorps dan ook te maken hebben.

Maar ik wil het hebben over het jonge varkentje in hun midden. De heren hadden het beestje volgestopt met laxeermiddelen.

Die foto. Tussen al die kaal geschoren koppen dat ontdane smoeltje. Hoe ze dat beestje omhoog sjorren, de achterpootjes hulpeloos in de lucht. Een wirar van handen, maar niemand die het beestje in zijn basis, van onderen, ondersteunt.

Alleen de student links van het varkentje is de enige die naar hem kijkt. Zijn hand op het schedeltje heeft nog iets beschermends.

Hoe het met dat varkentje is afgelopen, daar moeten we maar niet aan denken.

"Dit was Andere Tijden," sloot de presentator af. "Terug naar de onze."

Hoezo andere tijden?

Voor de combi studenten-varkentjes-ontgroeningsrituelen zijn de tijden helemaal nog niet veranderd. Wie herinnert zich niet als de dag van gisteren wat Maximiliaan is overkomen?

En als ik google op Feuten, de BNN serie, waar ook een varkentje in 'meespeelde', stuit ik tot mijn verrassing op het commentaar van een nog onbekende Rosanne Hertzenberger waarin ze zich fel keert tegen iedere vorm van ontgroening: 'Er is het varkentje, dat eerst ter verzorging aan een groepje feuten wordt gegeven en na een paar dagen van kant wordt gemaakt.' Rosanne's hele betoog: 'Stop met dit sadisme: ontgroeningen lopen der definitie uit de hand' is de moeite van het lezen waard.
http://www.mareonline.nl/artikel/1011/09/0101/

Er wonen nog steeds 'studentenvarkentjes' op Het Beloofde Varkensland. Bokkie, Bessie, LadyBoss, Dumpie. Maximiliaan werd landelijk nieuws, wat de anderen hebben meegemaakt weet ik het niet, dat stond er niet bij.

Studenten & Varkentjes; lijkt me een mooie taak voor de Dierenbescherming. Ieder jaar voor de ontgroeningstijd een stel inspecteurs op pad sturen. Preventieve voorlichting op de universiteiten. Er straf en een boete aan verbinden. Jaar in, jaar uit. Net zolang tot geen student het nog in zijn hoofd haalt om nog maar aan een varkentje te dénken...

Nog een fijne zondagavond allemaal!Donderdag 14 september 2017


OPROEP
Remi

...

Wie kent (kende) deze leukerd? Hij heet (heette) Remi.

DE SITUATIE IN 2006 (11 jaar geleden dus):
Remi woonde op de kinderboerderij van Geldrop. Daar moest hij weg, want de beheerder wou weer met 'jong spul' beginnen.

WIETSKE
Ene Wietske heeft toen mijn hulp ingeroepen.

REMI NAAR ASTEN
Remi kreeg een nieuw thuis in Asten bij de varkentjes Truuske en Slotje. Voorbij eenzaamheid. Voorbij gevaar van handelaar. Voorbij slacht.

Dit alles speelde zich af in 2006. Remi was toen 5 jaar.

OPROEP
Nu ben ik op zoek naar Wietske (en wie weet leeft Remi nog...)
Wie weet wat?
Wie kan mij helpen?
Dank vast!

Dafne Westerhof
Het Beloofde Varkensland
mail@hetbeloofdevarkensland.nl...Maandag 11 september 2017


BETSY
Melkvarkens

...

Waar blijft toch die verjaardagskalender van Familie Bofkont?
Dan had daar vandaag, op 11 september, een naam gestaan: Betsy!

Bij Familie Bofkont tuimelen we van het ene sterfgeval in de andere verjaardag.

Betsy is 8 jaar geworden. Nu mag ze volgens de boekjes een oud varken heten. Een oud moedervarken. Ongekend in de wereld van de productievarkens. En een oud moedertje dat al haar kinderen bij zich heeft mogen houden: een ongekend fenomeen.

Van harte gefeliciteerd Betsy! Met alles. Met je verjaardag. Met je lummels. Met je zijn.

In de Volkskrant lees ik over genetische manupilatie bij landbouwhuisdieren. De Universiteit van Illinois is bezig een 'melkvarken' te ontwikkelen. Een varken dat dankzij een ingebouwd gen, afkomstig van de koe, genoeg melk geeft om al haar biggen van voldoende voedsel te voorzien. Bij 'gewone' zeugen komen jongen vaak om van ondervoeding.

Maar wat er niet bij vermeld wordt is dat 'gewone' zeugen over de kop gejaagd zijn om alsmaar meer biggen te moeten 'produceren'. Logisch dat er dan niet voldoende melk is voor allemaal. Kunnen zij het helpen?

In België heeft het woord melkvarken trouwens een andere betekenis. Daar bedoelen ze met een melkvarken een gespeende big: de big die zo'n 3 tot 4 weken melk bij de moeder gedronken heeft en daarna van haar gescheiden wordt.

Zeg maar de leeftijd van Betsy's lummeltjes op de foto.

FILET VAN MELKVARKEN IN HONING-MOSTERDSAUSJE Kruid het vlees (lees: Eberhardje) met pezo en bak op een stevig vuur zodat het vlees (lees: Joke-tje) dichtschroeit. Tijdig blussen met water en onder deksel een 20 minuutjes laten garen (lees: Klaasje). Hak de peterselie fijn, snijd het vlees (lees: Fransje) per persoon in drie stukken en leg onderaan het bord op een lepel saus. Strooi er gehakte peterselie over.

Ja! Laten we Eberhardje en Joke-tje en Klaasje en Fransje in drie stukken snijden en er gehakte peterselie over heen strooien :-) :-(

Biggetjes van die leeftijd zijn wondertjes. De romige stevige lijfjes, de marsepein-roze kleur, hun glanzende velletjes, de zachte haartjes, oortjes en neusjes vochtig, stevig, rubberig, maar o zo zacht en warm om nog maar van hun hoefjes en wimpertjes te zwijgen.

Die wondertjes zijn trouwens nu al net zo groot - of groter - dan hun moeder Betsy. Staat er ineens een heel leger van die roze lummels voor je neus. Maar wie A zegt, moet B zeggen.

Wij zeggen hier zelfs Z. De Z van Zorg. Voor Ze Zorgen Tot Ze Omvallen Van Ouderdom. Want toen Betsy stopte met melk geven, heeft ze het stokje aan ons overgegeven. Ziezo. Mijn werk zit er op. Nu jullie :-)

Nog vele jaren Betsy in goede gezondheid!

Fijne maandag allemaal!

PS Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik alles heb wat mijn hartje begeert. En mijn wens is dat de varkens het ook wat beter gaan krijgen.'
(Dankjewel Jan G.!)

Ook het werk van Stichting Familie Bofkont ondersteunen?
Op een lichte manier aandacht vragen voor een zwaar onderwerp?

Word ook Vriend, want die lummels kosten handen vol geld :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendZondag 10 september 2017


DIEREN-ROUWDESKUNDIGE
Alles

...

Alles doet er toe, alles alles doet er toe
Ook wat er niet toe doet, dat doet er toe
Herman van Veen

'Het is te hopen dat de tweede helft van dit jaar wat beter wordt,' mailde iemand. Dat was lief bedoeld maar ik moest er ook over nadenken.

Want wat is beter? Dat er geen bofkonten meer zullen doodgaan?

'Dit jaar zullen er waarschijnlijk veel bofkonten gaan,' zei ik al tegen een van onze bofkontboerinnen. Dat was begin januari. Toen was er nog geen sprake van brand. Had er trouwens ook niks mee te maken.

Nee, gewoon omdat ze er de leeftijd voor hebben. Dan zit hun leven er op. Dat is geen kwestie van goed of fout. Dat is gewoon zo.

Een paar weken geleden werd ik gebeld door een mevrouw met een ziek varken. Jong dier, pas 1,5 jaar, maar al maandenlang ziek. Het arme dier had geen toekomst meer, maar ze wilde het niet laten inslapen. 'Dan voel ik me een moordenaar.'

Ik probeerde haar op andere gedachten te brengen. Vertelde haar hoe we het hier doen. Vanaf het moment dat het moeilijke besluit wordt genomen tot en met het afscheid. Vormgeven aan de dood. Het helpt. Maar ze hoopte dat als ze op een dag zou thuiskomen, haar varkentje vanzelf vredig zou zijn ingeslapen. Ik drukte haar op het hart om dokter Peter te bellen.

Hoe vaak ik al een varken had moeten laten inslapen, vroeg ze. 'Al meer dan 20 keer,' zei ik zo uit m'n hoofd. 'En als Dokter Peter het doet, gaat het goed. Toe, bel hem alsjeblieft op.'

Dokter Peter: 'Een dier gaat niet zomaar vanzelf dood, dat is een lange, lange lijdensweg. Deze mevrouw mag blij zijn dat de NVWA hier geen lucht van gekregen heeft. Een ziek dier hulp onthouden is strafbaar.

Gisteren hebben we de bloemen die aan de dijk lagen voor Maxie, naar haar eiland gebracht. Plus een lading appels voor haar nabestaanden :-)

Haar leven vieren. Blij zijn dat een vleesvarken een echt varkensleven had met alles d'r op en d'r an. Maxie's aanwezigheid deed er toe. Voor haar broer Willy, de Moeder van Sjonnie, de Black Boys en Kleine Beer. En voor ons en de mensen die een loopje langs het eiland maakten om van hun varkensgeluk te genieten.

Na Maxie zullen er nog velen volgen. Van ouderdom. Ook dan zullen we hun levens vieren. Eens komt er een eind aan, voor ons allemaal. Ook daarin zijn de bofkonten mijn leermeesters :-)

Fijne zondag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Even kunnen stralen in dit leven, maar heb mijn varkenspootjes voor jullie achtergelaten. Goede reis Lief meisje Maxie..'
(Dankjewel Kristel B.!)

Alles doet er toe:
https://youtu.be/TaXgEczUsisZaterdag 9 september 2017


MAXIE & WILLY
Kunst

...

Bofkont-Mecenas Nathalie kwam nog terug op de áánleiding van Maxie's aanwezigheid op Het Beloofde Varkensland. 'Wie heeft het daar nog over en wat is het bewustzijn daarna?' Ze is er nog steeds boos over.

Nathalie heeft gelijk; Maxie & Willy waren goed-maak-biggen.

De oorspronkelijke Maxie & Willy hingen al in helften voor de Openbare Uitbeenles. Wie weet het nog? Het hippe 'kunstproject', waarbij 2 biggetjes werden vetgemest en toen onder veel media-aandacht naar het slachthuis gingen? Kunst mensen! Kunst!
De gemoederen liepen destijds hoog op. Om er nog enigszins een positieve slinger aan te kunnen geven kochten we daarna twee biggetjes vrij uit de varkenhouderij. Maxie & Willy. Dan zouden ZIJ het leven krijgen dat ik aan die onfortuinelijke 'kunstbiggen' had willen geven. Maar de 'kunstenaars' gingen niet op mijn aanbod in. De slacht was immers de apotheose van hun 'kunstproject'.

Ach, oude koeien uit de sloot. Het sloeg allemaal nergens op. Ook heb ik spijt van mijn interventie. Daar kom ik later nog wel eens op terug.

Maar één ding heeft het wel opgeleverd.

Deze Maxie & Willy hebben samen een geweldig leven gehad. Niet lang. Vier jaar samen, maar het waren 4 fan-tas-tische jaren. Maxie was de extraverte van de twee. Wat kwam ze er altijd enthousiast aanscheuren. Joepie! Wat een leven hebben wij hier! En wat leuk dat jij hier nu ook bent! Welkom op ons eiland!

Willy blijft niet alleen achter.

Hij heeft De Moeder van Sjonnie nog. En Kleine Beer (ook zo'n excuus-truus). En de Black Boys. Nu zijn ze met hun zessen op hun Bofkonteiland. Toch gek. Zes kontjes aan de voertrog in plaats van zeven. Maar wat doe je eraan?
Wordt Vervolgd.

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Rust zacht Maxie ... ik ga je missen als ik met mijn Laika ga kijken bij de 'Varkies'... Maxie kwam vaak kijken ... ik was verliefd!'
(Dankjewel Karin N.!)Vrijdag 8 september 2017


MAXIE
Rituelen

...

Dokter Peter heeft de foto's van Maxie bestudeerd en is in de boeken gedoken: Acute Eenzijdige Longontsteking.

Die was er ineens terwijl Maxie er niks van merkte, noch wij, maar binnen één nacht de dood tot gevolg had.

'Als een boer plotseling een dood varken in de stal vindt, is het vaak deze oorzaak. En er is helemaal niks aan te doen,' aldus dokter Peter.

'Maar hoe is haar einde geweest?' wilde ik toch weten. 'Geen lange doodsstrijd. Niet langer dan een halfuur tot een uur.'

Maxie's afscheid stelde ons voor een grote logistieke uitdaging.
Razendsnel ziek. Razendsnel dood. En een razendsnel afscheid.

Ze lag er mooi ontspannen bij in de opening van het huisje. De Moeder van Sjonnie aan haar ene kant, haar broer Willy aan de andere kant. Maar haar nog een paar dagen op het eiland laten liggen was geen optie. Maxie toedekken met een mooie lap, bloemen en appels? De Moeder van Sjonnie & Co zouden daar wel raad mee weten :-) En met die ravage konden we passanten niet confronteren.

Bovendien was het te warm voor zo'n drie-dagen-afscheid. Maxie moest dus meteen van het eiland af. Maar hoe?

Dennis heeft zich weer eens van zijn beste kant laten zien. In het maanlicht maakte hij een brug over de sloot. Wist Maxie op een plaat hout, aan 30 meter lange staalkabels, van het eiland af te manoeuvreren. Met een adembenemende precisie, nergens grof of lelijk.

Maxie zoefde als een koningin door het land, over de dijk, in het licht van de koplampen van de achteruitrijdende bus, naar haar plaats van bestemming. Het was van een grote schoonheid. Die jongen verdient een lintje.

Toegedekt, geraniums om Maxie heen geschikt, appels, foto's uitgeprint, woorden op het bord geschreven en toen was het bijna 4.00 uur. Maxie zou vanaf 6.00 uur opgehaald kunnen worden. Nog een paar uurtjes slapen (Brody kon zijn geluk niet op :-)), koffie gezet, cake, en de wacht bij Maxie houden.

Om 10 over 8 reed de wagen van de Rendac voor.

De chauffeur sprong er zwijgend uit. Drukte op de knop, de grijper verscheen en het volgende moment lag Maxie in zijn wagen. Hij sprong de cabine weer in en weg waren ze. Ook hij wist precies wat hij deed en het was nergens grof of lelijk. Het klopte allemaal als een bus.

Maandag en dinsdag scheurde Maxie nog als een gek over het eiland heen. Vol levenslust. Woensdag was ze dood.

Ik sta er nog van te tollen.

En nu ga ik Dennis feliciteren met zijn 47-ste verjaardag.
Hij heeft een trekker gevraagd :-)

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Sinds mijn oma haar lekkende hartklep heeft vervangen door die van een varken, ben ik solidair met ze en hebben ze mijn oneindig respect.'
(Dankjewel Jacqueline K.!)

Vriend worden van de Varkens?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDonderdag 7 september 2017


DROOMLAND
Maxie

...

Heerlijk land van mijn dromen
ergens hier ver vandaan
waar ik zo graag wil komen
daar waar geen leed kan bestaan

Ergens moet er een plek zijn waar het nog fijner is dan op Het Beloofde Varkensland. Zeeman ging er dit jaar heen. Zwarte Prins. Mister Frisling. Piet. Ieniemini. Gieltje.

En gisteren Maxie. Ook zij is naar de Varkenshemel vertrokken.

Ze had zondag niks gezegd toen ze de show stal op het Bofkonteiland. Vrolijk en onstuimig als altijd. Mijn Mooie Maxie. Ónze Mooie Maxie.

Ook maandag was alles als vanouds toen Hanny en Emile, en David op dinsdag, het ontbijt naar het Bofkonteiland brachten. Een stel tevreden smakkende varkens op zonnige nazomerdagen.

Vorige week nog maakte Maxie indruk toen we zagen dat ze de baas was geworden over haar grote broer Willy. Maxie, in de kracht van haar leven. Gisteren zomaar ineens weg. Vanuit het niks.

Je zult er een reden voor gehad hebben, meisje.

Dankjewel voor je stralende aanwezigheid bij Familie Bofkont.
Een goede reis naar je Varkenshemel.

Droomland droomland
oh ik verlang zo naar droomland
daar is steeds vree
dus ga met mij mee
samen naar 't heerlijke droomland

https://youtu.be/c9NLk2dhH9A

En toch vind ik het een rotstreek.Woensdag 6 september 2017


HOOP VOOR VARKENS
Met een open mind

...

En de Ondernemer van het jaar is...... een varkensvermeerderaar!
34,4 gespeende biggen per zeug per jaar!

Niemand anders dan Yvon Jaspers mocht de prijs uitreiken.

Zou ze er wel eens over nadenken wat dat betekent: 34,4 biggen per zeug/per jaar? Toen ik op de boerenschool zat stond de teller op 23,1 biggen. Toen al werd er gefluisterd over het streven naar 30 biggen per jaar. Toen toekomstmuziek, nu dus een feit.

Waarom krijgen die fokzeugen geen prijs van Jaspers? Een lekker modderbad? De volgende worp in een echt stro-nest? Ik kan wel wat bedenken waar ze die hardwerkende varkensmoedertjes blij mee kan maken.

Hoe gaat het eigenlijk met de varkensmoedertjes die de hoofdprijs kregen?

Met pensioen naar Het Beloofde Varkensland:

LA MAMA: 170 biggen.
Haar kuur tegen de baarmoederontsteking zit er op. Nu moet ze het verder weer op eigen kracht doen. Ze is goed te pas, wel met een wat smaller smoeltje, maar ze is dan ook al ruim 13 jaar.

DE MOEDER VAN SJONNIE: 114 biggen.
Afgelopen zondag net zo'n enthousiaste gastvrouw als altijd. Met haar onstuimige gedrag is ze nog steeds de ster van het Bofkonteiland. Godzijdank kan ze nu uit de voeten; konden al die turbozeugen dat maar :-(

BETSY: 139 biggen.
Zo mooi om te zien dat haar gezin zo hecht met elkaar blijft. Nog steeds de moederrol temidden van dat stelletje roze lummels. Ligt altijd vooraan in de deuropening. En als haar lummels er op uit gaan voor een wroetsessie of modderbad, blijft zij meestal nog even thuis: 'Gaan jullie maar vast. Moeder komt zo wel.'

GRANNY: 306 biggen.
Maakt dezelfde ontwikkeling door als La Mama destijds. Heel lang de kat uit de boom gekeken. En nu? Nu brult ze de dakpannen van het dak als ze het tijd vindt voor haar ontbijt.

MUK: 205 biggen.
Gloreert in haar rol als grootmoeder. Als de kleine zwartjes niet bij haar komen, gaat ze wel bij hen op bezoek. Regelmatig zien we haar een tukkie doen in hun huisje. Heeft ze dan eerst een stukje voor moeten lopen en dat gaat haar nog steeds goed af. En ze kan het zelfs goed vinden met haar schoondochter; de moeder van de kleintjes. Heeft ze ineens een heel gedumpt varkensgezinnetje geadopteerd. Die Muk.

In een volgend leven neem ik alleen nog maar uitgewerkte fokzeugen op :-)
Wordt Vervolgd.

Fijne woensdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik heb je boek met heel heel heel veel plezier in 2 dagen uitgelezen. Met de mooie en ontroerende verhalen in mijn achterhoofd ben ik deze week aan het coschap landbouwhuisdieren (diergeneeskunde) begonnen. Al wat fijne gesprekken met een open minded docent (varkensdierenarts) achter de kiezen over de toekomst. Ben benieuwd...'
(Dankjewel Haitske B.!)

Ook Vriend worden van de gepensioneerde Bofkont-Moedervarkens?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Eindelijk! Alle foto's van workshops, feestjes en ander mens/diergeluk staan online :-)
http://www.familiebofkont.nl/fotosZaterdag 2 september 2017


BED & BRODY
Slim

...

Brody wil voor zichzelf gaan beginnen. Een Bed & Breakfast, maar dan anders. Bed & Brody. Goed idee.

Is ie verzekerd van nachtelijk gezelschap en de volgende ochtend krijgt HIJ ontbijt op bed in plaats van andersom. Laat die slimme varkentjes maar schuiven :-)
Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Het liefst zou ik alle afgedankte dieren opnemen, maar dat kan nu eenmaal niet. Want als je een dier opneemt moet je er ook 100% voor kunnen gaan en optimale zorg en leefomstandigheden kunnen bieden.'
(Dankjewel Ciska R.!)

Bed & Brody ondersteunen?
Word Vriend van Familie Bofkont :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendVrijdag 1 september 2017


KOENTJE
Vertrouwen

...

Ach die lieve Koentje. Kwetsbaar kleintje. Heeft zoveel slaap nodig. Zoekt ie een zonnestraaltje op en dan ligt ie er zo stilletjes bij.

Vanochtend een spuitje met Dectomax gegeven. Koentje & Co vergaan van de jeuk. Ze schuren zich helemaal wezenloos. Hun verregaande schurft is niet meer met Ivomec in een stukje brood met pindakaas te bestrijden.

Gelukkig kruipen de broertjes helemaal in je, dus lekker op schoot, masseren, en ja dan toch even dat gemene prikje. Een moeilijk moment, maar het moet. Zachte heelmeesters maken nu eenmaal stinkende wonden en jeuk is ook geen pretje.

Koentje bleef daarna toch nog op schoot liggen, zijn vertrouwen in ons is intact gebleven. Het allerbelangrijkste in zijn leventje is dat hij zich geborgen voelt.

Straks ga ik dokter Peter bellen.

Wat denkt hij van 'dat raars' dat achter uit Koentje hangt? En moet daar nog wat aan gebeuren? Arme Koentje zal er niet op zitten te wachten om in zo'n korte tijd voor de derde keer onder het mes te moeten, maar er is één troost. Dokter Peter opereert tenminste onder volledige narcose...
Wordt Vervolgd.

PS
Quote van de dag:
'En intussen heeft Brody dus mooi al 4 varkens een gelukkig leven bij Familie Bofkont bezorgd :-)'
(En zo is het Ingeborg Z.!)

Vriend worden van deze 5 nieuwkomers?
Brody zelf plus de Slagersmeiden plus Koentje & Co
http://www.familiebofkont.nl/vriend


← naar augustus  |  BOFKONT BLOG SEPTEMBER 2017
| mail@familiebofkont.nl | www.familiebofkont.nl |

GIRO 469 (IBAN NL02INGB0000000469) t.n.v. FAMILIE BOFKONT (ANBI, dus giften zijn aftrekbaar)