naar oktober ← BOFKONT BLOG NOVEMBER 2016 → naar december
facebook.com/familiebofkont - twitter.com/familiebofkont - youtube.com/familiebofkont
HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND
IBAN NL02 INGB 0000 0004 69 t.n.v. FAMILIE BOFKONT (ANBI, dus giften zijn aftrekbaar)

BOEK over de wereld van Familie Bofkont waargebeurde spanning & sensatie bestel via mail@familiebofkont.nl

Hoe wordt Vriend van Familie Bofkont?

Familie Bofkont FAMILIE BOFKONT WORKSHOP
varkensmassage & stierknuffelen
Al duizenden mensen hebben de Familie Bofkont Workshop gevolgd :-)
Lees hier de reportage Familie Bofkont Workshop in Roots magazine.

Familie Bofkont Workshop: op zondag open inschrijvingen,
besloten groepen dinsdag t/m zaterdag.
teambuilding 'Communicatie met Mens & Dier'
beschikbare data op: familiebofkont.nl

programma aanvragen? mail@familiebofkont.nl


FAMILIE BOFKONT CADEAUBONNEN   lees verder...Woensdag 30 november 2016

De Dag van MAAK EEN DIERENGEK BLIJ

...

Zijn Sint & Piet nog op zoek naar een fijn kado?
Bij Familie Bofkont slaag je zo :-)
Want iedere varkens- en koeiengek maak je blij
Met Herman, Moszkowicz of Sjonnie aan je zij...

Kijk hier naar de mooie cadeaubonnen van Familie Bofkont:
http://www.familiebofkont.nl/cadeaubon

Fijne woensdag allemaal!Dinsdag 29 november 2016

De Dag van MISS PIGGY LAAT OVER ZICH HEEN LOPEN (filmpje)

...

Hammie heeft het voor mekaar. Gered uit de vee-industrie, gezelligheid bij Granny & Muk en een eigen slapie: Miss Piggy.

Maar elk voordeel heeft ook z'n nadeel. Miss Piggy eet 's ochtends minstens de helft van Hammie's ontbijtje op. Ze bulldozert hem zo aan de kant.

Dat betekent dat Hammie nog wat extra's moet krijgen. Maar wanneer? Want Miss Piggy is dan wel oud, maar niet gek. Ondoenlijk om hem bij te voeren waar zij bij is.

Pas als Miss Piggy 's nachts naar dromenland is vertrokken, kun je je slag slaan. Maar nog steeds niet in haar nabijheid, want als het om eten gaat is ze zo maar weer wakker.

Iedere nacht krijgt Hammie dus een souper. Bij de directe buren. Zodra de tussendeur opengaat naar Mannetje Bromsnor & Miss Universe, maakt ie zich los van Miss Piggy en snelt er vandoor.

Smak smak, jammie jammie. Hammie laat het zich goed smaken. Van Mannetje & Missie heeft hij niks te vrezen. Die ronken gewoon door.

En als alles dan weer op is, jumpt hij snel terug naar Miss Piggy. Vlug terug door het gangetje naar zijn eigen Villa Varkensgeluk. Daar ligt ze. Zijn veilige warme haven. Hij rent over haar heen en plof daar ligt ie. Welterusten Hammie :-)

Fijne dinsdag allemaal!

Maandag 28 november 2016

De Dag van VARKENS 'VERBINDEN'

...

Onwijs leuke workshop gisteren. Een club van 18, een club van 5 en nog wat clubjes van 2. Net zoals Familie Bofkont. Samengesteld uit allerlei groepjes, samen één grote happy, clappy family.

En dat werd het ook. Lagen we ineens met een stel in het huisje van de Moeder van Sjonnie gezellig met elkaar te kletsen. Wat een leuk huisje! Wat ruim! Wat warm! Wat beschut! Dat was mijn antwoord op de vraag: 'Hebben ze het hier wel warm genoeg in de winter?' Duik er maar in, stelde ik voor.

En dan lagen wij nog niet eens allemaal bovenop elkaar :-) Varkens doen dat wel. Al die grote dampende warme lijven. Laat die koude nachten maar komen.

We brachten de lummels vers stro. Met z'n allen door het weiland naar het Bofkonteiland banjeren, de sloten over met een kruiwagen vol vers stro. De huisjes opstrooien. Black Boys aaien. De Moeder van Sjonnie op haar rug krabben. Kleine Beer aanhalen. Willy bewonderen. Overal groepjes mensen betrokken op de varkens en op elkaar.

Hoor je de laatste tijd steeds vaker (in de politiek) dat mensen met elkaar moeten 'verbinden' (ik kan het woord niet meer horen), gisteren ging het hier puur om verbinding. Gewoon. Zomaar. Geen moeilijk gedoe. Want vooral geen moeten.

En naar wie gaan de credits? De bofkonten natuurlijk. Niet alleen de varkens. Mozzarello & Co wisten ook weer aan hun trekken te komen (en dus voor 'verbinding' te zorgen :-)).

Bedankt allemaal dus voor deze dag! Saskia, Dennis, Yvon, Annet, alle deelnemers (Aagje de Derde!) en alle bofkonten. Daar kunnen wij en zij weer een hele week op teren.

En nu aan de slag.

De week begint goed. Morgenavond geef ik een lezing op het van Hall Instituut, afdeling Diermanagement. Voorbereiden dus. Zorgen dat ze straks allemaal staan te popelen om iets met hun studie te gaan doen. Zin an!

Fijne maandag allemaal!Zondag 27 november 2016

De Dag van GEEN ZWIJNENSTAL VOOR EVA JINEK

...

Afgelopen vrijdag werden we blij verrast door Eva Jinek. Kwam zo:

Ik deed mee aan een pilot voor een nieuw TV programma van Paul de Leeuw. Titel: De Persvoorlichters. Format: Bekende Nederlander krijgt profiel middels een persconferentie. Met Paul de Leeuw en Marc Marie Huijbregts in de rol van persvoorlichters. Eenentwintig journalisten van bekende tijdschriften, kranten, blogs etc. mochten Eva het hemd van het lijf vragen. En natuurlijk was er ook een tribune vol publiek bij.

Door Paul's redactie was ik ook uitgenodigd. Als varkensjournalist :-): 'Momenteel zijn we bezig met de pilot waarin Eva Jinek te gast is. Zij is een groot dierenliefhebber, heeft katten, had vroeger honden en een kauw. Ze heeft meerdere malen te kennen gegeven dat ze mini-varkens ontzettend leuk vindt. Dat brengt me bij u.'

Nou dat wilde ik wel.

Stel je voor dat Eva een minivarkentje in huis zou nemen, dat moesten we natuurlijk zien te voorkomen. We hadden er werk van gemaakt. Een mooi mini-boekje in elkaar geschroefd om haar mee te geven: Minivarkens van Aanbiddelijk tot Zwijnenstal. Per letter van het alfabet één woord uitgewerkt, zodat Eva een goed beeld zou krijgen in welke zwijnenstal ze zou belanden met een minivarkentje op de bank.' Bezint eer ge begint, Eva.

Iedere journalist moest een vraag aan Eva voorbereiden. Ter plekke werden die door Paul en Marc-Marie gescreend. Van de 21 vragen gingen er 10 door voor op camera. Gelukkig zat de mijne erbij. 'Hoe Eva zich dat voorstelde: een minivarkentje met de aard en gedrag van het wilde zwijn in haar ongetwijfeld beeldig ingerichte stadsappartement?'

We kregen allemaal een eigen microfoon, met het logo erop waar je van was. En zoals het een persconferentie betaamt, stonden die 10 microfoons op rij voor de neus van de geïnterviewde. Stond het smoeltje van Miss Piggy daar ineens heel eigenwijs tussen :-)

En nu de verrassing.

Eva had het er net nog met vrienden thuis over gehad, vertelde ze. Moest ze dat nou wel doen, zo'n varkentje in huis? Ze had namelijk gehoord dat die minivarkentjes veel groter werden dan ze had gedacht. Toch maar niet doen dus. En dan ook nog dat wildzwijnengedrag, nee liever niet. Nu wist ze het zeker. Geen zwijn op haar bank. Ze was blij met ons mini-boekje.

Verder was de middag bij vlagen hilarisch. Paul en Marc-Marie waren aan elkaar gewaagd. Gevat, snel, rake grappen. De varkens spraken tot hun verbeelding.

En Eva Jinek? Een mooie mix van glamour en ernst. Sympathieke oprechte meid die veel te melden heeft.

Maar de persvoorlichters waren streng. Want toen Paul de Leeuw de beurt gaf aan Het Beloofde Varkensland en Eva onmiddellijk enthousiast reageerde met 'Oh, dat is toch van dat varkensknuffelen?!' werd ze direct tot de orde geroepen. Dat mocht niet. Geen vragen van haar kant. Zij was er voor de antwoorden.

En met haar antwoord waren we o zo blij. Géén minivarkentje voor Eva Jinek! Heel verstandig :-)

Fijne zondag allemaal!Vrijdag 25 november 2016

De Dag van BLIJ MET MINIVARKENSMAIL

...

Bijna altijd word ik treurig van alle mailtjes die ik krijg over minivarkens. Maar nu dan toch de uitzondering op de regel. Deze mail kwam binnen op minivarkens.nl en geeft hoop. Wie weet. Ooit...

'Bedankt voor de goede site. Ik ben altijd al dol op varkens geweest (lang voor de hype van minivarkens) en nu we een huis met stuk land krijgen, wilden we weten of varkens ook leuk zouden zijn voor in huis of de tuin. Maar ik wilde me eerst informeren. Zo kwam ik op uw site uit en daar stond gelukkig de waarheid over varkens. Daar heb je tenminste wat aan. Dus ik heb het allemaal doorgenomen en las ook veel zielige dingen, wat erg naar is. En nu hebben we dus besloten om geen varkens te nemen omdat we niet willen dat onze tuin een troep wordt met stront enzo. En we willen ook geen varkens die het niet leuk hebben. Dus ik blijf dan gewoon naar varkens kijken hier in de buurt bij de boeren en op internet leuke filmpjes, maar meer niet. Ik wou dus even zeggen dat uw site niet voor niets is geweest want je haalt er veel goede informatie af zodat mensen ook kunnen besluiten om geen varkens te nemen zoals wij. Want je kunt ook genieten van varkens zonder dat je zelf varkens hebt. Dus ga zo door met de site!'

Hoera!

Als minivarkens.nl twee spijtoptanten en twee ontevreden varkens heeft voorkomen, dan is idd al dit werk niet voor niks geweest. Dus Super Tiny zet 'em op. Nog even en dan wordt minivarkens.nl overzichtelijk en in een mooi jasje gelanceerd. Het oog wil ook wat.

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Als je morgen naar Betsy & Co in het Bofkontbos komt (op uitnodiging, helemaal vol) trek dan vooral rubber laarzen aan. De roze lummels hebben er weer een lekkere moddertroep van gemaakt :-)Donderdag 24 november 2016

De Dag van DANKBARE VARKENS

...

Kijk nou! De Moeder van Sjonnie met haar samengestelde gezinnetje! Toen haar pleegkinderen nog klein en zoet waren. Nou ja, zoet zijn opgroeiende biggen natuurlijk nooit. Wel snoezig :-)

Deze foto kwam zomaar ineens te voorschijn. Nog nooit gezien. Is uit 2013. Kleine Beer, Black Boys, Willy en Maxie. En een dolgelukkige Moeder van Sjonnie.

Een nieuw vrij leven voor haar plus een eigen aangenomen gezin. Blijvend deze keer. Met nog wat mooie jaren in het verschiet. Wat wil een afgeschreven productie-moedervarken nog meer?
Niks toch.

Dat varkensgeluk is iets om dankbaar voor te zijn. Thanksgiving vandaag.
Komt dat even goed uit :-)

Fijne donderdag allemaal!Woensdag 23 november 2016

De Dag van DE BOFKONT BEESTSELLER

...

De boeken zijn eindelijk binnen!
We zijn weer druk met inpakken en verzenden. Altijd leuk om winkeltje te spelen.
Twintigste druk. Wat je noemt een beestseller :-)

Het boek is alsmaar dikker geworden. Alle bofkonten staan er nu in. Hammie is de hekkensluiter. En een nieuwe omslag. Voorop Gieltje - Het Beloofde Varkensland. Achterop Zeus - Het Beloofde Koeienland.

Dit staat op de achterflap:
Stel je cirkelt in een helicopter boven Het Beloofde Varkensland. Wat zie je dan? Overal vrije varkens, koeien, modderpoelen, stalletjes, een aanleunwoning, een varkensmassagesalon, weiland, bomen, een Bofkonteilandje, kortom een paradijs voor vrijgekochte productiedieren.

Vlieg je nog een stukje door dan hang je even later boven het Bofkontbos, waar Betsy & Co rondscharrelen: de fokzeug die na jaren kraamkooi in een eigen bos mocht wonen en daar haar biggetjes kreeg.

Welkom in de Wereld van Familie Bofkont!

"Ik heb gesmuld, gegierd van het lachen, gesnikt van ellende en vreselijk in spanning gezeten!"
Maaike - lezer

"Oh, Dafne, wat kan jij ontzettend leuk schrijven! Moet bij alle dierenartsen liggen. Aan de ketting, want iedereen neemt dat mee..."
Edith Donck - journalist marketing en reclame.

WAT IS ER NOG MEER TE KOOP IN ONS BOFKONTWINKELTJE?
1. BOFKONTCADEAUBON
http://www.familiebofkont.nl/cadeaubon
Hét toegangsbewijs voor geluk (leave your troubles outside :-) ). Laat je eens even helemaal onderdompelen in de Wereld van Familie Bofkont. (aanstaande zondag alweer de 795-ste workshop).
2. VRIEND VAN FAMILIE BOFKONT
Je kunt ook je beste vriend of vriendin Vriend van Familie Bofkont maken. Voor duurzaam geluk. Hoe dat geluk er uit ziet, lees je hier: http://www.familiebofkont.nl/vriend en... dan krijg je het boek cadeau als welkomstgeschenk

PS
De Bofkont Beestseller kost 19,95 exclusief verzendkosten.
Uiteraard gaan álle euro's weer naar naar het eten, drinken & gelukkig zijn van Familie Bofkont. Via mail@familiebofkont.nl kun je het bestellen.
Dank vast!Dinsdag 22 november 2016

De Dag van ZEEMAN GERED VAN DE SLACHT

...

En dan is het weer 22 november. Een dag om ieder jaar bij stil te staan. Vandaag 9 jaar geleden is Zeeman de slacht ontsprongen. En hij is er nog steeds.

Van de zomer ging het niet goed met hem.

Zeeman werd steeds slechter ter been en dat deed hem wat. Je wordt ouder papa geef het maar toe. En dat wilde hij niet: toegeven. Iedere keer opnieuw wou hij er weer op uit en dat lukte dus niet meer. Hij was er knap bedroefd onder.

Ik heb ermee geworsteld. Wat moest ik doen? Laten gaan of niet? En dan bedoel ik het definitieve afscheid.

In die tijd heeft Zeeman zich - slim als ie is - privileges toegëeigend. Met gevolg dat meneer geen gewoon water meer wil drinken, maar rode limonade, gemaakt met lauw water. Emmers vol. Van mij mag ie.

Lekkere hapjes krijgt ie ook toegestopt. En er is meer. Pinokkio die nog steeds tegen hem aankruipt. Zijn vaste club trouwe vrienden om hem heen. Moszkowicz, Sjonnie en natuurlijk Piet, ook al zo'n oude baas en still going strong.

Aan gezelschap en aandacht heeft Zeeman dus niks te klagen. Hij blijft het middelpunt en dat doet hem zichtbaar goed.

De laatste tijd lijkt het dat hij zich geschikt heeft in zijn lot. Niet meer kunnen lopen? Jammer. Heel jammer. Maar er zijn nog andere dingen waar ik voorlopig nog best tevreden mee ben.

Ben ik blij dat ik niks gedaan heb. Dat kan altijd nog. Met de oudjes gaat het leven van dag tot dag. En vandaag is het een bijzondere dag. Daar kan nog best een emmertje limonade tegenaan. Met een koekje.

Fijne dinsdag allemaal!Maandag 21 november 2016

De Dag van HOERA VOOR MOKKELTJE & CO

...

Vandaag is Mokkeltje jarig. 10 jaar geworden. En haar broers en zussen natuurlijk ook. Mokkeltje is de enige van Moeke's biggen die contact zoekt met mensen.

Moeke zelf is nooit echt over haar dump-avontuur heen gekomen. Geen man overboord, want de schuwe Moeke had geluk. Ze werd op Het Beloofde Varkensland opgenomen. En daar mag ieder varken volkomen zichzelf zijn. Schuw, angstig, boos, zelfs link, het maakt niet uit. Wij passen overal wel een mouw aan.

In geval van de schuwe Moeke was er van eenzaamheid geen sprake, want zij kreeg haar eigen gezin. Twee dagen nadat we haar uit het bos hadden gered (19 november 2006) beviel ze van haar biggetjes.

Vandaag dus 10 jaar geleden.

Mokkeltjes Moeke wordt zichtbaar ouder en minder. Haar ademhaling is niet meer wat het geweest is en we houden haar goed in de gaten. Hoe oud zij is, dat stond er niet bij toen ze gedumpt werd. Maar nu in ieder geval hoogbejaard. Al een poosje stop ik Iedere dag wat lekkers toe.

Mokkeltje & Co hebben het fijn. Ze hebben elkaar, het minivarkensgezinnetje is altijd heel hecht gebleven. Binnen de grote Familie Bofkont nemen zij als familie een aparte plek in. En Mokkeltje is ook stiefzus van Repelsteeltje, het roze biggetje uit het proefdierlaboratorium dat destijds bij het kersverse gezinnetje mocht aanschuiven.

Ondanks haar nerveuze moeder heeft Mokkeltje zich anders ontwikkeld. Zij vindt het zelfs fijn om geaaid te worden. Dat gaan we dus maar eens even doen. Gefelicieerd Mokkeltje en nog vele jaren op Het Beloofde Varkensland :-)

Fijne maandag allemaal!Zondag 20 november 2016

De Dag van DE TROUVAILLE VAN PETER PLASMAN

...

Een jaar of wat terug hebben we ons ingezet voor een ex-proefvarkentje. Een Yucatan met een huidje zo zacht als zijde. (Hadden die arme Yucatans dat maar niet, want ze zijn daardoor een gewillige prooi voor de plastische chirugie :-( ).

Die herinnering kwam vrijdag weer voorbij toen ik advocaat Peter Plasman zag bij Pauw. Peter Plasman sprong destijds onmiddellijk voor dit varkentje op de bres. Accute juridische bijstand was geboden en ik heb toen spontaan bij de praktijk van Plasman Advocaten aangebeld.

De deur zwaaide meteen open. Plasman himself. Van top tot teen in zwart leer met een helm in zijn hand, gehaast om op zijn motor te springen naar een zitting. In drie zinnen schetste ik de situatie.

'Loop maar door', zei hij 'en maak een afspraak met mijn secretaresse.' En weg was ie.

Ter vergelijking: andere topadvocaten in strafrecht vragen eerst een voorschot van 5000 euro voor je een afspraak krijgt.

Peter Plasman toonde zich vanaf de eerste seconde betrokken.Vrijdag lanceerde deze originele denker een politieke partij. De Partij voor Niet-Stemmers. Ik zie het als kunst. Ontregelend. Slim. En wat je noemt een trouvaille. Op en top democatrisch. Die koppen van Henk Krol en wie er verder nog aan tafel zaten bij Pauw! On-betaal-baar.

Kijk en lees hier. Namens de varkens heeft Peter Plasman mijn stem :-)
http://pauw.vara.nl/media/366991
http://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/goede-grap-of-toch-meer-partij-voor-de-niet-stemmers

Fijne zondag allemaal!

PS
De bijeenkomst gisteren bij Betsy & Co was een succes en smaakt naar meer.
Wordt Vervolgd.Vrijdag 18 november 2016

De Dag van MORGEN BIJ BETSY & CO - BOFKONTBOS

...

Morgen is het zover. De bijeenkomst bij Betsy & Co in het Bofkontbos.
Wat was het ook weer?

Morgen ontvangen we varkensfans die nieuwsgierig zijn naar die roze lummels in dat stuk bos tegenover de VU, vlakbij het Worldtrade Center.

Midden op de Zuidas dus. Het Amsterdamse Manhatten. De duurste grond van Nederland. Om precies te zijn: deze groep varkens wroeten in grond met een waarde van 70 miljoen euro :-)

Wie zijn deze BOFKONTEN?

Betsy. En haar kinderen. Voor wie het nog niet weet: Betsy hebben we uit de vee-industrie gekocht. Het slachthuis ontsprongen. Op 14 april 2014 heeft ze haar laatste toom biggetjes in het Bofkontbos gekregen.

Betsy's kinderen zijn inmiddels 2,5 jaar oud. Deze hele varkensfamilie blijft bij elkaar.

Maar wat gaan we morgen doen?

Betsy's nieuwe leven is mijn onderzoeksproject. Vanaf het moment dat ze uit haar kooi de Bofkontbus inliep, heb ik aantekeningen gemaakt. Dat wordt een boek.

Op 13 april 2017 is de boekpresentatie (op 14 april zijn Betsy's kinderen jarig, maar dat is Goede Vrijdag en dan hebben de Zuidassers een vrije dag). Ik wil ze er wel bij hebben natuurlijk. En welkom voor wie er ook bij wil zijn: noteer vast 13 april 2017.

Voor mijn Betsyboek wil ik nog wat consumenten interviewen. Die interviewtjes vinden morgen plaats in de Pipowagen in het Bofkontbos. Eerst een presentatie van Project Betsy, daarna stel ik wat vragen en dan... met z'n allen het bos in om Betsy & Co in levende lijve te ontmoeten!

Ik verheug me erop. Er waren veel aanmeldingen. Daarom is de dag opgedeeld in 2 shifts. Twee groepjes van 10 personen per shift.

In de Pipowagen brandt een lekker kacheltje. We drinken warme choco waar geen koe aan te pas kwam, en eten koekjes, ook zonder medewerking van koe en kip.

Maar... ik hoop morgen op mensen van verschillende pluimage. Vleesverslaafden en veganisten en alles wat daar tussen zit. Hoe bonter hoe beter.

Voor beide shifts zijn net wat plaatsen vrijgekomen door ziekte.
Shift 1 is van 13.00 - 15.00 uur.
Shift 2 van 15.00 - 17.00 uur.
Wie nog wil, moet snel zijn.
Stuur een mail naar mail@familiebofkont.nl en alles komt goed :-)

Fijne vrijdag allemaal!Donderdag 17 november 2016

De Dag van NATUURLIJK GAAT HET DOOR

...

Gered! De twee koeien en het kalfje van die hoge 'zandrots' na de aarbeving in Nieuw-Zeeland. Door de dreigende afgrond konden die stakkers geen kant meer op. Ik hield m'n hart vast. Voor wie het nog niet zag: zo bizar. Je kunt gerust kijken want het liep gelukkig goed voor ze af. http://nos.nl/op3/artikel/2143206-wereldberoemde-koeien-gered-van-randje-van-de-afgrond.html

'Gaat de Familie Bofkont Workshop zondag ook door met regen en wind?' mailde iemand vanochtend. Jazeker! Harde wind is nog geen aardbeving :-)

De bofkonten zijn ook niet gek. Die blijven met dit weer lekker binnen, want binnen hebben ze hun solarium. Wij dus ook, want dan gaan wij toch gewoon lekker bij ze liggen? Lekker knus in het verse stro onder de warmtelampen. En wat dacht je van Mozzarello? Die laat zich zijn verjaardagsfeestje niet door de neus boren :-)

De oude schoolkachels uit de tijd van Ot & Sien branden ook weer volop. Plus warme chocolademelk waar geen koe aan te pas kwam, dus laat die storm maar komen.

Fijne donderdag allemaal!Woensdag 16 november 2016

De Dag van IS DÁT MOSZKOWICZ?

...

Is dát Moszkowicz? Nee toch? Onze bofkontvriendin stond met open mond te wijzen. Wel dus. Lang geleden dat ze hem voor het laatst zag. Nog een jaartje en dan is de krullenjongen helemaal volgroeid.

Op Het Beloofde Varkensland worden alle mannelijke bofkonten onder volledige narcose ontmand. De vrouwtjes houden hun cyclus. Ze kunnen het spel dus met elkaar blijven spelen, maar er komen geen kinderen van.

Moszkowicz was er al vroeg bij. Maar hij heeft intussen wel wat bijgeleerd. LadyBoss hoor je niet klagen :-)

Fijne woensdag allemaal!Dinsdag 15 november 2016

De Dag van MOZZARELLO'S VERJAARDAG VIEREN

...

'Zeg, komt er nog wat van?' Er is er hier maar eentje die je met zo'n blik kan aankijken en dat is Mozzarello. Zondag ook weer. We stonden te lang stil bij de varkens naar zijn smaak. Dus kwam meneer de groep wel even ophalen. Met die blik.

Ik stelde hem dus netjes voor aan zijn bewonderaars, of beter gezegd andersom, de koning wordt immers niet voorgesteld aan zijn onderdanen, sla er de etiquetteboekjes nog maar eens op na :-)

Het gezelschap kon Mozzarello's goedkeuring wegdragen, ik vertelde nog wat over zijn afkomst, maar midden in een zin hield ik ineens op: Wat stom! Ik was Mozzarello's verjaardag helemaal vergeten!

Achteraf snap ik het wel.

Zes jaar geleden mocht ik de piepkleine Mozzarello van de buffelboer meenemen naar Familie Bofkont. Dat was op 19 november 2010. Op die dag had de handelaar dit kalf bij de boer laten staan vanwege een verstuikt pootje. Verstapt omdat hij steeds uit zijn hokje probeerde te klimmen.

Veel te onhandig voor de handelaar, zo'n kreupel kalf. Veehandelaren houden van opschieten. Eerst maar genezen die poot, dan zou hij hem de volgende ronde wel meenemen.

Wat stond hij sip te kijken, die kleine Mozzarello in zijn hokje. Moederziel alleen, al zijn vriendjes waren ineens verdwenen. Maar wat pakte dat goed voor hem uit. De rest is geschiedenis.

Die datum zit dus in mijn hoofd, 19 november 2010. De dag dat hij bij Familie Bofkont kwam wonen. Dan vieren we zijn verjaardag toch op de dag dat hij bij Familie Bofkont kwam wonen?

Goed idee. Maar op 19 november hebben we een ontvangst in het Bofkontbos vanwege project Betsy & Co... (geen wonder dat er af en toe iets tussendoor glipt met zoveel ballen tegelijk in de lucht :-)).

Ik weet goed gemaakt.

Aanstaande zondag. Dan vieren we de zesde verjaardag van Mozzarello tijdens de Familie Bofkont workshop. Maakt hem die precieze datum nou uit. Als hij maar aandacht krijgt.

En die gaat hij krijgen. Onderonsjes met leuke vrouwen. Stoere mannen die hun armen om hem heenslaan. Kinderen die hem durven te aaien. Van alle bofkonten veroorzaakt Mozzarello altijd de meeste opwinding. Wát een beest. Wat een uitstraling. Wat een kracht. En dat die zomaar zijn machtige kop in je schoot legt. Dat vergeet je toch je hele leven niet meer? :-)

Fijne dinsdag allemaal!Maandag 14 november 2016

De Dag van HAMMIE & MISS PIGGY

...

Het kan verkeren bij Familie Bofkont. De vrijgekomen woning van Rosamunde zou het domicilie worden van Moesje & Co. Maar tijdens de voorbereidende werkzaamheden werd die gekraakt door Miss Piggy.

Ander onderkomen gemaakt voor Moesje & Co. Maar het gedumpte tienermoedertje met haar 6 biggetjes waren nog niet gearriveerd, of Miss Piggy verliet haar gekraakte woning. Nou, moe.

Lang bleef die niet leeg staan, want daar was Hammie! Niet van plan geweest, maar toch weer een biggetje uit de varkenshouderij opgenomen. Noodgedwongen.

En sinds gisteren wonen Hammie & Miss Piggy samen :-)

Hoe dat zo?

De oude Miss Piggy was weer zo berig als een bos uien en op de een of andere manier kwam ze weer in haar voormalige kraakhuis terecht. En dus bij Hammie.

Hoe dat ging?

Miss Piggy was te berig om van haar gezond niet meer af te weten. En Hammie? Die was onder de indruk van deze machtige dame, en hij haalde het niet in z'n hoofd om met haar aan de knok te gaan. Nou ja, eventjes dan, maar daar kwam hij gauw van terug.

Een poosje later had hij al een leuk klimrek aan haar en aan het eind van de middag ging hij zelfs op zoek naar een speen.

Of Miss Piggy bij hem blijven wil, is nog even afwachten, maar het zou wel een perfecte oplossing zijn.

Ik ga het allemaal van dichtbij meemaken. Inmiddels staat er een knus schrijfhuisje in hun stal en vandaag komt er een kacheltje in. Kunnen ze ook nog bij mij op bezoek, terwijl ik op een plateautje lig te schrijven. Ik zie het al helemaal voor me. Komt vast goed :-)

Fijne maandag allemaal!

PS
De foto's van de Familie Bofkont Workshop van 13 november staan online:
http://2016.bfknt.nl/20161113-Familie-Bofkont-Workshop-op-Het-Beloofde-Varkensland/Zondag 13 november 2016

De Dag van DURE PILLEN VOOR WILDE SJOUK

...

Toen ik 40 werd, viel de muur in Berlijn. Weer jarig geweest. En nu een muur om Mexico? Dank voor de geschenken, bloemen, kaarten, mailtjes en aanmoedigingen om minstens 110 te worden en vooral door te gaan.

Bij deze. Beloofd.

Wilde Sjouk ligt binnen in de ziekenboeg. Arm dier. Een gemene ontsteking aan haar poot die niet reageert op de medicatie uit de Bofkont apotheek. Dokter Peter schreef een nieuw recept uit. Kassa! 102 euro voor een paar pilletjes. Als het nu maar helpt.

Muk gaat tegenwoordig ontbijten bij Hammie. Iedere ochtend stiefelt ze na haar eigen ontbijt in het Zeugenrusthuis achterlangs naar Hammie toe. En wat ik nog nooit heb meegemaakt: Hammie is een slechte eter. Hij eet wel, maar heel langzaam en hij laat altijd voer liggen. Niet dat het trouwens wat uit maakt dat Muk daar wel raad mee weet, Hammie groeit evengoed als kool.

Wat verder nog?

Willy's deels afgebroken hoef is genezen, hij rent en wroet weer dat het een aard heeft. Het Bofkonteiland is in rap tempo drassig geworden. Mijn hoop om die rouwdouwers daar te laten overwinteren, wordt met de dag ijdeler. Overwintering in het Bofkontbos, net als vorig jaar, komt weer in beeld.

Over het Bofkontbos gesproken.

Van de week zijn Eberhard & Co daar gefilmd voor o.a. zijn naamgever Eberhard v.d. Laan. Het was een prachtige frisse, zonovergoten herfstdag. Eberhard voelde zich helemaal de ster, maakte een dansje en trok een sprintje van blijdschap om zoveel aandacht. Van gelukkige varkens krijg je nooit genoeg.

Nu Wilde Sjouk nog. Gauw beter worden meisje. Kan je ook weer om de bulten springen :-)

Fijne zondag allemaal!Donderdag 10 november 2016

De Dag van VEEPRIJZEN EN HAMBURGERS

...

Hillary Clinton leerde als kind de aandelenkoersen lezen van haar vader. Zo wist ze eind jaren zeventig een inleg van 1000 dollar te verhonderdvoudigen door een jaarlang te speculeren op de veeprijzen.

Gisteravond zag ik op TV een boer die Waguya koeien hield. De oudste was 16 jaar. Die had hij aangehouden. Zijn eerste koe, daar had hij nog wel 'een stukje gevoel' bij. Van de anderen kon het hem niet schelen als ze in de hamburgers verdwenen.

Veeprijzen, hamburgers, het zijn maar woorden. Maar er gaat een wereld achter schuil.

Een wereld waar ik aan denken moet als ik op het erf loop. Er valt hier van alles te zien, de hele dag door. In dit geval Mem met Bulle en Grietje. Geen familie van elkaar, maar familie geworden. Mem's twee pleegkinderen die ze zoogde tot ze groot en glanzend waren.

Ze hebben een hechte band met elkaar gekregen.

En dan al die koeien die ook iets voor mekaar betekend hebben, maar waar de mens besloot om die band te verbreken door ze te verhandelen. In aandelen en hamburgers. Ik had graag als kind geleerd de aandelenkoersen te lezen. Maar van koeien? Liever niet.

Fijne donderdag allemaal!Woensdag 9 november 2016

De Dag van GEARMD MET HILLARY

...

Gekluisterd aan de buis dommelde ik af en toe even weg. Dan droomde ik dat ik gearmd met Hillary langs een terrein liep waar giga zwarte varkens met rode stippen stonden te wroeten.

Wat een nacht.

Maar de varkens hebben haar geen geluk gebracht. Helaas. Waarschijnlijk stonden ze voor iets anders. Maakte Trump vrouwen niet ook voor varkens uit? Staan die rode stippen voor het verkiezingspotlood? En dat zwart voor deze zwarte dag?

Ik hou het er maar op. De varkens wil ik zéker niet de schuld geven van deze ontluistering.

Fijne woensdag allemaal!Zaterdag 5 november 2011

De Dag van VRIENDENDAG OP HET BELOOFDE VARKENSLAND

...

Nog even alles op een rijtje, dan weet iedereen weer hoe het zit.

VRIENDENDAG OP HET BELOOFDE VARKENSLAND
Vandaag zijn de Vrienden van Familie Bofkont (maandelijkse donateurs dus) welkom op Het Beloofde Varkensland.

WAAR
Op onze hoofdlocatie: Het Beloofde Varkensland in Amstelveen

AANMELDINGEN
Alle Vrienden van Familie Bofkont hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Wie zich heeft aangemeld heeft ook de bevestiging gekregen. Geen bevestiging gekregen (of niet gelezen :-)), maar wel aangemeld? Dan ben je evengoed welkom.

NOG EVEN
Hondjes - hoe leuk, oud of rustig ook - kunnen helaas niet meekomen. Dansende stieren zijn leuk, maar liever niet tussen de Vrienden van Familie Bofkont in :-)

NOG GEEN VRIEND VAN FAMILIE BOFKONT MAAR HET WEL WILLEN WORDEN?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

Tot straks en voor de thuisblijvers:

Fijne zaterdag allemaal!Woensdag 2 november 2016

De Dag van ALLERZIELEN OP HET BELOOFDE VARKENSLAND

...

Gelukkig heb ik altijd dozenvol waxinelichtjes op voorraad. Allerzielen op Het Beloofde Varkensland. Dat wordt vandaag een zee aan kaarslicht.

Rosamunde! Arie Bombarie!

Brutale Griet. Obama. Janneman. De Jannemannen. De Golden Girls. Gevaarlijke Eddy. Caesar. Harm. Thea. Scheefbekje. Willempie. Groentje. Elvis. Broer. Stinkwijfje. Booswicht. Mollie. Boy George. Donker Dier. Roodpels. Zachte Kees. Poesje. Snotaapje. Arm Schaapje. Pareltje. Heks. Spook. Gekkie. Rode Poes. Grijze Kat. Duifje. Boerenbontje?

Hoeveel poezen, hanen, kippen, schapen, koeien en ganzen kan een mens herdenken. Veel. De heilige varkens kwamen gisteren al aan de beurt, maar doen vandaag weer net zo hard mee :-)

De dood is geen onbekende op Het Beloofde Varkensland.

Maar soms zijn de bofkonten hem te slim af. De dames Gans (de afgewezen geliefdes door Arie Bombarie) waren zó lang uit beeld na hun broedavontuur op het Bofkonteiland, dat ik ze uiteindelijk maar dood waande. Verdwenen in het niets.

Tot ze van de zomer ineens weer opdoken. Na 2 jaar.

Opgenomen in de groep wilde ganzen, achter op het land. Temidden van een hele schare witte aanbidders hebben de bonte dames het goed. De hele club maakt zich snel uit de voeten als ik ze passeer op weg naar de Moeder van Sjonnie. De dames Gans zijn wild geworden. En dus schuw. Gelijk hebben ze. Al die vrouwen die ineens jager worden.

In de Volkskrant las ik twee ijzersterke columns over de jaagster die momenteel in alle media opduikt vanwege haar boek Buit. Gelijk op de eerste pagina is het al raak. Een bagge. Tijdens het opensnijden komt de jaagster 5 frislingen in haar buik tegen, ze hadden hun gestreepte pyamaatjes al aan. De jaagster gooit ze bij de ingewanden van hun inmiddels ontweide moeder.

Laten we vandaag ook een kaarsje opsteken voor alle dieren die het leven moeten laten door jacht en slacht. Dat zijn er meer dan 100 miljoen per jaar.

Zoals gezegd, gelukkig heb ik altijd een voorraadje waxinelichtjes in huis :-( :-)

PS
Aanstaande zaterdag 5 november Vriendendag op Het Beloofde Varkensland!

Wie nog snel Vriend wil worden om geweldige everzwijnen te komen aaien (Wildeman, Juffrouw Loes, Mister Frisling, Keiler):
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Op de foto Vrouw Vos - de dag van haar overlijden, 19 oktober 2011.
Ze kon niet meer, maar wilde per se nog een laatste rondje over Het Beloofde Varkensland. Langs Rosamunde (niet zichtbaar op foto), Brutale Griet, door de varkensmassagesalon waar ze moest uitrusten tussen de hele familie. Toen weer terug naar haar eigen Villa Varkensgeluk. Daar is Vrouw Vos 's avonds gaan hemelen. Magistraal.Dinsdag 1 november 2016

De Dag van DE HEILIGE VARKENS VAN HET BELOOFDE VARKENSLAND

...

Varkens zijn bepaald geen heilige boontjes, maar op Het Beloofde Varkensland zijn ze heilig verklaard :-) Nergens ter wereld wordt er zo rekening gehouden met hun nukken en grillen. Overdreven? Zeker. Maar pure noodzaak. Zowel voor industrievarkens als huisvarkentjes :-( Zie het maar als kunstproject, dan is alles geoorloofd. Als het maar vragen oproept. Iemand moet het doen. En mij hoor je niet klagen.

Vandaag Allerheiligen. De dag waarop deze heilige varkens herdacht worden. Daar gaan we:

BILLIE BOKONT- het allereerste gedumpte varkentje dat een thuis kreeg op Het Beloofde Varkensland...
BESSIE BOFKONT - zus van Billie Bofkont, ook gedumpt...
VROUW VOS - het allereerste wildweidevarken dat zich bij hem aansloot...
AAGJE - het allereerste varken-met-extra-ingefokte-ribben-voor-meer-karbonades dat ook mocht aanschuiven...
LADY LOLITA - ondergedoken minivarken tijdens de MKZ en daarna in de steek gelaten...
STALKER - gedumpt minivarken op het roetkoude winterstrand van Almere...
LAMME ZUS - kinderboerderijbig, die gered werd van de bbq...
BONESTAAKJE - kinderboerderijbiggetje, gered van enkele reis Parma...
KNORRIE - zus van Knor, misbruikt voor fotoshoot en moest daarna dood...
THEO - 'minivarken' dat als maxivarken op een akker werd gedumpt...
WIM - ook een minivarken dat rondzwierf op dezelfde akker...
BRUTUS - gigavarken, vetgemest door slager en vrijgekocht van de slacht door veel vrienden van Het Beloofde Varkensland...
DONKER WIJFFIE - geboren op Het Beloofde Varkensland uit een drachtig gedumpt moedertje...
SOKJE - haar zus en dus ook dochter van Moeke...
MISS X - nog een dochter van Moeke...
SNORKELTJE - zus van Prins Harrie (de enige zoon uit het nest)...
MADAME DUROC - groot kinderboerderijvarken gered van de slacht...
ZEEUWS MEISJE - opgesloten minivarkentje om moedwillig te laten verhongeren...
OPAATJE - stokoud geworden minivarkentje, overgenomen van een stoppende vogelopvang...
MAXIMILIAAN - minivarkentje, mishandeld door studenten, dat heel Nederland in rep en roer bracht...

Dat zijn heel wat waxinelichtjes :-)

Eigenlijk komen ze iedere dag nog voorbij. Hammie woont nu waar Bessie, Vrouw Vos en Miss X hun laatste adem uitbliezen. In de aanleunwoning van Muk & Granny gingen Opaatje, Maximiliaan, Zeeuws Meisje en Lamme Zus hemelen, om maar eens een paar plekken te noemen. Overal op Het Beloofde Varkensland liggen herinneringen.

De bofkontvarkens blijven aanwezig. Ze hadden het goed. Ze mochten zichzelf zijn. Met al hun nukken en grillen. Geen wonder dat ze hier rond blijven hangen :-)

Fijne dinsdag allemaal!


naar oktober ← BOFKONT BLOG NOVEMBER 2016 → naar december
| mail@familiebofkont.nl | www.familiebofkont.nl |

GIRO 469 (IBAN NL02INGB0000000469) t.n.v. FAMILIE BOFKONT (ANBI, dus giften zijn aftrekbaar)