‘Natuurlijk vinden ze het lekker. Wij ook. Maar is het gezond? Mensen moeten af van te veel suiker. Varkens niet?’
Aasje
Goede vraag van Aasje. Meer mensen hadden vraagtekens bij ‘die rotzooi in diervoeders’. Dit ging er aan vooraf:
https://familiebofkont.nl/2021/05/bladerdeeg-voor-varkens/
HET ZIT ZO
Zure matten, chocola en stroopwafels zijn lekker, maar niet supergezond :-) De fabrikant zal daar ongetwijfeld nog vitaminen, mineralen en eiwitten aan toevoegen.
SNOEPVOER
Daar komt bij: de varkens voor wie dit ’snoepvoer’ gemaakt wordt, worden niet ouder dan 6 maanden. Dat suikerrijke voer heeft juist een groot voordeel: met 6 maanden zitten ze op een slachtgewicht van 110 kilo :-(
Maar dat suiker op den duur ook slecht is voor varkens staat als een paal boven water.
SNACKVARKEN VERTELT WAARHEID OVER VETZUCHT
‘De Animal Sciences Group van Wageningen UR gaat de boer op met het snackbarvarken. Het dier heeft katheters in cruciale bloedvaten en reageert net zo beroerd op ongezonde voeding als mensen. Het varken is bij uitstek geschikt als proefdier voor onderzoek naar overgewicht, suikerziekte en andere welvaartskwalen.’
uit magazine RESOURCE (Wetenschap, januari 1970):
https://resource.wur.nl/nl/show/Snackvarken-vertelt-waarheid-over-vetzucht.htm
Bovenstaand obese-onderzoek vond dus 51 jaar geleden al plaats. En vandaag de dag zijn varkens daar nog steeds de uitgelezen proefdieren voor :-(
Nog even terug naar Vrouw Vos.
SLAGROOMTAARTJES
Toen zij bij Familie Bofkont kwam wonen was het uit met de pret. Geen slagroomtaartjes meer op haar menu. Natuurlijk niet. Op Het Beloofde Varkensland mocht Vrouw Vos stokoud gaan worden en dan telt gezondheid dus wel.
BRUINE BOTERHAM
Varkensbrokjes van plantaardige grondstoffen, barstensvol vitaminen, mineralen en eiwitten. De gezonde bruine boterham, zeg maar. Pas toen Vrouw Vos op hoge leeftijd was kreeg ze zoete extraatjes. Eerst iedere dag een plak ontbijtkoek.
ALLE REMMEN LOS
En toen het bezoek van Dokter Peter in zicht kwam, mochten alle remmen los. Tot en met advocaat en boerenjongens aan toe omdat de bofkonten daar zo zalig op wegzweven. Zo doen we dat bij Familie Bofkont.
Fijne woensdag allemaal!
VROUW VOS LIEP VOOROP
https://familiebofkont.nl/2020/10/bofkont-business-en-vrouw-vos/
PS
VARKENS VOEREN
Van oudsher werd het varken gezien als vuilinisbak. Alle etensresten gingen er in, tot het dik genoeg was om in november te worden geslacht. Een varken afmesten met zoveel mogelijk eten is bij velen nog steeds een hardnekkig beeld. Ook bij minivarkens. Hé lekkere dikzak! Hoe vaak worden minivarkens niet zo begroet. Hoe vaak heten ze geen Spekkie? Maar een minivarken is geen consumptiedier! Toch zit dat hardnekkige beeld varkens/eten nog steeds in het collectieve geheugen. Dat verklaart dat minivarkens bijna altijd veel dikker zijn dat goed is voor hun gezondheid. Minivarkens moet je voeren met je verstand, niet met sentiment, want als het aan de minivarkens ligt, hebben ze nooit genoeg. Er zit geen rem op hun vraatzucht. Daarom moet de varkenshoeder de wijste zijn. Zet het eten niet in een bak voor hun neus. Strooi het voer los uit de hand, buiten, het liefst op een verhard stuk. Dat heeft 3 voordelen: 1. Ze moeten bewegen om hun eten op te zoeken. 2. Tijdens het lopen slijten ze hun hoefjes op de verharde ondergrond. 3. Ze doen er langer over.
Zie eetmomenten – eten
Uit https://minivarkens.nl
#varkens #vetzucht #obese #suiker #gezond