KOEIEN ZIJN NIET GEK, VARKENS OOK NIET

HERMAN overpeinst de nieuwe voedselvoorschriften in de vee-industrie

Zou Herman de krant gelezen hebben, vanochtend?

‘Dieren voeden met de resten van andere dieren is niet langer verboden. Dertig jaar na de gekkekoeienepidemie – veroorzaakt door het voeren van diermeel – staat de Europese Commissie het gebruik ervan weer toe.’
uit Trouw

Dat wil zeggen: varkens mogen weer kippen en koeien eten. Maar Herman & Co mogen nooit meer dieren eten. Als de van nature vegetarische koeien weer – net als toen – vlees op hun menu krijgen, kunnen mensen daar ernstig ziek van worden.

‘Dertig jaar geleden stierven tweehonderd mensen aan de menselijke variant van de gekkekoeienziekte (de ziekte van Creutzfeldt-Jakob) onder wie drie Nederlanders.’
uit Trouw
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/dertig-jaar-na-de-gekkekoeienziekte-keren-de-dierresten-terug-in-het-veevoer~b07719f8/

Dertig jaar geleden. In die tijd at ik nog vlees. Nooit kalfsvlees. Baby’s eten vond ik niet kunnen, maar een volwassen koe, dan hoefde er maar één dier dood voor het voedsel van heel veel mensen. Met die gedachte kon ik leven. Maar toen kende ik Herman & Co nog niet.

Zoals ze zondag tussen ons in gingen staan. Herman, Zeus, Dolle Mina met haar beeldschone hoorns, Mem, Bulle.

Die imposante reuzen en reuzinnen, ze wilden er bij zijn, meedoen, kletsen, luisteren, kijken, goh zijn jullie er weer, wat ontzettend gezellig, we hebben jullie gemist, welkom terug op ons erf.

Ik stel me voor hoe dat er op een afstandje uitgezien moet hebben.

Een groepje mensen en koeien, gelijkwaardig aan elkaar, kletsend, aaiend, de gewoonste zaak van de wereld.

Stel je dat eens voor op het terras van Americain in Amsterdam, of op het terras van Brinkman op de Grote Markt in Haarlem. Mensen en koeien in een kring bij elkaar hangend, en dat iedereen dat vanzelfsprekend vindt, net zo vanzelfsprekend als bij Familie Bofkont op Het Beloofde Koeienland.

Mooi beeld.

Vrienden van Familie Bofkont die kunnen tekenen, Emile? Jet? Neel? Anja? Edel? Wie? Dat zou ik nou graag eens verbeeld zien. Mooier dan dat kan de wereld niet worden.

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Wat zou Herman daar gedacht hebben toen hij de varkens zag scharrelen, vanochtend? Vast niet aan de gekkekoeienziekte. Hij had wel iets beters te doen. Zich verheugen op zíjn ontbijt. Precies zoals we zondag uitlegden over hoe dat nu gaat, zo’n Familie Bofkont Ontbijt. Varkens eerst, dan Herman & Co. De goed uitgedachte workflow die staat als een huis. Met de mensen in de bediening. Goed bekeken van die bofkonten ;-)

PPS
Foto’s van Vrienden van Familie Bofkont op Het Beloofde Varkensland (5 september 2021)
https://2021.bfknt.nl/20210905-Vrienden-van-Familie-Bofkont-op-Het-Beloofde-Varkensland/

#koeien #varkens #gekkekoeienziekte #diermeel