BULLE IS DE BAAS

Ach lieve meisjes, verliefd worden op schattige stierkalfjes... en wat daar van komt

Iene miene mutte
tien pond grutten
ieme miene mutte
tien pond kaas
iene miene mutte
Bulle is de baas!

Precies wat ik dacht toen. Dat gaat er eentje worden. Nog geen maand oud en nu al een echte bul. Hij heeft er z’n naam aan te danken. Bulle. Het stierkalfje mocht mee naar Het Beloofde Koeienland en in de bus was het al raak. Stond ie te schrapen met z’n voorpootjes in het stro. Als je dat een volwassen stier ziet doen moet je onmiddellijk dekking zoeken.
https://2020.bfknt.nl/stierkalfje-bulle-arriveert-bij-familie-bofkont.jpg

We zijn 10 jaar later.

ONDER DE HOOIKAP
Dolle Mina is tochtig. En het is volle maan. Explosieve combi. Bulle heeft iedereen aan de kant getimmerd. Nu heeft hij het rijk alleen met Mina. Herman heeft het nakijken. En Zeus telt helemaal niet meer mee. Bulle heeft de macht gegrepen. Voorgoed. Bulle is de baas.

Het gaat goed met de totempaal. Eentje gaat er sowieso komen. Hebben Zeus en Herman straks ook nog wat om hun mannigheid op bot te vieren. Stieren of ossen, het feest van je-weet-wel-stieren gaat ook gewoon nog door. Gek. Een ‘ontmande’ kater heb ik nou nooit meer op een poes zien zitten. Maar ossen blijven in de kern toch stieren. Het is maar goed dat je niet alles van te voren weet, met pionieren kun je nog eens verrast worden.

SMEEKMAIL
‘Af en toe kom ik langs een melkveebedrijf waar stierkalfjes in afzondering staan. Eentje valt op door zijn levenslust. Hij springt zo enthousiast rond op zijn vierkante meter en als de boerderijkat tegen zijn hekje gaat zitten likt hij haar schoon.’

Ach al die meisjes die verliefd worden op kalfjes en dan een smeekmail naar mij sturen. ‘Zijn mooie ogen! Die lange wimpers! Zou hij een plaatsje kunnen krijgen als bofkontje?’

STIEROS
Ach lieve meisjes, ik kan het me zo goed voorstellen. Zo was ik ook. En ik ben nog steeds zo, maar ik weet nu ook dat je niet eindeloos stierkalfjes kunt blijven opnemen. Opeens zijn ze volwassen en heb te dealen met hun diepste wezen. Een stieros (hé nieuw woord) is toch echt iets anders dan een varken. Die drift! Die onderlinge dynamiek! Die kolossale aanwezigheid!

En nu dansen we maar mee, voortdurend slalommend tussen Bulle en Mina. Oppassen. Nu een filmpje maken is niet zonder gevaar. Die bijna-1000-kilo-Bulle is nog sneller en wendbaarder dan Penney de Jager ten tijde van Toppop.

Nog eventjes, dan zal de rust wederkeren. Tot Mem tochtig is…

Fijne zondag allemaal!

PS

BULLE
https://familiebofkont.nl/boek/mem-en-bulle/

FILMPJE – Bulle is de baas

https://vimeo.com/familiebofkont/20201128-bulle-is-de-baas
https://familiebofkont.nl/20201128-bulle-is-de-baas.mov

#koeien #stieren #ossen #stierkalfjes #tochtig