naar januari ← BOFKONT BLOG FEBUARI 2017
facebook.com/familiebofkont - twitter.com/familiebofkont - youtube.com/familiebofkont
HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND
IBAN NL02 INGB 0000 0004 69 t.n.v. FAMILIE BOFKONT (ANBI, dus giften zijn aftrekbaar)

BOEK over de wereld van Familie Bofkont waargebeurde spanning & sensatie bestel via mail@familiebofkont.nl

Hoe word je Vriend van Familie Bofkont?

Familie Bofkont FAMILIE BOFKONT WORKSHOP
varkensmassage & stierknuffelen
Al duizenden mensen hebben de Familie Bofkont Workshop gevolgd :-)
Lees hier de reportage Familie Bofkont Workshop in Roots magazine.

Familie Bofkont Workshop: op zondag open inschrijvingen,
besloten groepen dinsdag t/m zaterdag.
teambuilding 'Communicatie met Mens & Dier'

programma aanvragen? mail@familiebofkont.nl

Data:  16 apr. (VOL) |  17 apr. (VOL) |  23 apr. (VOL) |  30 apr. (VOL) |  7 mei  |  14 mei  |  21 mei  |  28 mei  |  4 juni  |  11 juni  |  18 juni  |  25 juni  |  2 juli  |  9 juli  |  16 juli  |  23 juli  |  30 juli  |  etc.

FAMILIE BOFKONT CADEAUBONNEN   lees verder...Woensdag 26 april 2017

HOUDT HET DAN NOOIT OP?
Piet en Mister Frisling

...

Onderweg naar de as van Zeeman. Het hele proces willen volgen is gisteren beperkt gebleven tot en met het begin. Reden: Piet.

Het telefoontje met Dokter Peter bevestigde wat we eigenlijk al wisten. Het komt niet meer goed met de poot van Piet. Dat zegt de uitslag van de kweek en dat zegt Piet. En wat zei Dokter Peter, net nadat Zeeman aan zijn laatste reis begonnen was? 'Jullie hebben alles gedaan voor Piet wat er maar kon, maar nu kan er niks meer. Uit oogpunt van dierenwelzijn is er nu nog maar één oplossing.'

Nog een laatste keer door het raampje gekeken naar Zeeman. Stukje film gedraaid van de vlammen. 'Dag vent, morgenochtend vroeg zijn we er weer als de deur van de oven open gaat.'

Onmiddellijk terug naar Het Beloofde Varkensland.

De zoveelste pijnstilling voor Piet. Appeltaart zoveel hij maar wou. Rossen met een borstel. Massage. Piet nog verwennen tot hij er bij neer valt. Vanavond komt Dokter Peter. Hoeft die lieve ZielePiet ook niet meer te treuren over het verlies van Zeeman. Want dat doet hij. Tot het laatste moment is hij stijf tegen zijn levensvriend aan blijven liggen. Net als wij kon hij het niet geloven. Vanavond wordt Piet van alle pijn verlost.

Was dat alles?

Nee.

Mister Frisling.

Vorige week vrijdagavond. Terwijl de Vrienden van Familie Bofkont de wake hielden bij Zeeman hield ik voortdurend met een half oog het erf in de gaten. Ik wist iets wat ik op dat moment niet zeggen kon. Niet omdat ik Zeeman's en Ieniemieni's moment niet wilde afpakken, niet om mijn treurende gasten in niet nog meer verwarring te brengen. Ieniemieni en Zeeman, binnen 24 uur twee bofkonten naar de varkenshemel. Hoeveel ontreddering kan een mens aan?

Wat moest ik doen?

Mijn hoofd maalde en maalde, maar ik voelde aan mijn water dat ik er beter het zwijgen toe deed. Ondertussen liepen Dokter Peter en Dennis buiten met een blaaspijp achter Mister Frisling aan.

Diezelfde middag was zijn navelbreuk, waar hij al drie keer aan geopereerd was, hem fataal geworden. Te plastisch om verder over uit te wijden, maar we vonden de arme Mister Frisling liggend in het stro, doodstil en onbeweeglijk van ondraaglijke pijn. 'Foute boel', zei Dokter Peter, 'ik kom eraan'.

Mister Frisling is uiteindelijk rustig ingeslapen, buiten, op de plek waar hij altijd het liefste lag. Ik glipte even weg en was er gelukkig bij. Niemand heeft er iets van gemerkt.

Daarna zijn we met z'n allen bij Ieniemieni gaan zitten.

Daar heb ik een knop moeten omzetten. De prijs die je betaalt om Het Beloofde Varkensland te runnen. Het gaat hier om de dieren en het gaat om hun Vrienden. Niet om mij. De volgende dag ben ik een paar uur in de polder gaan lopen.

Wanneer moest ik het dan wel vertellen? Pas na het afscheid van Zeeman, besloot ik. En dat is dus vandaag.

En het afscheid van Ieniemini en Mister Frisling dan?
Daarover vrijdag meer.
Wordt Vervolgd.Dinsdag 25 april 2017

ZEEMAN FOREVER
De laatste reis

...

Vandaag maakt Zeeman zijn laatste reis. Gedurende zijn leven bij Familie Bofkont heeft hij er heel wat reisjes op zitten. Om te beginnen van het slachthuis naar Het Beloofde Varkensland.

Naar het strand in Bloemendaal in Zee, naar Scheveningen om de Nieuwjaarsduik te openen, naar het Oosterpark voor de Week van de Smaak waar hij zijn 15.000 smaakpapillen mocht testen op zoet, zuur, bitter en zout, naar het Bofkontbos om de Zuidassers een lesje te leren over de intelligentie van het varken, naar school in Woerden en Uithoorn om de kinderen te verbazen met zijn kollosale lichaam, naar de maïsakker op de Zuidas om het maïs te oogsten, naar hotel Ibis om ze daar te bedanken voor het nieuwe dak op zijn huisje, naar de VARA om Andrea van Pol te verrassen, naar een BBQ van een bedrijfsfeest, (hij wel :-) ), naar het Luxor theater in Rotterdam, naar de Meervaart in Amsterdam voor een optredens, om maar eens wat te noemen.

"Vandaag heb ik mijn grote liefde ontmoet", blogde Hanneke Groenteman in de wolken na haar kennismaking met Zeeman in het Oosterpark.

Waar Zeeman verscheen, overal blije mensen. Het was onmogelijk om niet van Zeeman te houden. Met hoeveel mensen zal hij niet op de foto staan. Als geen ander genoot hij van zo'n sessie, vooral als het leuke dames betrof. En wat heeft hij veel troost gebracht.

Over de nieuwkomertjes ontfermde hij zich als een lieve oom. Dat trotse smoeltje van Broertje dat hij naast de stoere Zeeman mocht liggen. De piepkleine Ieniemienies die hij veiligheid bood met zijn grote warme lichaam, Pinokkio die altijd tegen hem aan wilde slapen, de pasgeboren Mister Frisling die languit op zijn snuit ging liggen zoals wildzwijnenbiggetjes dat altijd bij hun zwijnenmoeders doen.

Zeeman was de gulheid zelve. Zo innememd en hartelijk. De reacties stromen dan ook binnen.

'Zeeman had een bijzonder plekje in mijn hart... In 2012, toen bij mijn moeder de Alzheimer al vorderde, zijn we rond moederdag bij jullie geweest. Mijn moeder die al zo rusteloos en angstig was, viel op een gegeven moment bij Zeeman in slaap, met haar hoofd op zijn zij. Een moment van intense rust en troost. Zij is inmiddels overleden, maar voor mij voor altijd verbonden aan Zeeman.' (Dankje Ellen O.!)

'Dankzij Dafne heb ik een gelukkig en tevreden varken gekend. Een met wie ik mijn verjaardag meerdere malen gevierd heb, waarvan de mooiste aan zee was. Aan alles zag je bij Zeeman dat hij gelukkig was. Dat hij wist wat hij wilde, dat hij intelligent en empatisch was, dat hij veel te geven had. Ik hoefde hem niet eens te masseren, naar hem kijken maakte me gelukkig en verdrietig wetende hoe slecht veel van zijn soortgenoten het hebben. Dag Zeeman, wat ben ik blij dat ik je gekend heb'. (Dankje Nicole Q.!)

Intelligent ja. En empatisch. Zo was Zeeman. "Ik wil productiedieren leren kennen als wezens van zichzelf," zei ik 23 jaar geleden toen ik me kwam aanmelden op de Boerenschool. Ze keken me aan of ze water zagen branden.

Maar gisteravond, op de vooravond van Zeemans laatste reis lees ik ineens dit:

'De Waalse regering keurde een voorontwerp van decreet goed dat van dieren 'wezens met gevoelens' maakt. Door die nieuwe juridische status worden dieren niet langer als roerend goed behandeld. Dit om de aandacht en het respect voor dierenwelzijn te waarborgen en juridisch sterker te verankeren. De aanpassing past bij de veranderende visie ten opzichte van dieren en nieuwe wetenschappelijke inzichten, aldus Waals dierenwelzijnsminister Carlo Di Antonio.' http://www.vilt.be/nl_BE/news/show/id/120672/rss/1

Een onverwacht cadeautje in deze droeve dagen.

Zeeman is niet dood. Hij is levender dan ooit. Eens zullen varkens 'als wezens met gevoelens' gezien gaan worden. En dan heeft Zeeman aan de wieg gestaan van deze varkensemancipatie. We zullen meer dan ooit aan hem denken, over hem praten, over hem vertellen, ik zal mijn vingers blauw blijven schrijven. Zeeman forever. Dankjewel lieve vent.

De hemel zal gloren
De zee zal deinen
De wind zal draaien
De zon zal schijnen
Iemand zal gedichtjes schrijven

(Herman van Veen - https://youtu.be/UsVkQkwwspU)

PS
Quote van de dag:
'Nu ik lees dat Zeeman is overleden maakt mij dat intens verdrietig, ook al weet ik dat hij het zo goed heeft gehad bij jullie.... Sterkte allemaal! Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat dit paradijs op aarde moet blijven bestaan en ik daarom graag maandelijks iets wil bijdragen.'
(Dankje Ellen O.!, en ik herinner me die bijzondere gebeurtenis met je moeder ook nog heel goed).
http://www.familiebofkont.nl/vriendZondag 23 april 2017

HELP ZEEMAN AAN ZIJN ZEEMANSGRAF
Crematie

...

Betsie, het varken van mijn opa, kreeg de vlekjesziekte. Mijn opa begroef haar achter het huis. Het werd een dag van rouw. Dat is nu bijna een eeuw geleden.

Mocht ZEEMAN ook maar begraven worden. Dat mag allang niet meer. Aanstaande dinsdag wordt hij gecremeerd.

Er wordt druk gewerkt aan de voorbereidingen. Het binnenwerk van onze nieuwe ex-brandweerbus moet er eerst allemaal nog uit. Hoop werk. Het zit allemaal muurvast. Hopelijk is de bus op tijd klaar.

Wie had vorige week kunnen denken dat Zeeman zijn nieuwe bus zou inwijden met de gang naar het crematorium?

Het crematorium ligt aan de Zeeweg. Dat dan weer wel.

We zijn er lang niet geweest. Dat heeft verschillende redenen. Een daarvan heb ik bedekt met de mantel der liefde. En een andere goede reden: cremeren is te duur geworden voor Familie Bofkont. Niet meer te doen voor zo'n omvangrijke familie.

ZEEMANSGRAF VOOR ZEEMAN
Waarom Zeeman dan nog wel?
Zeeman verdient natuurlijk een zeemansgraf.
Waar anders dan in zee moet zijn as verstrooid worden?

Tot onze verrassing stond er gisteren ineens 500 euro voor Zeeman's crematie op de rekening! Geheel spontaan en afkomstig van een goede fee. Ook zag ik dat andere goede feeën de koppen bij elkaar staken op Facebook om Zeeman aan zijn Zeemansgraf te kunnen helpen.

De technische kosten van Zeeman's crematie zijn 875 euro. De lieve schat kan er nu niet zelf meer om vragen, zoals hij met zijn bedelbrief de nieuwe bus nog bij elkaar gesprokkeld heeft ;-)

Dus gooi ik een balletje voor hem op.

Wie ook mee wil helpen aan een Zeemansgraf voor Zeeman is van harte welkom. En wie wél wil, maar de pest heeft aan onze ING rekening: de overstap naar Triodos is inmiddels in gang gezet :-) alleen op dit moment nog geen feit. (overigens had dat ING nummer een héél goede reden, maar daarover een andere keer).

En dan nog dit:

Van harte welkom als volgauto van ZEEMAN!

ZEEMAN'S UITVAART - dinsdag 25 april 2017
14.00 uur
Verzamelen op Het Beloofde Varkensland
Koffie & appeltaart
Uitdelen Zeeman-poster voor op je volgauto

15.00 uur
Vertrek naar de Zeeweg in Beverwijk

In het bos bij het crematorium nemen we gezamenlijk afscheid van Zeeman.
En van elkaar.

Daarna rijden wij (Dennis en ik) met Zeeman door de poort van het crematorium.
Zeeman's crematie is om 16.30 uur.
We blijven bij het hele proces aanwezig.

Wie volgt ZEEMAN?
Stuur even een mailtje naar mail@familiebokont o.v.v. ZEEMAN
Dan weet ik hoeveel posters we moeten maken.

Fijne zondag allemaal!

PS
Vandaag is er GEEN workshop...Donderdag 20 april 2017

HOE KAN DAT NOU? IENIEMIENI IS DOOD

...

Vannacht werd ik door Dennis wakker gebeld. Ieniemieni is dood. Dat kan niet. Toch is het zo. Met de Pasen nog helemaal het heertje. Hij lag op ieders schoot, ouwe vrijdoos dat ie was.

Gistermiddag moest hij overgeven. Vannacht was hij dood.
De rest van de week staat in het teken van zijn afscheid.
Wordt Vervolgd.Dinsdag 18 april 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (71)

De pet van Piet

...

Dat waren twee mooie verjaardagen van Eberhard & Co. Gisteren was er zelfs nog een feestvarken bij. Ridder Adrie. Een speciaal voor haar uit Alkmaar gebrachte rolstoel, twee personal assistants, bloemen, een doos bonbons. Het kon niet op.

Zo'n dagje op Het Beloofde Varkenland, daar kan ze weer heel lang op teren. Adrie vertelde dat ze goed verzorgd wordt. Tweemaal daags thuiszorg. Gelukkig. Hoef ik daar tenminste niet over in te zitten.

Wat me wel zorgen baart is de poot van Piet. Door een fikse ontsteking kan hij er niet op staan. Hij viel er zelfs van om. En Pietje (350 kilo) optillen is er helaas niet meer bij.

Wilde een van de bofkontboerinnen hem gisteren even lekker masseren, liep ze ineens met een pleister op haar voorhoofd. Piet was er niet van gediend.

Los van zijn poot nu, waar hij veel last van heeft, is Piet geen makkelijke. Geen enkel varken van het Piëtrain ras is dat. De Pie-treins (zoals varkensboeren vaak zeggen) zijn gewoon geen makkelijke jongens. Korte lontjes. Zéér korte lontjes.

Piet. BabyBig. Willy. Hammie. Ja zelfs Hammie begint zich al te ontwikkelen tot een echte Piëtrain. Die schattige Hammie. Ja, ja. Ik zie nu al subtiele aanwijzingen. Lijkt nog op speels stoeien, maar ondertussen. Alles van de volgroeide Piëtrain is al aanwezig.

Met varkens is het in de regel zo: Als er een vlek op zit, kun je er maar beter met een grote boog omheen lopen tot je ze van A tot Z kunt 'lezen'. Dat is de wet van Piet.

Want waar het bij Piëtrains altijd weer om draait: hoe staat de pét van Piet? :-)

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Bedankt voor de mooie middag/avond gister het was weer zoals altijd geweldig. Heb wel te doen met arme Piet hoop dat hij gauw beter wordt.... Liefs!!
(Dankjewel Wendy van O.!)

Volgende keer ook op een Bofkontverjaardag uitgenodigd worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriendZondag 16 april 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (70)

Oproep rolstoel

...

Van wie mogen wij een opvouwbare rolstoel lenen? Ik zal uitleggen waarom.

Morgen vieren wij - net als vandaag - de verjaardag van Eberhard & Co. Nu heeft Familie Bofkont al jarenlang een grote fan. Inmiddels ver in de 80.

Ooit las ze een interview over Het Beloofde Varkensland en schreef een brief waarin ze vertelde dat ze vroeger een lintje had gekregen voor haar werk bij de Dierenbescherming.

Ridder Adrie wilde dolgraag eens komen, maar ze wist niet hoe omdat ze zo slecht ter been was. Sindsdien haalden we haar eens in de zoveel tijd op om haar een onvergetelijke dag tussen de Familie Bofkont te bezorgen.

De laatste tijd is dat er niet meer van gekomen. Brand maakt meer kapot dan je lief is.

Adrie is erg angstig geworden in haar motoriek, schuifelt achter haar rollator van bed naar tafel, komt nooit meer buiten en krijgt nooit bezoek. Iets waar ik vaak aan moet denken. Haar liefste wens is om nog eens midden in het land op een strobaal tussen de bofkonten te zitten.

ROLSTOEL
Heeft iemand voor 1 dag een opvouwbare rolstoel te leen? Dan kunnen we ridder Adrie morgen nog een onvergetelijke dag bezorgen op de verjaardag van Eberhard & Co.

Heb jij zo'n rolstoel? Of ken jij iemand die er aan eentje kan komen? En kun je die morgen Tweede Paasdag naar Het Beloofde Varkensland komen brengen?

Dan ben je hierbij ook van harte uitgenodigd op het verjaardagsfeestje en ligt er een mooi Familie Bofkont Boek op je te wachten :-)

Hoor graag! mail@familiebofkont.nl onder vermelding van ROLSTOEL.

Fijne Eerste Paasdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik elke dag mijn nek verdraai als ik over de nieuwe N201 rij om een vrolijk varken te spotten en omdat ik vind dat Het Beloofde Varkensland geweldig werk verricht.'
(Dankje Linette E.!)

Ook al die vrolijke varkens in levende lijve kunnen ontmoeten?
http://www.familiebofkont.nl/vriendZaterdag 15 april 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (69)

Hoop & Liefde 2.0

...

Zeven jaar geleden liep ik met Hella van der Wijst op het Schapenburgerpad in Amsterdam. Zij presenteerde toen De Wandeling en ik was haar wandelgast.

Via de P.C. Hooftstraat liepen we door naar Het Beloofde Varkensland. Nou ja, we stapten op de dijk uit de auto en liepen het erf op, maar door de montage leek dat net echt :-)

Zés jaar geleden zat ik in een van de eerste afleveringen van Geloof en een Hoop Liefde. Een poosje terug werd ik opnieuw gevraagd. "Ik ben al geweest", zei ik tegen de redactie.

Toch willen ze opnieuw komen. Zijn er de afgelopen jaren nog nieuwe dieren bij gekomen? Ben ik zelf veranderd in die tijd en hoe dan? En dan natuurlijk nog De Brand. Genoeg dus voor een tweede keer op Het Beloofde Varkensland (Geloof en een Hoop Liefde is van de EO :-) ).

Ik heb ja gezegd.

De presentatie is inmiddels in handen van hé Hella van der Wijst. Zelfde vrouw, ander programma dus. Ik zie ons nog bij Herman & Zeus staan. Die vond ze zooo groot. Ze schreef er een leuke column over. http://2010.bfknt.nl/20100601-wl-column-hella-van-der-wijst-kro-magazine-600.jpg

Billie Bofkont, Zeeuws Meisje en Arie Bombarie zijn er fysiek niet meer bij, maar Hella zal nu niet meer over Herman's rug heen kunnen kijken. En wat te denken van haar kennismaking met Mozzarello?
Van harte welkom weer Hella!

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik jullie al jaren met veel plezier volg.'
(Dankje Karin K.!)

Ook het wel en wee van Familie Bofkont volgen?
(en je hoeft niks te missen want je wordt eerst helemaal bijgepraat in het welkomstgeschenk: het Familie Bofkont Boek)
http://www.familiebofkont.nl/vriendGoede Vrijdag 14 april 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (68)

Feestvarkens

...

Er zijn er 10 jarig hoera hoera, dat kun je wel zien dat zijn zij!

  1. Eberhard
  2. Klaas
  3. Jan
  4. Frans
  5. Cees
  6. Stompie
  7. Meisje met de Blauwe Ogen
  8. Dikke Bertha
  9. Joke
10. Sjaan

Allemaal jarig vandaag. Ze vieren hun derde verjaardag. Die Betsy. Zoveel kinderen in 1 klap. Wat zijn varkens toch buitensporig bijzonder. Een koe krijgt 1 kind per keer. Soms 2 en heel soms 3, en dat haalt dan het nieuws. Een schaap met een vier- of zelfs vijfling staat ook meteen in de krant, want als regel houdt de ooi het bij 1 of 2 lammetjes per keer.

Maar een moedervarken? Die krijgt meteen een heel weeshuis vol. Dat komt ervan met twee baarmoeders. En ook nog eens meerdere keren per jaar. Daarom zijn varkens zo rendabel voor de veehouderij :-(

Toen Betsy nog in de intensieve veehouderij woonde, hing er een zeugenbriefje boven haar kraamkooi. Daar stonden allemaal getallen op. Betsy's geboortedatum, wanneer haar loopbaan als fokzeug in gegaan was, met welk sperma van welk ras beer ze gedekt was, de data van haar worpen, hoeveel biggen per keer, hoeveel doodgeboren, hoeveel 'uitval' bij leven, en nog meer bedrijfsgegevens. Betsy's Biografie. Haar buurvrouwen hadden ook allemaal zo'n getallenlijstje.

Het geboortehuis van Eberhard & Co stond in het bos.

Op 14 - 04 - 2014 werden ze in het stro geboren. Dat hun moeder Betsy vanuit haar kraamkooi in het bos beland was, dat is geschiedenis. Een mijlpaal in de geschiedenis van de intensieve varkenshouderij.

Vandaag vieren de lummels hun derde verjaardag in de polder. Afgelopen zondag was het ineens 20 graden. De bofkontboerinnen waren buiten aan het werk. De zon scheen. Eberhard kreeg het op z'n heupen. Hij zwierde door het land.

Voor het eerst dat ik hem hier zo blij zag.

Na zo'n 3 maanden begint hij zich een beetje thuis te voelen in de polder. Regelmatig zie ik de hele familie verderop aan het water een modderbad nemen. Maar lekker liggen soezen in het open weiland? Ze kijken wel linker uit.

De bosvarkens missen de beschutting en de veiligheid van hun bomen. Als ze al buiten gaan liggen is het altijd tegen hun polderhuis aan of tegen een paaltje van de afrastering. Altijd tegen iets aan.

En dat brengt me op hun verjaarscadeau.

Dit jaar nog wordt het restant van hun Bofkontbos op de Zuidas gekapt. Ik ga aan de mannen vragen of ze de dikke boomstammen in lengtes van 3 meter willen zagen. En of Eberhard & Co die dan mogen hebben. Ik zie het al helemaal voor me. De roze lummels lekker in de zon tegen hun vertrouwde bomen, her en der verspreid over het land. Want dan durven ze het wel. Als ze hun beschutting en veiligheid maar terug hebben. Een mooier cadeau kan ik niet voor ze verzinnen.

Wordt nog een hele heisa om die boomstammen hier te krijgen, maar met een kraan moet dat lukken. Eerst de Zuidas zover zien te krijgen :-)

De verjaardag van Eberhard & Co vieren we met de Vrienden van Familie Bofkont op 1e en 2e Paasdag. Alle Vrienden hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Wil je er ook bij zijn? Dan kun je nog op het laatste nippertje Vriend worden. In de PS zie je hoe.

Fijne goede vrijdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Mijn dochter Martine wilde een ding voor haar verjaardag en dat is Vriend worden van Familie Bofkont. Dat vond ik zo'n mooi idee dat ik besloten heb om dit samen met haar te doen. Ik gun het Familie Bofkont. Wij genieten altijd weer van de verhalen die Dafne deelt op FB en de website.'
(Dankje Corrie L.!)

Ook de verjaardag van Eberhard & Co meevieren?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDonderdag 13 april 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (67)

Polderpanda

...

Laten we het voor de verandering eens over onze eigen panda's hebben. De polderpanda's. Oftewel blaarkoppen.

Wim Pijbes brak onlangs een lans voor de blaarkoppen in DWDD. Hij was er voor zijn programma Panorama Pijbes waarin hij naar het Nederlandse landschap kijkt door de ogen van kunstschilders. Hij sprak vol vuur over de stier van Potter en zo kwam hij ook op de blaarkoppen.

Het ras van de blaarkop gaat terug tot de 17e eeuw. Er zijn er niet veel meer van. Toch moeten ook de blaarkoppen naar de slacht vanwege de fosfaatkwestie. Drachtige blaarkopkoeien worden zonder pardon over de kling gejaagd, de kalfjes in hun buik wacht de verstikkingsdood.

Wim Pijbes riep de politiek op de polderpanda's te sparen vanwege hun waarde voor het culturele erfgoed.

Herman is een blaarkop. Gelukkig telt Herman voor tien.

Wat we ook doen, hoe we hem ook voor proberen te zijn, het kan kort of lang duren, Herman krijgt altijd zijn zin. Vorige week was het weer twee keer raak.

Eerst een plofkraak in de varkensmassagesalon. Was ie gewoon met al z'n kilo's dwars door de balk heen gegaan. Herman moest en zou bij dat hooi komen. Dat succes herhaalde hij een paar dagen later bij de Grannies. Daar was zijn oog op een groen blaadje aan een wilgenboom gevallen.

We nemen steeds dikkere balken. Hout. Ik verdom het om het erf van Familie Bofkont te laten ontsieren door dat kille staal uit de intensieve veehouderij. Maar onze polderpanda versplintert iedere balk, hoe zwaar ook, tot een lucifershoutje. Keer op keer. En dan dat schijnheilige hoofd: is hier wat gebeurd dan? Daar weet ik niks van.

De boel is weer gerepareerd. Voor eventjes dan, dat weten we nu al. Bofkontboerin Lidy was getuige van de eerste plofkraak. "Nu snap ik waar je altijd over schrijft."

Toch ben ik maar wat blij met de eigenwijze persoonlijkheid van Herman. Beter 1000 plofkraken dan 1 polderpanda over de kling. Door Herman weten we over de eigenheid van koeien, dat het individuen zijn met eigen wensen in het leven.

Herman, Zeus, Bulle, Mozzarello, Mem, Grietje, Dolle Mina. Ze zijn allemaal anders, maar ze hebben 1 ding gemeen: ze willen leven. Dat willen wij toch ook?

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik vind het zo ontzettend gaaf wat jullie doen en de manier waarop je dat gedaan hebt. Ik ben van jongs af aan al erg ontdaan door het dierenleed in onder andere de bio-industrie en vind jullie werkwijze een ontzettend mooie uiting van hoe het ook anders kan. Ik zou graag maandelijks een bedrag naar de Familie Bofkont overmaken zodat jij (jullie) jouw werk voort kunt zetten. Hoe kan ik dat het beste doen?'
(Dankjewel Shanna W.!)

Welkom als Vriend van Familie Bofkont, dan komt alles goed :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendDinsdag 11 april 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (66)

Must see!

...

De rel rond het boek 'Ode aan de E-nummers' van microbioloog Hertzberger al gevolgd? Niet? Meteen hier kijken! https://pauw.vara.nl/nieuws/als-je-kookt-ben-je-gezond-onzin

Zo grappig. Niet de minsten aan tafel bij Pauw: Sascha de Boer, Mariëlle Tweebeeke, Merel Westrik, Jeroen Wollaers. Eerst al die zure afkeurende blikken. Dat mens spoort niet. Je ziet het ze een voor een denken.

Maar:

Hertzberger is een wetenschapper. Ze heeft alles onderzocht. Ze heeft humor. Dan die filmpjes. Ontluisterend en hilarisch. En dan nog die banaan van Pauw.

Resultaat van dit al: vrolijke, lachende mensen aan tafel met een blik van daar-ga-ik-straks-toch-eens-over-nadenken. Heerlijk! Dat boek wil ik hebben.

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik eet liever een hamburger dan een salade.'
(Alberdien die uit kalverliefde niet verder wilde met haar boer Olke :-) ).

Maar als ze kalfjes wil blijven aaien is ze van harte welkom bij Familie Bofkont :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendMaandag 10 april 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (65)

Kalverliefde

...

"Jij bent mijn vent", zei ze alsmaar. Stapelverliefd op haar boer Olke. De uitverkoren Friezin uit Boer zoekt Vrouw reisde er voor af naar Canada.

Ze was bereid om alles voor haar boer op te geven. Werk, familie, vrienden, haar vaderland.

Boer Olke, een bonk van een vent, runt een bedrijf met 1400 koeien en 1200 stuks jongvee (pinken in de opfok naar melkkoe).

Een melkfabriek dus met de duizelingwekkende omvang zoals dat in Canada normaal is. Onze Friezin hielp al mee. 's Ochtends gaf ze de kalfjes de fles en een aai. Naarmate ze verliefder werd op Olke, groeide ook haar liefde voor de kalfjes.

Je zag haar kijken als de pasgeboren stierkalfjes werden opgeladen en afgevoerd.

Aan het eind van de logeerweek brak ze.

"Ik zou hier een emotioneel wrak worden", vertrouwde ze Olke toe.

Olke begreep het. "Ik hou ook van dieren", zei hij terwijl hij zich dubbelvouwde om haar te omhelzen. "Maar het leven is hier hard. Die stiertjes kun je nu eenmaal niet gebruiken."

Al eerder was er bij zijn keuzemoment een vegetarische kandidate gesneuveld. Over haar niet vlees eten had hij zijn vader nog geraadpleegd. "Daar heb ik toch wel wat moeite mee." Vader had geknikt. "Ja, dat moet ze afleren. Ze moet gewoon met ons meedoen."

De Friezin at wel vlees. Maar bleek teveel van de kalfjes te houden.

Een doorbraak in Boer zoekt Vrouw!

Voor het eerst in al die jaren Boer zoekt Vrouw dat een kandidate kanttekeningen plaatst bij het bedrijf van haar boer. Daar zal Yvon Jaspers wel van opgekeken hebben. Maar ja, ze moeten mee met hun tijd. Het er uit monteren was geen optie, want de Friezin besloot zelf op te stappen. Zoiets kan natuurlijk niet onvermeld blijven.

Nu maar hopen dat boer David ook door zijn vrouwen aan het denken wordt gezet. Hij is bezig een giga vleesvarkensbedrijf op poten te zetten in Roemenië als zetbaas voor een vleesgigant. Daarnaast is hij akkerbouwer en daar ligt zijn hart. Niet bij die varkens. Dat kan iedereen zien. Zelfs al ben je verblind door de liefde.

Maar als 'zijn vrouwen' het niet zeggen, doe ik het wel. Zie er van af David! Laat die vleesgigant de pip krijgen. Daar bewijs je jezelf én al die vleesvarkentjes een grote dienst mee.

Fijne maandag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik ben nu al 20 jaar vegetariër, half vegetariër en weer helemaal vegetariër. En nu door Het Beloofde Varkensland. Ik wijs voortdurend anderen op Familie Bofkont en wat ik allemaal bijleer. Zoals dat naast elk glas melk een kalfslapje ligt.... Bedankt voor de voorlichting. Heeft Nederland hard nodig.'
(Dankjewel Irene A.!)

Vriend worden van Familie Bofkont?
http://www.familiebofkont.nl/vriendVrijdag 7 april 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (64)

Piet

...

Zojuist kreeg ik een mooie mail.

'Daarnet stond ik op onze galerij van de flat naar buiten te kijken (6 hoog Schumanflat). In de verte 'Het Beloofde Varkensland'. En weet je wat mij nu opviel? Ik zag al die bomen er omheen, de een nog met knoppen, en de ander al met beginnend nieuw blad. Wat een veerkracht!! Ondanks die verzengende brand toch de belofte van een nieuw begin, een nieuwe lente. Ik wens je een fijne positieve dag toe, en beterschap voor Piet.'
(Dankjewel Yvonne W.!)

Het gaat beter met Piet. Het bezoek van Sjonnie heeft hem goed gedaan. 'Twee heren hand in hand is geen probleem op Het Beloofde Varkensland', reageerde Jet N. treffend. :-) Piet heeft de ziekenboeg verlaten en is weer teruggehobbeld naar Zeeman. Heeft die ook z'n ouwe slapie weer terug.

Tot ongenoegen van Moeke.

Sinds de brand moet zij haar Hangbuikenpaleis delen met de posse van Zeeman. Dat zint haar niks. De heren zijn ruw en hun wil is wet. Daar is de gevoelige Moeke niet van gediend.

Evengoed nog een balzaal hoor, maar waar Moeke en haar kinderen liggen, uitgerekend dát plekje wil Piet hebben. Moeke verrast ons daarom dagelijks met haar aria's. Een bereik van minstens 4 octaven.

Maar het is lente, de knoppen staan op springen, en Moeke's eigen hangout onder de hazelaar laat Piet gelukkig met rust.
Varkens? Het zijn net mensen :-)

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Quote vande dag:
'Wij worden Vriend van Familie Bofkont omdat we met veel respect genieten van het reilen en zeilen van de Familie Bofkont. Zelfs als alles even tegen zit. Veel liefs.'
(Dankjulliewel Marscha & Linda!)

Ook genieten van het reilen en zeilen van Familie Bofkont?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDonderdag 6 april 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (63)

Varkenstrouw

...

Het kan verkeren. Slachthuis Tielt zou voorlopig gesloten blijven. Nu gaat het per direct weer open.

Na dat drama in België heb ik voortdurend gedacht aan de varkens 'die nog moesten'. Wat gebeurde er met die stakkers toen ze hals over kop naar andere slachthuizen getransporteerd werden vanwege de sluiting in Tielt?

Op weg naar de demonstratie zagen we vrachtwagens vol varkens langsrijden. Naar welke laatste bestemming zouden zij gaan? En hadden ze daar wel de capaciteit voor zo'n onverwachte over-aanvoer van varkens? Dat antwoord weet ik natuurlijk wel :-(

Gisteravond vertelde een dame op de workshop dat ze de huisslacht nog had meegemaakt. Dat moet een van de laatste geweest zijn. Huisslacht is al heel lang verboden. Maar voor de varkens zou je er naar terugverlangen.

Freek de Jonge had het ook nog over 'het varken op de ladder' bij Pauw tijdens een bloedeloze discussie 'of je nog vlees kunt eten zonder schuldgevoel'. Pauw sloot dan ook af met: "We zijn weer geen steek verder gekomen."

Zestien jaar geleden pleitte ik in een pamflet voor een mobiele slachterij aan huis. Onmiddellijk teruggefloten door de AID :-) Inmiddels wordt er toch weer serieus over nagedacht o.a. door Wageningen:
http://www.vwg.net/ekoland/pdf/Ek_11-11_P27_Mobiele%20slachterij%20haalbaar_%20M%20van%20B.pdf
En ook het Vleesmagzine is enthousiast:
http://www.vleesmagazine.nl/industrienieuws/nieuws/2012/8/mobiele-slachterij-aantrekkelijk-10119225

Beide voorbeelden gaan over kleinschalig gehouden dieren, maar het is een begin. Bovendien weet je dan als verontruste consument zéker dat er 'een goede dood' volgt op een beter leven. En dat biologisch gehouden dieren niet alsnog in die gruwelhuizen terecht komen zoals nu wel het geval is.

En nu hou ik er over op.

Ik wil aan iets moois denken. Aan kameraadschap onder varkens. Aan Piet en Sjonnie. Piet heeft sinds een paar dagen een pijnlijke poot. Hij heeft zich daarom teruggetrokken in een zelfverkozen ziekenboeg. Ook varkens hebben af en toe behoefte aan privacy.

Maar:

Hé waar is Piet gebleven? Sjonnie er op af. Toen hij hem gevonden had, week hij niet meer van zijn zijde.

Waar werd oprechter trouw
Dan tussen varken & varken
Ter wereld ooit gevonden?
Twee zielen gloênde aaneengesmeed,
Of vast geschakeld en verbonden
In lief en leed.

De Gijsbrecht van Aemstel - Joost van den Vondel 1587-1679
(de tweede regel vrij vertaald :-) )

Fijne donderdag allemaal!

Quote van de dag:
'Ik ben Vriend van Familie Bofkont omdat:
Sinds ik Familie Bofkont ken, ben ik gestopt met vlees eten. Nu een week of 6 - 7 zonder en het bevalt prima. Wil niet meer iets eten waar mensen zo slecht mee omgaan. Gisteren in een pizzeria... pizza salami is mijn favoriet. Had het moeilijk maar moest denken aan alle varkens bij jullie en hun overlevingsdrang... Dan is een pizza salami laten staan een giller!'
(Dankje Karin O.!)

Ook de overstap willen maken naar een andere pizza? :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendWoensdag 5 april 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (62)

Eberhard

...

Nog even en dan is Eberhard jarig. Net als Klaas, Jan, Frans, Cees, Stompie, Het Meisje met de Blauwe Ogen, Dikke Bertha, Sjaan en Joke!

Op 14 april worden de roze lummels 3 jaar.

We vieren het op 16 en 17 april (Eerste en Tweede Paasdag). In het bosje op de Zuidas! Hoe dat zit dat horen jullie vrijdag. De Vrienden van Familie Bofkont krijgen aanstaande vrijdag een persoonlijke uitnodiging :-)

Fijne woensdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik iedere dag langs jullie bos aan de Zuidas liep en vrolijk werd van de bofkonten daar.'
(Dankjewel Arjen J.!)

Ook naar het verjaardagspartijtje van de bofkonten?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDinsdag 4 april 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (61)

Lekker... varkensvlees!

...

Grauw weer. Op de weg naar Tielt her en der al busjes van de gendarmerie. De inwoners van Tielt stonden zwijgend in hun voortuintjes. De armen gekruist voor de borst.

Daar moesten we langs met Aagje onder de arm. Bij de controlepost voor het slachthuis werd Aagje aan alle kanten gescreend. Na een korte hoofdknik van de gendarme loodsten we haar door de afzetting heen.

Een persfotograaf stormde vooruit, nam zijn positie in, stak zijn toeter vooruit en drukte op de knop toen we hem passeerden.

Op het terrein van de slachterij stond een lange rij. Een voor een legden de wachtenden een witte roos voor het hek. Sommige rozen werden eerst gekust.

Achter het hek security met gemuilkorfde honden. Debra Meat hoog op de gevel achter hen.

Overal spandoeken van GAIA. "Hoe gaat het?" vroeg Michel Vandenbosch toen ik ineens oog in oog met hem stond. "Goed", antwoordde ik. De brand op Het Beloofde Varkensland hoorde thuis in een andere wereld.

Tijdens de toespraken werd de gruwel over de horror door een haperende microfoon over het terrein heen geslingerd. "Deze slachterij wil nog uitbreiden met een miljoen varkens per jaar!"

Ik keek uit op een groot reclamebord boven de hoofden van de Animal Rights-demonstranten: Lekker... varkensvlees!

Toen geëist werd dat de slachterij voorlopig niet meer open gaat, werden de neuzen gesnoten. De zakdoeken verdwenen uit beeld. Luid applaus: "Sluiten! Sluiten! Sluiten!"

Na de openbare woorden knielden een paar vrouwen bij de rozenberg voor een gebed.

Al die tijd stond Aagje pontificaal midden op het plein voor het slachthuis. Strijdbaar tot op het karbonade-bot. Geaaid door kinderen, omhelsd door vrouwen, gefotografeerd door mannen. Niemand kon om haar heen.

Niemand kan om de varkens heen. Want Aagje is here to stay. Namens alle varkens en hun vrienden.

PS
Quote van de dag:
'Hierbij laat ik graag weten Vriend van Familie Bofkont te willen worden. Onder de indruk van alle dieren, hoe ze zo mooi in vrijheid mogen leven in jullie zorg en respect, in de levensinstelling die wordt uitgedragen. Het Beloofde Varkensland verdient veel steun.'
(Dankje Isabelle C.!)

Ook eens met de levensinstelling dat dieren van zichzelf moeten mogen zijn?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Op de weg terug naar Het Beloofde Varkensland kwam het bericht dat het slachthuis (voorlopig) dicht blijft. Goed nieuws? Daar is het laatste woord nog niet over gezegd.
Wordt Vervolgd.Maandag 3 april 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (60)

Op weg naar Tielt

...

Onderweg naar Tielt. Het wordt een spannende dag. Het opperhoofd van Animal Rights mailde gisteravond nog dat er elk moment nieuws kan binnenkomen over het herstarten van het slachthuis.

Heel benieuwd naar de opkomst. Maandag is een moeilijke actiedag en 10.00 uur is ook een vroege start voor iedereen die van ver moet komen. Maar je moet wat voor de varkens over hebben :-)

Tielt ligt vlakbij Roeselaere. Daar hield ik 12 jaar geleden een lezing over varkensmassage voor varkensboeren. Babybig heeft daar haar leven aan te danken. Het snoezige biggetje groeide uit op Het Beloofde Varkensland tot bepaald geen makkelijke tante :-)

"Er valt hier heel wat voor u te masseren, madammeke. België heeft een hele grote varkensstapel." Ik hoor het de minister van Economische Zaken nog zeggen. De zaal lag blauw.
Wordt Vervolgd.

Fijne maandag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat jullie fantastisch werk doen voor dieren en bewustwording van mensen.'
(Dankje Ellen B.!)

Ook meedoen aan bewustwording?
http://www.familiebofkont.nl/vriendZondag 2 april 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (59)

Update Zeeman

...

Een megadrol in de verschijning van een oversized kralensnoer. We vonden hem in het stro. Die had Zeeman dus dwarsgezeten :-(

Voortaan een flinke scheut olie aan zijn eten toevoegen. Krijgt Mannetje Bromsnor ook al een paar jaar en zijn stoelgang is er echt van opgeknapt.

Hopen dat Zeeman daar ook baat bij heeft. Voorlopig is hij zichtbaar opgelucht. Zó opgelucht dat hij vanochtend zelfs de brokjes van Mem wilde jatten :-)

Fijne zondag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Mijn vriend is onlangs gestopt met varkensvlees en nu leek het mij een origineel idee om hem een adoptievarken cadeau te geven.'
(Dankje Amanda de J.!)

Ook een varken 'adopteren'?
http://www.familiebofkont.nl/vriendZaterdag 1 april 2017

HELP FAMILIE BOFONT UIT DE BRAND (58)

Geen 1 april grap

...

Of het één iets met het ander te maken heeft, wie zal het zeggen. Maar sinds de brand werpt Mem zich op als verzorgende moeder. Dat was ze natuurlijk al jaren voor haar eigen pleegkinderen Bulle en Grietje. Maar nu heeft ze ook haar oog op de varkens laten vallen.

De laatste tijd zie ik Mem regelmatig een varken likken. Nooit eerder vertoond op Het Beloofde Varkensland. Geen 1 april grap, hierbij het bewijs.

Maar van de week viel me iets op. Alleen Broertje & Wilde Sjouk vallen in de prijzen. En toen viel het kwartje. Broertje & Sjouk zijn de eerste paar maanden van hun biggenleven binnen bij Mem opgegroeid.

Of beter gezegd: toen we de depressieve Mem met haar pleegstierkalfje opnamen, was de enige plek om dit prille geluk een goede kans te kunnen geven, het jeugdhuis van de twee biggetjes.

Dat verklaart. Mem & Bulle hebben maanden dus samengewoond met die roze schatjes.

Maar waarom dan nu pas? Bijna 6 jaar later?

Ik denk dat het zo zit: over haar pleegkalveren is Mem zo langzamerhand wel uitgemoederd. Grietje drinkt nog wel steeds bij haar, maar verder heeft Mem niks meer van haar te verwachten. Grietje is voortdurend de hort op. Grietje heeft Mem niet meer nodig.

Maar Mem heeft nog wel steeds melk en dus ook de bijbehorende moedergevoelens. Heeft ze slim opgelost. Haar puberdochter komt af en toe nog wat lebberen en voor de innige familiebanden zoekt ze nu haar heil bij Broer & Sjouk. Lekker vertrouwd.

Broer & Sjouk genieten trouwens met volle teugen van al dat gelik. Een opmerkelijke ontwikkeling. Bij Familie Bofkont raak je nooit uitgeleerd :-)

Fijne zaterdag alemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik jullie al jaren met veel plezier volg.'
(Dankje Karin K.!)

Ook het wel en wee van Familie Bofkont ingetrokken worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriendVrijdag 31 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (57)

Animal Rights

...

Dat zou ik graag doen. Animal Rights stelt voor of ik maandag bij het slachthuis in Tielt de pers te woord wil staan over vrije bofkontvarkens. Maar ik moet een slag om de arm houden. Reden: Zeeman.

Hij was gisteren niet goed.

Ik zag het meteen aan de manier waarop hij erbij lag. Beroerd. Pijn? Zo goed als zeker ja. De anders zo fel begeerde boterham met pindakaas sloeg hij over. Weg mogelijkheid tot ibuprofen. Grover geschut dan maar. Injectie met een stevige dosering.

Hij werd er na verloop van tijd wat rustiger op. Ondertussen heen en weer vliegen om de boel op orde te krijgen voor de ontvangst van een groep. Zou ik daar wel bij kunnen zijn of moest ik bij Zeeman blijven. We hielden het tot het laatste moment open.

De pijnstiller deed zijn werk.

's Avonds heeft Zeeman weer wat gegeten. De limonade liet hij toen ook niet meer staan :-) Ik overweeg om een scan van zijn buik te laten maken. Daar klopt iets niet.

Het schijnt een gekkenhuis te worden daar in België. Animal Rights is overdonderd door de massale belangstelling. Honderden mensen hebben zich al aangemeld. Politie is nu al druk in de weer om alles in goede banen te leiden. Ik ken die opwinding maar al te goed. De voorbereidingen voor onze Stille tocht door Amsterdam tijdens de Mond en Klauwzeer (2001) waren net zo. Het hele universum draaide toen nog maar om een ding. En iedereen wilde daarbij zijn.

Michel Vandenbosch van GAIA is een van de sprekers maandag. Hij is een bekende van Zeeman. Ik hoop dat ik hem maandag de groeten van Zeeman kan overbrengen. Maar zoals gezegd: ik hou een slag om de arm. Wordt Vervolgd.

Fijne vrijdag allemaal!

Quote van de dag:
'Ik had het Bofkontenboek met de tekst: 'Voor Angelica, vandaag de bruid van Zeeman'. Dat boek heb ik uitgeleend aan iemand. Helaas heb ik het niet terug gekregen. Is het mogelijk om dat er weer in te schrijven?'

Ook een gesigneerd Bofkontenboek? Word dan Vriend van Familie Bofkont!
http://www.familiebofkont.nl/vriendDonderdag 30 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (56)

Zeeman

...

En wie zat daar buiten in het zonnetje? Zeeman! Bulle, Mem & Grietje pleegden een coup en toen stond Zeeman ineens buiten.

Meteen van de nood een deugd gemaakt.

Een lekkere schrobbeurt met de waterslang. De thuisreis geplaveid met matten en dekbedden. Zeeman liep eerst de verkeerde kant op, viel om en toen kwamen die zachte lappen, waar we nog steeds in grossieren na de brand, weer eens goed van pas.

Bofkontboeren Emiel, Hanny en Dennis hadden er een hele klus aan.

Maar na 3 uur TLC en veel geduld was Zeeman dan toch weer thuis in zijn beschermde aanleunwoning :-)

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik gek ben op dieren en varkens te gek vind.'
(Dankje Daan K.!)

Ook gek op varkens?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDinsdag 28 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (55)

Hammie

...

Bofkontboerin Gerrie hoef ik niet te herhalen. Ze zei het gisteren al in een comment. De eerste-workshop-na-de-brand was, op een andere binnensetting na, weer als vanouds. Bofkonten & Bofkontfans in hun element. Zonnetje erbij. Alsof er nooit een brand was geweest.

De Lellebellen waren de gastvrouwen. Zij mochten rondscharrelen in het zomerhuis. Voorheen kantoor en opslagruimte, nu het nieuwe zaaltje voor de ontvangst.

Nieuwe stoeltjes, nieuwe beamer, een nieuw spaarvarken. En nieuwe verhalen. Want over het nieuwe zaaltje valt weer heel wat te vertellen. Wat een dierenlief en -leed hebben zich daar in het verre verre verleden afgespeeld. Wat, dat vertel ik natuurlijk alleen maar ter plekke :-) Over een boerderij uit 1896 raak je nooit meer uitgepraat.

Wie waren er? Om te beginnen een brandweerman die 10 jaar geleden met zijn vrienden een vrijgezellenfeestje vierde op Het Beloofde Varkensland. Hij wist nog precies te vertellen hoe hoog ik toen had opgegeven over de intelligente gevoeligheid van varkens. Meteen daarna onmiddellijk bewaarheid door de interactie tussen een varken (ik vermoed Aagje) en de bruidegom.

Hij wierp een blik op de uitgebrande boerderij en concludeerde dat het een enorme brand moest zijn geweest. Maar ook dat de boerderij zich tot het laatst toe met hand en tand verzet had. Dat zag hij aan de verkoolde restanten van het gebinte. "Een stalen constructie had het veel eerder begeven."

Wie waren er nog meer? Een stralende jongeman die mij op BNR NIEUWS radio had gehoord. En gezien. Want radio is tegenwoordig geen radio meer als er niet ook live meegekeken kan worden -:) En wie had hij daar in de studio gezien? De Lellebellen! Dat was nog uit het leven-van-voor-de-brand.

Hij sleepte zijn vriendin mee en zondag konden ze de Lellebellen gewoon aanraken, in het echie, op Het Beloofde Varkensland.

En dan nog het echtpaar dat speciaal gekomen was door de tattoo van Zeeman. Hun dochter maakte een mega-ontwikkeling door bij Familie Bofkont. Binnen een paar uur van bang voor de grote rouwdouwers tot een echte varkensfan, vast van plan om terug te komen.

Kiss off van de dag waren de varkensmasseurs. Zij stonden om 18.00 uur al voor de poort te trappelen. Op zoek naar troost om de ellende van het Belgische slachthuisdrama van zich af te kunnen schudden. En die kregen ze.

Bij Miss Piggy, Broertje, Wilde Sjouk en Aaltje. Bij Granny & Muk, de vleesgeworden representanten van de bio-industrie, Zeeman, Piet, Moszkowicz, Sjonnie en Pinokkio.

Maar wie de absolute show stal, dat was Hammie.

Wat een portret. Die komediant vleide zich tegen Miss Piggy aan en gaf een hele show weg. Hoe verleid ik de vleeseter? Of hoe verleid ik de niet-vleester? Valt daar nog wat aan te verleiden dan? Nou en of. Om ze voor de rest van hun leven te laten vertellen aan iederen die het maar horen wil hoe innemend varkens zijn. Hoe Hammie het hele gezelschap om zijn hoefjes wond, hoe alert en guitig hij uit zijn oogjes keek, hoe hij een demonstratie varkensgapen weggaf, hoe hij voortdurend in de gaten hield of de aandacht niet verslapte en er dan weer een schepje bovenop deed.

Met resultaat. Ze lagen aan z'n voeten. Betoverd. In de ban van zijn charme.

Want zo zijn varkens. Ook die uit het slachthuis van België. Als zij de kans hadden gekregen dan hadden zij net zoals Hammie gestraald van de levenlust.

Laten we dat nooit vergeten.

Maandag 3 april is er een stille demonstratie voor het slachthuis in Tielt, België. Ik meen van 10.00 - 13.00 uur. IJs en weder dienende ben ik van de partij. Met Aagje onder mijn arm. Wie gaat er mee?

Fijne dinsdag allemaal!

Quote van de dag:
'Ik ben Vriend van Familie Bofkont omdat ik deze week werkelijk twee nachten wakker gelegen heb van de beelden in het slachthuis in België. Werkelijk afgrijselijk. Wat kan Het Beloofde Varkensland toch trots zijn om zo'n voorbeeldfunctie te kunnen bieden in deze keiharde wereld.'
(Dankje Dimitra J.!)

Ook Vriend van Familie Bofkont willen worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriendMaandag 27 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (54)

Caesar

...

En? Hoe was ie? De-eerste-workshop-na-de-brand? Morgen.
Vandaag is voor Caesar. Caesar kwam in maart en 8 jaar later ging hij op 27 maart 2010 naar de schapenhemel, zijn levensvriend Gevaarlijke Eddy achterna.

Bij de lente horen lammetjes.

Gek eigenlijk dat schapen de enige productiedieren zijn die nog een natuurlijke cyclus hebben. In het vroege voorjaar is de geboortehausse. Geen schapenboer of herder zal het in zijn hoofd halen om daar verandering in te brengen. Bij die ene keer per jaar blijft het ook. De draagtijd van een ooi is 5 maanden en 5 dagen. Dat is het antwoord.

Fokzeugen werpen maar door omdat dat ook mogelijk is met hun kortere draagtijd. Drie maanden, 3 weken en 3 dagen. En niet te vergeten: fokzeugen zijn niet meer afhankelijk van hun natuurlijke berigheidsperiode zoals bij de wilde zwijnen. Fokzeugen zijn iedere maand berig. Daar zijn ze op gefokt. De mens heeft het varken maakbaar gemaakt.

Ooien hebben net als wilde zwijnen hun bronstperiode in het najaar. Zodra de dagen weer korter worden, gaan de speelse ooien op zoek naar een ram. Na een gezellig samenzijn worden 5 maanden en 5 dagen later de lammetjes geboren.

Wat zou de lente zijn zonder lammetjes?

Nog steeds denk ik met heimwee terug aan de lente van 2002. Lammetjesvroedvrouw. Wie wil dat nu niet zijn? Toen het werk er op zat, en de schaapskudde er honderden lammetjes bij had, mochten Gevaarlijke Eddy en Caesar mee naar Het Beloofde Schapenland :-) Daarmee werd ze de rituele slacht bespaard. Gelukkig.

Wat waren ze leuk en vrolijk. En wat een handenbindertjes. Zodra 'moeder' even uit het zicht was raakten ze in paniek. Met gevolg dat overal waar ik stond en ging er twee lammetjes aan m'n hielen geplakt zaten.

De mannetjes wilden ook mee de auto in. Dat mocht. Ik herinner me de keer dat ik bij het Amstelpark parkeerde, de achterklep voor ze open wilde maken, maar dat de kleine Caesar daar niet op wachten kon. Hij sprong zo door het open raam heen in mijn armen. Waar is moeder? Daar is moeder!

Mooie tijden. Mooie herinneringen. Mooie verhalen.

Hoe ik assisteerde bij de keizersnede tijdens Ceasar's geboorte, het staat allemaal in het Familie Bofkontboek. De deelnemers van de-eerste-workshop-na-de-brand namen het boek gisteren mee naar huis. Tijdens de soep werd er al druk in gebladerd. Gauw even kijken of hun favoriet er ook in staat. Natuurlijk. Ze staan er allemaal in :-)

Fijne maandag allemaal!

PS
Met grote dank aan Patrick, Dennis, Yvon, Saskia, Gerrie, Ingeborg, Arthur, het nieuwe spaarvarken van Neel en de nieuwe letters van Lydia & Co om deze dag tot een groot succes te maken!

PPS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat Familie Bofkont een continue bron van inspiratie is.'
(Dankje Martine S.!)

Ook zin in nieuwe inspiratie?
http://www.familiebofkont.nl/vriendZaterdag 25 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (53)

Schoonheid

...

Staande de castratieles op de boerenschool nam ik me voor: niet tegen de boeren keren. Er is maar 1 antwoord op deze gruwel: schoonheid. Met de schoonheid van de varkens ga ik consumenten verleiden na te denken over de productie van vlees.

Ik harkte al mijn disciplines bij elkaar: styling - commercie - theater - communicatie - boerenschool.

Dat was in 1994.

En welk citaat kom ik gisteren tegen? 'Schoonheid zal de wereld redden'. Van niemand minder dan Fjodor Dostojevski. Dan horen jullie het eens van een ander :-)

Laten we daaraan vasthouden. Schoonheid zal de wereld redden. Doorgaan met z'n allen. De biggen en varkens aan ons hart drukken.

Morgen is iedereen welkom op Het Beloofde Varkensland om dat te komen doen. Van 18.00 - 19.00 uur. Daarna wordt het donker en we hebben sinds de brand geen stroom meer. Idioot verhaal, voor later.

Wat zou de wereld zijn zonder schoonheid, zonder kunst? Van de week kreeg ik deze mail van beeldend kunstenaar Ada van Vuurde.

'Hallo Dafne, op zaterdagavond 1 april, nee geen grap, wordt op de onlineveiling van Catawiki.nl een schilderij geveild. De netto opbrengst is voor de bofkonten. Nu dacht ik dat jij wellicht, binnen jouw grote sociale netwerk, enkele relaties zou kunnen motiveren om mee te bieden op dit item. Ik hoop niet dat je het vervelend vindt dat ik dit vraag, maar het levert vast meer 'stenengeld' op voor de nieuwe stal en daar gaat het uiteindelijk toch om!'

Kijk nou toch! Wat een lieflijk drieluik. Varkens in de tulpen. Hollandser kan bijna niet. Ik meende naast mij en Giel Beelen op links Jort Kelder te ontwaren. Maar de kunstenaar had daarbij de directeur van de Zuidas, David van Traa voor ogen, zo liet ze me weten :-) Wat ziet dat er heerlijk uit, varkens in de tulpen:
https://veiling.catawiki.nl/kavels/10895817-ada-van-vuurde-het-beloofde-varkensland

En zo kunnen we verder. Schoonheid geeft troost. Dat hebben we hard nodig na het drama in België. En de varkens helemaal. Doorgaan. Nooit meer opgeven. Schoonheid zal de wereld redden!

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat het werk wat jullie doen geweldig is, en onverminderd door blijven gaan ondanks de tegenslagen van de laatste tijd. Alle beetjes helpen en als je niets doet, verandert er niks.'
(Dankje Paula L.!)

Ook meehelpen?
http://www.familiebofkont.nl/vriendVrijdag 24 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (52)

Protest

...

"Wat er in de slachtlijn gebeurde met varkens die niet dood waren, die een vreselijke dood tegemoet gingen, kan echt niet !! Ik heb de beelden gekeken en ik kan je zeggen, ik heb mijn varkens goed aangekeken. En ik besef heel goed dat ze de dood ingaan voor consumptie. Maar wanneer ik erachter zou komen dat dit met de dieren van mijn bedrijf zo gebeurt, dan zou de slachterij echt een probleem hebben met mij."

Bovenstaande woorden komen van een varkensboerin.

Gisteren is er gruwel opgedoken uit een Belgische slachterij. Ik heb het filmpje van Dierenrechtenorganisatie Animal Rights niet willen zien. De woorden roepen al meer beelden op dan een mens verdragen kan. Ik krijg ze nooit meer van mijn netvlies af.

GODVERDOMME!

Laten we toch luisteren naar wijlen Rudy Kousbroek, die al in 2001 voorstelde om varkens uit het voedselcircuit te halen: "Ze zijn er te intelligent en gevoelig voor."

2001. Het jaar van de massale vernietiging van consumptiedieren tijdens de Mond en Klauwzeer. Het jaar van onze protestmars door Amsterdam. "Het wordt tijd voor een nieuwe landbouw!", loeide ik toen door een megafoon op een overvol Museumplein. Dat was op 25 maart.

Nu zijn we 16 jaar verder.

De directeur van deze varkensslachterij, de grootste van België:
"In deze reportage worden een aantal procedure-inbreuken gefilmd en samengevoegd tot één reportage. De beelden werden met een verborgen camera gemaakt over een periode van anderhalve maand. Deze werkwijze levert een massa beeldmateriaal op, die uiteindelijk leidt tot een reportage waardoor de kijker het gevoel krijgt dat dit courante praktijk zou zijn. Dit is het niet. De gespecialiseerde permanente externe controle zou dit niet toelaten."

De vergunning van deze slachterij is ingetrokken.

Maar daarmee zijn de varkens niet gered. Die gaan gewoon naar een ander adres. Vandaag. Morgen. Overmorgen. Alsmaar door. Hoeveel varkens van die geschokte varkensboerin zijn er vanochtend al weer de klep opgegaan, was het eerste waar ik aan dacht toen ik veel te vroeg wakker werd. Op het moment dat de vrachtwagen haar erf afrijdt is ook zij een onwetende consument geworden. Een consument die er op vertrouwt dat het 'allemaal toch wel goed geregeld zal zijn', in onze beschaafde samenleving.

Nou niet dus.

Wat in België gebeurt staat natuurlijk niet op zichzelf. Laten we onszelf niks wijsmaken. Je kunt het als boer nog zo goed willen doen, je kunt als consument alleen nog maar biologisch scharrelvlees willen eten: wat er in de slachterij gebeurt, daar heeft niemand zicht op. Excessen? 'Procedure-inbreuken' waar die directeur zich op beroept? Nou en? In gewone mensentaal heet dat gruwelijke mishandeling. En iedere mishandeling is er een teveel.

Met 'Fijne vrijdag allemaal' wil ik gewoontegetrouw afsluiten, maar ik ben diep bedroefd.

Wie dat ook is, is zondagavond 26 maart welkom op Het Beloofde Varkensland. Even een uurtje bij de varkens liggen. Van 18.00 - 19.00 uur. Stil protest en troost ineen. Wie weet tot dan.

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik zo onder de indruk ben van jullie inzet voor de dieren! Menig mens zou daar een voorbeeld aan moeten nemen, respect <3.'
(Dankje Anita H.!)

Ook meedoen met varkens onder de aandacht blijven brengen?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDonderdag 23 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (51)

Bofkontbus

...

Het werd niet de bus uit Barneveld. Ook niet die uit Apeldoorn. "Waarom dan niet?" verzuchtte een kribbig wordende Dennis. "Dit zijn toch prima bussen met alles d'r op en d'r an?" Dat klopte. Prima bussen met alle denkbare opties tot en met een achteruitrijcamera aan toe. Maar ik schudde mijn hoofd.

Een dag later wenkte een onzichtbare hand ons naar de Friesestraatweg in Groningen.

En daar stond ie. BF - VR in het kenteken. Bofkont Varkens.

En dat niet alleen. Een ex brandweerwagen! In absolute nieuwstaat met 13.888 kilometer op de teller.

De bestickering is er al af. De toeters en bellen blijven er op staan. Je hebt een brandweerbus of je hebt hem niet :-)

Vanaf half april gaat deze bus de Zuidas onveilig maken. Dan gaat dáár onze crowdfundingsactie 'Help Familie Bofkont Uit De Brand' van start. En Eberhard gaat mee :-)
Wordt Vervolgd.

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat het varkensparadijs van de liefde alleen niet kan rondkomen.'
(Dankje Elles B.!)

Ook investeren :-) in Het Beloofde Varkensland?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Namens Zeeman met grote dank aan iedereen die heeft meegelapt! Lees hier Zeeman's bedelbrief van 12 december 2016. Wist hij toen veel wat hem nog boven zijn lieve varkenshoofd hing...


Het Beloofde Varkensland, maandag 12 december 2016
Lieve mensen,

Hier spreekt Zeeman tot u. Dat wordt tijd. Ik ben oud geworden. Er is veel veranderd in mijn leven. Mijn dagen zijn niet meer wat ze waren.

Ik schuifel wat door mijn aanleunwoning en dat is het wel. Begrijp me niet verkeerd, ik krijg heerlijk eten & drinken. Daarover geen enkele klacht. En ik heb mijn vrienden om me heen. Pinokkio, die zich altijd zo tegen me aanvleit, Moszkowicz om mee te kiften, Sjonnie natuurlijk en Piet, die het ook moeilijk kan verkroppen dat ie een dagje ouder wordt, maar zoals het was, nee zo is het niet meer.

Eten, drinken & gelukkig zijn, zoals Dafne altijd zegt. Zo hoort het te zijn in een echt varkensleven. Oh wat zou ik graag de Nieuwjaarsduik nog eens openen. Al die leuke meisjes in bikini om me heen! De ster zijn. Het stralende middelpunt. Wat heb ik daar toch altijd van genoten.

Those were the days my friend, we thougt they never end.

Nu hebben de Lellebellen het publieke domein van me overgenomen. Groot succes bij BNR Nieuwsradio, hoorde ik. Volgende week zelfs naar Serious Request in 'mijn' Bofkontbus. Het is ze van harte gegund, de jeugd heeft de toekomst :-)

Over 'mijn' Bofkontbus gesproken.

Net als ik is de Bofkontbus inmiddels stokoud geworden. En omdat ie zo oud is (18 jaar al) mag de Bofkontbus vanaf 1 januari 2017 de stad Amsterdam niet meer in. Heeft te maken met het milieu.

Help! Hoe moet Dafne die loodzware voerzakken dan in Amsterdam krijgen? Hoe moeten Betsy & Co dan hun eten krijgen? Hoe moeten de Moeder van Sjonnie & Co dan naar het Bofkontbos gebracht worden? Hoe moeten die arme gedumpte minivarkentjes dan van A naar B komen? Daar kan ik nu echt wakker van liggen. De Bofkontbus is broodnodig voor het reilen en zeilen van Familie Bofkont.

Daarom heeft Dafne een spaarpotje geopend voor een jongere bus. Weer een goed tweedehandsje met niet teveel kilometers op de teller. Een dierenfonds heeft al een toezegging gedaan voor een leuk bedrag, maar er moet nog veel meer bij.

Doen jullie ook mee?

Alle beetjes helpen. Het is zelfs aftrekbaar van de belasting. Dat komt omdat onze Stichting Familie Bofkont de ANBI status heeft. Bij ons geen salarissen voor niemand niet. Iedere cent die binnenkomt gaat voor 100% naar ons eten, drinken & gelukkig zijn.

Toe, mogen wij weer op jullie rekenen? Dan ben ik weer even het gelukkigste varken van de hele wereld :-)

Zo. Ik heb mijn zegje gedaan.
Nu wil ik een emmer limonade en dan ga ik weer rusten.
Fijne maandag allemaal!

Lieve groeten van jullie Zeeman

PS
En dan hier natuurlijk ons banknummer:
IBAN NL02INGB0000000469 t.n.v. Familie Bofkont
o.v.v. meehelpen BofkontbusWoensdag 22 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (50)

Biggenwedstrijd

...

De ene omroep is de andere niet. Werd ik voor de fotoshoot van de VPRO 's ochtends gebeld dat de visagiste geen dierpoefvrije make-up had. Of dat erg was en zo ja, of ik dan m'n eigen spullen mee wilde brengen. Attent.

Nog geen half uur later kreeg ik deze mail van RTL:

'Beste Dafne, Voor het tv-programma "Het zijn net mensen" (RTL) ben ik met spoed opzoek naar mensen die biggetjes als huisdier hebben en het leuk vinden om het biggetje mee te nemen naar de studio voor een race. Kent u of bent u iemand die mij daarbij kan helpen? Ik hoor het graag!'

Dit was mijn onmiddellijke antwoord:

'Dag X, om je te behoeden voor een grote blunder en een woedende zwerm varkensliefhebbers in de nek van Warner Bros, lees eerst dit even: http://www.minivarkens.nl/vlugschrift-minivarkens/ Daarmee waren we al in EenVandaag, het Jeugdjourmaal, Omroep Max, AT5, de pilot van Paul de Leeuw/Eva Jinek, Editie NL, Telegraaf, Parool, AD, etc. etc. Dus bezint eer ge begint :-)'

En toen kwam er dit terug:
'Oh goed dat u dit aangeeft! Erg fijn! We gaan opzoek naar een ander dier. Bedankt voor uw tip!'

En nu maar afwachten of die redactie woord houdt... Wie kijkt er wel eens naar dit programma Het zijn net mensen? En wil je het melden als je toch biggetjes-die-moeten-racen in de studio ziet? Dank vast!

Fijne woensdagavond nog allemaal!

PS
Quote van de dag:
Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat het geweldig is dat deze dieren gewoon zichzelf mogen zijn.
(Dankjewel Hernri O.!)

Vind je ook dat dieren zichzelf moeten mogen zijn?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDinsdag 21 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (49)

Lente

...

De KNMI zegt altijd dat de lente officieel op 1 maart begint, de media hebben het over 20 maart, maar ik hou het zoals ieder jaar gewoon op 21 maart. Dat is vandaag. Lente! En de zon schijnt. Hier ruikt hier al naar BBQ, dus dat zit alvast goed :-)

Zin om de bezem te pakken, alles een zwiep te geven en opnieuw te beginnen.

'Deze week is het drie jaar geleden dat ik mijn eerste stap zette op het erf van de Familie Bofkont en ik ben er in mijn hart nooit meer weggegaan,' mailt Bofkontboerin Annet.

Annet kwam op de workshop van 23 maart 2014, vroeg na afloop of ze mee mocht helpen en hoort sindsdien tot de vaste kern van trouwe Bofkontboeren en boerinnen. Hun inzet is van onschatbare waarde. Wat had Familie Bofkont zonder deze bikkels gemoeten na de brand?

Die foto!

Annet's vlammend rode haar tegen de muur die later in de vuurzee zou opgaan. Mozzarello! Zo'n stuk kleiner, jonger en onschuldiger dan nu. Ook toen scheen de zon. De eerste lenteworkshop.

Het nieuwe voersysteem vordert gestaag. Nog niet echt klaar voor gebruik, maar gisteren toch besloten om aanstaande zondag weer van start te gaan met de workshops. De inschrijvers staan al maanden te trappelen. Waarom nog langer wachten?

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Ik citeer even uit de Koninklijke Bibliotheek van Nederland:

'Zo luidt het begin van het grote epos Mei van Herman Gorter, dat in maart 1889 verscheen. De eerste versregel is misschien wel de allerberoemdste regel uit de Nederlandse literatuur. Een nieuw lied, maar tegelijkertijd oude herinneringen. Helemaal nieuw, maar ook vergeten herinneringen weer tot leven wekken. En het moest vooral de lente en de zomer, de natuur en de zintuigelijke indrukken zo beeldend mogelijk uitdrukken.'

Het werden 4381 versregels. Geschreven in 1889.

De eerste steen van de Bofkontboerderij werd in augustus 1896 gelegd. De voorgevel met die inscriptie is behouden gebleven. Dit is de dus de 121-ste lente voor Mevrouw de Boerderij :-)

We gaan er met z'n allen een hele mooie van maken!

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat jullie ontzettend goed werk doen en jullie boerderij is afgefikt. Heel veel sterkte gewenst! Dit is het minste (maar ook het beste) wat ik kan doen als student met weinig middelen. Nogmaals, alle sterkte toegewenst.'
(Dankjewel Jeffrey B.!)

Ook meedoen aan het geluk van Familie Bofkont?
http://www.familiebofkont.nl/vriendMaandag 20 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (48)

Zeeman fume une pipe

...

Hoe staat het eigenlijk met de Bofkont Boekhouding? Nou, heel niet slecht. We worden nog steeds zeer aangenaam verrast. Uit alle hoeken en gaten duiken Bofkontfans op, van wie we niet eens wisten dat we ze hadden. Met grote dank!

1.
HET JUBILEUMFEESTJE
'Ik was onlangs 12,5 jaar in dienst en naast een mooi cadeau kreeg ik van collega's een cheque voor Familie Bofkont, omdat ze weten dat ik jullie een warm hart toedraag. We hebben ook nog wat spullen op Marktplaats verkocht en het totaalbedrag is zojuist overgemaakt (€ 79). Willen jullie Zeeman een extra glaasje appelsap geven van dat bedrag?'

2.
SAMEN 100 JAAR
'Mijn man en ik hebben gisteren onze verjaardag gevierd en zijn samen 100 jaar geworden. Wij wilden zelf geen cadeaus maar hebben in plaats daarvan geld gevraagd voor Stichting Familie Bofkont aangezien jullie een brand hebben gehad en het goed kunnen gebruiken. Als het goed is zijn er al diverse giften overgemaakt naar jullie door onze vrienden. Wij hebben ook nog een spaarvarken met inhoud dat wij graag willen stukslaan en kijken wat daar in zit om aan de stichting te geven.'

3.
GELUK UIT BELGIE
3. En er kwam zomaar een bedrag van 1100 euro uit de Belgische lucht vallen: 'Inzamelingsactie voor hulp na de brand op Het Beloofde Varkensland. Veel sterkte.'

4.
ZEEMAN'S TATTOO
'Ik wil deze tattoo gaan zetten van Zeeman bij de hoogste bieder', mailde Eva van Desperado Tattoo vlak na de brand. 'De gehele opbrengst gaat naar Familie Bofkont! Sharing is caring!' Desperado Tattoo haalde er de Telegraaf mee.

Gisteren was het zover. De tattoo is gezet. Zeeman-fume-une-pipe siert de binnenkant van de bovenarm van een mooie blonde dame. Daar had zij 360 euro voor over :-) https://www.facebook.com/DesperadoTattoo/photos/a.371404532975899.1073741825.348750848574601/1232018980247779/

Het gaat dus goed met de Bofkont Boekhouding. Bofkontboerin Neel heeft een beeldschoon spaarvarken gemaakt waar het allemaal in kan. De dikke buik van ons lieve oude spaarvarken is in de vlammen opgegaan. Meer dan 20 jaar trouwe dienst tijdens de workhops. Een mooie herinnering.

Waar sparen we voor?

We sparen voor de wederopbouw van ons werk.

Voor Familie Bofkont, en dus voor de varkens uit de intensieve varkenshouderij. De brand heeft een nieuwe start aangekondigd. Ik ben door jullie de 'Orde der Uitdagers & Aanpakkers' ingeduwd :-) Een geschenk dat ik met beide handen aanpak. En dus staat er een groot toekomstplan op stapel.
Wordt Vervolgd.

Fijne maandag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat door jullie inspanningen zo duidelijk wordt dat ieder varken een eigen karakter heeft. En dat dit prachtig is.'
(Dankje Mariska V.!)

Voel je ook de noodzaak om varkens voor het voetlicht te blijven brengen?
http://www.familiebofkont.nl/vriendZondag 19 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (47)

Een pond groente

...

Zet mij op een podium en ik praat moeiteloos 50 minuten vol over Familie Bofkont. Onvoorbereid. Als het moet 5 uur ook nog wel. Maar de 5 minuten die VPRO Tegenlicht per uitdager & aanpakker had gereserveerd...

Exact van te voren weten wat je gaat doen. En dat dan uit je hoofd leren. De beelden, de woorden alles moest van te voren vastgelegd worden. En ingeleverd. Verschrikkelijk. Geen enkele ruimte dus voor interactie met het publiek. En al helemaal niet: eerst het publiek 'aanvoelen' en daar volgt dan vanzelf het begin uit. Als een kat in een vreemd pakhuis liep ik woensdagavond de plek des onheils dan ook binnen. Waarom wil ik dit eigenlijk? Help! Waar is mijn moeder? Ik wil naar huis!

De eerste uitdager ging al over haar 5 minuten heen. Ik bleek niet de enige die ermee geworsteld had. Uit veiligheidsoverwegingen las ze haar praatje voor van papier. Dat deed ze goed.

Toen ik.

Aagje stond al op me te wachten. O ja, dat vergeet ik nog. Het podiumpje stond midden in het publiek. Omsloten door 350 mensen, van wie ik de helft niet kon aankijken. En zij staarden naar mijn rug. Weer eens wat anders vond Pakhuis de Zwijger :-)

Wat mijn voorganger kon, kon ik ook. Smokkelen met tijd. Ik ging los. Had ik die 50 minuten maar gehad. De ene lach na de andere, met Zeeman in de bus als hoogtepunt. Maar ik moest afronden, helaas. Mijn visie over de toekomst van vlees heb ik gelukkig nog wel kunnen maken.

Goede verhalen gehoord van de andere uitdagers & aanpakkers. Bijvooorbeeld een pond groente per dag eten. Sindsdien zit die pond in mijn hoofd. Dat wil ik ook. Maar hoe in godsnaam? Lees hun interviews hier: http://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/bijlagen/2016-2017/wij-samenleving/uitdagers.html Leuke avond, leuke club dat Pakhuis de Zwijger en enthousiaste programmamakers. Blij dat ik er bij was :-)
Nogmaals dank allemaal voor jullie stemmen!

Fijne zondag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat wij het geweldig vinden dat varkens en andere dieren als intelligente individuen in vrijheid mogen leven bij Familie Bofkont. Wij verafschuwen megastallen en zijn al jaren vegetariërs.'
(Dankjullewel Edwin & Jeannette van der W.!)

Ook gek op vrije varkens & co?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Nog even over die pond groente:
De veganistische eetclub Planty4u heeft een dinertje georganiseerd en de opbrengst is naar de wederopbouw van Familie Bofkont gegaan! Ik wist van niks. Grote verrassing! Hier staan de foto's: https://www.facebook.com/planty4u/posts/1288914284510425Dinsdag 14 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (46)

Bofkontvriendin

...

De gedachten gingen naar Bessie uit, gisteren. Bessie, de zus van Billie Bofkont. Ze stierf 19 jaar geleden op vrijdag 13 maart. Volkomen onverwacht, vermoedelijk aan een verdraaide maag. Veel te jong, nog geen jaar oud en veel te kort op Het Beloofde Varkensland geweest. Amper 5 maanden.

Een grote schok. Ik vond haar toen ik terug kwam uit de stad. Opgelucht door een goede uitslag na een ziekenhuisonderzoek. En toen Bessie.

Een Vriendin van Familie Bofkont mailt dat ze zoveel kracht haalt uit Familie Bofkont. Zij kreeg van de week ander nieuws te horen van haar neuroloog. Haar wacht een operatie, die de topchirurg maar zo'n 1 keer per jaar uitvoert.

Op de avond van de brand tussen Amstelveen en Uithoorn was ze de brandweerwagens gepasseerd. Hoe had zij kunnen denken dat die op weg waren naar Het Beloofde Varkensland?

Nu trekt ze zich op aan de veerkracht van de bofkonten. Hun vermogen om er altijd het beste van te blijven maken. Ze heeft die kunst goed afgekeken, zegt ze. Maar ondanks alles haar gedachten op Familie Bofkont kunnen blijven richten, dat is toch echt haar eigen verdienste. Petje af.

Angelique heet ze. Ze volgt Familie Bofkont op facebook. Heeft zelf geen account maar overweegt dat nu toch. Zullen we haar allemaal alle goeds toewensen en haar verwelkomen op Facebook? Een laatste zetje. Wie weet zit ze er dan vanavond al op :-) En nu ga ik haar gauw even de nieuwste uitgave van het Familie Bofkont Boek opsturen. Voor op het nachtkastje.

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik ben Vriend van Familie Bofkont omdat de Bofkontboeren en -boerinnen geweldig werk doen. Niet alleen het helpen van individuele dieren, maar vooral ook meer bewustwording creëren m.b.t. dierenleed en misstanden in de vlees- en zuivelindustrie. En ook m.b.t. het houden van minivarkens in huis. Ik volg de Familie op facebook en ben Vriend omdat ik blij ben dat jullie bestaan en graag een bijdrage lever.'
(Dankje Angelique V.!)

Ook blij met het bestaan van Familie Bofkont?
http://www.familiebofkont.nl/vriendZondag 12 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (45)

Fantoompijn

...

Op zoek naar een foto van de Lellebellen kwam deze bovendrijven. Leuk! Keiler in het midden. Hij sluit zich de laatste tijd steeds meer aan bij Gerrie & Lellebel.

Keiler en zijn vrouwtjes. Ze trekken met elkaar op, doen samen dutjes en er gaat geen nacht voorbij die ze niet met z'n drietjes doorbrengen.

Laatst was ik even bij ze gaan zitten. Er werden TV opnames gemaakt en we zochten een leuk plekje om een snel interviewtje te doen.

Mijn oog viel op dit sluimerende trio. Zo heerlijk in het stro. Ik kroop er lekker bij. Niet op hun lip, ik hield een gepaste afstand om ze niet in hun samenzijn te storen :-)

De eerste vraag werd gesteld en ik begon te vertellen.

Ineens schoot Keiler razendsnel vanuit uit het niks naar voren. Dreigend open bek.

Drukke middag. Veel volk op het erf. Dumpie was net gearriveerd. Wilde Sjouk liep lomp over Lellebel heen. Keiler pikte het niet. En ik zat toevallig dichtbij. Het was een week na de brand.

Ik bekijk de foto. Zo fijn als er vriendschap tussen de bofkonten ontstaan. Ook mooi, Zeus die er tevreden hooi kauwend bij staat.

Dan zie ik de muur achter Zeus. Het duurt even voor ik me realiseer dat die muur er niet meer is.

De vanzelfsprekendheid van de boerderij zit in mijn systeem. Als ik nu naar buiten ga, kan ik daar zo naar binnen lopen. Net zo makkelijk. Koffie en koek op tafel zetten voor de workshop van vanmiddag. Ik zou er geen seconde van opkijken. Zou dat nou met fatoompijn bedoeld worden?

Fijne zondag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat het kan.'
(Dankje Martin de R.!)

Zou jij dat ook willen?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Om misverstanden te voorkomen: In werkelijkheid is er vanwege de nasleep van de brand vanmiddag GEEN Familie Bofkont Workshop :-)Zaterdag 11 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (44)

Familiekudde

...

11 maart. Brutale Griet. Alweer 5 jaar geleden. Pás 5 jaar geleden. Brutale Griet had dat speciale, niet te benoemen. Daar hebben de Fransen zo'n mooie uitdrukking voor:'je ne sais quoi'. Ik had, heb en zal altijd een zwak voor haar blijven houden.

De krant van vandaag helpt ook al niet mee. Grote foto van een boerin met haar lievelingskoe. 'Laatste omhelzing', staat erbij. Komende weken moeten er 150.000 koeien naar de slacht vanwege mestregelgeving. De boeren worden gecompenseerd met 1200 euro premie per koe. Ook al zo'n lieve snoet, die lievelingskoe.

Door Brutale Griet en Rosamunde heb ik het fijnbesnaarde gevoelsleven van koeien leren kennen. Ik kan nooit meer naar een koe kijken zonder te weten wat Rosamunde heeft doorgemaakt na het inslapen van haar levensvriendin.

Op het jongvee staat ook een premie. 276 euro per kalf en 636 euro per pink. De zogenaamde stoppersregeling. Er wordt massaal gebruik van gemaakt. Boeren zijn eerst gek gemaakt door het vrijgeven van de melkquota. En nu weet niemand meer waar de mest van al die extra gekochte koeien naar toe moet. Dus houdt de overheid de boeren nu een worst voor. Naar de slacht ermee.

Maar gauw denken aan die jonge boer en zijn vriendin in Limburg. Leuke mensen. Een paar geleden kwamen ze op de workshop. We hebben toen nog een hele tijd staan napraten. Geïnspireerd door Familie Bofkont zijn ze nu zover dat ze het roer willen omgooien:

'Hallo Dafne, wij hebben nu serieuze plannen om een nieuwe stal te bouwen. We willen een familiekudde. Veel bewegingsvrijheid en natuurlijk lekker naar buiten. Wij willen zelf gaan verzuivelen en vermarkten. Diervriendelijke producten. Consumenten kunnen zelf komen kijken op de boerderij hoe de dieren leven. Heb jij misschien contacten voor ons, waar ik eens mee in gesprek kan gaan? Het is een hele andere vorm van ondernemen en we moeten een plan hebben dat klopt. Super leuke uitdaging!'

FAMILIEKUDDE
Kijk dat is nog eens mooi nieuws. Een familiekudde. Kalfjes die bij hun moeders mogen drinken. En veel langer dan de schamele maand die de poltieke partijen ons nu willen verkopen. Dat is geen winst. Integendeel. Koe en kalf na een maand van elkaar scheiden is wreder dan direct na de geboorte. Door het zogen krijgen moeder & kind een onverbrekelijke band met elkaar. Nee, kalfjes moeten máánden en máánden bij hun moeders mogen drinken (Grietje drinkt nu al bijna 4 jaar bij Mem :-)).

Zodra het hier allemaal weer wat genormaliseerd is na de brand, ga ik naar ze toe in Limburg. Genoeg bofkontvrienden die al tijden op zoek zijn naar kaas waar ze zich niet al te schuldig over hoeven te voelen :-) Kaas schijnt ook een verslaving te kunnen zijn... Misschien daar ook eens met z'n allen naar toe? Een bofkontboerinnen-uitje? Ingeborg?

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat Zeus mijn lievelingsdier is en de Bofkonten mij gelukkig maken.'
(Dankje Angelica van A.!)

Ook een lievelingskoe bij Familie Bofkont? (Mozzarello, Zeus, Bulle, Herman, Dolle Mina, Mem & Grietje)
http://www.familiebofkont.nl/vriendVrijdag 10 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (43)

Alles moet anders!

...

Ineens dacht ik: ik moet erheen. Vijfduizend mensen in één ruimte die verandering voor Nederland willen, dat moet ik meemaken. Toen ik 25 jaar geleden droomde over een boerderij met blije beesten was dat ook mijn leus. Alles moet anders! Ik maakte collages van mijn ideaalbeeld, zette er Alles Moet Anders! boven en stuurde die overal in de rondte.

Natuurlijk werd ik voor gek verklaard. En zie wat er van kwam.

'Wij gaan Nederland veranderen!' sloot Jesse Klaver af voor een zinderend Afas Live. Duizenden mensen juchten hem toe. De jongste was 10. De rest ergens in de 20. Handen in de lucht, jassen op de grond, snoeiharde live muziek, een rapper, een storyteller over de basis van alles, adem-in adem-uit. CNN was niet de enige die buiten stond met satelietwagens. Een Politiek Popfestival. Eric Corton praatte alles aan elkaar.

De oud gedienden zaten boven op het balkon. Bas de Gaay Fortman, Paul Rosemuller, Femke Halsema. Ze knikte me vriendelijk toe toen ik even op de trap ging zitten. Daarvoor stond ik met mijn neus vooraan bij de catwalk. Ik wilde er niks van missen. Wie weet kan ik straks zeggen: en ik was erbij!

Nu onderweg naar Barneveld en Apeldoorn. Twee mooie Bofkontbussen op het oog. Weinig kliometers, goed voor nog jaren en jaren plezier. Die in Barneveld heeft de voorkeur qua sentiment. Daar waar alles begon. De boerenschool. Maar Apeldoorn heeft lichtplaten in het dak. Ook heel verleidelijk. Rijdende installaties, exposities, een pop-up Bofkont Boetiek, Eberhard on tour, alles is dan ineens mogelijk daar achterin.

Die 5000 mensen die alles anders willen, zorgden voor flink wat nieuwe inspiratie. Plannen. Ideeën. Mijn handen jeuken. De zon schijnt. Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Adem-in adem-uit. Tijd voor de phoenix om uit de as te herrijzen :-)

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat we het 'n prachtige initiatief vinden.'
(Dankje Ilse van der L.!)

Ook geïnspireerd door Familie Bofkont?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDonderdag 9 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (42)

Volle zalen

...

Zat ik daar gisteravond samen met Aagje en presentator Lasca ten Kate klaar voor de start. Gezenderd en al (zo'n beugel op je kop en microfoontje voor je mond). En er gebeurde niks :-)

Wat was er gebeurd? Vorige week kreeg ik bericht dat de presentator ziek was. Hij zou vervangen worden door Lasca van Kate. Best. Met Aagje onder mijn arm en Dennis-met-laptop-vol-beelden in onze kielzog stevende ik vol goede zin het theatertje in.

Knus zaaltje. Mooi decor van fraaie bankjes. Groot projectiescherm. Leuk. Tafeltjes en stoeltjes voor zo'n 50 man. Om 20.00 uur zou het feest gaan beginnen. Zou de Bijenvrouw nog komen? Ook zij was ziek (geweest). De Wormenman was er ook nog niet. 'Geeft niet', zei Lasca. 'Aan de varkens valt meer dan genoeg te beleven.'

Want daar was Lasca! De ex tango-danspartner-van-lang-geleden van Dennis, zo bleek bij hun enthousiaste weerzien. Leuk mens. Ik kende haar gezicht wel uit de media. Zangeres en oprichter van o.a. Stichting de Mooie Maaltijd. Zij had er zin in om mij eens eindelijk de oren van mijn hoofd te kunnen vragen over die leuke varkens.

So far so good.

Verder gebeurde er niks. Af en toe druppelde er iemand binnen. Maar die hadden allemaal met de organisatie te maken. Ook de zieke presentator dook nog op, samen met zijn oude moedertje. De Bijenvrouw en de Wormenman liepen kort voor aanvangstijd naar binnen. De talkshowgasten waren dus compleet. Maar wie er verder al kwamen: een paar trouwe bofkontfans. En dat was het.

Jungle in Amsterdam is een pas geboren project van een aantal enthousiaste vrijwilligers. Het heeft zeker potentie. Het idee is goed, de locatie moeilijk, midden in een woonstraat, dus er moet flink aan de weg getimmerd worden. En dat was door de ziekte van de presentator in het water gevallen. Geen hond wist dat er een talkshow over Stadsveeteelt was :-)

'Maar vorige keer zaten er 25 man!' riep de organisator vertwijfeld uit. Beginnersvergissing. Denken dat die dan ook weer terugkomen plus nog verse aanhang. Zo werkt het niet. Voortdurend tam tam blijven maken en dan zó goed worden dat de mond tot mond reclame vanzelf op gang gaat komen.

Gelukkig was het niet in Groningen. Of België. Ook een keer meegemaakt. Lang geleden. Waren we uitgenodigd door het vegetarische tijdschrift EVA. Een knalavond over Het Beloofde Varkensland voor een volle zaal lezers zou het worden. Vooraf een uitgebreid interview in EVA. Wij naar België. Zaten er hooguit 10 mensen in een huiskamer :-) Niks aan marketing gedaan.

Zalen vol krijgen is een vak. Wie dat heel goed begrepen heeft is Jesse Klaver. Vanavond 5000 man in de voormalige Heineken Music Hall. 1000 man visten achter het net want er moet ook nog een giga catwalk in. Die neemt de overige ruimte in beslag. Zoveel mensen op een verkiezingsavond. Nooit eerder vertoond.

Ik vind het geweldig. Al die positieve energie bij elkaar. Zo slim aangepakt. Niemand overhalen om lid van GroenLinks te worden. Iedereen vrij laten en daardoor juist verrast worden door spontane aanmeldingen. Heel goed gedaan. Ik hoop dat Jesse vanavond met volle teugen geniet. Dit gaat hij nooit meer meemaken.

Dus pakte ik Aagje weer op en zijn we een lekker broodje falafal gaan eten. Krijgt Lasca dat verhaal over de brand de volgende keer wel te horen. Want we komen terug. Natuurlijk. Dit soort leuke initiatieven moeten een kans krijgen. Ik heb ze aangeboden te helpen met hun PR. Een leuk plannetje ligt al in de week. Jungle in Amsterdam verdient het om van de grond te komen. Tot de volgende keer!

Tot slot een mooi lied van Lasca: https://www.youtube.com/watch?v=cg3ewmyYHbk

Fijne dag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat Dafne en alle medewerkers van Het Beloofde Varkensland al jaren op een unieke manier een uniek project runnen voor de leukste doelgroep die er bestaat.'
(Dankje Hilde S.!)

Ook zo dol op die leukste doelgroep?
http://www.familiebofkont.nl/vriendWoensdag 8 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (41)

Stadsveeteelt

...

Van tijd tot tijd wordt Nederland opgeschrikt als er ergens zwaar verwaarloosd vee wordt ontdekt. Wie herinnert zich niet de gruwelijke vondst van 400 dode varkens, vorig jaar in de Achterhoek? Volgens de NVWA hadden de dieren waarschijnlijk 10 maanden daarvoor voor het laatst voer en verzorging gehad. Daarna waren ze aan hun lot overgelaten.

Niet zelden gaat er aan zo'n ontdekking een persoonlijk drama vooraf.

Gisteren kreeg ik een PB van de eigenaresse van de moddervarkentjes in Aarlanderveen. Daarin stelt ze dat haar een en ander boven het hoofd is gegroeid door omstandigheden in de persoonlijke levenssfeer.

Daar ga ik omwille van privacy niet verder op in, maar ik kan me er iets bij voorstellen. Varkens zijn bewerkelijk omdat ze altijd gedoe met zich meebrengen. Er valt voortdurend iets te repareren, aan te passen, op te lossen. Deze varkens krijgen twee keer per dag eten, maar door dat modderprobleem was ze al langer van plan haar varkenshouderijtje op te doeken. Omdat het om wolvarkens gaat met een stamboek, schijnt dat niet zo 1, 2, 3 te gaan. Hoe dat precies zit weet ik ook niet. Al met al een treurige geschiedenis voor mens en dier.

Vanavond ben ik te gast in het Muiderpoorttheater in een talkshow over stadsveeteelt.

Mooie gelegenheid om weer eens te benadrukken dat het houden van vee geen sinecure is. Hoe hip het ook lijkt stadsveeteelt, het is een zware verantwoordelijkheid. Dag in dag uit. Er komt heel wat bij kijken.

Mijn beste advies is: ga eerst stage lopen bij een boer. Het liefst bij twee boeren. Een intensieve en een extensieve. Niet een paar dagen, nee minstens een paar maanden. Begin bij de intensieve. Doe je werk zonder oordeel. Kijk uit je doppen. Leer van de boer.

Stap dan over naar de extensieve scharrelboer. Ineens begrijp je dan beter waarom boer 1 het op zijn manier aanpakte. En kom er achter dat het bij de scharrelboer ook niet allemaal ideaal is.

Door Betsy & Co in het Bofkontbos ben ik ook beter gaan inzien waarom het in de bio-industrie gaat zoals het gaat. Dat is leerzaam geweest.

Als ik alles van tevoren had geweten, was ik nooit aan Betsy begonnen. Niet om Betsy, maar om de aard van het project. Dat zal vanavond niet allemaal aan bod kunnen komen, er komen nog meer gasten :-) Maar nu Betsy er wél is, plus haar 10 kinderen, zal ik tot hun laatste snik voor ze moeten blijven zorgen. Dat doe ik met alle liefde, want dit bijzondere varkensgezin is me heel dierbaar geworden. Natúúrlijk.

Gelukkig zijn er de bofkontboeren en bofkontboerinnen die ook hard meehelpen. Ik hoef het niet allemaal alleen te doen. Dat had ik de verzorgster van de moddervarkentjes ook van harte gegund. En die leuke wolvarkentjes helemaal :-(

Fijne woensdag allemaal! En wie weet tot vanavond.
Muiderpoorttheater 20.00 uur.
Tweede van der Swindenstraat 26, Amsterdam.

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat het moest van Bobje!! Omdat jullie zoveel pech hebben met de brand. En ik kan geen nee zeggen tegen dat eigenwijze konijntje.'
(Dankjewel lief konijntje)

Heb jij ook een konijn, kat, hond of cavia die ook Vriend van Familie Bofkont wil worden ? :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendDinsdag 7 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (40)

Pakhuis de Zwijger en meer

...

De mensen van VPRO Tegenlicht zijn net zo enthouisiast over het Uitdagers & Aanpakkers project als de stemmers. Jullie dus :-) Ze stonden gisteren te glunderen in de fotostudio voor de kennismaking/bespreking/fotoshoot.

Met stijgende verbazing en groeiend plezier zagen ze Familie Bofkont binnen 3 dagen vanuit het niks als een komeet omhoog schieten. De mogelijkheid tot stemmen was toen al een maand gaande :-)

VPRO Tegenlicht bracht altijd uitdagers en aanpakkers van ver weg voor het voetlicht, maar dat moest eens anders. Uitdagers & Aanpakkers van eigen bodem. Het leverde meer dan 400 potentiële kandidaten op. Een eer om daar bij te mogen horen.

De invulling van woensdagavond 15 maart gaat in samenspraak met Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Zij bepalen de vorm van de presentaties, ingebed in een groter geheel. Over het fijne daarvan krijg ik nog bericht. We staan in ieder geval in de grote zaal.

Het schijnt loeidruk te worden op 15 maart.

Wie er bij wil zijn is namens de VPRO van harte welkom. Wel snel reserveren hoorde ik. Het kost niks, maar reserveren gaat uitsluitend via een inlog-systeem van Pakhuis de Zwijger: https://dezwijger.nl/programma/tegenlicht96 Wie het eerst komt het eerst maalt.

Na de fotoshoot meteen door naar de moddervarkentjes :-( :-( :-(

Verder nog iets?

Vanmiddag komt er een kraan om het begin te maken voor het nieuwe voersysteem. En stroom zou toch ook wel weer eens handig zijn. Dat geknoei met die zaklantaarns ben ik zo langzamerhand goed zat. En zo zijn er nog 1000-en-1 klussen en klusjes te klaren na de brand.
Voort maar weer.

O ja, en ik moet weer hoognodig naar de Albert Cuyp. Nieuwe lapjes halen voor de Mantel der Liefde. Door de nasleep van de moddervarkentjes kom ik weer meters stof tekort. Wat zeg ik? Kilometers!

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat het bewonderenswaardig is dat er mensen zijn die zo toegewijd voor het dierenwelzijn leven. En dat iedere stuiver dus ook zo goed terecht komt! En er een erg fijne sfeer hangt bij de familie Bofkont.'
(Dankje Jacqueline Z.!)

Ook zeker weten waar je goede donatiegeld blijft?
http://www.familiebofkont.nl/vriendMaandag 6 maart 2017

EXTRA EXTRA - URGENTE VARKENSKWESTIE!

...

Buiten de grenzen van Het Beloofde Varkensland spelen zich dingen af die je liever niet zou weten. Toch moeten we met z'n allen voor de varkentjes uit dit filmpje gaan opkomen. https://youtu.be/Jh46jdWQ8Xs

Varkens houden van modder. Ja in de zomer. Als de mussen van het dak vallen hebben varkens modder hard nodig om in af te koelen.

Maar varkens hebben 's winters niks te zoeken in de modder. Helaas is juist dan hun kaalgewroet stukje land een grote blubberzooi.

Zelfs het schamele onderkomentje van deze varkens ligt vol water en modder. Dat betekent dus dat deze stakkers dag én nacht in die koude natte troep moeten staan, lopen en LIGGEN. Nergens meer een droog plekje om tot rust te kunnen komen. Ze jammeren het dan ook uit van hulpeloosheid.

Twee van onze vrijwilligers kwamen er langs op weg naar huis:

'We zijn langsgereden en het is echt bar. Het zijn wolvarkens. Links staan biggen waarvan de vacht compleet aangekoekt is met modder. Geen beschutting behalve de silo. Daarnaast staan twee stukken land met wat meer bomen en grotere varkens. Die staan er ietsjes beter bij omdat de bomen meer beschutting bieden. We zijn bereid aangifte te doen, hoe sneller hulp, hoe beter.'

Het is duidelijk.

Ik heb mijn contact bij de Dierenpolitie al ingeseind. Het wachten is nu op de vervolgstappen.

Voor nu: delen dit filmpje!
Verspreid het waar je maar kunt, want het misverstand varkens-houden-van-modder moet voor eens en altijd de wereld uit!
Wordt Vervolgd.

PS
Nog even op een rijtje over varkens en modder.

VARKENS HEBBEN EEN MODDERPOEL NODIG OM:

1. In af te kunnen koelen, want ze hebben geen zweetklieren
2. Hun huidparasieten te verliezen
3. Als zonnebrandcreme.

Maar naast de modderpoel moet het land droog zijn.

In de winter is het land per definitie nat dus moeten er maatregelen getroffen worden om varkens toch de winter goed door te laten komen:

1. Een warm, droog huisje.
2. Dik stro waar ze in weg kunnen duiken.
3. Een houten plankier van hun huisje naar een houten terras waar ze met droge hoeven kunnen eten.

DIT ZIJN DE BASISREGELS VOOR HET VERZORGEN VAN VARKENS!

PPS
Quote van de dag:
'Wij worden Vriend van Familie Bofkont omdat de wereld meer mensen zoals jullie nodig heeft en het de hoogste tijd is dat wij Vriend worden!'
(Dankje Tessa en Jelle de H.!)

Ook Vriend worden zodat het team van Familie Bofkont het varkenswerk kan blijven doen?
http://www.familiebofkont.nl/vriendZondag 5 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (39)

Brandjes blussen

...

Goed. Geen workshop dus vandaag. Wel veel bofkontboerinnen want het werk gaat gewoon door. Fijn. En een bofkontboer voor het zware sjouwwerk. De handen dus vrij om aan de slag te gaan met het nieuwe voersysteem.

Dream on.

Mister Frisling heet ie. Zag ik dat nou goed gisteravond in de schemering? Ja dat zag ik goed. Een wild zwijn in de polder. Wildeman? Die flikte dat een paar dagen geleden ook al. Er op af. Nee. Keiler. Ook niet. Toen we dichterbij kwamen bleek het Mister Frisling te zijn.

Met een appeltje was ie gauw weer thuis.

Eerst uitzoeken hoe hij in de polder terecht was gekomen. Inmiddels was het donker en had meneer de benen weer genomen. Dat gras bij de buren was toch wel erg groen :-)

En wie hoorden we daar ook knorren?

Juffrouw Loes! Oh nee he. Niet weer midden in de nacht naar het centrum van Amstelveen om haar uit de disco te plukken. Zaklantaarns aan en zoek de boef.

Dan maar een nachtje logeren bij Zeeman & Co. Binnen. Gedeelde smart is halve smart. Juffrouw Loes en Mister Frisling slapen altijd samen.

En vandaag dus de afrasteringen nalopen, uitvinden welke vierkante centimeter ruimte die slimme zwijnen tóch weer gevonden hadden en dat voortaan weer zien te voorkomen. Voor de 100-ste keer.

Dat bedoel ik dus. Várkens! Je blijft brandjes blussen. Hopelijk blijft er vandaag ook nog wat tijd over voor het nieuwe voersysteem. Wie weet. Maar ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken :-)

Fijne zondag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat Dierenwelzijn heel erg belangrijk voor mij is, ieder dier heeft recht op een lang en gelukkig leven. Dieren zijn mijn vrienden!'
(Dankje Nikki L.!)

Ook bevriend met dieren?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Deze post was voor vanochtend bedoeld. Dat lukte niet. Waarom niet? Precies. Er moest eerst nog een brandje geblust worden. Weer een :-)Zaterdag 4 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (38)

Denk & Werk

...

Betsy & Co. Hun plotselinge verhuizing begint zich te wreken. Prioriteit 1 is nu om het voor alle bofkonten leuk te kunnen houden.

Denk & Werk zag ik eens op de voorgevel van een boerderij staan. Eenvoudige woorden waar een boerenwereld achter zit die ik steeds beter begin te begrijpen.

Denken en bouwen.

Daar staan wij nu ook voor. Na de brand de grote wederopbouw. En urgente klussen die dat voortdurend doorkruisen. We gaan er wel uitkomen, maar er moeten keuzes gemaakt worden. Er moet nu zo snel mogelijk een nieuw voersysteem uitgedacht en uitgevoerd worden.

Daarom gaan de workshops van 5 en 12 maart niet door.

Iedereen heeft al persoonlijk bericht gehad. Gelukkig wordt er door de meesten goed op gereageerd. Wat eerst moet dat moet. Niet leuk om mensen te moeten teleurstellen, maar de bofkonten gaan altijd voor.

De dame die de nachtjes slapen aftelde, woont in de buurt en komt als troost even theedrinken. Kan ze toch nog de Grannies masseren. Zij blij en de Grannies ook. Die waren dat al, want voor het eerst van hun leven hebben ze appeltaart gegeten. En dat voor twee ex fokzeugen die er hier een half jaar over deden voor ze een stukje appel wilden proeven. Laat staan dat ze in waren voor een massage :-)

Granny & Muk zijn uiteindelijk toch nog echte varkens geworden. Met alles d'r op en d'r an:

Autonoom, sociaal, vrolijk, grappig, eigenzinnig, bazig, teder, lomp, vernielzuchtig, ontregelend, verleidelijk, monsterlijk, lief, agressief, hooggevoelig, kalm, sloperig, schattig , vraatzuchtig , schaamteloos, communicatief, extravert, argwanend, manipulatief, territoriumgericht, adorabel, hitsig, eigenwijs, jaloers, intelligent, zintuigelijk, familie-minded, trouw, nerveus, vocaal, snoezig, explosief, toegewijd, achterdochtig, zorgvuldig, stressgevoelig, dapper, eigengereid, knap, en nog zo veel meer... En... dol op massages!

En met die rouwdouwers hebben wij dus te dealen :-) Aan de slag met dat nieuwe voersysteem!

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik helemaal gek ben van varkens! Ze zijn slim, grappig en lief (en de Kunekune vind ik het allerleukst).'
(Dankje Lukja B.!)

Ook kennis maken met de Lellebellen, de Kune Kune's van Familie Bofkont?
http://www.familiebofkont.nl/vriendVrijdag 3 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (37)

Jungle in Amsterdam

...

Volgende week woensdag ben ik te gast in de talkshow Bomen in de Jungle over stadsveeteelt in Amsterdam. Live in het Muiderpoorttheater.

Leuk initiatief. Dit staat op de website van Jungle in Amsterdam:

'De Jungle is de verbindende factor tussen creatieve en slimme mensen die innovatieve oplossingen bedenken voor maatschappelijke vraagstukken en de bewuste burger voor wie de kwaliteit van leven vooropstaat. Wij willen een plek bieden om creaties en gedachtengoed met het publiek te delen, een bewustwordingsproces op gang te brengen en het kritisch denken te bevorderen. Voor alle positief ingestelde mensen om mee te doen en mee te praten, ongeacht opleiding, afkomst, leeftijd en andere zaken die er niet toe doen. Tenslotte zijn het deze positief geladen mensen die samen een blijvende verbetering tot stand kunnen brengen.'

Bomen in de Jungle.

Toen ik de uitnodiging kreeg was de eerste associatie mijn lievelingsboom in Betsy's bos. Een scheefgegroeide gigawilg met de omvang van 3.67 meter (vlak voor hij werd omgekapt heb ik hem nog snel opgemeten). Zo'n woudreus uit een sprookjesboek. Onder die boom hebben we Betsy's doodgeboren biggetje begraven.

Wat zou een mens zijn zonder verbeeldingskracht?

Wanneer ik maar wil kan ik weer op de wortels van die boom gaan zitten. Op ieder moment kan ik weer door dat ongerepte sprookjesbos struinen. Dagdromend over hoe het zou zijn om een varken vrij te kopen uit de bio-industrie. Hoe Betsy (want ik zou haar vernoemen naar mijn opa's varken) haar werpnest zou maken van takken en mos. Hoe haar roze biggetjes door het bos zouden rennen.

Gisteren reed ik er nog langs. Grote graafmachines maken momenteel de nu kale vlakte egaal.

Het project waar ik toen over droomde is al weer verleden tijd. Maar voor altijd een goudmijn om over te blijven vertellen. En dat ga ik woensdag dus doen in die talkshow van Jungle in Amsterdam.

Wie daar bij wil zijn en ook nog benieuwd is naar de stadsimker en de wormenman: 8 maart in het Muiderpoorttheater in de 2e van Swindenstraat 26. Om 20.00 uur. Entree gratis.

Of ik reclame wilde maken voor Bomen in de Jungle bij onze 10.000 bofkontvolgers op FB. Hierbij.
Heel graag gedaan :-) http://www.jungle.amsterdam/nieuws/bomen-de-jungle-talkshow-over-belangrijke-groene-zaken
En hierbij de flyer: http://2017.bfknt.nl/flyer-bomen-in-de-jungle-veeteelt-8-maart.jpg


Fijne vrijdag allemaal!

PS
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat varkens de meest fantastische dieren op aarde zijn.'
(Dankje Kirsten B.!)

Vind jij varkens ook zo geweldig?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDonderdag 2 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (36)

Weer een wonder...

...

Nóg maar eens kijken. Ja het staat er nog steeds. Familie Bofkont op nummer 2. En dit staat er op de VPRO site: 'We zijn uitgegaan van het aantal unieke stemmen en dat heeft een gewijzigde uitslag tot resultaat.'

De redactie bevestigde onze tweede plek zelfs per mail aan bofkontboerin Lydia. Dus wie ben ik om nog aan deze uitkomst te twijfelen? 'Nog veel spannender dan de Amerikaanse verkiezingen!' riep bofkontboerin Ingeborg.

En zo was het.

Hoe wij ineens van 4 naar 2 gingen terwijl de oorspronkelijke nummer 2 een duizelingwekkende val maakte door een verlies van een paar duizend stemmen, het blijft een raadsel.

'Bij Familie Bofkont gebeuren wonderen,' zei ik in Koffietijd, toen het over held Zeeman ging die zichzelf uit de brand had gered. 'En Zeeman is er een van.'

Nou deze wonderlijke speling van het lot mag er anders ook zijn. Weer een wonder bij Familie Bofkont gebeurd. De nummer 1 vecht voor mensen. Nummer 2 voor dieren. Hoe mooi wil je het hebben?

Gisteren scheen het ook de Dag van het Varken te zijn. He? Had ik iets gemist?

Wel zag ik de Dag van de Complimenten voorbij komen op social media. Ook goed. Complimenten voor de bofkontfans die de varkens bij de VPRO in de spotlights gezet hebben :-)

Maar ik had ook een vrolijk gesprekje op de radio met Dennis Ruyer in de Veronica Middagshow over vrijen met varkens. Hij raakte geïnspireerd en komt binnenkort op Het Beloofde Varkensland om het eens aan den lijve te ervaren. Heel attent van Veronica: ik was nog niet uit de uitzending of ze stuurden het fragmentje al op. Nog een compliment!

's Avonds toch nog even gegoogled. Hoe zat dat nou met die Dag van het Varken?

Het is Amerikaans. 1 maart schijnt in Amerika National Pig Day te zijn: 'To accord the pig its rightful, though generally unrecognized, place as one of man's most intellectual and domesticated animals.' En zo is het.

Leuk als het daar nou eens bij zou blijven. Maar nee hoor. 'It is also recognized at "pig parties" where pink pig punch and pork delicacies are served.'

Laat die beesten nou eens met rust. Blijf van hun beenhammen af, tenzij je die lekkere varkensbillen met je handen verwent tijdens een heerlijke varkensmassage :-) En als je wilt weten hoe dat moet, dan kom je maar eens op een workshop.

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik jullie al heel lang volg maar het er nooit van kwam om vriend te worden. Maar de brand heeft mij de laatste zet gegeven om het eindelijk te doen. (En door jullie ben ik gestopt met vlees eten).'
(Dankje Ilse S.!)

Ook liever varkens masseren? :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Omdat het 1 maart National Pig Day was,
verloten wij vanavond 10 boekjes Varkensmassage.
http://2017.bfknt.nl/boekje-varkensmassage.jpg

Meedoen?
mail@familiebofkont.nl
subject: BOEKJE VARKENSMASSAGE (in kapitalen)
Morgen krijg je bericht of je een van de bofkonten bent :-)Woensdag 1 maart 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (35)

De aap uit de mouw

...

De eerste drie. Plus twee wildcards:

'Vanaf volgende week zetten wij vijf uitdagers en aanpakkers extra in de schijnwerpers via onze online kanalen. Dit zijn de drie publieksfavorieten met het hoogste aantal unieke stemmen op onze webapp en twee wildcard kandidaten gekozen door de redactie van VPRO Tegenlicht. Houd onze website en social media dus vooral in de gaten!'

Hahahahaha. De aap uit de mouw.

Wat maakt het uit? Er is een megaprestatie geleverd. De Grannies zijn zondag pas ingestapt. Toen stond nummer 1 al op meer dan 2600 stemmen. Als we de 500 halen mag ik in mijn handen knijpen, dacht ik nog. Vervolgens zijn we door jullie op een raket gebonden. Vanuit het niets op 2623 gekomen.

Mij hoor je niet klagen :-)

Familie Bofkont blijkt een geweldige achterban te hebben. De oudste stemmer was een 92-jarige dame. De jongste bleek een virtuoos op de computer, schreef zijn moeder trots. Dat alleen al, al die ijverige bijtjes, die enorme inzet van zoveel mensen. Ik kan niet anders dan diep dankbaar zijn.
Namens de Grannies en de hele Familie Bofkont DANK DANK DANK!

Fijne woensdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik het belangrijk vind dat mijn kinderen leren hoe je met dieren hoort om te gaan. En dat het niet normaal/vanzelfsprekend is hoe dieren in de huidige maatschappij worden behandeld.'
(Dankje Nikki van R.!)

Ook het moordleven van Familie Bofkont meemaken?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDinsdag 28 februari 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (34)

Laatste kans - stem vandaag op de varkens!

...

Dafne Westerhof = De Grannies = Familie Bofkont staat nu met 1367 stemmen op plaats 7. Een geweldigde prestatie van alle bofkontfans. Ik ben zwaar onder de indruk. DANK!

Voor wie onder een steen heeft geleefd :-) Het programma Tegenllicht van de VPRO zoekt Uitdagers & Aanpakkers die buiten de gebaande paden iets voor mekaar gekregen hebben.

HOOP EDUCATIE INSPIRATIE
Familie Bofkont is voorgedragen door Nicole Querido:

'Dafne Westerhof redt al meer dan 20 jaar dieren uit de bio-industrie die op Het Beloofde Varkensland mogen wonen. Dafne overwint samen met Dennis Kennedy alle tegenslagen ten behoeve van het welzijn van de dieren. Al het geschonken geld plus zelf opgehaald door het geven van wekelijkse workshops gaat naar de dieren. Het Beloofde Varkensland van de Familie Bofkont is een plek van hoop, educatie en inspiratie. De boerderij is recent afgebrand en het Bofkontbos op de Zuidas moest onverwacht plaats maken voor kantoorbouw, maar Dafne en Dennis geven nooit op. De varkens gaan voor alles.'

WIE WEET OP HET VPRO PODIUM
We werden blij verrast. Nu staat Familie Bofkont op de site van de VPRO om een plaatsje te veroveren in de top 5 van de Uitdagers & Aanpakkers. Als dat lukt, dan mag ik op het VPRO podium komen vertellen over het waarom van de varkens op Het Beloofde Varkensland. En dus over alle industrievarkens wereldwijd.

VANDAAG IS DE LAATSTE DAG STEMDAG
In de commentaren van de posts van maandag (33) en zondag (32) staan technische aanwijzingen hoe je nog zoveel mogelijk stemmen kunt regelen. Gerrie Jacob, Ilse Schelcher, Lieja de Boer en Jules Beersma (o.a.) zijn echte keien op dat gebied. Maya de Beer kan er trouwens ook wat van :-)

EEN VARKEN IN HET SMOELENBOEK
Tot slot. Ik had graag een foto van Zeeman in het smoelenboek op de VPRO-site gezien. Stel je eens even voor. Zijn prachtige expressieve varkenshoofd tussen al die mensen in. Helaas. Het werd een compromis. Zeeman voorop, moi achter hem. Ik ken mijn plaats :-)

Mijn hart maakte dan ook een sprongetje toen ik tussen al die ronkende aanbevelingen ineens deze 2 zag staan:

Greetje Mon - 'De varkens verdienen de eerste plaats.'

Peter Loostra - 'Alle varkens verdienen een lintje voor de presaties die hun gehele leven moeten geven.'

LINTJE VOOR DE VARKENS
Dankjulliewel Greetje en Peter! Daar ben ik het zo mee eens. Dus toen het de koning behaagde om mij (lees Familie Bofkont) te onderscheiden met een lintje, heb ik dat meteen naar Betsy gebracht. Zij was net voor de zoveelste keer moeder geworden. Alleen die keer niet meer in de bio-industrie. In het Bofkontbos!

We hadden Betsy vrij kunnen kopen met grote dank aan haar boer. Zij en geen ander verdiende dat lintje. Zoals alle hardwerkende fokzeugen dat wereldwijd verdienen.

STEMMEN JULLIE VANDAAG NOG MEE?
1. Ga dan naar: http://vpro.nl/uitdagers
2. Klik op score
3. Ergens tussen de eerste 7 kandidaten vind je Zeeman met een mensenhoofd erachter. Moi. De woordvoerder van de varkens.
4. Om te stemmen of om een comment achter te laten moet je eerst even inloggen via facebook of je emailadres (balkje onderaan pagina).
5. Het stemmen kan alleen vandaag nog tot 23.59 uur.
6. Haast geboden dus, want we zijn er nog niet .
7. Grote dank vast namens alle varkens uit de hele wereld!

PPS
Quotes van de dag
'Als fan van Familie Bofkont zeg ik: "Als er bijna 10.000 vind-ik-leuk voor het Beloofde Varkensland zijn op Facebook, waarom dan niet 10 duizend stemmen op http://vpro.nl/uitdagers? Stem op Dafne Westerhof, dus op de varkens!" Groet, Nathalie.'
(Dankjewel Nathalie H.!)

'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik Het Beloofde Varkensland geweldig vind, graag wil supporten en jullie vriend wil zijn!'
(Dankjewel Julika M.!)

Ook graag Vriend van Familie Bofkont willen zijn?
http://www.familiebofkont.nl/vriendMaandag 27 februari 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (33)

Blijf stemmen!

...

NIEUWE RONDE NIEUWE KANSEN
Van plaats 30 naar 15 in één dag. Niet gek :-) Dat was gisteren. Vandaag nieuwe ronde, nieuwe kansen, nieuwe prijzen. Want... Als je gisteren gestemd hebt kan dat vandaag gewoon weer! En morgen ook nog een keer! (zie PPPPS)

Voor wie het nog niet wist:

VOORGEDRAGEN AAN DE VPRO
Familie Bofkont is voorgedragen aan de VPRO / Tegenlicht. Als we in de top 5 terecht komen, mag ik op het podium over ons 'uitdagende en goed aangepakte' Zeugenrusthuis komen vertellen. Lees de post Help Familie Bofkont Uit De Brand (32) er nog maar even op na.

Granny & Muk zijn trouwens niet de enige fokzeugen die we 'uit de kooi' vrijgekocht hebben. Met grote dank aan hun boer!

LA MAMA, DE MOEDER VAN SJONNIE, BETSY
Vandaag is de beurt aan La Mama, de Moeder van Sjonnie en Betsy. Ook zij hebben keihard gewerkt in de bio-industrie om zoveel mogelijk biggen te produceren. Samen hebben ze een onvoorstelbare hoeveelheid biggen gebaard om de wereld van proteïnen te voorzien.

WELVERDIEND PENSIOEN
Op Het Beloofde Varkensland vinden wij dat zulke hardwerkende moedertjes een pensioen verdienen na gedane arbeid. Dan is de slacht als afsluiting van zo'n moordende carriere toch wel erg bitter :-(

Naast de vleesvarkens (als biggetjes vrijgekocht) wonen er op Het Beloofde Varkensland dus ook vijf pensionada's. La Mama, de Moeder van Sjonnie, Betsy, Granny & Muk. Een feest om die van hun verdiende pensioentje te zien genieten. Zij staan symbool voor alle fokeugen uit de bio-industrie. Wereldwijd.

WIL JE OOK OP DEZE GEWELDIGE VARKENS STEMMEN?

1. Ga dan naar: http://vpro.nl/uitdagers
2. Klik op score
3. Ergens tussen de eerste 13 kandidaten vind je Zeeman met een mensenhoofd erachter. Moi. De woordvoerder van de varkens.
4. Om te stemmen of om een comment achter te laten moet je eerst even inloggen via facebook of je emailadres (balkje onderaan pagina).
5. Het stemmen kan tot 1 maart.
6. Haast geboden dus, want we zijn er nog niet .
7. Grote dank vast namens alle varkens uit de hele wereld!

PS
Quote van de dag:
'Wij worden Vriend van Familie Bofkont omdat jullie ons nodig hebben.'
(Dankjuliiewel Marieke enThijs van U.!)

Wil jij ook nodig zijn voor Familie Bofkont? :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Na de verwoestende brand worden we iedere dag weer verrast door zoveel support van vrienden en fans van Familie Bofkont. Ik kan niet zeggen hoe goed dat doet. Ook al lopen we op ons tandvlees, dankzij jullie marcheren we vrolijk voort :-)
DANK!

PPPS
Iemand zei je moet eens even op de commentaren kijken op de VPRO site. Score aanklikken. Gedaan. Jeetje.

Hanneke Groenteman
'Wie varkens en andere dieren redt, redt de mensheid. Dafne doet dit met passie, creativiteit en een hart zo groot als het grootste varkenshart. Leve de familie Bofkont. Leve de inspiratie.'

Julika Marijn
'Deze topvrouw leeft helemaal waar ze voor staat. Enorm respect voor haar creativiteit, lef en de slimheid waarmee ze op haar unieke wijze een tegengeluid geeft aan bio industrie.'

Brigit de Roode
'Dafne en Dennis laten je nadenken over dierenwelzijn zonder belerend te zijn en zonder oordeel over andersdenkenden. Voeg daarbij een grote dosis humor en vertelvaardigheid, dan heb je de ideale combinatie om verandering teweeg te brengen!'

Christine Grit
'Vanwege het zeugenrusthuis, de prachtige kudde runderen, de varkensmassagesalon en dat alles zonder af te geven op boeren.'

PPPPS
Annet De Vries: "Ontdekking: als je je geschiedenis wist en meerdere mailadressen hebt, dan kun je vaker op één dag stemmen. Elke dag opnieuw werkt helaas niet met opgave van hetzelfde mailadres. Maar je oude planet / freeler / 12move / whatever adressen werken wel, zelfs als ze al afgesloten zijn (wel tussentijds browsergeschiedenis even wissen). En mocht iemand op een kantoor werken? Gewoon even van computer naar computer en de mailadressen van collega's lenen."Zondag 26 februari 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (32)

Stem op de Grannies!

...

GEFELICITEERD
'Gefeliciteerd, iemand heeft jou aangedragen!' Die iemand (wie?) heeft mij kennelijk opgegeven bij Tegenlicht, het future-affairs televisieprogramma van de VPRO. Zeer verrast en vereerd. Nu kan er dus op mij gestemd worden. Maar waarom en waarvoor eigenlijk?

UITDAGERS & AANPAKKERS
Ik wist ook van niets, maar het komt hier op neer. De VPRO zoekt uitdagers en aanpakkers die buiten gebaande paden verandering organiseren. Die uitdagers / aanpakkers krijgen een vermelding op de VPRO site.

PRESENTEREN OP DE VPRO - TEGENLICHT MEET UP - 15 MAART
De meest bijzondere kandidaten worden via de VPRO sociale mediakanalen extra gepromoot. Op woensdag 15 maart, verkiezingsavond, worden alle Uitdagers & Aanpakkers uitgenodigd voor de landelijke Tegenlicht Meet Up in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De favorieten krijgen daar de mogelijkheid hun ideeën aan het publiek te presenteren.

Nu zou ik bij die favorieten willen horen. Waarom? Niet om mij. Om de varkens natuurlijk. Ik wil op dat podium de Grannies in het zonnetje zetten!

DE GRANNIES IN HET ZONNETJE
Ik wil daar vertellen over Granny, de oudste fokzeug van Nederland ever. Meer dan 10 jaar heeft zij in een kooi gelegen. Drie-honderd-en-zes biggen heeft dat wijffie in de bio-industrie gebaard. 306 biggen!

Ik wil daar vertellen dat toen ze naar de slacht moest, haar boer zijn nek geeft uitgestoken door haar aan Familie Bofkont te verkopen. Waarom hij daarmee zijn nek uitstak, dat hoor je op die avond. Vind maar eens zo'n boer.

Granny mocht ook van hem een vriendin meenemen van hetzelfde varkensbedrijf. Muk. Ook Muk zou naar de slacht gaan. Niet gebeurd. We mochten haar vrijkopen. Muk baarde 205 biggen in de bio-industrie.

Samen zijn deze twee heldinnen dus goed voor 511 biggen! Wat een leven.

ZEUGENRUSTHUIS OP HET BELOOFDE VARKENSLAND
En wat een verdiend moordleven hebben deze twee uitgewerkte moedertjes nu. Met pensioen in hun eigen Zeugenrusthuis op Het Beloofde Varkensland. Granny wordt binnenkort al 11 jaar. Stokoud voor een industrievarken, maar ze straalt aan alle kanten.

HOE PAK JE HET AAN?
Dat en nog veel meer wil ik op die VPRO avond over de Grannies vertellen. Want kan ik daar over de Grannies vertellen, dan vertel ik over álle fokzeugen uit de hele wereld. En waarom er veel meer Zeugenrusthuizen op de wereld zouden moeten komen. En vooral: hoe pak je dat aan? :-)

STEM JIJ DAAROM OOK OP DE GRANNIES?

1. Ga dan naar: http://uitdagers.op.vpro.nl

2. Klik op a-z.

3. Scroll naar Dafne en dan vind je Zeeman met een mensenhoofd erachter. Moi. De woordvoerder van de varkens.

4. Om te stemmen of om een comment achter te laten moet je eerst even inloggen via facebook of je emailadres (balkje onderaan pagina).

5. Het stemmen kan tot 1 maart.

6. Haast geboden dus, want ik sta er pas op en de stemmen moeten nog komen :-)

7. Grote dank vast namens alle varkens uit de hele wereld!

PS
Quotes van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik als vegetariër ALLE dieren een fijn leven wens dat niet op een bord eindigt.'
(Dankje Riet F.!)

'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik een compleet andere kijk heb gekregen op vlees eten en de bio industrie.'
(Dankje Sabina W.!)

'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik het geweldig vind om te zien hoe jullie op zo'n leuke manier aandacht vragen voor dierenwelzijn en er al jaren hard voor werken.'
(Dankje Willy V.!)

'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat deze fantastische dieren in Het Beloofde Varkensland zichzelf mogen en kunnen zijn en ik ze dat ontzettend gun.'
(Dankje Marit D.!)

'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat dit zo bezielde bedrijf de wereld altijd weer wat mooier doet kleuren!'
(Dankje Lieja de B.!)

Ook de quote van de dag worden? :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendZaterdag 25 februari 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (31)

Wilde zwijnendrama

...

Na een verwoestende brand leef je in een bubbel. Er bestaat niks anders meer dan smeulende puinhopen waarin je je staande moet zien te houden. Je leest geen kranten meer en het komt niet in je op om de tv aan te zetten. Hoe zou dat trouwens moeten zonder electriciteit?

Toch is het varkensnieuws me aan alle kanten bljven bestoken.

En dat is nogal wat. De omgekomen varkens door een stalbrand. Afgedankte minivarkentjes die onverminderd door hun baasjes aan me opgedrongen blijven worden. De arme Charlie die dood gaat van eenzaamheid in de woonkamer en overal opduikt. Niet aan te ontkomen.

En dan het drama van de wilde zwijnenfamilie uit Heukelum.

Gisteren kreeg ik daar de zoveelste smeekbede over. Of ik ze niet kan redden. Voor wie ook in een bubbel leeft, dit is er aan de hand: Onlangs is er een wildzwijnenfamilie opgedoken in Heukelum. Pril geluk. Een moeder met ik meen zes piepkleintje gestreepte biggetjes. De Juffrouw Loesjes en Wildemannetjes zijn om op te vreten. Een paar weken oud.

Er is nog een tweede volwassen zwijn in het spel. De media zeggen dat het de vader is. Klinkt natuurlijk romantisch, vader moeder en hun baby's, maar dat denk ik niet. De keiler (verwekker) komt alleen te voorschijn als er wat te vrijen valt. Daarna is hij foetsie. Dit moet dus een tante of grootmoeder zijn.

Tenzij... het een koppeltje tamme wilde zwijnen is, gedumpt door particulieren. Want hoe komen die zwijnen daar? Dat is de grote vraag.

In Nederland zijn er paar plekken, door de overheid bepaald, waar wilde zwijnen mogen leven. Daar hoort Heukelum niet bij. En dus moet dat snoezige gezinnetje doodgeschoten worden.

Heel Heukelum loopt dagelijks uit om zich te laven aan dit prille geluk. Waarom kunnen ze niet gered? Waarom niet gevangen en elders uitgezet? Waarom kan ik niks doen?

Hoewel ik het antwoord al weet, bel ik tegen beter weten in met Dokter Peter. "Wilde zwijnen die zich buiten hun gebied begeven, moeten afgeschoten worden. Overheidsbeleid."

Maar stel als ik dit en stel als ik dat, hou ik aan. We praten nog wat heen en weer.

De stand van zaken voor nu:

Mocht een ontheffing via de burgemeester lukken, dan doet Dokter Peter mee. We kunnen niks garanderen. We kunnen niks beloven. En op het moment dat ik dit opschrijf, is de wildzwijnenfamilie misschien al ter ziele. Maar ik ga een poging wagen.
Wordt Vervolgd.

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik dat eigenlijk al heel lang van plan was, maar nu door de brand er weer extra attent op gemaakt werd.'
(Dankje Anna de L.!)

Ook Vriend van Familie Bofkont worden zodat wij ons kunnen blijven inzetten voor industrievarkens, minivarkens en wilde zwijnen?
http://www.familiebofkont.nl/vriendVrijdag 24 februari 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (30)

Het wonder dat Hammie heet

...

Buiten alle brandjes blussen om blijft het dagelijkse werk bij Familie Bofkont onverminderd doorgaan. Zorg voor alle bofkonten.

Dag in dag uit. Eten, drinken en gelukkig zijn. Dat moeten we iedere dag weer voor die handenbindertjes waarmaken.

Dus nadenken. Altijd blijven denken. Hoe gaat het met de inburgering van Moesje & Co, komt Hammie wel genoeg uit de verf, heeft de oude Miss Piggy het nog naar haar zin? Hoe gaat het met de Grannies? Zeeman? Oh kijk nou. Mem heeft een ontsteking aan haar oog. Bulle krijgt steeds meer last van zijn aangeboren zenuwafwijking. Wat moeten we daarmee? Heb jij dokter Peter al gebeld? En dat iedere dag zo ongeveer maal 60.

Kopzorgen.

Hammie. In de bloei van zijn leven. Swingt de pan uit van blijdschap als je even bij hem komt kijken. Woont nu nog steeds bij de bejaarde Miss Piggy in haar aanleunwoning. Is eigenlijk allang toe aan de volgende stap van zijn integratie.

Hammie moet de wijde wereld in. Het erf op. De groep in! Vrijheid! Maar geen tijd om dat nu te kunnen begeleiden. Verdomme!

Gisteren daar mijn zorgen weer eens over besproken met partner in crime D. Er is voor nu geen oplossing, kwamen we weer tot de conclusie. Voorlopig zal Hammie het moeten doen met wat er is. Gezelschap van de bejaarde Miss Piggy met een beperkte uitloop naar buiten.

Menig ander varkentje zou er een moord voor doen, een maatje plus een stukkie buiten, maar daar heb ik Het Beloofde Varkensland niet voor opgezet. En dat knaagt dus. Niet bevorderlijk voor de nachtrust :-)

Maar...varkentjes zijn slim. Hammie heeft mijn gedachten gelezen. 'Laat ik haar dan zelf maar een handje helpen,' moet hij vannacht besloten hebben. Want wie stond er vanochtend op het erf? Hammie! Tot grote verbazing van Zeus. En van nog veel meer bofkonten :-)

Hammie is dwars door de afrastering heen gebulldozerd.

Snel als water slalomt hij op dit moment behendig tussen alle bofkonten door. Zoeft alle kanten op om confrontaties te vermijden. Weet dat hij de kleinste is en kiest waar nodig het hazenpad. Hopen en bidden dat het goed blijft gaan...

Die Hammie. De perfecte oplossing. Overdag Het Beloofde Varkensland op, 's avonds lekker tegen Miss Piggy aankruipen. The best of both worlds. En zelf bedacht. Varkentjes blijven je verrassen. Weer een wonder van Famile Bofkont erbij :-)

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik dat al veel eerder had willen en moeten doen! Sinds ik voor mijn 40e verjaardag jullie workshop heb gekregen, volg ik dagelijks alle fantastische verhalen. Wat er nu allemaal gebeurt gaat me echt aan mijn hart en ik bewonder jullie enorme veerkracht, harde werk en liefde voor de dieren!'
(Dankje Karin K.!)

Had jij dit ook al veel eerder willen doen?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDonderdag 23 februari 2017

HELP FAMILIE BOFKONT DE BRAND UIT (29)

Sneue Dikke Bertha

...

Telefoontje uit Het Beloofde Varkensland: "Dikke Bertha is uit de groep gegooid. Ze lag te rillen in een modderplas."

Vanuit mijn Amsterdamse safehouse waar ik me door stapels nog onbeantwoorde mails en FB berichten heen worstel, denk ik mee. "Kun je aan Jill vragen of ze haar met een grove handdoek rost, maar dan echt keihard rossen, tot ze wat warmer wordt?"

Maar Dikke Bertha wil niet gerost worden. Dikke Bertha wil helemaal niks. En ze hinkepinkt ook nog. Arm dier. Dat is nou precies waar je voor vreesde. Nieuwe omstandigheden. Ongevraagd met z'n allen in één huis. Hoe moet dat gaan?

De eerste dag mocht Frans niet naar binnen.

Stond ie daar in z'n eentje buiten te shaken in de oostenwind. Iedere nieuwe poging werd in de kiem gesmoord. Zodra hij het weer probeerde, werd hij hardhandig door Jan naar buiten gemieterd.

Inmenging van onze kant haalde nul komma nul uit.

De balen stro die we voor Frans hadden losgeschud om nog íets van beschutting te kunnen bieden, hielpen hem niks. Het stro waaide alle kanten op. Arme Frans. Het werd donker. En kouder en kouder.

Pas 's avonds heel laat - Jan lag allang te snurken onder een bult stro, de rotzak, nam Frans ineens een snoekduik over zijn hele familie heen. Boem. Daar lag hij. Helemaal achteraan. Hij kende zijn plek en hield zich wijselijk doodstil. Gelukkig. Frans was binnen. We stopten hem snel in met nog een extra baaltje.

En nu dus Dikke Bertha. Ze heeft ook iets aan haar poot, dus er zal wel het een en ander zijn voorgevallen in Huize Betsy.

Het is ook verre van ideaal.

Betsy & Co met z'n allen weer in één huis. Dat ging goed toen ze nog biggen waren. Maar zodra ze meer praatjes kregen, wilden Eberhard, Klaas en Jan al op kamers. Dat kon. Bij iedere ontwikkeling van kind naar puber maakten we er weer een huisje bij.

Zo konden de lummels kiezen bij wie ze wilden liggen. Hadden Cees en Stompie mot, dan ging een van de twee gewoon een deurtje verder. Waren Joke en Sjaan aan het kibbelen, dan draaiden ze elkaar de kont toe, tot ze weer samen door een deur wilden.

Daar had ik mijn verhuisplan ook op uitgedacht. Een stappenplan in fasen. Enfin.

De boshuisjes moeten alsnog zo snel mogelijk naar Het Beloofde Varkensland toe. Alleen... waar halen we de tijd vandaan?
Wordt Vervolgd.

PS
Het is nu 18.30 uur. Telefoontje uit Het Beloofde Varkensland. "Boshuisje opgehaald en dat hebben we als een aanleunwoning tegen de nieuwe polderwoning geplaatst. Dikke Bertha ligt weer binnen. Lekker warm. In de polderwoning. Tussen haar broers en zussen in......"

PPS
Quote van de dag:
'Iedere dag word ik geraakt door dat wat jullie doen. Dat was voor de brand al zo maar na de brand is mijn respect nog groter geworden. Ik wil jullie graag steunen met een klein bedrag per maand. Houd vol. Jullie geven mij iedere dag een glimlach op mijn gezicht omdat er gelukkig op kleine schaal mensen zijn die begrijpen dat dieren met respect behandeld moeten worden.'
(Dankje Kickel van S.!)

Ook een dagelijkse lach en een traan om al die bofkont-besoignes?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPPS
Al dagen breng ik stapels Bofkontboeken naar de brievenbus. Natuurlijk gaan er dingen mis met zo'n achterstallige administratie. Sommigen krijgen twee boeken, anderen niks (ook al omdat Tante Pos gek doet) dus mijn vraag is: Wie zit er nog op zijn of haar boek te wachten? Excuus! Geen onwil maar onmacht.

Stuur een mailtje naar mail@familiebofkont.nl
Uitsluitend onder vermelding van BOEK VRIEND
Dan ga ik dat alsnog in orde maken.
Dank vast!Woensdag 22 februari 2017

HELP FAMILIE BOFKONT DE BRAND UIT (28)

Waar zijn Betsy & Co gebleven?

...

'Heb ik het nu goed gezien? Is het onderkomen van de Familie Bofkont weggehaald? Of heb ik niet goed gekeken en liet ik mijn al langer bestaande bezorgdheid waarheid worden toen ik langsreed met de tram en mij toevallig omdraaide en nog dacht 'wat een hoop nieuwbouw, als dat maar goed afloopt voor de bofkonten...'

En waar zijn ze gebleven? Ik hoop in een veilig nieuw groen en stads onderkomen. Hun aanwezigheid sierde de Zuidas. Zonder hen is het Zuidasleven een stuk kaler en onpersoonlijker. Zo jammer.'

Deze blog is voor de bezorgde dame en al die anderen die na een paar dagen afwezigheid ineens verbijsterd in een groot gat staren. Waar zijn Betsy & Co gebleven?

Betsy & Co zijn morgen precies twee weken op Het Beloofde Varkensland. Stil. Timide. Van slag. Wat was er gebeurd? Waar waren de bomen? Waar was het geboortehuis van Eberhard, Klaas, Jan, Cees, Frans, Stompie, Het Meisje met de Blauwe Ogen, Sjaan, Dikke Bertha en Joke? Waar was het privé-bosje van Dumpie? Betsy snapte er niks van.

Na tien dagen zijn ze met z'n allen, inclusief Dumpie voor de eerste keer het land opgegaan. Een paar voorzichtige vreugdedansjes. Weer vrijheid. Weer ruimte. Maar wel griezelig zonder de beschutting van hun bomen. Het land kunnen ze af en toe lenen van Zeus & Co. Die staat te balen als het hun beurt is.

Van een goed begeleide integratie met de rest van Familie Bofkont is voorlopig nog lang geen sprake.

We moeten nu nog veel te veel brandjes blussen. Letterlijk dag en nacht bezig met de voorbereidingen van de workshop van 5 maart. Dat is nu wel iets anders dan een schoon erf en zorgen dat de koffie om 14.00 uur op tafel staat.

Die tafel is er niet meer en de workshopruimte ook niet. Die moeten er dus weer komen. Maar waar? Een leuke klus om het wiel opnieuw uit te vinden. Waar komen ze binnen, waar staat de koffie, waar moeten hun jassen, waar de beamer en het presentatiescherm? Geen kunst in een ruimte van 250 vierkante meter. Maar die ligt letterlijk in de as.

Nu moeten we roeien met de riemen die over zijn. Bofkontboerin Erin droomde dat ik 3 jurken van Dior had gekocht en de Familie Bofkont voortaan alleen nog maar in een Dior jurk zou presenteren. Dat noem ik nog eens van de zwakte een kracht maken :-) Nog 11 nachtjes niet slapen en dan gaan we weer van start. 5, 12 en 19 maart zitten al weer helemaal vol.

Niemand van de Zuidas hoeft zich zorgen te maken over Betsy & Co. Ze zijn veilig. Dennis & Co bouwden een geweldig nieuw huis voor ze. Ruim, knus, warm. Vol stro. Ze hebben een verharde uitloop. En om de dag een geleend stuk grond. Een tijdelijke situatie. We doen voor ze wat we kunnen.

Tussen de bedrijven door ontwikkelt zich een idee in mijn hoofd van hoe het verder met ze moet. Een visie van welke kant het met de hele Familie Bofkont op moet gaan. Het grotere plan dient zich vanzelf aan, nu ik terug kan kijken op 22 jaar hard werken voor het geluk van dier & mens. Met als grote finale een uitslaande brand. Als dat geen nieuw begin wordt? :-)

Eén ding stond, staat en blijft als een paal boven water staan. De bofkonten blijven leven tot ze omvallen van ouderdom. Eens een bofkont, altijd een bofkont :-)

Fijne woensdag allemaal!

PS
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat mijn dochter het ook is en ik erg enthousiast ben geworden door haar en onder de indruk ben van deze veeleisende tijden.'
(Dankjewel Ineke A. B. des A.!)

Ook onder de indruk van alle perikelen?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Niet meer boos worden op de Zuidas:-)
Zand erover.
We zijn bij mekaar geweest en daar volgt nog iets moois uit.
We maken van de zwakte een kracht. Samen.
Zeer binnenkort.
Wordt Vervolgd.Dinsdag 21 februari 2017

HELP FAMILIE BOFKONT DE BRAND UIT (27)

De laatste appeltaarten

...

De gebeurtenissen tuimelen over elkaar heen. Valentijnsdag? Het lijkt 100 jaar geleden. In werkelijkheid pas een week.

Ook toen ging alles vooral zoals het NIET gepland was. Om te beginnen zou Koffietijd hier om 8.00 uur 's ochtends gaan draaien i.v.m. weinig opnametijd. Zodra het programma begon moesten we gemonteerd en al de uitzending in.

Het werd 9.30 uur voor ik de microfoon onder m'n snufferd kreeg. Inbraak in een van hun auto's. Alle tussenshots sneuvelden, van monteren was geen sprake meer. Bokita, het inladen van de vracht appeltaarten, met die stapel van hier tot Tokio bij de brandweer binnenwandelen, het kon allemaal niet meer doorgaan.

Vliegensvlug werd besloten om het Appeltaart-voor-de-Brandweer-item in twee delen op te knippen. Om 10.00 uur het stukje op de Bofkontboerderij. Om 11.00 uur het deel bij de Brandweer. Dat leverde wat tijdwinst op.

Halverwege de middag het telefoontje van de Zuidas. We moesten onze trakteeractie staken. Achteraf was dat geen ramp, want de meeste kazernes waren op Valentijnsdag dicht.

Lang verhaal kort.

Gisteravond en vanavond zijn de brandweermannen aanwezig in Aalsmeer, Ouderkerk aan de Amstel, Mijdrecht en Driemond.

De laatste taarten gaan daarheen. Jullie begrijpen dat varkens een moordweek achter de rug hebben :-)

Gisteren en vandaag: nieuwe verse taarten, nieuwe ronde.

Ariane en Erin brengen ze rond met de complimenten van Familie Bofkont.

Wij werken ons hier ondertussen een slag in de rondte. 5 maart beginnen de workshops weer. Maar waar? En hoe? Het komt goed allemaal, maar het moet wel eerst allemaal nog gerealiseerd worden.
Help!
Wordt Vervolgd.

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat dit zo bezielde bedrijf de wereld altijd weer wat mooier doet kleuren!'
(Dankje Lieja B.!)

Ook meedoen?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Nogmaals dank dank dank aan alle bakkers en meedoeners van deze geweldige Bak-Een-Appeltaart-Voor-De-Brandweer-Actie!Zondag 19 februari 2017

HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (26)

Familie Bofkont voordragen

...

De Advocaat van Eva doet mee aan de komende Tweede Kamer verkiezingen. Ik schreef er al eerder over. Lees eerst even de blog van 20 november 2016 dan ben je bij.

GELD WEGGEVEN
De kamerleden van zijn partij Niet Stemmers doen afstand van hun riante salaris. Zij gaan dat geld weggeven!

AAN WIE
Nu vraagt de Advocaat van Eva om suggesties waar dat geld heen moet. Iedereen (ongeacht welke partij je wil gaan stemmen) mag een bestemming aandragen. Op de 10 beste suggesties kan in een later stadium gestemd gaan worden. Zie https://nietstemmers.nl/uitleg/

Ik dacht meteen aan de wederopbouw na de brand bij Familie Bofkont/Het Beloofde Varkensland :-)
Jij ook?

HOE
1. Stuur een mail naar info@nietstemmers.nl
2. Kopieer onderstaande tekst en vul aan met je eigen motivatie.

Ik draag voor als bestemming: de wederopbouw na de brand bij Familie Bofkont/Het Beloofde Varkensland. Omdat:

Fijne zondag allemaal en dank namens Familie Bofkont!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik zo blij word van wat jullie doen! Inspirerend en liefdevol! Hoop voor de toekomst. Houd vol het goede werk en jullie liefde voor dieren! <3
(Dankje Kickel van S.!)

Wil jij ook dat wij het goede werk kunnen blijven volhouden? :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Ondertussen volgt die lieve dappere onvergetelijke Eva alle perikelen vanaf haar wolkje. Als geen ander wil zij dat Familie Bofkont weer snel voort kan op de oude voet. De wederopbouw van Familie Bofkont/Het Beloofde Varkensland heeft heel wat voeten in de aarde. Reken maar vast op een soap met alles d'r op en d'r an. Good guys, bad guys, spanning & sensatie. Met een verrassende plotwending.
Wordt Vervolgd.18 februari 2017 - HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (25)

Van zwakte naar kracht

...

HIER SPREEKT EBERHARD:
"WTF?! Zag ik dat nou goed? Ja, ik zag het goed. Daar liep de nieuwe directeur van de Zuidas. Hij had iets bij zich. Een taart. En een dame van de communicatie. En Cees.

Ze verdwenen het keukentje in.

Een poosje later kwamen ze weer naar buiten. Met Dafne. Lachend. Samen poserend bij Mozzarello. Dennis maakte foto's.

Toen naar ons.

"Hier heeft Dennis staan janken van woede", wees Dafne. "Betsy & Co hebben twee nachten zonder dak moeten slapen. We kregen de boel niet op tijd af."

"We gaan jullie helpen", zei de directeur. "Al onze kanalen inzetten om de crowdfundingsactie te versterken. En heb je al iets gehoord op je oproep op AT5? Hoeveel bos hebben Betsy & Co nodig?"

Ik deed net of ik sliep.

Hoorde ik dat nou goed? Ja ik hoorde het goed. Bos. Mijn moeder heeft het nergens anders meer over. "Ik kom uit de bio-industrie", zegt ze steeds. "Maar mijn kinderen zijn geboren en getogen in het Bofkontbos. Mijn kinderen zijn bosvarkens. Daar ben ik trots op. Wij moeten terug naar het bos."

"Wat was dat?" vroeg ik Dafne meteen toen ze weer weg waren. Maar ze wil niks zeggen. Nog niet. "Nog even geduld. We gaan van de zwakte weer een kracht maken. Samen met de Zuidas. Wacht maar af. En jij krijgt de hoofdrol." Wordt Vervolgd.

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat jullie bijdragen aan het begin van een mooiere wereld. Ik wil daar graag in steunen. Ik hoop dat jullie een voorbeeld zullen worden voor velen en dat we de bio-industrie zo snel mogelijk achter ons kunnen laten.
(Dankje Phyllis V.!)

Ook in voor een mooiere wereld?
http://www.familiebofkont.nl/vriendHELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (24)

Hulp gevraagd!

...

WIE
is sterk en komt ons morgen helpen?

WAT
houten palen en rollen gaas sjouwen

WAAR
in het Bofkontbos op de Zuidas in Amsterdam

WANNEER
zaterdag 18 februari 2017 - 12.00 uur

WAAROM
Bofkontboeren Pluk en Arthur hebben de afrastering van het Bofkontbos losgeschroefd. De palen liggen nog verspreid over het terrein. Morgen gaan we ze met de bus naar de Bofkontboerderij in Amstelveen brengen.

HOE
Heeft iemand ook een bus? Of een auto met zware aanhanger? Dan kunnen daar ook nog paaltjes in opgeladen worden.

DOE JE MEE?
Meld je dan even aan via mail@familiebofkont.nl dan volgt adres met kaartje.

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik al sinds ik bij Giel over jullie hoorde gefascineerd ben en graag eens wilde komen kijken. Helaas is dit nog nooit gebeurd. De brand heeft me geraakt en ik wil jullie daarom financieel gaan steunen door vriend te worden.'
(Dankje Silvia van M.!)

Ook gefascineerd door Familie Bofkont?
http://www.familiebofkont.nl/vriendHELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (23)

Con Amore

...

Het gaat eigenlijk altijd over Eberhard. Of over Klaas. Of Jan. Maar zij hebben nog een broer. Cees. Een zachtaardige.

Cees is vernoemd naar Cees, ons vaste contact op de Zuidas. Al sinds het voorjaar van 2010 tijdens het varkens-in-de-mais-project. Zo is het allemaal begonnen. De beste PR voor de Zuidas ever, werd er na afloop gezegd. En toen kwam het bos in zicht. En Betsy. Zo gaan die dingen.

Cees kwam altijd even langs voor de laatste stand van zaken. Klop, klop, klop tegen de pipowagen. Daar was Cees. Hij zette zijn fiets tegen het boerenhekje, we dronken koffie, we aten koek en Cees stak van wal. Over de beschermde roofvogels in het bos, de ontwikkelingen van de oprukkende bouw na de crisis, hoe de varkens acte de présence konden geven tijdens het afscheidsfeestje van hun beschermheer, en nog veel meer. Er was altijd wel wat te bespreken.

Als het mooi weer was zaten we buiten aan de grote picknicktafel. Met zicht op de varkenshuisjes, de rug naar de kantoorflats en onze voeten in het hoge gras. Ik herinner me de keer dat Cees, varken Cees dus, zijn huisje kwam uitgestiefeld om zijn naamgenoot te begroeten.

Gisteren hing ineens de lente in de lucht.

Hoe verloren stond die picknicktafel er nu bij. Scheef weggezakt. Opgetild door de grijper en aan de rand gezet van het oorlogsgebied. Het verwoeste terrein vol omgetrokken bomen, afgezet door dranghekken.

Maar daar wil ik het niet over hebben.

Cees. We hadden een soort verbond. "De varkens zo lang mogelijk op de Zuidas houden. Dat wordt de uitdaging", zei hij altijd. Gisteren weer met eigen ogen gezien. Het gebied rondom de nu lege varkenshuisjes is nog steeds intact. Daar staan ook nog bomen. Zij hebben de eerste ronde bomenkap overleefd. Betsy & Co hadden er dus nog steeds kunnen wonen.

Dat was nu juist een van de interessantste aspecten van het hele project geworden. Ik verheugde me erop deze laatste fasen in kaart te kunnen brengen. Het bewonderingswaardige aanpassingsvermogen van varkens. Wat kan het de varkens nou schelen of er om hen heen gebouwd wordt?

Op twitter zag ik een verdedigings-argument voorbij komen van de afdeling communicatie Zuidas. 'De varkens moesten weg omdat ze anders te geïsoleerd kwamen te zitten'. Lulkoek! (Nu de deftige dame van gisteren het woord kutstreek in de mond nam, kan lulkoek er ook nog wel bij :-)). Betsy & Co zouden er precies zo bij zitten als voorheen, hooguit een stukje opgeschoven.

Maar daar wil ik het ook niet meer over hebben.

Ik wil het hebben over Cees. Hij mocht het vuile werk opknappen. Zijn leidinggevenden wilden niet mee toen hij het slechte nieuws moest gaan brengen. "Dit wordt een heel ongemakkelijk gesprek." Ik zag zijn worsteling. Cees had het zich ook heel anders voorgesteld. Con Amore. Dat zei hij altijd. "Als de tijd daar is, zal het een passend afscheid worden. Con Amore."

Het scheelt maar een letter. Het werd Con ARMORE. De slechtste PR voor de Zuidas ever.

Aan Cees heeft het niet gelegen. Dankje Cees voor 7 jaar samenwerken!
We zullen je missen :-(

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik het initiatief en liefdeswerk enorm waardeer. Dank.
(Jij bedankt Lonneke V.!)

Ook waardering voor het liefdewerk-oud-papier van Familie Bofkont?
http://www.familiebofkont.nl/vriendHELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (22)

Kutstreek

...

"Wat een kútstreek!" zei de dame met sjieke tongval uit de grond van haar hart. Loes Luca had haar niet kunnen verbeteren. "De varkens weg?" Ik zag de woede via haar rug naar haar zilvergrijze kapsel omhoog kruipen.

De dame was van haar fiets gestapt en staarde met ongeloof naar de gevelde bomen. "Ik heb hier nog met mijn poppetjes in de sloot gespeeld. "Wat was ik verheugd over de varkens. Het laatste stukje groen van de Zuidas. Gewoon vernietigd. Wat een kútstreek."

"Oh the pigs farm! riep een andere passant en sloeg zijn hand voor de mond. The pigs farm!"

"Hier zat toch een boerderij?" vroeg een jongen. Ik stond te filmen hoe Betsy's boer een huzarenstukje uithaalde op zijn trekker. Midden in het spitsuur van de Zuidas. Vijf uur. Hakken, pakken, studenten. Iedereeen spoedde zich naar de metro. Iedereen kwam langs het Bofkontbos.

En tussen dat gekrioel van mensenmieren door moest Betsy's boer de pipowagen aan zijn trekker zien te haken. Maar de pipowagen zette zich schrap. Ik sta hier en ik blijf hier.

Ondertussen knoopte de jongen een gesprekje met me aan. Dat kwam mooi uit. Ik filmde het onvermijdelijke, hij deed de voice-over. "Ik ken dit bos al vanaf mijn tiende. Hier speelde ik altijd. Verderop voetballen. Daar bij de VU. Van wie is dit eigenlijk? Niet van jou? Ik dacht dat het van jou was. Ja natuurlijk. Het was natuurlijk van de varkens. Jammer hoor."

Toen ik hem vertelde dat Betsy & Co al die tijd in geleende grond van 70 miljoen euro hadden gewroet, drong de realiteit ook tot hem door. Dit is big business. Hier komt een kantoorflat. Hier helpt geen moedertje lief meer aan.

Onder krakend protest werd de pipowagen het fietspad op gesleept. Wat stond ie daar ineens bloot. Het verborgen raam - al die tijd ons panorama op de bosvarkens - was ineens zelf voor de hele buitenwereld zichtbaar.

Ik kreeg zin om keihard te gaan krijsen.

Valentijnsdag begon mooi. De zon kwam op over de sneeuwvelden en verlichtte Betsy's tijdelijke nieuwe woning aan de rand van de polder. Opnames Koffietijd. Koffiedrinken bij de brandweer in Uithoorn. Met appeltaart. Er lagen nog 69 andere appeltaarten achter in de Bofkontbus te wachten op hun bestemming.

Op weg naar de brandweerkazerne van Amstelveen kwam het telefoontje. Waar moeten de spullen uit het bos heen? O ja, dat was waar ook. De bomenkap in het Bofkontbos. Weg uitgelaten stemming.

Het Bofkontbos baadde in licht. De zon kreeg ruim baan nu ze niet meer werd tegengehouden door de bomen. Die lagen voor het grootste deel al omver. De pipowagen stond er nog. Dapper in zijn eentje als laatste bewijs. Betsy was here.

Ik greep een krijtje. De laatste boodschap. 'Namens de varkens: Beste Zuidassers en passanten. Dank voor de aandacht, aaitjes en de mooie jaren! We zijn tijdelijk verhuisd naar de verbrande bofkontboerderij in Amstelveen. Jullie kunnen ons blijven volgen op FB. Met sappige details :-)

Tot zover #varkensgate op de #Zuidas.
Wordt Vervolgd.

Fijne woensdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Beste Familie Bofkont. Niets liever dan deel uit te mogen maken van jullie, en dan ook mijn familie. Wat een drama om vanmiddag midden in de bomenkap te vallen.. Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat alles van waarde steeds weer weerloos blijkt..'
(Dankje Welmoed K.!)

Ook deel uit gaan maken van Familie Bofkont?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Ik moet bekennen dat er - geheel tegen mijn principes in - een stukje van de Mantel der Liefde is opgetild. 'Mag ik dit op https://www.amsterdam.nl/zuidas/nieuws/2017/februari/steun-varkens/ zetten?' vroeg Dennis. Van zoveel spindoctorij was zijn broek afgezakt. 'Ja doe maar.' Al was het alleen maar om de knoop in mijn maag wat lucht te kunnen geven. :-)HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (21)

Appeltaart bij Koffietijd

...

Sascha is vandaag de eerste die bij de brandweer gaat aanbellen. Om 8.00 uur staat ze in Enschede op hun stoep met appeltaarten, appelflappen en appelpannekoeken.

Gerrie is er nog vroeger bij. Zij reikt om 7.30 uur nog gauw even twee appeltaarten met slagroom bij Familie Bofkont aan. Voor bij de voorraad die we bij de verschillende kazernes gaan rondbrengen.

Op meer plekken in het land zullen de brandweermensen weten dat het Valentijnsdag is. In Hilversum trakteert Nicole 40 brandweermannen op appeltaart bij de koffie. Petra, Marnix en Jolanda doen Den Haag. Zij bakten hun taarten met eieren van Stichting Dierenthuis uit Almere. En zo zijn vandaag heel veel mensen in de weer om de brandweer te bedanken dat de bofkonten er nog zijn.

De cameraploeg van Koffietijd komt om 8.00 uur.

Zeeman krijgt een eigen taart. Speciaal voor hem gemaakt door Winnie op basis van ontbijtkoek met druiven en appel. Werkelijk een plaatje om te zien. Zonde om op te eten, maar daar denkt Zeeman vast heel anders over.

Bokita & Big krijgen ook een stuk. En als het aan mij ligt krijgt de hele Familie Bofkont een grote appelpunt. Even kijken wat de regisseur wil. Taarten zat! De tel ben ik al kwijtgeraakt, maar het zijn er minstens 40. Torenhoog opgestapeld op het enige tafeltje dat de brand overleefd heeft. Appelsloffen, appelflappen, Italiaanse appeltaarten, appelcake, er zit van alles bij. Sommige zelfs met een stopcontactneus van deeg in het midden :-)

Alle baksels zijn prachtig verpakt in versierde dozen met (kinder)tekeningen, harten, bloemen, vriendenkaartjes etc. Daar kunnen we mee aankomen. Justus van 8? 10? nam ook nog 100 euro mee die hij had verdiend met de verkoop van zelfgeboetseerde varkentjes.

Als Zeeman is uitgesmakt en dat mooi op camera staat, gaan we de taarten achter in de Bofkontbus zetten. Op naar de brandweerkazerne in Uithoorn. Daar worden we opgewacht door een stuk of wat brandweermannen in vol ornaat. Plus brandweerwagen. Helemaal echt :-)

Grote dank aan de bakkers die hun taarten naar Het Beloofde Varkensland brachten! Grote dank aan de bakkers die op eigen initiatief de taarten binnen hun eigen regio verspreiden!

Te zien op Koffietijd - RTL4
dinsdag 14 februari - 10.00 uur.

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik het initiatief en liefdeswerk enorm waardeer. Dank.'
(Dankje Lonneke V.!)

Wij waarderen het liefdewerk/oud papier van onze bofkontvrienden en vrijwilligers ook zeer.

Ook Vriend van Familie Bofkont worden? :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendHELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (20)

Betsy Bofkont

...

Bofkontboerin Ariane:
"Wist jij hiervan?"
Ze stuurde een stukje mee uit het wijkkrantje van Amsterdam Zuid.

Dafne:
"Ja, dat heb ik zelf geschreven." :-)

Ariane:
"Vergeve mij dat ik hier hard om moet lachen!" :-)

Dafne:
"Ik ook." :-)

Of ik een stukje wilde schrijven voor de rubriek Bij de Buren in het januarinummer van 2017? Dat deed ik.

'BETSY BOFKONT
Er was eens een varken. Ze lag in een kooi. In de schuur lagen nog veel meer moedervarkens. De fokzeugen lagen te wachten op de geboorte van hun biggetjes. Op een dag kwam de boer binnen met een vrouw die ze niet kenden. Ze kriebelde achter de oren van het varken: 'Ga je met mij mee? Dan noem ik je Betsy. Zo heette het varken van mijn opa ook. Ik heb een huisje voor je gemaakt in een bos. En als je biggetjes komen, mag je ze altijd bij je houden. Je kinderen hoeven niet meer naar de slager en jij ook niet.'

Een sprookje?

Nee. Waargebeurd. Die vrouw is Dafne Westerhof van Familie Bofkont op Het Beloofde Varkensland (Amstelveen). Ze kocht Betsy vrij uit de bio-industrie. Sinds een paar jaar woont Betsy in het Bofkontbos aan de Parnassusweg. In haar boshuisje kreeg ze zes zonen en vier dochters. Hoe de eerstgeborene heet? Eberhard natuurlijk.

Betsy's biggetjes zijn uitgegroeid tot roze lummels. Over hun moordleven in deze Varkensvrijstaat op de Zuidas schrijft Dafne een boek dat op Dierendag gepresenteerd wordt. Het worden spannende tijden voor deze Familie Bofkont, want hun Bofkontbos wordt binnenkort gekapt...'
Meer over Betsy: http://Facebook.com/BetsyTheTalkingPig


De rest is geschiedenis.
Wel handig om naar aanleiding van dat stukje even wat feiten op een rijtje te zetten:

1. Maart 2011- ik mag op het braakliggende bosperceel een varkensproject van 'bio-industrie tot bosvarken' starten.

2. Het gaat om een tijdelijk verblijf. Vanwege de crisis weet niemand voor hoe lang.

3. De opstartfase gaat met horten en stoten. De eerste 3 jaar doe ik daar adhoc varkensprojecten met o.a. Zeeman.

4. 16 maart 2014 arriveert Betsy. Op 14 april krijgt ze haar biggetjes.

5. Op Dierendag 2014 opent toenmalige directeur Zuidas Klaas de Boer het Bofkontbos.

6. Betsy & Co is een groot succes: 'Jullie moeten blijven. We willen de varkens niet kwijt.'

7. Afspraak: als hier gebouwd gaat worden, zoeken we een andere plek voor de varkens op de Zuidas.

8. Oktober 2015. De crisis is voorbij. 1/3 deel van het Bofkontbos wordt gekapt voor de bouw van het NOMA House.

9. Betsy & Co krijgen er ter compensatie een aanpalend terrein voor terug.

10. Afspraak: de varkens bewegen mee met de oprukkende bouw. Ze schuiven steeds een stukje op.

11. Op basis daarvan maak ik een gefaseerd exit plan. Einddatum 4 oktober 2017 met een spetterende finale.

12. Tijd genoeg om de varkens goed voor te bereiden op de komende veranderingen. En op zoek naar ander bos.

13. 21 december 2016. Afscheidsfeestje van directeur Klaas de Boer met spectaculair optreden van Eberhard.

14. 22 januari 2017 brandt het hart van de Bofkontboerderij af.

15. Vrijdag 4 februari wordt ons de wacht aangezegd. Woensdag 8 februari moeten de varkens weg zijn.

16. Maandag 6 februari is de houthandel pas open. We halen bouwmaterialen voor de noodopvang.

17. Het weer is bar. Sneeuw. Oostenwind. Drie dagen en twee nachten doorgebeuld. We redden het niet.

18. Donderdag 9 februari begint het sloopwerk in het Bofkontbos.

19. Er zit nog geen dak op hun noodwoning maar we halen de varkens per twee op met de bofkontbus.

20. Dumpie is in blinde paniek en ontsnapt ternauwernood aan de dood. Pas zondag lukt het hem mee te krijgen.

21. Vandaag - maandag 13 februari - wordt weer een deel van het Bofkontbos gekapt.

22. Maar er is nog steeds plek genoeg over voor Betsy & Co! Zelfs hun huisjes kunnen blijven staan :-(

23. De pipowagen staat er nog. Lekke band.

De rest komt in het boek.

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat:

Eigenlijk wil ik geen vriend worden omdat ik geen maandelijkse automatische afschrijvingen wil. Wel wil ik jullie van harte steunen zoals ik bij de bus gedaan heb en vlak na de brand.

Maar nu zelfs de Zuidas dwars gaat liggen ben ik van mijn principe afgestapt. Ik schaamde me vanmorgen toen ik las over de harteloosheid van de directeur van de Zuidas door het aantasten van het bofkontbos, juist in deze barre tijden. Ik schaamde me dat ik op de Zuidas werk, gelukkig niet onder genoemde directeur maar bij de VU....maar toch....elke dag genoot ik van het bos lopend van station naar werkplek.

Dus nog steeds geen maandelijkse afschrijvingen maar een overmaking voldoende voor 5 jaar vriend van de familie Bofkont, dus ik hoop dat jullie me op deze wijze ook kunnen gebruiken als vriend."
(Dankje Anja de K. en van harte welkom als Vriend van Familie Bofkont!)

Ook Vriend van Familie Bofkont worden met of zonder automatische afschrijving?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
De kinderen van Betsy zijn geboren en getogen on het bos. Bosvarkens dus. Gisteren op AT5 gezegd dat ik graag in gesprek wil met het Amsterdamse Bos.
Wie weet...HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (19)

Tot overmaat van ramp

...

HIER SPREEKT EBERHARD VAN HET BOFKONTBOS:
"Lieve mensen, ik zeg het maar gewoon zoals het is. De nieuwe directeur van de Zuidas houdt niet van varkens. (althans niet van levende :-) ). Dus wat denk je?"

"We konden onze biezen pakken. Mannen op kranen sloopten de omheiningen al achter ons weg. We wisten niet wat ons overkwam."

"Waar moesten we heen? We konden nergens anders terecht dan naar de Bofkontboerderij die net is afgebrand. Dennis, Alex, Arthur, Pluk en Dafne hebben drie dagen en twee nachten non stop doorgewerkt aan een huis voor ons. Met dit weer. Pal op de oostenwind."

"Ons nieuwe huis is nu grotendeels af maar we zijn allemaal volkomen van slag. Betsy, mijn broers, mijn zussen en Dafne & Bofkontteam. We weten nog steeds niet wat ons is overkomen."

'Dat kon er ook nog wel bij', zegt Dafne. Verder wil ze er niks over zeggen. Ze heeft er even geen woorden voor. Komt wel in het boek Familie Bofkont 2.0, zegt ze."

HIER SPREEKT DAFNE:
Geen woord gelogen van Eberhard. Gisteren ook uitmuntende hulp gehad van onze Bofkontvrienden Patrick & Wendy. We staan er niet alleen voor. Eberhard & Co zijn onder dak. Nu wonden likken.

En ik heb een nieuw motto:
'We lopen op ons tandvlees maar marcheren vrolijk voort.'

APPELTAARTENDAG
Vandaag Appeltaartendag voor de Brandweer. Welkom bakkers om 14.00 uur!
Gaan we ook bij Eberhard & Co liggen in het stro. Om ze te troosten.
Ze zijn zo ontheemd :-(

Het zijn rare dagen. Maar samen komen we er wel doorheen :-)

Fijne zondag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik graag wil helpen met de opbouw na de brand!'
(Dankje Natasja C.!)

Ook Familie Bofkont helpen na de brand?
http://www.familiebofkont.nl/vriendHELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (18)

Weemoed is wijzer dan pijn

...

De crea-dames van de Bofkont Boetiek zijn weer op stoom. Ze maken weer volop Arie Bombaries, Rosamundes, Mozzarello's en andere bofkonten naar keuze. Om jezelf, je tas, of je sleutelhanger mee te versieren.

Wat was dat een succes, de opening van hun Bofkont Boetiek op 30 december. Door de enthousiaste berichten over hun nieuwe creaties ontkwam ik gisteravond niet aan waar ik nog niet aan denken wil.

30 december 2016. De mooiste Vriendenbijeenkomst ever. De mensen, de dieren. Zeeman & Co in zijn aanleunwoning. Varkensmasseurs in de rij. Schatje & Co op het hekje. Verbinding, sfeer, opwinding. Alles viel samen.

De volgende ochtend werd ik voldaan wakker. Wist ik veel. Drie weken later. Zeeman's aanleunwoning weg. Schatje & Co weg. Het uithangbord van de Bofkont Boetiek weg.

Tot gisteravond bande ik iedere gedachte aan wat niet meer is uit mijn gedachten. Niet aan denken. Niet denken aan wat weg is. Het 20-jarige archief van Familie Bofkont. Niet aan denken. Alles over de rechtszaak van de oormerken. Niet aan denken. De levensgrote replica's van Rosamunde & Brutale Griet. Niet aan denken. De tafel met de bolpoten. Niet aan denken. Foto's van mijn overleden mensenfamilie en overleden dierenfamilie. Niet aan denken. Niet aan denken. Nóg niet aan denken. Ik heb nu wel wat anders aan mijn hoofd. En dat lukte.

Tot gisteravond.

Twee creadames haalden op Facebook herinneringen op aan 30 december. "Telkens weer zie ik die trieste verbrande, eens prachtige deel. Het verlangen om weer naar binnen te mogen en in de soep staan roeren, omgeven door knor, spin en kakelgeluiden is groot," schreef Els aan Kaatje.

En pats. Ik was terug in die ruimte. Twintig jaar workshops. Het jeugdhuis van zovele bofkonten. De verzorging van de kalfjes. Mijn slaapplek bij moederloze biggetjes. De nachtbewaking bij Mem tijdens haar uierontsteking.

Maar ook al die operaties. Els, behalve beeldend kunstenaar, ook bofkont-operatie-assistent weet daar alles van. De tumor van Opaatje. Prins Harrie die daarna geen Zwarte Prinsjes meer kon maken. Wilde Sjouk & Co, die we van hun berigheid afhielpen. De Ot & Sien kachels waar de geopereerde bofkonten lagen bij te komen uit hun operaties. Boy George die geen operatie heeft gemist. Een betere ziekenbroeder was er op de hele wereld niet te vinden. Het welkomstfeestje van La Mama & Edwin met die geweldige live muziek van Vurdalak.

En nu stop ik.

Mijn hoofd moet vandaag en de komende dagen op stand Appeltaart. Vandaag worden de eerste taarten al gebracht. Daar gaan we dus gewoon leuke dagen van maken.

Weemoed is wijzer dan pijn, schreef Jan Rot in Voorbij. Zo is het. Maar de volgorde moet wel kloppen. Voorlopig sta ik op overleven. Daarna zien weer verder :-)

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat geluk & welzijn voor de Familie Bofkont een fantastisch doel is. Maar ook dat hun verhaal een inspiratiebron zal zijn voor anderen. En zo een beetje geluk brengt voor een hoop andere dieren.'
(Dankje Flora L.A.!)

Ook geïnspireerd door Familie Bofkont?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
De 21-ste herdruk van het Familie Bofkont Boek is gelukkig weer binnen. Maandag gaat dit welkomstgeschenk de deur uit naar de nieuwe Vrienden van Familie Bofkont.HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (17)

Een kaart bij de taart

...

'Zou de brandweer dan wel weten wie Familie Bofkont is?' vroeg iemand zich af. Sta je niet voor gek voor de kazerne op Valentijnsdag? Met die appeltaart onder je arm?

Nee, je staat niet voor gek. Wie is er nu niet blij met een zelfgebakken appeltaart?

Daar komt bij:

Bij de brand van Familie Bofkont waren 200 (!) brandweermannen en vrouwen betrokken. Deze recente gegevens kreeg ik gisteren van mijn brandweercontact. In totaal zo'n 7 brandweerkorpsen. 'De oorzaak van zo'n omvangrijke brand is niet meer te achterhalen', aldus de woordvoerder van de brandweer tegen de Telegraaf. Ik bedoel maar. Het was dus niet zomaar een brandje.

Het. Gaat. Om. De. Brand. Bij. Familie. Bofkont. Op. Het. Beloofde. Varkensland.

De brand kwam in de Telegraaf, AD, Parool, NRC, Hart voor Nederland, Hallo Nederland van Omroep Max, het journaal van RTVNH, NH Helpt (zette spontaan een grote vrijwilligersactie op touw), NH Leeft, allerlei locaal nieuws en nog veel meer wat ik niet eens weet. Kranten, radio, tv, internet. Zelf niks aangezwengeld. Nul komma nul. Die publiciteitsgolf kwam spontaan als een tsunami op ons af.

EEN LOPEND VUURTJE
Vergeet ook niet: binnen het wereldje van de brandweer gaat zo'n grote brand van een boerderij met Bejaarde Boerderijdieren natuurlijk als een lopend vuurtje. Zeker als daar ook nog een spectaculaire dierenreddingsacties aan te pas kwamen. Het slimme varken Zeeman dat zichzelf uit de brand wist te bevrijden. Bokita en Big op het laatste nippertje gered door een stel helden.

KAART BIJ DE TAART
En mochten er dan toch nog brandweerlieden zijn die onder een steen geleefd hebben: die praat je zo bij. Vandaag de kaart die je kunt uitprinten voor bij je taart. Op A4. Dubbelvouwen, samenplakken en klaar is kees. Hier kun je de kaart bij de taart downloaden: http://2017.bfknt.nl/kaart-bij-taart.pdf

DUS
Voor de bofkontfans die wél gaan bakken maar niet kunnen bezorgen op Het Beloofde Varkensland: Breng taart & kaart dinsdag gewoon naar de brandweerkazerne bij jou in de buurt. Het liefst om 10.00 uur, want dan zijn we live bij Koffietijd! Maar rond theetijd kan natuurlijk ook :-)

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik varkens geweldig leuke, lieve, intelligente dieren vind. Ik eet geen dieren. Ik vind dat jullie geweldig werk doen. Ik snap niet dat ik niet eerder vriend ben geworden.'
(Dankje Marjoleine K.!)

Vind jij varkens ook leuk, lief en intelligent? Ook als je ze wel (eens) eet? :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendHELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (16)

Je appeltaart bij Koffietijd

...

VALENTIJNS-APPELTAART BIJ KOFFIETIJD
Je eigen gebakken appeltaart terugzien op TV? Dat kan. Waar anders dan op Koffietijd? Aanstaande dinsdag Valentijnsdag. Familie Bofkont maakt van de gelegenheid gebruik om de Brandweer in het zonnetje te zetten.

Samen met de cameraploeg van Koffietijd gaan we naar de brandweerkazerne in Amstelveen. Meteen om 10.00 uur in de uitzending. Live.

BAK ZOALS JE GEBEKT BENT
Maar voor het zover is, eerst al die lekkere appeltaarten nog bakken natuurlijk. Alles mag. Appeltaart. Appelcake. Appelflappen. Appelbeignets. Als er maar appels in zitten. De varkens trakteren. Varkens en appels zijn twee hoeven op één buik. Koeien lusten er trouwens ook wel pap van. Met boter, zonder boter, met eieren, zonder eieren, alles is mogelijk. Bak zoals je gebekt bent. Vega of geen vega.

HELP! IK KAN NIET BAKKEN
Kun je niet bakken maar wil je toch meedoen omdat je ook vindt dat hulpverleners wel eens een compliment verdienen? Een appeltaart kopen mag ook :-)

ZONDAG OP HET BELOOFDE VARKENSLAND
Zondag 12 februari ben je van harte welkom om je baksel te brengen naar Het Beloofde Varkensland. Vanaf 14.00 uur staat de warme chocolademelk klaar. Als je je taart in een echte taartdoos vervoert en je bent in een creactieve bui: versier je doos gerust met een hart. Valentijn!
Wie weet hou je er nog een leuke verkering aan over ook ;-)

WEL BAKKEN MAAR ZONDAG NIET KUNNEN?
Jammer als je er zondag niet bij kunt zijn. Maar appeltaart blijft gelukkig lekker lang goed. Zaterdag of maandag brengen kan ook.

TE VER WEG WONEN
Wel willen bakken, maar niet naar Het Beloofde Varkensland kunnen komen? Breng je taart dan - op Valentijnsdag - naar de brandweerkazerne bij jou in de buurt. Met de complimenten van Familie Bofkont! en In het bijzonder van Bokita en Big. Morgen volgt er een kaart. Kun je die uitprinten en erbij geven.

NOG MEER VRAGEN?
Ik hoor ze graag!

Fijne donderdag allemaal en graag tot zondag!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat Ik er al langer aan dacht, maar na die brand moet ik echt wel vriend worden om mijn kleine steentje bij te dragen.'
(Dankje Natsasja S.!)

Ook een steentje bijdragen?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Hoe staat het met de teller van Help Familie Bofkont Uit De Brand? 110.000! De eerste 10 ruggen (even lekker ordinair doen) zijn al uitgegeven aan noodhuisvesting. Ze moeten er wel knap bij zitten. Je bent een bofkont of je bent het niet :-)HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (15)

Piet kijkt naar puinhoop

...

'Een varken kijkt naar de uitgebrande resten', stond er daags na de brand in de krant. Een varken? Nee. Piet! Piet keek naar de puinhoop :-)

Bij Familie Bofkont hebben varkens namen. Piet, Zeeman, Dappere Dodo, Moeke, LadyBoss, Bessie, Repelsteeltje, Mokkeltje, Hammie, Eberhard, Joke, Zwarte Prins en nog veel meer. Allemaal een naam. Passend bij hun eigen persoonlijkheid.

Wie bedenkt die namen, wordt er altijd gevraagd. Niemand. Ik bedenk ze niet. Ik ontdek ze. Vroeg of laat weet ik hoe ze heten.

Mijn moeder is mijn naam vergeten.
Mijn kind weet nog niet hoe ik heet.
Hoe moet ik mij geborgen weten?

Noem mij, bevestig mijn bestaan,
Laat mijn naam zijn als een keten.
Noem mij, noem mij, spreek mij aan,
o, noem mij bij mijn diepste naam.

Voor wie ik liefheb, wil ik heten.

Neeltje Maria Min zei het mooier dan ooit nog iemand zal kunnen doen. Noem mij bij mijn diepste naam. De varkens weten hoe ze heten. Als je Piet roept, zal Moszkowicz het niet in zijn hoofd laten om naar je toe te komen. Bij Familie Bofkont zijn de varkens uit de anonimiteit gehaald.

Piet dus.

Vooral de eerste dagen na de brand stond hij daar vaak. Dezelfde nacht al. De brandweermannen hadden hun hielen nog niet gelicht of hij wilde al weer terug naar huis. Om dat te voorkomen hebben we om 3 uur 's nachts nog schotjes in de deuropeningen geschroefd. Dat was Piet slecht bekomen. Met zijn neus en hoeven in die nasmeulende bende.

'Laat even weten welke foto het wordt', vraag ik altijd als de fotograaf van dienst weer vertrekt. 'Dan zeg ik wie het is.' Komt zelden goed. Schijnt ingewikkeld te zijn in de krantenwereld. Maar hoe moelijk kan het zijn?

Het zal de onwennigheid wel zijn, denk ik. Varkens hebben geen namen. Wie weet, ooit op een dag zeg over 100 jaar, zal er op een dag 'Piet kijkt naar de uitgebrande resten' staan. En dat niemand daar dan nog van opkijkt :-)
Zou dat er ooit nog van komen?

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat:
Ik ben twee keer bij jullie geweest (en dat gaan er nog meer worden) en heb echt een leuke dag gehad! De brand vond ik echt vreselijk, jullie doen zulk goed werk. Ik heb een compleet andere kijk gekregen op vlees eten en de bio-industrie in het algemeen.'
(Dankje Sabine W.!)

Ook meer bewust worden op een leuke manier?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Remember. Volgende week Valentijn. Dan trakteren we de brandweer op appeltaart. 'Ik bak er twee!', mailde een enthouisaste bakker. 'Een voor de brandweer en een voor de boeren.' Pikant detail: die bakker is veganist. Dat komt er nu van. Die leuke bewustwording bij Familie Bofkont zorgt ook nog eens voor verdraagzaamheid :-)HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (14)

De geschenken

...

"Pak maar uit." Familie Bofkont heeft er een ster bij. Bofkontboerin Gerrie. Ze komt uit Utrecht, heeft de flux de bouche van Tineke Schouten en werpt zich als een leeuwin in de strijd als het om Familie Bofkont gaat.

Gisteren kwam ze met een pakket aanzetten. Formaatje Nachtwacht. Een giga fotocollage van Familie Bofkont. Voor in de nieuwe presentatieruimte. Al die prachtdieren bij elkaar in een lijst. Jong, oud, al gegaan of nog springlevend. Een schitterend span, zorgvuldig bij elkaar gerangschikt door Gerrie. Lust voor het oog.

Staat nu tussen de puinhopen te stralen onder het verwoeste dak van het keukentje. Verder is het keukentje wonderwel vrijwel ongeschonden uit de strijd gekomen. Zeiltje over het dak en het is droog. Kacheltje aan en het is warm. Een butagazfles en er is Bofkontsoep. Ziehier het Bofkont-crisiscentrum, waar we steeds even bij elkaar komen om te schateren om de hilarische verhalen van Gerrie. En voor koek en zopie. De poepdoos vangt alles weer keurig netjes op. En dat alles op een paar vierkante meter.

Een mens kan met weinig toe. Wat heet. Wij baden in weelde. Ik moet steeds denken aan de vluchtelingen in Griekenland die ik op TV zag met hun blote voeten in de sneeuw. Zij hebben he-le-maal niks.

Konden ze maar even langskomen bij Familie Bofkont. Het keukentje is ook nog eens getransformeerd tot voedselbank. Brood, kaas, vegaworst, fruit, groente, conserven, potten pindakaas, koek, chocola en roept u maar. Het ligt er. Die voedselberg is opgetast tot net onder het dak. Een stilleven aan on-voor-stel-bare hoeveelheden eten en drinken. Af en aangevoerd door bofkontfans. Ik zou wel 10 jaar non stop winkeltje kunnen spelen.

Maar ook dozenvol nieuwe kaplaarzen. Dekens, handdoeken, dekbedden voor weeshuizen vol. Zaterdag kwam er een meneer met zijn zoontje voorrijden in een dikke Mercedes. Ooit schillenboer geweest, had zelf varkens gehad, was met beide gestopt toen in 1984 de swill verboden werd en ging in het vastgoed. Grond, panden, het had hem geen windeieren gelegd. Of we een stuk of 32 portacabins konden gebruiken. Gratis en voor niks nog gebracht ook.

En dan die lieve man die ineens met een spiksplinternieuwe fiets voor de poort stond. "Hier voor jullie. Een fiets voor op en neer naar het Metrostation. Handig voor de vrijwilligers." Hij heeft een bedrijf in van-oud-weer-nieuw-maken. Die fiets heeft hij eerst helemaal uit elkaar getrokken. Toen opnieuw gestraald, gemoffeld, onderdelen, banden, alles nieuw. Inclusief fietstassen, hangslot en bloemenbel. Een prachtexemplaar. La Mama stond er bij te stralen: 'Jammer dat ík niet kan fietsen.'

Maar hij doet nog meer. Regelmatig rijdt hij naar Kroatië met dekens en andere goederen. Komt dat even goed uit. Zeeman, Bokita en Big zijn weer onder de pannen. Zij hebben geen dekbedden en dekens meer nodig. De bofkonten geven ze met alle liefde door aan de mensen die het zo hard nodig hebben. Hebben onze gulle gevers vast geen bezwaar tegen :-)

En zo worden we iedere dag weer blij verrast. Een onverwacht bezoek, een gul gebaar, iets lekkers bij de koffie, de buurboerin die belt om te vragen hoe het met mij persoonijk gaat, het kan niet op.

En dan nog dit. Die Lauren Visser met zijn spontaan opgezette crowdfundingsactie heeft het streefbedrag van 5000 euro bereikt! Ruim binnen de termijn. Knappe prestatie. Voor het beeldmerk van zijn actie had hij een foto gekozen van Maximiliaan met mij. Een foto uit het verleden. Gemaakt op de dag dat we de-door-studenten-mishandelde-Max ophaalden voor een lang & gelukkig leven op Het Beloofde Varkensland.

Nu snap ik waarom. Wat blijkt? Lauren Visser is het voormalige baasje van Maximiliaan! De jongen die een varkentje in de tuin mocht van zijn moeder. Toen hij op kamers ging zocht zijn moeder een nieuw thuis voor Max. De rest is geschiedenis.

En nu we het dan toch over een bedrag van 5000 euro hebben: Stichting Familie Bofkont heeft dat ook gekregen uit de noodpot van Stichting Dierenlot. Om snel een noodopvang van te kunnen bouwen voor getroffen dieren. Met grote dank aan Dierenlot!

Maar ook grote dank aan Evelyn en een stel - mij helaas onbekende - helpers. Onder de aanhoudende aanvoering van leeuwin Gerrie hebben zij voor mekaar gekregen dat Stichting Dierenlot uiteindelijk direct zaken wilde doen met Stichting Familie Bofkont :-) De bureaucratische hobbel van een reguliere aanvraag mochten we in dit geval omzeilen. Een doorbraak. Brand bij dieren vraagt om acute hulp en die is geboden. Nogmaals namens alle bofkonten: dank aan Stichting Dierenlot en Gerrie & Co!

Fijne maandag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat iedere vezel in mijn lijf me zegt de Familie Bofkont te steunen. Ik kan dus niet anders dan me, na een periode van afwezigheid bij gebrek aan budget, weer aanmelden. Dan maar een boterham minder!'
(Dankje Cathelijne S.!)

Ook een offer brengen voor Familie Bofkont? :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendHELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (13)

Stier Herman & Co weer thuis na de brand ( FILMPJE! )

...

En weer is het zondag. Twee weken na de brand. Er was een leven voor de brand en er is een leven na de brand. Dat nieuwe leven is zo gek nog niet.

De warmte van de Vrienden van Familie Bofkont, fans, meelevers, meedenkers, meehelpers, meebetalers, aanwaaiers, daar kan de hitte van de vuurzee niet tegenop.

Iedere dag opnieuw word ik weer verrast.

Gisteren bofkontboerin Lydia. Zij had een heel pretpakket losgepeuterd bij de plaatselijke middenstand. Appels, pindakaas, appelmoes, kattenbrokjes, winterpenen, kaplaarzen, etc. Geen halve maatregelen. Serieuze hoeveelheden. Bofkontboerin Lydia heeft ook stickers laten maken van Zeeman onder de dekens. 5 x 5 centimeter. Icoon van de brand. Die verkoopt ze voor 1 euro per stuk. Heeft nu al 750 euro opgeleverd. Volgende week zondag 12 februari komt ze weer. Met appeltaarten. Zelfs de plaatselijke bakker bakt mee.

BAK EEN APPELTAART VOOR DE BRANDWEER
Weet trouwens nu ook hoeveel brandweermannen bij de brand op Het Beloofde Varkensland betrokken waren. 50! En als de vrijwilligers meegerekend worden: 136! WIE BAKT ER NOG MEE? Appeltaart, appelcake, flappen alles is goed. Als het maar van het lievelingshapje van de varkens is gemaakt. Kun je niet bakken? Geen probleem. Een gekochte appeltaart mag uiteraard ook meedoen :-) Zondag 12 februari inzamelen bij Familie Bofkont. Op Valentijnsdag gaan we ze bij de Brandweer rondbrengen.

Zo. Na deze lange aanloop het fimpje. De koeien terug op het erf. Uitgelaten en beduusd tegelijk. Bulle die meteen bij de uitgebrande boerderij gaat kijken. Herman die even de horlepiep danst en zich dan bedenkt. Mozzarello die van gekkigheid niet weet wat hij doen zal.

Dan staat Herman stil bij wat eens zijn jeugdhuis was.

Daar maakte hij zijn eerste vreugdedansje. Deze zondag precies 8 jaar geleden. Bevrijd uit zijn babyhokje en mee mogen naar Familie Bofkont. Daar maakte hij kennis met zijn grote vriend Zeus. Daar kreeg hij de fles. Daar kauwde hij voor de eerste keer op hooi. Herman stond erbij en keek ernaar.

Tot hij zich losmaakte van het oorlogsgebied en naar rechts keek. Surprise! Een compleet opgeknapte stieren-hangplek. Met dank aan Buurboer John en Dennis. Dat bedoel ik dus. Het leven na de brand is zo gek nog niet :-)

Fijne zondag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat jullie fantastisch werk doen voor dieren en bewustwording van mensen.'
(Dankje Ellen B.!)

Ook Vriend van Familie Bofkont worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

FILMPJE -> http://2017.bfknt.nl/20170205-Stier-Herman-en-Co-weer-thuis-na-de-brand-cinema-kader-720p.movHELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (12)

Het boek der boeken

...

'Geachte Mevrouw Bofkont,
Mijn vriendin is een enorme fan van uw bedrijf en leest elke dag met smart de berichten op facebook. Binnenkort is het Valentijnsdag. Ik wil haar jullie boek geven als cadeau. Daarom wil ik graag het boek der boeken bestellen. Het gaat natuurlijk om het Familie Bofkont boek geschreven door Dafne Westerhof.'

In barre tijden doet het goed om zo'n leuke mail te krijgen. Volgens mij is die vriendin ook een bofkont met zo'n geliefde :-)

De man bij Staples (voorheen Office Center) bij wie ik de stapel bubbel-enveloppen afrekende, juichte het uit bij het zien van mijn toegangspasje. Familie Bofkont! Wat een naam voor een bedrijf! Mijn dag kan niet meer stuk. Daar word je toch helemaal vrolijk van. Vervolgens begon hij wild enthousiast te vertellen over een stel varkens op de Zuidas. Zulke leuke beesten. Wacht eens even. Heten die ook niet Familie Bofkont?

Het boek der boeken. Doet me denken aan een Bofkontbijbel. Eeuwenoude klassieke verhalen die altijd verteld zullen blijven. Het verhaal van Zeeman. Het verhaal van Zeus. Het verhaal van La Mama & Edwin. Het verhaal van Granny & Muk. Het verhaal van Betsy. Het verhaal van Mem. Al die verhalen dus. Bofkontverhalen. En dan in ieder hotel de Bofkontbijbel op het nachtkastje :-)

Nog snel even lezen over de verleiding van Zeus voor het slapen gaan. En als je niet kunt slapen schaapjes tellen. Te beginnen met Gevaarlijke Eddy & Caesar uit de schaapskudde van Rheden. Die door hun bouw, hoog op de poten, de mooi gebogen neuzen en lange wolstaarten een bijbelse uitstraling hadden volgens een bofkontfan. 'Wat een schoonheden. Gewoonweg mythisch.'

Gisteren sprak ik iemand die vertelde dat de ramen van de flats in Uithoorn vol roet zitten door de brand. De auto's ook. De brand op Het Beloofde Varkensland heeft zijn sporen nagelaten. Ook die ramp zal een verhaal gaan worden in de Bofkontbijbel. Het verzengende vuur. Het tragische omkomen én de wonderbaarlijke redding der dieren. Wat is de betekenis van de brand geweest? Welke les valt daar uit te leren?

Het is nog lang geen tijd voor reflectie. Voorlopig iedere dag de gaten dichtlopen. Orde proberen te krijgen in de chaos. Op het erf en in het hoofd. Met behulp van al die geweldige bofkontboeren en boerinnen. Vandaag weer. Morgen ook.

En de bubbel-enveloppen vullen met het Familie Bofkont boek. Met de magische Zeus op de achterflap. Zijn schoonheid geeft troost. Zoals de bofkonten dat allemaal doen. Zoals iemand schreef na het lezen van het boek der boeken: 'Ik heb gesmuld, gegierd van het lachen, gesnikt van ellende en vreselijk in spanning gezeten! Ik wou dat er over ieder dier een apart boek was. Ik verheug me al heel erg op Boek 2!'

Ze zal op haar wenken bediend worden. Familie Bofkont 2.0 is in de maak. Dat boek móet geschreven worden. Uit noodzaak. De enige reden om te blijven schrijven. Omdat het niet anders kan :-)

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik dat al vanaf het prille begin had moeten doen.'
(Dankjewel Loretta S.!)

Ook doen als Loretta S.? ;-) (en het boek der boeken als welkomstgeschenk ontvangen?)
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Welke lieve schat heeft eergisteren een bos bloemen, een geschenkdoos met douchegel plus twee taarten bij Familie Bofkont afgeleverd?HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (11)

Op eigen houtje

...

Hoe stom kun je zijn? Aankondigen dat er wéér een wonder gebeurd is. Wat wat wat? We willen het weten. NU. En dan zeggen: nee, morgen.

En dan de volgende dag zo weinig tijd hebben dat het er niet van komt. Daar komt bij: door al die gespannen verwachtingen kreeg ik de juiste toon niet te pakken. Even snel wat wegrammelen was er deze keer niet bij.

Laat ik dan vandaag maar meteen met de deur in huis vallen: ZEEMAN ZIT WEER BINNEN.

En dan nu het wonder. Op eigen houtje!

Die Zeeman. Wat is hij toch een held. Eerst op eigen houtje uit een brandend pand komen. Dan op eigen houtje weer terug de boerderij in. Precies dáár waar wij hem wilden hebben. Een deurtje verder, waar de brand niet welkom was geweest.

Een week lang lopen tobben om Zeeman. Hij moest terug naar binnen, maar hoe? Het plan om hem op een slee achter een trekker aan te slepen, lieten we bij nader inzien varen. Het voelde niet goed. Maar wat dan wel?

Zeeman knapte intussen zienderogen op. Maar ideaal was de situatie in zijn noodwoning niet. Ook al niet omdat de koeien al die tijd op het land moesten blijven. Die werden daar niet fleuriger van. Zeven paar treurige ogen. Ik durfde nauwelijks nog naar ze te kijken. Die waardige witte Zeus besmeurd onder de modder, verfomfaaid, vertwijfeld. 'Waarom mogen wij niet meer naar huis?'

Tot woensdag.

Boertje John van verderop kwam een dag helpen met-wat-er-dan-ook-maar-nodig-was. Hij liep het erf op tijdens oorlogstijd. Bofkont breakfast. In de chaos zagen Piet en Moszkowicz hun kans schoon. Een snelle kraak bij Zeeman. Hier met dat voer!

Hoe het kwam kwam het, maar ineens lag Zeeman buiten. Met man en macht probeerde hij overeind te komen. Boertje John en Dennis schoten hem te hulp. Kreunend hesen ze die 350 kilo in de benen.

En daar stond Zeeman.

Hoefje voor hoefje is hij op eigen initiatief naar zijn nieuwe woning gewankeld. Alsof hij wíst dat hem daar een stralend wit paleis zou wachten. Hij plofte neer in het verse stro. Ziezo. En nu een emmer warme limonade. Natuurlijk sire, ik ben uw nederige dienaar.

Na het voeren begonnen Boertje John en Dennis onmiddellijk te zagen en timmeren dat het een aard had. Aan het eind van dag kon ik het landhek bij de koeien losgooien. 'Kom maar jongens!'

Oude boeren wijsheid. Weet je geen raad? Doe dan maar even niks. Boertje John had er ook ervaring mee. Een van zijn koeien had hem ook eens op zo'n manier verrast. Kwam ze zelf met de oplossing aan.

Net als Zeeman :-)

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik Familie Bofkont fantastisch vind en jullie ondanks de brand zo positief blijven.'
(Dankje Sacha K.!)

Vind je Familie Bofkont ook fantastisch?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
De actie Bak Een Appeltaart Voor De Brandweer loopt als een dolle.
Iets voor Koffietijd? Ik heb Loretta Schrijver al een mailtje gestuurd :-)HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (10)

Bak een Appeltaart voor de Brandweer

...

Wie hebben Familie Bofkont uit de brand geholpen? De brandweermannen natuurlijk! Wat een klus zij geklaard hebben. Er komt steeds meer aan het licht.

Vanmiddag komt er iemand langs die vanaf zijn balkon op hoogte alles gefimd heeft. Hij heeft nieuws. De brandweer kon niet bij de uitslaande brand van de Bofkontboerderij komen!

Zie je nou wel. Een paar jaar geleden was er een hoop gedoe over de aanleg van de nieuwe N201. Tijdens bewonersavonden werd er wild geprotesteerd. Hoe moesten de boeren nog met hun trekkers op de Hollandse dijk komen? Helemaal omrijden zeker over de proviniciale weg. Nou mooi niet.

Ondanks alle bezwaren van boeren en burgers werd er toch besloten tot een tunneltje onder de N201 door. Om kosten te besparen met een doorrijhoogte van 2,5 meter. Sindsdien belt de bezorger van Albert Heijn als ie de catering voor de workshops komt brengen. 'Hoe kom ik bij Familie Bofkont? Ik kan er niet onderdoor.' Iedere week weer.

Duizend keer Albert Heijn gebeld om uit te leggen hoe hun chauffeurs moeten rijden. Maar het gaat altijd mis. Moeten ze weer rechtsomkeert maken. Een heel stuk omrijden via de provinciale weg.

Zou er één ambtenaar zijn geweest die over de consequenties van dat 'fietstunneltje' heeft nagedacht? Waarschijnlijk niet. Op die fatale zondagavond stonden de brandweerwagens dus ook klem. Ze zagen de vlammen al uit het dak slaan op nog geen 200 meter afstand.

Maar. Ze. Konden. Niet. Bij. De. Brand. Komen.

Die blunder van formaat van Provincie Noord-Holland heeft de brandweer zeker 20 minuten extra gekost voor ze bij de plek des onheils waren. En toen trad de wet van Murphy in. Het vroor dat het kraakte. Waar haalden de mannen water vandaan? Er moest een wak geslagen worden bij de sluis. En waar bevindt zich die sluis? Je raadt het al. Aan de andere kant van het tunneltje.

De rest is geschiedenis.

APPELTAART
Hulde voor de brandweerkorpsen van Amstelveen, Ouderkerk, Uithoorn en Aalsmeer! Die mannen hebben er ondanks alle hindernissen voor gezorgd dat de brand niet oversloeg van de grote op de kleine boerderij. Zij verdienen taart. Gemaakt van het lievelingshapje van de varkens. Appeltaart dus.

Het leuke van appeltaart is: iedereen heeft wel een eigen recept. Nu iedereen zo mooi verbroederd is door deze ramp, zullen we afspreken dat we niet over elkaars taarten gaan zeiken? :-)

Iedereen bakt zoals ie gebekt is. Van honderd procent veganistisch tot en met een roomboter-appeltaart met slagroom. Alles kan. Alles mag. Iedere appeltaart zal heerlijk zijn. Met de complimenten van Familie Bofkont en de bakker.

VALENTIJN
Op Valentijnsdag - 14 februari - willen we de appeltaarten gaan rondbrengen bij de brandweerkorpsen. Dat is op dinsdag. Appeltaart is gelukkig ook een praktische taart :-) Die blijft nog dagenlang lekker. Daarom: zondag 12 februari taarten inzamelen bij Familie Bofkont. Maken we er een leuke middag van. Bak jij ook mee?
mail@familiebofkont.nl o.v.v. APPELTAART

Wil je wel bakken maar woon je te ver? Dan zetten we de brandweer landelijk in het zonnetje. Details volgen.
mail@familiebofkont.nl o.v.v. APPELTAART LANDELIJK

Fijne woensdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik het al veel eerder had moeten doen, maar nu helemaal niet meer kan achterblijven!'
(Dankjewel Ellen van K.!)

Ook niet meer achterblijven? :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Bofkontfan Lauren Visser:
'Ik ben een crowdfunding gestart omdat Familie Bofkont altijd klaar staat voor dieren in nood. Zullen we nu Familie Bofkont helpen? Help je mee? Doneer wat je kan missen en deel de actie! Samen kunnen wij Dafne een beetje helpen'...
http://whydonate.nl/steun-de-familie-bofkont/event/
(Dankjewel Lauren Visser!)


naar januari ← BOFKONT BLOG FEBUARI 2017
| mail@familiebofkont.nl | www.familiebofkont.nl |

GIRO 469 (IBAN NL02INGB0000000469) t.n.v. FAMILIE BOFKONT (ANBI, dus giften zijn aftrekbaar)